Vloeren

Terras vlonders. Functies en installatie

Er zijn veel mogelijkheden voor het afdekken van vloeren in binnenruimtes, waardoor u het gewenste resultaat kunt behalen. Maar aan de inrichting van een terras, een open ruimte of een zwembad moet je hard werken, hier is de keuze niet zo breed. De betonnen dekvloer heeft dus geen decoratieve eigenschappen, bovendien begint deze onder invloed van atmosferische verschijnselen na verloop van tijd af te brokkelen. Keramische tegels zijn in dit opzicht zowel duurzaam als aantrekkelijk vanuit esthetisch oogpunt. Dit materiaal zelf is echter koud en het wordt niet aanbevolen om het in de buurt van waterlichamen te leggen – het is gemakkelijk om erop te glijden en de randen zijn behoorlijk scherp. Vloerbedekking is in dit opzicht erg populair. In wezen is het een terrasplank, die zich onderscheidt door hoge prestatiekenmerken, een representatief uiterlijk en natuurlijkheid. Het artikel gaat over terrasplanken.

Inhoud:

Decking classificatie

Tegenwoordig maakt het terrasbord het mogelijk om het gebied naast het huis stijlvol uit te rusten, om op voordelige wijze de gebieden in de buurt van de reservoirs te verslaan, om de recreatiegebieden stijlvol te versieren. Terrasplanken is verdeeld in 3 groepen.

Massief houten dek

 • Echt exclusief is een coating gemaakt van weinig bekende houtsoorten, maar wijdverbreid in de bossen van Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Uitzonderlijke textuur en een levensduur tot 80 jaar maken dit board echt uniek.

Terras foto

 • Een terras van mahonie massaranduba is bijvoorbeeld vochtbestendig en kan worden gebruikt in omstandigheden van intense belasting. Door het hoge gehalte aan rubberharsen kunnen schimmels zich niet vermenigvuldigen.
 • Australische walnoot (kekatong) vloeren zijn duurzaam en stabiel, eigenschappen die belangrijk zijn bij het inrichten van buitenruimtes. Hout wordt gebruikt in de scheepsbouw, omdat het zelfs met zout water uitstekend in contact komt.
 • Het voordeel van de planken ligt in hun sterkte en natuurlijk natuurlijkheid. Maar omdat dit nog steeds hout is, vereist het professionele zorg en is de prijs van een vlonderplank vrij hoog – van 5 tot 13 duizend roebel per vierkante meter. Een iets goedkopere vloer van bekende bomen als eik, den, ceder, lariks kost 500-1000 roebel / m²..

Terrasplanken van behandeld hout

 • Op dit moment worden twee methoden gebruikt om het materiaal te beschermen tegen voortijdige vernietiging: impregnatie en warmtebehandeling. De eerste technologie omvat het impregneren van hout met speciale stoffen in overeenstemming met technische voorwaarden.

 • Tegelijkertijd verandert het afgewerkte bord enigszins van natuurlijke tint, maar krijgt het tegelijkertijd eigenschappen zoals weerstand tegen bederf en weerstand tegen de groei van schimmels. De levensduur van het verwerkte materiaal is 15-20 jaar. Opgemerkt moet worden dat het niet mogelijk is om de planken van een houten terras af te scheren; wanneer de beschermlaag wordt verwijderd, gaan ook unieke eigenschappen verloren..
 • Blootstelling van het bos aan hoge temperaturen (ongeveer 200 ° C) verandert voor altijd zijn eigenschappen. Gewicht is merkbaar verminderd, absorptie-eigenschappen zijn verminderd.
 • Dankzij stomen krijgt het bord een nobele honingtint. Het wordt echter niet aanbevolen om het te installeren op plaatsen met intense belasting, vanwege de lage dichtheid kan het oppervlak uitwassen..

Het is vrij eenvoudig om een ​​geïmpregneerd product te onderscheiden van een met stoom behandelde plaat, hiervoor moet je de toplaag eraf schrapen. Als de tint van de binnen- en buitenlaag niet verschilt, heeft het hout een diepe, vacuümimpregnering ondergaan.

 • De kosten van verwerkte producten liggen in het bereik van 700-1700 roebel per vierkante meter.

