Vloeren

Wij leggen vloerverwarming. Zelf laminaat leggen

Het verwarmen van een huis is een van de belangrijkste zaken die zeer serieus moeten worden genomen. In de toekomst, dankzij hoogwaardige verwarming, zal het comfort in de koude seizoenen immers afhangen. Na het isoleren van wanden, plafonds en het plaatsen van een verwarmingssysteem loont het de moeite om de vloerisolatie goed te behandelen. Op dit moment is een van de meest effectieve en economische methoden filmisolatie onder het laminaat. Vanwege het ontwerp vereist dit type isolatie geen voorbereidend werk voor de installatie, wat een belangrijk onderdeel is van het werk bij het leggen van kabelverwarming. Alles is hier veel eenvoudiger en betrouwbaarder, omdat in plaats van een kabel een speciale thermische film wordt gebruikt..

Inhoudsopgave

Methoden voor het installeren van een elektrische vloerverwarming

Vaak gebruiken ze drie soorten installatie van warme elektrische vloeren:

Het leggen onder de vloer is een goede methode wanneer het niet nodig is om de dekvloer te vervangen. Het ontwerp maakt het mogelijk om onder linoleum of laminaat te leggen zonder extra werk. Installatie in een dekvloer wordt vaak toegepast voor verwarming in de keuken, loggia en in de badkamer, het installeren van een kabel vloerverwarming. Een laag waterdichtmakende isolatie wordt onder het systeem gelegd en een kleine laag dekvloer wordt bovenop geplaatst. Als dit een gebouw met twee verdiepingen is en de vloer is geïsoleerd op de begane grond, dan is een dekvloer en een warmte-isolerende laag niet nodig. Tegels en een laag tegellijm zijn uitstekende beschermers van verwarmingselementen, maar u moet aandacht besteden aan de instructies voordat u werkzaamheden uitvoert om ervoor te zorgen dat een dergelijke installatie mogelijk is..

Soorten en voordelen van een folievloer voor een laminaat

Waren een paar jaar geleden nog maar weinigen bekend met het infraroodfilm-vloerverwarmingssysteem, tegenwoordig is het enorm populair geworden..

Dit verwarmingssysteem werkt op basis van infraroodstraling, wat zelfs veilig is voor gevoelige materialen zoals laminaat en andere houtcoatings.

Op dit moment zijn er twee soorten warme filmvloeren:

Dit type film wordt perfect gebruikt, niet alleen in vloeren, maar ook in muren. De elasticiteit en afmetingen (0,585 mx 0,545 m) dragen alleen maar bij aan vereenvoudiging voor een gemakkelijke en snelle installatie..

Voordelen van een film warme infrarood vloer

 • Snelle en eenvoudige installatie duurt gemiddeld niet meer dan 2 uur
 • Een filmdikte van 3 mm heeft op geen enkele manier invloed op de hoogte van de kamer
 • Hoge mate van betrouwbaarheid
 • Geen verplichte werkzaamheden bij het storten van de dekvloer, omdat de film warme vloer gemakkelijk kan worden afgewikkeld onder linoleum, tapijt en laminaat
 • Heeft op geen enkele manier invloed op de vochtigheid van de verwarmde ruimte
 • Bevordert een anti-allergisch effect
 • Energiebesparing tot 20% in vergelijking met andere vloerverwarmingssystemen
 • Als u moet verhuizen, kan deze eenvoudig worden gedemonteerd, wat geld en tijd bespaart en een warme vloer krijgt op de nieuwe woonplaats
 • Ioniseert de lucht

Benodigde materialen voor het leggen van een warme folievloer

In een standaardset materialen voor het leggen van een warme filmvloer bevindt zich een thermische film, die tot een rol wordt gerold, een set isolatie en bedrading voor de contactklemmen en de klemmen zelf. Je zou ook een thermostaat met een temperatuursensor moeten krijgen..

