Vloeren

Hoe kies je de juiste plint?

Ze beginnen met het kiezen van een plint als de vloer klaar is, omdat deze producten zijn ontworpen om de overgang tussen de muur en de vloer af te sluiten. Plinten kunnen worden gemaakt van kunststof en massief hout, polyurethaan en polystyreen, ze kunnen worden gefineerd of gelamineerd, ze kunnen worden bekleed met porselein, glas of mozaïek. Bedenk dat niet alleen het materiaal waaruit deze producten zijn gemaakt van belang is, maar ook de hoogte, vorm en kleur. Vandaag zullen we het hebben over het kiezen van de juiste plint voor de vloer en over de kleur ervan.

Inhoud:

Massieve plint

Ondanks dat ultramoderne materialen steeds meer de aandacht van de consument trekken, heeft de houten plint voor de vloer zijn aantrekkingskracht niet verloren. Voor vloerdelen worden meestal massieve plinten gebruikt. Het is onwaarschijnlijk dat een persoon die heeft verspild aan duur parket, kunstmatige afwerking zal kopen. Aangezien houten plinten een lage vochtbestendigheid hebben, zijn ze zeer geschikt voor droge ruimtes – een kinderkamer of een slaapkamer.

Voor houten vloeren worden plinten meestal gekozen uit hetzelfde hout waarvan de bekleding is gemaakt. Plinten bestel je het beste samen met parket in de fabriek: de meeste bedrijven die massief parket op de markt leveren, maken ook plinten voor hun vloerbedekking, dus dat zou geen probleem moeten zijn. Bedenk dat je voor een bepaalde parketsoort geen plint uit een andere houtsoort moet kiezen, ook niet als je dat passender vindt.

Op de binnenlandse markt worden plinten van massief beuken en eiken het vaakst gepresenteerd. Een massieve plint van kersen heeft ook goede decoratieve eigenschappen. De voordelen van massieve plinten zijn milieuvriendelijkheid, sterkte en duurzaamheid van het materiaal – natuurlijk hout. Daarnaast is het mogelijk om een ​​product voor individuele maten te bestellen..

Het allereerste nadeel van een massieve plint is de hoge prijs. Soms, om massieve plinten stabieler en goedkoper te maken, worden ze gemaakt als gefineerd – door de “plankenset” -methode. Dergelijke plinten hebben echter lage decoratieve eigenschappen, omdat de samengestelde stukken massief hout vaak van kleur verschillen. Omdat plinten overwegend worden afgestemd op parket of deurbekleding, hoeft u niet te wachten op een 100% matchtint.

Bovendien kunnen plinten van natuurlijk hout worden blootgesteld aan veranderingen in temperatuur en vochtigheidsbalans. Wanneer de luchtvochtigheid en temperatuur in de kamer veranderen, ontstaat er interne spanning in het hout, waardoor het product samen met het pleisterwerk of behang van de muur kan scheuren. De installatie van een houten plint moet worden uitgevoerd op schroeven met pluggen of zelftappende schroeven met platte kop, op voorwaarde dat de wanden perfect vlak zijn, omdat het product in een dergelijke situatie kan vervormen of zelfs barsten.

Voordat u een vloerplint kiest voor een massief parket, moet u er rekening mee houden dat hout een natuurlijk materiaal is, dus u mag er geen kunstmatige gladheid en gelijkmatigheid van verwachten. Als u een gladdere plint van toon wilt krijgen, is het aan te raden om dit decoratiemateriaal met een marge te kopen, aangezien de boom jaarringen en noesten heeft.

Gefineerde plint

De gefineerde plint is ideaal voor vloeren gemaakt van hout – parket, parketplank, massieve vloeren, omdat het is gemaakt van natuurlijk houtfineer. Bovendien is het veel goedkoper dan een massieve plint. Een vrij breed scala van dergelijke producten wordt verklaard door de voortdurend groeiende lijst van houtsoorten die worden gebruikt voor de productie van parketvloeren..