WPC-plaat (hout-polymeercomposiet)

 • De naam verduidelijkt de samenstelling van de massa die wordt gebruikt om de vloerelementen te maken. Zo’n product is bestand tegen bijna alle klimatologische omstandigheden. Het wordt ook wel kunststof terrasplanken genoemd..

 • Composiet terrasplanken zijn niet onderhevig aan verbranding, bestand tegen hoge mechanische belasting, onaantrekkelijk voor de klasse van ongewervelde dieren en schimmels. Belangrijke nadelen van panelen zijn het onnatuurlijke uiterlijk en de gevoeligheid voor vervormingen door vermoeiing..
 • De prijs per vierkante meter is 1-1,5 duizend roebel.
 • Er zijn twee soorten composietproducten op de markt: gepolijste en ongepolijste platen. Visueel zijn ze niet anders en hebben ze dezelfde technische kenmerken. Dus wat is het verschil tussen hen??
 • Sommige fabrikanten beweren dat schuren resulteert in een antislip oppervlak. Hier misleidt de fabrikant de consument. Na een maand gebruik zullen de terrassen gemaakt van beide soorten planken absoluut identieke glij-eigenschappen hebben..

 • De belangrijkste reden voor een dergelijke verwerking is het corrigeren van defecten die het gevolg zijn van niet-naleving van het technologische proces, maar soms is ook het gebruik van grondstoffen van lage kwaliteit de oorzaak. Deze factoren beïnvloeden de geometrische vorm van het eindproduct en om enkele “onvolkomenheden” te verbergen, worden de planken geschuurd.
 • Alles zou niet zo eng zijn, maar de door extrusie verkregen polymeerlaag wordt gebroken, waardoor de deeltjes van het houtbestanddeel worden blootgesteld. Direct contact van onbeschermd hout met de omgeving leidt tot hun vernietiging. Daarnaast draagt ​​het ruwe oppervlak bij aan de ophoping van vuil..

Afmetingen terras

Terrasplanken onderscheiden zich door hun dikte:

 • dun 18-22 mm;
 • middel 25-30 mm;
 • dik 42-48 mm.

De breedte van het product ligt in het bereik van 90-250 mm, de lengte is meestal standaard – 3, 4 of 6 meter. Voor het inrichten van kleine oppervlakken wordt een betegelde vlonder van WPC geproduceerd. Sectieafmetingen variëren van 25×25 cm tot 50×50 cm.

Fabrikanten van terrasplanken

 • De belangrijkste fabrikant van vloerelementen van het bizarre hout dat groeit in de regenwouden van Brazilië en Panama is het bedrijf JUNGLWOOD. Tegenwoordig zijn er fabrieken voor massief karton in Portugal en Indonesië. Het bedrijf gebruikt een nieuwe technologie voor het verwerken van waardevolle houtsoorten, waarbij de natuurlijke kenmerken van het eindproduct behouden blijven..
 • Producten van een andere even bekende fabrikant onderscheiden zich door hoge kwaliteit – Italiaans Parchetti. Vanuit Afrika en Zuid-Amerika worden grondstoffen in de vorm van rondhout aangevoerd naar de houtbewerkingsfabriek. Het zagen en verder bewerken van hout vindt hier direct plaats. Strikte controle in alle productiestadia maakt het mogelijk om de vervaardigde producten in klasse “A” te classificeren.

Zowel binnenlandse als buitenlandse fabrikanten van composiet terrasplanken zijn ruimer vertegenwoordigd op de markt. Producten van elk merk hebben onderscheidende kenmerken die zorgen voor een comfortabele inrichting van de omgeving.

 • De leidende positie wordt ingenomen door het handelsmerk TREX (VS), het produceren van een massief karton voor terrasplanken. Met behulp van zijn eigen ontwikkelingen heeft de fabrikant zeer significante resultaten behaald met betrekking tot de duurzaamheid van het eindproduct. Hoge kwaliteit wordt bevestigd door een garantie van 25 jaar tegen defecten (spanen, barsten), kleurverlies.