Om de thermische eigenschappen en duurzaamheid van de structuur te verbeteren, moeten extra materialen worden gekocht voor het systeemapparaat:

Voorbereiding van de ondergrond voor het leggen van een warme folievloer onder het laminaat

Bij het plaatsen van een warme folievloer is het niet nodig om de oude coating te demonteren. Dit gebeurt alleen als de oude coating zijn fysieke doel niet meer kan vervullen. Als de coating in goede staat is, moet deze worden ontdaan van mogelijke soorten vuil en stof. De tolerantie van het hoogteverschil komt overeen met de hoogte van de folie zelf, namelijk 3 mm. Het wordt sterk aanbevolen om een ​​waterpas te gebruiken om het oppervlak op oneffenheden te controleren. Nadat u onregelmatigheden op het oppervlak heeft gevonden, is het raadzaam om deze waterpas te maken en vervolgens te drogen met een stofzuiger. Pas na al deze afgeronde werkzaamheden kunt u overgaan tot het plaatsen van een infrarood verwarmde vloer..

De ruimte die wordt gevuld met meubels of apparaten is niet geïsoleerd, omdat dit onterecht is. Maar als er frequente veranderingen van meubilair of nieuw meubilair gepland zijn, dan wordt de hele kamer op deze manier verwerkt. Vergeet de kracht van de warme vloer niet, die direct afhangt van het gebied van de verwarmde kamer. Hoe groter de ruimte, hoe lager het stroomverbruik. In ieder geval berekent de adviseur bij het kiezen van een folievloer de juiste hoeveelheid en het benodigde vermogen voor een optimaal rendement..

Isolatie leggen

De eerste fase is het leggen van waterdichting die is ontworpen om het vloerverwarmingssysteem tegen vocht te beschermen.

De volgende stap is het aanbrengen van een thermische isolatielaag, die tot doel heeft warmteverliezen door naar beneden gerichte straling te voorkomen, waardoor het energieverbruik aanzienlijk wordt verminderd en het rendement van het gehele systeem als geheel wordt verminderd. toegenomen..

Vrijwel elk isolatiemateriaal kan voor dergelijke doeleinden worden gebruikt. Het moet zorgvuldig worden rechtgetrokken en gemonteerd met de gemetalliseerde kant naar boven, terwijl de verbindingen met tape worden gelijmd.

Voor een laminaat is volgens deskundigen een schuimmateriaal met een dikte van minimaal 3 mm het meest geschikt als thermische isolatie.

Het kan reflecterend of niet-reflecterend zijn, bijvoorbeeld kurk. Beide zijn effectief, het belangrijkste is dat de dikte binnen de maximale limieten ligt. Typisch worden reflecterende coatings gemaakt van lavsan. Opgemerkt moet worden dat de foliecoating niet van voldoende kwaliteit is voor een infrarood warme vloer onder een laminaat, daarom wordt het ten zeerste afgeraden om deze te gebruiken bij de installatie van thermische film..

Om warmteverliezen te verminderen, moeten de voegen van de ondergrond worden afgedicht met plakband met metaalspuiten..

Bepaling en voorbereiding van een plaats voor een thermostaat

De thermostaat vervult de functie van het regelen van de temperatuurmeting. De belangrijkste taken van de thermostaat zijn gebaseerd op het volgende:

 • het basistemperatuurniveau instellen;
 • programmering van de verwarmingsfrequentie;
 • automatisering van het tijdstip van in- en uitschakelen van het warmevloersysteem.

Voordat u begint met de installatiewerkzaamheden aan de installatie van een infrarood warme vloer, is het noodzakelijk om de locatie van de thermostaat te bepalen (deze wordt als optimaal beschouwd – 20 cm vanaf het vloerniveau), aangezien het hele proces van het bevestigen van de vellen thermische film en het plaatsen van de draden hangt hiervan af.

Daarna stellen ze een schema op voor het plaatsen van een warme filmvloer.

Vloerverwarming systeem leggen

De installatie van de thermische film wordt rechtstreeks op de thermische isolatie uitgevoerd volgens het geplande schema.

Aansluitschema van de folie vloerverwarming:

Het is niet nodig om de hele vloer van de kamer te isoleren, er wordt een warme folievloer gemonteerd op nuttige delen van de kamer.

