zdrava prehrana

10 najvažnijih vitamina koji se također najčešće dodaju

Vitamini, minerali i elementi u tragovima neophodni su za pravilno funkcioniranje našeg tijela. S izuzetkom vitamina D, te mikronutrijente ne možemo sami proizvesti pa ih moramo unositi hranom. Obično ste dobro opskrbljeni uravnoteženom prehranom, ali ponekad su potrebni dodatni pripravci kako bi se vitalni nutrijenti opskrbili organizmu u dovoljnim količinama. To olakšava nadoknadu i sprječavanje nedostatka vitamina.

ponekad su potrebne dodatne pripreme protiv nedostatka vitamina

Vitamini imaju važnu ulogu u metabolizmu i doprinose normalnoj imunološkoj funkciji. Međutim, ako u tijelu nedostaje jedan ili više hranjivih tvari, njegovo normalno funkcioniranje je narušeno. Zapravo, nedostatak minerala ili vitamina može oslabiti imunološki sustav i pogoršati kronične bolesti. U nastavku objašnjavamo koji su najvažniji vitamini i što rade u tijelu. Saznajte više o vitaminima u sirovim puderima.

Vitamin D

Vitamin D tijelo proizvodi kroz sunce

Vitamin D se endogeno proizvodi izlaganjem sunčevoj svjetlosti, ali se također može unositi u tijelo putem određene hrane ili putem dodataka prehrani. Vitamin D nudi mnoge različite zdravstvene prednosti, od jačanja imunološkog sustava do održavanja zuba i kostiju zdravima. Reguliranjem razine fosfora i kalcija, vitamin D može čak spriječiti osteoporozu. Znakovi nedostatka vitamina D mogu biti visoki krvni tlak, gubitak kose, umor, bolovi u mišićima, leđima ili kostima.

Vjerojatno najčešći razlog nedostatka vitamina D je nedovoljno izlaganje kože suncu. Ljudima koji žive u sunčanoj klimi obično ne nedostaje vitamina D. Međutim, život u kišnim i oblačnim regijama može rezultirati niskom razinom vitamina D. No, vlastita sinteza vitamina D u tijelu također ovisi o mnogim drugim čimbenicima i razlikuje se od osobe do osobe. Korištenje lijekova i kronične bolesti također mogu imati negativan utjecaj na apsorpciju vitamina D u tijelu.

Vitamin D se također nalazi u hrani

Dobri izvori vitamina D su masne ribe poput lososa, tunjevine i haringe, goveđa jetra, gljive, maslac, žumanjci i pojačana hrana poput mlijeka, soka i žitarica. Gotovo je nemoguće unositi dovoljno vitamina D iz prirodnih izvora samo hranom. Prema znanstvenim dokazima, preporučena dnevna doza vitamina D ovisi o dobi. Preporučena dnevna doza za bebe je 400 IU, za djecu i odrasle preporučeni dnevni unos se povećava na 600 IU. Više o vitaminu D saznajte ovdje.

vitamin C

Voće i povrće sadrži puno vitamina C.

Još jedan vitamin s brojnim zdravstvenim prednostima je vitamin C. Naša tijela ne mogu sama proizvesti ovaj vitamin topiv u vodi, pa ga moramo unositi suplementima ili zdravom prehranom. Dobri izvori vitamina C su voće (acerola trešnje, kivi, limunovi ili naranče), bobičasto voće (osobito jagode i crni ribiz) i povrće poput paprike, brokule i špinata.

Prema znanstvenim istraživanjima, vitamin C snižava visoki krvni tlak i smanjuje rizik od ozbiljnih srčanih bolesti. Vitamin C također poboljšava apsorpciju željeza u tijelu i na taj način suzbija nedostatak željeza. Osim toga, vitamin C može djelovati kao antioksidans i štititi od raznih kroničnih bolesti.

Kako se primjećuje nedostatak vitamina C? Vitamin C sudjeluje u proizvodnji kolagena, pa nedostatak ovog vitamina može uzrokovati probleme poput suhe, ljuštene kože, lomljivih noktiju i gubitka kose. Poremećaji zacjeljivanja rana, gingivitis, bolovi u zglobovima, umor i anemija također su uobičajeni simptomi nedostatka vitamina C..

Skupina vitamina B

Uzimajte vitamine za lijepu kožu i kosu

Vitamin B je kompleks od nekoliko vitamina. U vitamine B spadaju B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6 ​​(piridoksin), B7 (biotin), B9 (folna kiselina) i B12 (kobalamin). Svaki od njih uključen je u različite procese u tijelu i zajedno radi na očuvanju zdravlja.