 • Koreaans bedrijf Lg beter bekend als fabrikant van huishoudelijke apparaten en digitale elektronica, maar desondanks produceert een van de fabrieken met succes vloerplaten onder het merk WOOZEN. Holle plank imiteert het oppervlak van ongepolijst hout. De fabrikant geeft 10 jaar garantie op zijn producten..
 • De grootste binnenlandse fabrikant is: DPK Engineering. Merkproducten ECODEK hebben lagere kosten door het ontbreken van douanerechten, intermediaire marges en lokaal hout. De samenstelling van de grondstof is speciaal ontworpen voor ongunstige klimatologische omstandigheden. Efficiënte werking ondersteund door een garantie van 7 jaar.
 • Duits-Oekraïense onderneming HOLZDORF werkt op moderne Duitse en Italiaanse apparatuur. Voor de productie worden Europese grondstoffen gebruikt. Holle planken zijn voorzien van een tand-en-groefverbinding, waardoor de vloer zonder scheuren en kieren kan worden gelegd. De garantie van deze fabrikant wordt gegeven voor 7 jaar..

Bijkomende kosten bij het regelen van een vlonder

 • Als alleen schroeven als extra kosten voor de installatie van natuurlijke planken dienen, dan zijn eindelementen nodig voor het leggen van de WPC-terrasplanken. De rand vervult zowel functionele als esthetische functies. Hier worden L- en F-vormige profielen, een randstrook, een aanslagstrook tussen de vloer en de muur van het gebouw gebruikt.

 • Op het eerste gezicht zullen vloeren gemaakt van bewerkt hout van niet-waardevolle soorten minder kosten dan WPC-producten, maar natuurlijk materiaal vereist regelmatig onderhoud met het gebruik van impregneermiddelen.
 • Zo beschermt bijvoorbeeld olieglazuur houten oppervlakken tegen de vorming van rot en de invloed van ultraviolette straling. Antislipolie wordt voornamelijk gebruikt voor het afdekken van buitenterras in de buurt van wateren. Opgemerkt moet worden dat dergelijke medicijnen niet tot de categorie van goedkope geneugten behoren. Blikken beschermende olie, kosten ≈ 5000 roebel voor 2,5 liter is voldoende om 40 vierkante meter te bedekken. in één laag.
 • Behandeling met beschermende middelen is noodzakelijk bij het aanbrengen van de coating en vervolgens om de 2 jaar van gebruik. Als de eigenaar alle aanbevelingen met betrekking tot de verzorging van de terrasplank opvolgt, zullen de kosten over een tiental jaar ongeveer 15 duizend roebel zijn. voor 1 (!) vierkante meter.

Wat betreft de ondersteunende elementen voor elke coating, ze kunnen ook van verschillende materialen zijn gemaakt:

 • houten stammen gestapeld in stappen van 0,6-1 meter, afhankelijk van hun sectie. Het hout moet droog zijn, niet meer dan 25% vocht, zodat het niet vervormt onder invloed van atmosferische verschijnselen. Verwerking met verschillende beschermingsmiddelen is verplicht;
 • samengestelde logboeken 30-40 cm uit elkaar geplaatst. Steunen van dit materiaal worden aanbevolen voor installatie in moeilijke klimatologische omstandigheden, maar bij lage bedrijfsbelastingen (thuisstandaard). Het leggen mag niet direct op de grond of op een betonnen ondergrond worden uitgevoerd, dikke rubberen kussens worden tussen het oppervlak en de stammen geïnstalleerd;
 • aluminium boomstammen verschillen in minimale thermische uitzetting. Ze kunnen in stappen van maximaal 1 meter worden gemonteerd. Metalen steunen zijn vrij duur, daarom worden ze in de meeste gevallen gebruikt in kritieke, kapitaalgebieden.