Vergeleken met massieve plinten houden gefineerde plinten de geometrie beter vast, ze draaien en buigen veel minder vaak. Dimensionale stabiliteit wordt bereikt dankzij de technologie voor het vervaardigen van de basis van een dergelijke plint, een soort reeks van goedkoop vochtbestendig hout als grenen.

De gehele plint plint is samengesteld uit stukken (afval) hout van 20-50 millimeter, die volgens het principe van de bliksem aan elkaar worden bevestigd en verlijmd. Een dun fineer van waardevol hout of zijn kunstmatig verouderde en geverfde goedkope analoog wordt erop gelijmd. De sterkte van de plint kan worden vergroot door meerdere lagen hout te gebruiken. Biosecurity wordt vaak toegepast op het oppervlak van het product, waardoor de gefineerde plint wordt beschermd tegen schimmels en schadelijke micro-organismen.

Het uiterlijk van de gefineerde plint is een van de sterke punten van dit product, aangezien het toonovergangen bevat die inherent zijn aan hout, onregelmatigheden en noesten, spinthout en een mooie vezelstructuur, alles wat dit decoratieve element natuurlijk en duur maakt. Mogelijke vorm van gefineerde plint – reliëf of recht, hoogte – van 40 tot 80 millimeter.

Dit product heeft echter nog steeds zijn nadelen. Voordat u een plint kiest, moet u er rekening mee houden dat u immers een natuurlijk hout voor u heeft en ondanks het feit dat de gefineerde plint in meerdere lagen is gelakt, verandert deze na verloop van tijd van kleur, zoals gewoon parket. Maar het hangt tot op zekere hoogte van het hout af. Soms wordt de kleur van de fineerplint bepaald met een tintimpregnering, waardoor de structuur van de boom visueel behouden blijft.

Het bevestigingssysteem van de gefineerde plint bestaat uit speciale clips waarop de plint zelf zal worden “geplaatst”. Het is mogelijk om zo’n decoratief element aan “vloeibare nagels” te bevestigen. Bovendien hoef je bij het plaatsen van gefineerde plinten geen pluggen en hoeken te gebruiken.

Kunststof plint

De kunststof plint is geschikt voor linoleum en laminaatparket en is absoluut niet bedoeld voor natuurparketvloeren – blokparket en bovendien parketvloeren. Er is een soort plastic plint voor tapijt, dat is een L-vormige balk. Er wordt een tape in gestoken, die uit het tapijt wordt gesneden. Het resultaat is een plint gemaakt van een soortgelijk materiaal als tapijt.

Relatief recent is er een flexibele kunststof plint op de markt verschenen waarvan de structuur op moleculair niveau is gewijzigd en die na productie in een speciale verpakking wordt bewaard. Dergelijke producten kunnen de nodige vorm aannemen en de gebogen randen van de vloer en wanden, bochten en eventuele decoratieve elementen van het interieur, bijvoorbeeld kolommen, soepel omranden.

Voor het plaatsen van een flexibele plint wordt een draagprofiel bevestigd, dat wordt voorverwarmd met hete lucht of warm water. Het geplaatste element hardt uit en behoudt onder invloed van lucht zijn gewenste vorm. De wanden voor het plaatsen van deze plint moeten perfect vlak zijn, anders worden kieren en scheuren zichtbaar.

Vrijwel alle kunststof plinten voor de vloer zijn gedemonteerd: ze bestaan ​​uit een front en een bevestigingsdeel. Door de holle structuur van de plint van kunststof kunt u meerdere verschillende draden tegelijk in het product verbergen. Kunststof plinten zijn ideaal voor kantoren en kantoren, maar ook voor gebouwen met een hoge luchtvochtigheid.

De voordelen van kunststof plinten zijn als volgt: ze zijn niet bang voor invloeden van buitenaf en temperatuurveranderingen, ze zijn vochtbestendig, verbleken niet in de zon, vervormen niet, hebben holtes voor draden en de laagste prijs van alle plintopties . Voor de vloerbedekking (laminaat of linoleum) kunt u kiezen voor ton-sur-ton kunststof plinten, recht of reliëf.

