Vloeren

Installatie van keramische vloerplinten

Keramische tegels zijn ideale vloermaterialen. Door zijn uitstekende decoratieve kwaliteiten en degelijke fysieke en technische eigenschappen is het geschikt voor woonkamers, kantoren, hallen, gangen met intensief verkeer. Het artikel gaat over de installatie van keramische plinten voor de vloer.

Inhoud:

Een breed scala aan producten stelt u in staat om projecten van elke complexiteit te implementeren. Als afwerkingselement wordt een vloerplint gebruikt. Hij kan meerdere problemen tegelijk oplossen:

 • zorgt voor een esthetische verbinding tussen vloertegels en wandmaterialen;
 • verbergt een slordige snede van tegels in de hoeken;
 • staat niet toe dat vreemde deeltjes zich ophopen in de gewrichten en draagt ​​niet bij aan de vorming van schimmel;
 • Beschermt de wanddecoratie op betrouwbare wijze tegen beschadiging tijdens natte reiniging.

Keramische plint foto

Innovatieve standaard ontwerpoplossing

 • Traditioneel wordt de hoek gevormd met een houten of kunststof plint, die niet altijd kan worden afgestemd op het vloerconcept. Sommige ambachtslieden gebruiken hiervoor de overblijfselen van tegels en snijden rechthoekige stroken van de vereiste breedte af. Bij deze methode is de rand niet alleen esthetisch onaantrekkelijk, maar ook behoorlijk traumatisch (vanwege de scherpe rand).
 • Tegenwoordig bieden keramiekfabrikanten binnen dezelfde collectie complementaire elementen van hetzelfde materiaal aan. De lengte van de plinten is een veelvoud van de afmetingen van de tegels, waardoor onnodige voegen worden vermeden. De dikte is 0,6 – 1,2 mm en de breedte is van 15 tot 100 mm, deze parameters zijn afhankelijk van de specifieke tegel.
 • Het element is standaard driehoekig of trapeziumvormig. Er is niet minder vraag naar platte strips. Hun populariteit is te danken aan de mogelijkheid om interieurartikelen dicht bij de muur te installeren. Ze zijn ook relevant in de aanwezigheid van schuifdeuren..

 • De rand kan worden gegroefd of afgerond voor volledigheid en aantrekkelijkheid. Dergelijke elementen worden gebruikt om de voegen niet alleen op de vloer of trap af te werken, maar ook in baden, douchecabines en wastafels. Sanitair wordt immers in de regel dicht bij de muur gemonteerd en vormt hoeken die onbeschermd zijn tegen vocht.

Voordelen van keramische vloerplinten

 • Bescherming. De installatie wordt uitgevoerd op een kleefstofsamenstelling die de vorming van holtes uitsluit. Een correcte plaatsing en hoogwaardige voegmortel beschermen de voegen op de hoeken volledig tegen ophoping van vuil en vocht, zelfs als er wat water op de vloer komt. We kunnen dus praten over de afwezigheid van een onaangename geur van vocht en ontbindend organisch materiaal. Door de strakheid kunnen insecten geen plaats voor ontwikkeling kiezen, evenals de vorming van kolonies van schimmels en pathogene bacteriën.
 • Kracht. Het materiaal wordt niet gekenmerkt door lineaire vervorming bij extreme temperaturen. Gedurende de gehele levensduur blijft een sterke en stabiele constructie behouden. Het is absoluut brandveilig en dankzij de hoge thermische geleidbaarheid kan het worden gebruikt bij het aanbrengen van warme vloeren..
 • Milieu vriendelijkheid. De elementen zijn gemaakt van gebakken klei zonder toevoeging van gevaarlijke componenten. Daarom geven ze geen gifstoffen af ​​en veroorzaken ze geen allergische reacties..
 • Zorg. De productverzorging bestaat uit nat reinigen. Ze zijn bestand tegen chemicaliën, dus elk huishoudelijk reinigingsmiddel kan worden gebruikt. Keramische randen zijn niet onderhevig aan vervaging en vereisen geen regelmatige cosmetische reparaties (schilderen, vernissen).

 • Ontwerp. Een verscheidenheid aan vormen, kleuren en maten maken het mogelijk om interieurvariaties te creëren. Met hun hulp organiseren ze een harmonieus ensemble in één kleurenschema of benadrukken ze contrasterend de overgang van het ene materiaal naar het andere..

Om eerlijk te zijn, zijn er drie nadelen om op te merken:

 • relatieve kwetsbaarheid die inherent is aan alle keramische producten. In dit verband is het tijdens bedrijf noodzakelijk om sterke klappen op de geïnstalleerde plint te voorkomen;
 • stabiliteit maakt het mogelijk om alleen in rechte lijnen af ​​te werken. Voor afgeronde en andere complexe vormen is het beter om een ​​ander materiaal te kiezen;
 • de prijs van een keramische plint voor de vloer. De gemiddelde kosten van een keramische plint voor een vloer zijn dus 120-300 roebel. voor één element (300-400 mm).