Doe-het-zelf terrasplanken

 • Het dek is gemonteerd op een vlakke ondergrond (betonnen basis, houten constructies, verstelbare steunen, enz.). Het wordt niet aanbevolen om de vloer op de grond uit te rusten, een kussen van zand en grind, enz..
 • Verstelbare poten zijn een uitstekende oplossing voor betonnen ondergronden. Met dergelijke apparaten kunt u de hoogte en helling aanpassen bij het installeren van het terras. Producten van polypropyleen zijn perfect bestand tegen barre klimatologische omstandigheden, kunnen aanzienlijke belastingen aan.
 • Als het oppervlak is bedekt met waterdichtmakende materialen en er wordt gezorgd voor goede ventilatie, dan kunnen er verschillende communicaties in de gevormde ruimte worden geplaatst.
 • Schroefpalen worden gebruikt bij het aanbrengen van terrassen op moeilijke terreinen en waar de samenstelling van de grond het traditionele type fundering niet toelaat. Hoge sterkte-eigenschappen en een grote draagkrachtmarge zorgen voor de betrouwbaarheid van elke constructie.
 • Planken moeten worden gelegd in overeenstemming met de aanbevelingen van de fabrikant. Afhankelijk van het type product kan de installatie naadloos worden uitgevoerd, of met een uitzettingsvoeg (≈ 4-6 mm) tussen elementen. De afstand tot de muur, schutting etc. dient minimaal 15-20 mm te zijn. Er wordt ook rekening gehouden met lineaire uitzetting, dus voor elke strekkende meter wordt een opening van 4 mm voorzien..
 • De helling van het oppervlak van 1,5-2% in de richting van de gelegde planken moet in acht worden genomen. De holtes tussen de lags worden niet opgevuld om een ​​goede circulatie van luchtstromen onder de coating te garanderen.

Installatie van terrasplanken

 • De optimale afstand tussen de balken voor elke vloer is 40 cm De bevestiging van de planken kan zowel verborgen als open zijn. De laatste methode geeft de afgewerkte coating een niet erg aantrekkelijk uiterlijk. Bovendien leiden bedrijfsbelastingen en grondbewegingen tot het losraken van de geschroefde elementen, waardoor de schroefkoppen op het oppervlak kunnen verschijnen..

 • Maar als werd besloten om dit specifieke type installatie te gebruiken, dan is het raadzaam om in producten van exotische houtsoorten van tevoren een gat te boren. Dergelijke manipulaties zullen het werk vergemakkelijken en voorkomen dat hout barst bij het draaien van de hardware. Wat betreft planken gemaakt van lariks, grenen, ceder, hier kunt u bevestigingsmiddelen uitvoeren zonder enige voorbereiding.
 • Schroefdoppen worden afgesloten met doppen of bedekt met speciale lijm die past bij de kleur van de vloer.
 • Verborgen installatie omvat het gebruik van verschillende mechanismen. Het type, de bijzonderheden van het werken met hen kunnen opvallend verschillend zijn. In de regel biedt de fabrikant samen met de planken en bevestigingsmiddelen een uniek ontwerp, waarbij rekening wordt gehouden met de aan- of afwezigheid van een naad tussen de terrasplanken.

Maar er zijn verschillende basisposities die relevant zijn voor de installatie van planken van elk materiaal:

 • het uiteinde van het bord mag niet buiten de rand van het blok uitsteken, de uitzondering is een bord uit de array, hier is een uitsteeksel van maximaal 30 cm toegestaan;
 • tijdens de installatie kan een startprofiel worden gebruikt, of de uiteinden van de constructie worden gesloten nadat alle elementen zijn geïnstalleerd met een decoratieve (afwerk)strip;
 • op elke kruising van het bord met houtblokken worden bevestigingsclips of andere verbindingsdelen gebruikt;
 • sommige soorten vertragingen hebben een groef over de gehele lengte, waardoor het mogelijk is om rubberen klemmen in te voegen. Dergelijke apparaten zijn effectief bij thermische uitzetting van het materiaal. Met speciale ranken kunt u de opening tussen de planken compenseren. Bovendien helpen ze om een ​​​​uniforme opening over de hele lengte van het bord te creëren..

Elke fabrikant voegt een handleiding bij met stapsgewijze beschrijvingen en installatiefoto’s voor het dek, zodat er geen problemen zijn tijdens het werk. Als er tijdens het bestuderen van de instructies twijfels zijn, kunt u contact opnemen met een gespecialiseerd bedrijf dat het werk “zonder problemen” zal uitvoeren. En je hoeft alleen maar te genieten van het prachtige uitzicht op de afgewerkte vloer.