Sommige consumenten zijn van mening dat kunststof plinten het interieur goedkoper maken, dus voordat u een plint voor linoleum kiest, moet u goed nadenken. De nadelen van plastic plinten zijn onnatuurlijkheid en kunstmatigheid, de noodzaak om pluggen en hoeken te gebruiken, en deze elementen zullen op hun beurt opvallen in het algemene decor, omdat ze erg opvallen. Bovendien zijn er maatbeperkingen – de maximale hoogte van een dergelijke plint is 45 millimeter..

Gelamineerde plint

Laminaatplinten zijn ideaal voor laminaatvloeren. Voor al het andere is het niet bedoeld. Veel laminaatfabrikanten maken hun eigen plinten in dezelfde kleur, zodat je binnenshuis het perfecte ensemble kunt creëren. Het belangrijkste voordeel van een dergelijk decoratief element is het absolute samenvallen met de kleur, textuur en glansgraad van de vloerbedekking..

Laminaatplinten hebben hogere technische prestaties dan kunststof plinten. Deze plint vereist geen extra beslag – hoeken of pluggen. Bij het installeren hoeft u alleen het overtollige deel schuin af te snijden. Maar analyseer tegelijkertijd, voordat u een plint voor het laminaat kiest, de tekortkomingen ervan..

De belangrijkste nadelen van gelamineerde plinten zijn de kleine selectie van fabrikanten en een onvoldoende verzadigde markt. Binnenlandse merken worden bijna niet gepresenteerd, omdat ze een laag assortiment hebben. Bovendien is het gelamineerde product beperkt van vorm – de gelamineerde plint is meestal recht en tot 60 millimeter hoog. Gelamineerde plinten zijn vrij duur, soms zelfs duurder dan gefineerde plinten.

Metalen plint

Hoogwaardige metalen plinten zijn het resultaat van de ontwikkeling van moderne technologieën. De meest gebruikte materialen voor dit decoratieve element zijn staal, messing en aluminium. Tijdens het productieproces worden plinten extra geanodiseerd of behandeld met een polymeerfilm om te beschermen tegen zwart worden en oxidatie..

Messing plinten corroderen niet, waardoor dergelijke producten in de loop van de tijd nauwelijks van eigenschappen en uiterlijk veranderen en bovendien een lage kostprijs hebben. Roestvrijstalen plinten zijn ook erg populair, ze zijn gespiegeld, mat of gepolijst en garanderen een uitstekend visueel effect..

Plinten van metaal zijn perfect voor plaatsing in natte ruimtes, badkamers en keukens. Metalen plinten zien er bijzonder harmonieus uit in het interieur, dat al elementen van geborsteld of gepolijst staal bevat. In woonkamers worden metalen plinten meestal geïnstalleerd als onderdeel van een hightech-stijloplossing. De metalen plint is te combineren met vloerbedekkingen zoals linoleum, tapijt, gietvloeren, keramiek en porcellanato.

Als u niet weet hoe u een plint voor de vloer moet kiezen bij de overheid, medische instellingen en voedselverwerkingscomplexen, geef dan de voorkeur aan metalen producten, omdat ze bestand zijn tegen de meeste oplosbare chemicaliën, evenals tegen zure, zoute of mariene omgevingen.

De metalen plint wordt gekenmerkt door een verhoogde duurzaamheid, vanwege zijn sterkte, weerstand tegen extreme temperaturen en coating met een speciale polymeersamenstelling, die de levensduur verlengt. Hij is niet bang voor water, schimmel, meeldauw en vuur. Voldoende flexibiliteit maakt montage in een cirkel met een straal tot anderhalve meter mogelijk. Het nadeel van de metalen plint is de hoge prijs van het product.