Regels voor het kiezen van een keramische plint voor de vloer

 • Tegenwoordig is er ook een plint van hetzelfde materiaal in een set met vloerbedekking. De lengte komt overeen met de afmetingen van de tegel of is een veelvoud van 1,5-2-3 keer. Het vrijgeven van onderdelen met een grotere lengte is onpraktisch vanwege de onvermijdelijke problemen die zich voordoen tijdens de installatie van dimensionale onderdelen.
 • Als het product afzonderlijk wordt geselecteerd, moet speciale aandacht worden besteed aan de grootte. Inconsistentie van de parameters zal leiden tot het niet aansluiten van de naden tussen de tegel en de rand. Hierdoor zal het uiterlijk van de afgewerkte vloer merkbaar verliezen.
 • Bij het kopen is het noodzakelijk om de aanwezigheid van extra elementen te verduidelijken: externe en interne hoeken, overgangen en meer complexe details die nodig zijn bij het decoreren van bijvoorbeeld trappen.

 • Zelf trimmen van hoekmaten is heel goed mogelijk, maar alleen als een professional bij het werk betrokken is. Kant-en-klare extra onderdelen helpen u het werk sneller te voltooien en het resultaat zal veel nauwkeuriger zijn..
 • Wat betreft de keuze van het ontwerp, iedereen heeft zijn eigen visie op het ideale interieur. De plint wordt geproduceerd in monochromatische en gekleurde vorm, met een glad of gebosseleerd oppervlak, met een matte of glanzende afwerking. Het is vermeldenswaard dat gladde producten gemakkelijker te onderhouden zijn..
 • Bij het berekenen van de benodigde hoeveelheid wordt een voorraad van 10-15% toegevoegd. Dit maakt het niet alleen mogelijk om de reparatiewerkzaamheden voort te zetten in geval van schade aan het onderdeel, maar ook om het na jaren gebruik als reparatieset te gebruiken. Het is immers onwaarschijnlijk dat het over een paar jaar mogelijk zal zijn om soortgelijke producten aan te schaffen.

Installatie van keramische vloerplinten

Installatie van de plint is niet moeilijk. Als je alles voorbereidt wat je nodig hebt voor je werk, gebruik dan alleen hoogwaardige materialen, dan zal het proces zonder problemen en haperingen verlopen..

Wat je nodig hebt:

 • plint, extra elementen;
 • kleine getande troffel;
 • kit, lijm, voegmiddel;
 • snijgereedschap, grof schuurpapier;
 • hamer;
 • schone vodden;
 • peil.

Waar te beginnen

 • Voordat u aan het werk gaat, moet u nadenken over het installatieschema. Alle componenten zijn op de plaats van installatie “droog” gelegd. Dan wordt meteen de ligging van de hoeken, de verhouding van de naden, de noodzaak om individuele plinten te trimmen duidelijk.
 • Een tegelsnijder wordt gebruikt om de onderdelen op de gewenste lengte te passen. Voor producten met een complex reliëf is het echter beter om een ​​slijper met diamantschijf te gebruiken. Maar zelfs in dit geval handelen ze zeer zorgvuldig..

Keramische plint video

 • Er is een kans op beschadiging van de decoratieve laag, evenals afschilfering van het uitstekende ornament. Kleine defecten aan de snede kunnen eenvoudig worden verwijderd met grof schuurpapier.
 • Als u geen hoekstukken wilt gebruiken, wordt het binnenste deel van de plint in een hoek van 45 graden afgesneden. Aanpassing van de randstroken wordt uitgevoerd voordat de lijmoplossing wordt gekneed. Soms laten de verticale hoeken in de kamer te wensen over en kan het afstemmen op een perfecte pasvorm worden uitgesteld.

Aanbevolen materialen

Gebruik voor de plaatsing dezelfde lijmen als voor keramische tegels. Er zijn verschillende producten op de markt. De samenstelling bepaalt de prestatiekenmerken. De sterkte-eigenschappen van de plintlijm zijn niet zo belangrijk, er wordt meer gelet op elasticiteit en weerstand tegen natte omstandigheden.

Het materiaal is conventioneel verdeeld in twee soorten:

 • poeder. Hun droge cementachtige basis wordt voor gebruik verdund met water;
 • kant-en-klare pasta’s. Een dergelijke lijm elimineert de fout van het doseren van water tijdens onafhankelijk werk..