De polyesterfolie wordt gelegd:

 • 50% van het gehele vloeroppervlak met een vermogen van 90-150 W / m2 – als een extra verwarmingssysteem nodig is, wanneer de hoofdwarmtebron aanwezig is en alleen een comfortabele warme vloer wordt aangebracht;
 • met 70-80% met een vermogen van 150 W / m2 – in het geval van het creëren van de hoofdverwarming, wanneer andere warmtebronnen niet in de kamer aanwezig zijn.

De thermische film mag niet dichter dan 20 cm van de muur worden geïnstalleerd en op plaatsen waar meubels worden geplaatst om oververhitting en latere schade aan het vloerverwarmingssysteem te voorkomen. Het is ook verboden om de film dichter dan 1 meter van sterke verwarmingsapparaten, bijvoorbeeld open haarden, te plaatsen..

Voor de juiste en meest effectieve plaatsing van de thermische film kan deze met een schaar worden geknipt op de gemarkeerde markeringen (op de lichte plaatsen die zich tussen de donkere delen bevinden). Houd er rekening mee dat de maximale striplengte niet langer mag zijn dan 8 meter..

Belangrijk: elke overlapping van afzonderlijke delen van de film op elkaar is verboden..

De folie kan enkel- of dubbelzijdig zijn. In de eerste versie wordt het systeem gelegd met de verstevigde kant naar beneden, in de tweede versie is beide mogelijk.

Om de lengte van de draden te verkorten, moet de film tegen de muur worden gemonteerd, waar de temperatuurregelaar later zal worden geplaatst..

De film wordt gelegd met de koperen zijden van de contacten naar beneden, vervolgens worden klemmen bevestigd aan de rand van de koperen strip, waarop de draden vervolgens worden aangesloten.

Isolatie van gesneden filmsecties

Op de plaatsen van de snede heeft de folievloer open delen van koper en om verdere mogelijke schade te voorkomen, moeten deze plaatsen worden geïsoleerd. Voor deze doeleinden wordt meestal bitumineuze isolatie gebruikt. Snijd een rechthoekige isolatiefolie af die iets groter is dan het te behandelen oppervlak en lijm de koperen profielen aan beide zijden vast. Er worden gaten in de folie gemaakt om het geïsoleerde gebied op te vangen door het in te drukken en vervolgens af te dichten met tape. Op die plaatsen waar de draden worden bevestigd, hoeft u nog niet met de isolatie te beginnen, omdat u eerst de metalen klemmen moet aansluiten. Ze worden als volgt bevestigd: een kant van de clip moet zorgvuldig tussen de koperen strip en de film worden geplaatst en vervolgens met een tang worden vastgedraaid.

Organisatie van bedrading en het testen ervan

Draden aansluiten

De draden van de folie-vloerverwarming moeten van het midden naar het gebied van de plint naar de muur gaan, waardoor het gevaar van druk op de vloerbedekking wordt voorkomen. De bedrading moet direct onder de thermische film gaan, hiervoor worden gaten erin gemaakt, waardoor de draden worden gestoken, die vervolgens met tape worden vastgemaakt. Vergeet niet dat de draden in geen geval buiten de thermische isolatie mogen uitsteken. Ze zijn parallel met de klemmen verbonden: de linkerzijden zijn alleen aan de linkerzijde bevestigd en de rechterzijde – respectievelijk aan de rechterzijde. Aan de uiteinden van de draad wordt de isolatie verwijderd met een scherp gereedschap, vervolgens gedraaid en door de gaten van de klem geduwd, waarna deze met een tang wordt vastgemaakt. Daarna wordt het bevestigingspunt geïsoleerd en met tape aan de folie vastgemaakt. Om verwarring te voorkomen, kunt u voor het gemak in eerste instantie twee kleuren van de bedrading gebruiken.

De thermostaat aansluiten

Op de verwarmingsfolie wordt in eerste instantie een goed geïsoleerde temperatuursensor aangesloten, namelijk aan zijn onderzijde ongeveer in het midden van het tweede gedeelte. Het is een kleine thermometer met een kop in de vorm van een polymeerelement, dat aan de draad is gesoldeerd.

Snijd gaten voor de sensor zelf en de bedrading naar de thermostaat. Als de draad moet worden gebogen, moet er een soepele draai in de folie worden gemaakt om kabelbreuk verder uit te sluiten.