Vitamin B1, poznat i kao tiamin, podržava živčani sustav i cijeli imunološki sustav, štiti od srčanih problema te utječe na probavu i metabolizam ugljikohidrata. Nedostatak vitamina B1 može dovesti do metaboličkih poremećaja, gubitka težine i ozbiljnih neuroloških oštećenja. Imajte na umu da tanini u kavi ili čaju mogu inhibirati apsorpciju vitamina B1.

Gdje se nalazi vitamin B2?

Vitamin B2, koji se naziva i riboflavin, ima važnu ulogu u mnogim kemijskim reakcijama vezanim uz kožu, krvni tlak, probavu i rad mozga. Vitamin B2 ublažava migrene, njeguje kožu, kosu i nokte. Održava dobru funkciju mozga i pomaže u sprječavanju gubitka pamćenja ili Alzheimerove bolesti. Međutim, apsorpcija riboflavina je smanjena u osoba s hepatitisom, bilijarnom opstrukcijom ili cirozom jetre. Da biste izbjegli nedostatak, možete uzimati dodatke riboflavina ili jesti više hrane bogate ovim vitaminom. Dobri izvori vitamina B2 su mlijeko, orasi, gljive, jetra, jaja i proizvodi od cjelovitih žitarica.

Niacin Vitamin B3 nalazi se u voću, povrću i proizvodima od cjelovitih žitarica

Niacin (vitamin B3) važan je za probavu i diobu stanica. Snižava kolesterol i smanjuje trigliceride. Uzimanje vitamina B3 poboljšava ten, performanse mozga, pa čak i pomaže u liječenju osteoartritisa.

Pantotenska kiselina ili vitamin B5 neophodni su za zdravu kožu. Studije su pokazale da uzimanje vitamina B5 može poboljšati akne ili druga stanja kože. Ovaj vitamin osigurava zdrave oči i potiče obnovu krvi i stanica. Simptomi kao što su promjene na koži, razdražljivost, pečenje stopala, imunološki nedostatak i infekcije gornjih dišnih putova mogu ukazivati ​​na nedostatak pantotenske kiseline.

Niska razina piridoksina može se pojaviti u nekim stanjima kao što su alkoholizam, bolesti jetre, preaktivna štitnjača i zatajenje srca. Vitamin B6 važan je za metabolizam proteina i proizvodnju glasničkih tvari u živčanom sustavu. Ponekad liječnici propisuju piridoksin za liječenje određenog živčanog poremećaja ili za dodavanje lijekova koji uzrokuju nedostatak vitamina B6.

Hrana bogata biotin vitaminom B7

Biotin, koji se naziva i vitamin B7 ili vitamin H, je vitamin za kožu i kosu. Pomaže u izgradnji keratina, osnovnog proteina koji čini kosu, kožu i nokte. Biotin potiče rast kose i pomaže kod opadanja kose. Oni koji mogu koristiti dodatni biotin za potporu kože i kose mogu upotrijebiti dodatni pripravak ili jesti više hrane bogate biotinom, poput žumanjaka, zobenih pahuljica, pšeničnih mekinja, orašastih plodova, banana i jetre.

Folna kiselina, ili vitamin B9, odgovoran je za razvoj mozga bebe. Liječnici često propisuju B9 za anemiju, osteoartritis, psorijazu ili Crohnovu bolest. Ovaj vitamin je važan za sintezu i podršku DNK. Nedostatak vitamina B9 može dovesti do depresije, autizma ili lupanja srca i drugih ozbiljnih bolesti. Međutim, ako imate epilepsiju, lupus, dijabetes tipa 2, celijakiju, reumatoidni artritis ili upalnu bolest crijeva, prvo razgovarajte sa svojim liječnikom o unosu folne kiseline.

u ribi i mesu ima mnogo kobalamina ili vitamina B12

Na kraju, ali ne i najmanje važno, je kobalamin ili vitamin B12. Ovaj je vitamin važan za živčani sustav, funkciju mozga i stanje krvi. Kobalamin je također uključen u sintezu DNK, apsorpciju folne kiseline i proizvodnju crvenih krvnih stanica. Dakle, ako osjetite simptome poput proljeva, menstrualnih grčeva, žute ili blijede kože ili gubitka težine, to može ukazivati ​​na nedostatak vitamina B12.