De elastische massa wordt gebruikt voor het verlijmen van plinten op verschillende ondergronden: beton, keramiek, gipskartonplaten en vloerverwarming. Door de verhoogde plasticiteit van de samenstelling kan deze gelijkmatig over het werkoppervlak van de plint worden verdeeld, zonder de vorming van luchtbellen.

Als er significante onregelmatigheden op het oppervlak zijn en wordt aangenomen dat het voor het egaliseren nodig zal zijn om een ​​dunne of een dikke laag aan te brengen, dan moet een materiaal met geschikte technische kenmerken worden gekozen. In de regel geeft de fabrikant deze parameter duidelijk op elke verpakking aan..

Stadia van werk

 • Verwijder vocht en vuil grondig uit de hoeken. Hoe schoner het te verlijmen oppervlak, hoe hoger de hechting (hechting van twee oppervlakken) en dus hoe sterker de verbinding..
 • Over de hoogte van de te monteren plint worden de muren langs de omtrek geplakt met plakband. Met een dergelijke rand kan het behang tijdens het installatieproces niet worden bedorven door overtollige lijm. Gemakkelijk te reinigen oppervlakken (bijv. keramische tegels, kunststof panelen, enz.) hebben geen bescherming nodig.
 • Bereid een lijmoplossing voor. Informatie over de volgorde van mengen en dosering van componenten is beschikbaar beschreven in de gebruiksaanwijzing die bij elke verpakking van het materiaal is gevoegd..

 • De installatie begint vanuit een zichtbare hoek en verplaatst zich naar het midden van de kamer. Dan lopen ze vanuit een andere hoek naar het onvoltooide gedeelte. Met deze aanpak kunt u divergentie van de naden voorkomen, wat vooral belangrijk is in ruimtes met een verstoorde geometrie..
 • De mortel wordt gelijkmatig aangebracht op de werkzijde van het afgewerkte hoekstuk of getrimde plint (laagdikte 3-4 mm). Voor een klein element wordt een conventionele spatel gebruikt, als de fries in de orde van 80-150 mm is, is het beter om een ​​getande spatel te gebruiken.
 • Druk de part tegen de patch. Plaats het zo gelijkmatig mogelijk verticaal en horizontaal. Gebruik een gebouwniveau om te controleren. De definitieve fixatie wordt gedaan door zachtjes te tikken met een hamer.
 • Als het oppervlak oneffen is, wordt het product aangepast door op bepaalde punten lijmmassa toe te voegen of te verwijderen..
 • Overtollige samenstelling wordt onmiddellijk met een spatel verwijderd. Het wordt ook verwijderd met een schildersmes tussen de zijkanten van de plinten. Het is raadzaam om het product, evenals het oppervlak van de muren en de vloer, af te vegen met een vochtige doek, nog voordat de lijm volledig is uitgehard..
 • Veel oplossingen zijn na droging moeilijk te verwijderen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid van vlekken op sommige afwerkingsmaterialen die bijna niet te verwijderen zijn..
 • De afstand tussen aangrenzende onderdelen wordt gehandhaafd met behulp van kalibratiekruisen. De dikte van de voeg moet dezelfde zijn als bij het leggen van de tegels. Als u deze voorwaarde verwaarloost, zullen de volgende elementen in onenigheid raken:.
 • Nadat de lijm is opgedroogd (minimaal een dag), kunt u overgaan tot het voegen. Voor fuga’s worden waterdichte materialen geselecteerd die antiseptische en schimmelwerende eigenschappen hebben..

 • Aan het einde van het werk wordt een algemene reiniging van de geïnstalleerde plinten uitgevoerd van lijmdruppels en vlekken achtergelaten door voegmiddel. De laatste stap is het verwijderen van de plakband van de muren..

Een plint plaatsen als badkuiprand

 • Voordat met de werkzaamheden wordt begonnen, wordt de voeg tussen het sanitair en de muur behandeld met een dunne laag vochtbestendige kit. Na het drogen kunt u het installatieproces starten volgens de bovenstaande stappen..
 • Als lijm kunt u een mastiek nemen met een hoge vochtbestendigheid, siliconen of vloeibare nagels gebruiken. De voegmortel moet ook waterbestendig zijn..
 • De voegen kunnen worden opgevuld met transparante kit van gerenommeerde fabrikanten. Dit materiaal wordt gekenmerkt door een uitstekende hechting en een uitzonderlijke waterafstotendheid. Het zal na verloop van tijd niet loslaten of donkerder worden.

Op het eerste gezicht speelt een onbeduidend vloerelement een belangrijke rol in het interieurontwerp, waardoor de esthetiek van de kamer wordt vergroot. Vakkundig gemonteerde keramische randen gaan vele jaren mee en zullen de eigenaars verrassen met zijn onberispelijke uiterlijk.