Nadat al het werk aan het installeren van de sensor en de aan te sluiten draden is voltooid, kunt u doorgaan met de directe installatie van de thermostaat. Het is raadzaam om dit apparaat permanent aan te sluiten, maar het is ook toegestaan ​​om het via een stopcontact te installeren.

Zoals je in de praktijk kunt zien, kan het grootste deel van de bedrading beter onder de plint worden geplaatst..

Het principe van het aansluiten van de thermostaat van een warme vloer met film is hetzelfde als voor andere soorten elektrische vloeren: aan de ene kant is een temperatuursensor verbonden met twee contacten, draden van de warme vloer zijn aan de andere kant bevestigd en elektrische stroom bedrading wordt ingevoegd in twee contacten in het midden. De aardingsdraden zijn niet verbonden met het contact, maar zijn verbonden door een terminal.

Systeem testen

Voordat u begint met het bevestigen van het laminaat, is het noodzakelijk om het vloerverwarmingssysteem te testen. Een hoogwaardige thermische film wordt bewezen door de afwezigheid van vonken en oververhitting van individuele gebieden.

Als er geen gebreken worden opgemerkt, is de volgende stap om de verwarmingsvloer te bedekken met een extra dikke laag polyethyleenfilm (minstens 80 micron), die dient als bescherming tegen het binnendringen van vloeistof op het verwarmingssysteem, en als een resultaat van het verminderen van de slijtage van de thermische film tijdens zijn werking. Het overlapt langs de verwarmingsfoliestroken..

De toplaag leggen

Wees uiterst voorzichtig bij het leggen van laminaatvloeren om beschadiging van de thermische film te voorkomen..

Bij het kiezen van een laminaat is het belangrijk om aandacht te besteden aan de etikettering en de mogelijkheid om het te gebruiken als legging op warme vloeren.

Het laminaat leggen is vrij eenvoudig. Aanvankelijk worden de zijranden van de panelen samengevoegd, vervolgens wordt elke nieuwe strip verbonden met de vorige. De sloten zijn eenvoudig aan te sluiten als het proces onder een kleine hoek wordt gedaan. Als er kleine openingen tussen de laminaatplanken zijn, kunnen deze worden weggewerkt met lichte hamerslagen vanaf de zijkant. Na het plaatsen van het laminaat wordt aan alle delen van de kamer een plint bevestigd waarin gaten worden gemaakt op de plaatsen waar de kabels worden uitgevoerd.

Je kunt de warme vloer niet direct aansluiten op elektriciteit, je hebt hem nodig om op te warmen tot kamertemperatuur en alleen aan te sluiten op het elektriciteitsnet.

Het is vermeldenswaard dat het wordt aanbevolen om een ​​kleine opening tussen de muur en het laminaat te laten bij het installeren van een warme vloer, wat zorgt voor ventilatie en de mogelijkheid om de vloerbedekking te verplaatsen tijdens temperatuurvervormingen.

Handige tips en waarschuwingen bij het installeren van een folievloer

 • Er mag niet worden vergeten dat installatiewerkzaamheden aan de installatie van een warme filmvloer moeten worden uitgevoerd bij positieve temperaturen en bij een matige luchtvochtigheid, niet meer dan 60%.
 • Voordat de filmvloer op het netwerk wordt aangesloten, moet de isolatie van de contacten en op de plaatsen waar het web wordt doorgesneden, zorgvuldig worden gecontroleerd..
 • Opgerolde thermische film kan niet worden aangesloten op het netwerk.
 • Als u door de plaats van de thermische film prikt, bedekt met grafietsputteren, moet de plaats van storing aan beide zijden worden geïsoleerd..
 • Het is verboden de warme vloer op een vochtige ondergrond te leggen..
 • Als u per ongeluk een warme filmvloer onder water hebt gezet, moet u deze onmiddellijk van de elektriciteit uitschakelen en vervolgens op natuurlijke wijze drogen.
 • Vergeet niet het schema van je filmvloer te schetsen, zoals de praktijk laat zien, heb je dit in de toekomst misschien nodig..
 • Loop niet met schoenen op een kant-en-klare vloerverwarming.
 • Blokkeer de vloerverwarmingssensor niet, deze moet gemakkelijk kunnen worden vervangen en gecontroleerd.