Keramische plint

Nog niet zo lang geleden is er een keramische plint gemaakt voor een tegelvloer, die meestal op de vloer wordt gelegd in gangen, keukens, toiletten en badkamers. Voorheen werden gewone keramische tegels gebruikt om de plinten uit te rusten, die met speciaal gereedschap in verschillende delen werden gesneden, afhankelijk van de geselecteerde stoeprandbreedte. Niet alle apparatuur voor het snijden van tegels zorgt echter voor de gelijkmatigheid van de snijrand, dus men kon niet dromen van de onberispelijke schoonheid van zo’n plint..

De keramische plint hecht nauw aan de muur, verbergt perfect de ongelijke rand van de tegelbekleding en geeft de kamer een afgewerkte, nette uitstraling. Keramische plint wordt gekenmerkt door een hoge duurzaamheid, wordt na verloop van tijd niet donkerder, is bestand tegen mechanische belasting, water of reiniging met reinigingsmiddelen, waardoor het onderste deel van de muren wordt beschermd tegen voortijdig verlies van aantrekkelijk uiterlijk.

In de badkamer kan de keramische plint niet alleen langs de omtrek van de muur van onderaf worden geleid, maar ook op het contactpunt tussen de muur en de gootsteen, of de muur en het bad in de vorm van een zijkant. Het gebruik van keramische plinten kan ook eenvoudig worden aangevuld met bepaalde elementen van de trap. Fabrikanten produceren dit afwerkingselement zeer licht en dun, wat de installatie op gewone tegellijm die voor wandtegels wordt gebruikt, vergemakkelijkt..

Keramische plinten zijn meestal speciaal ontworpen voor de tegelserie. Dergelijke producten hebben verschillende vormen, kleuren en patronen, waardoor u ze kunt combineren om het meest succesvolle ontwerpresultaat te bereiken. De bovenkant van de plint is in de regel gemaakt in de vorm van een afgeronde snede (afschuining), wat het product een verfijnde en elegante uitstraling geeft.

De hoogte van de keramische plint wordt door de fabrikanten ontwikkeld volgens de specifieke keramische tegel. De lengte van de plint valt meestal samen met de lengte van de tegel zelf om het installatieproces te vereenvoudigen. Sommige fabrikanten produceren hun keramische plinten in een lengte die anderhalf keer de lengte van de tegels is om het aantal naden ertussen te verminderen en een grotere nauwkeurigheid tijdens het werk te bereiken..

Plint van polyurethaan

Plint van polyurethaan is een vrij populair element van het decor van de voeg tussen de vloer en de muur. Het heeft een speciale decoratieve functie, omdat het ideaal is voor het regelen van vloerverlichting, ongeacht de kleur. Een secundaire, maar niet minder belangrijke taak van het afwerken van de vloer met een plint van polyurethaan is het plaatsen van communicatie die over de vloer loopt.

Polyurethaan is een pretentieloos materiaal dat bestand is tegen temperatuurschommelingen, een hoge luchtvochtigheid verdraagt, geen vocht en geur absorbeert, duurzaam, lichtgewicht. Door deze eigenschappen van polyurethaan plinten kunnen ze niet alleen in droge ruimtes worden gebruikt, maar ook in keukens en badkamers. Indien nodig voor het afkanten van gebogen oppervlakken, kunt u dit decoratieve element een beetje buigen en zelfs ronde lijnen maken..

Polyurethaan plinten reageren goed op schilderen met bijna alle bekende verven. Het is de moeite waard om nog een groot pluspunt van polyurethaanproducten te noemen: na het schilderen kunnen plinten van polyurethaan worden gewassen met een natte doek en zelfs verschillende reinigingsmiddelen, ze zijn gemakkelijk bestand tegen klappen van een dweil of andere soortgelijke voorwerpen.

Als u zich afvraagt ​​hoe u een plafondplint kiest, let dan ook op een polyurethaan plafondplint. Het doel is immers niet alleen bij het afwerken van de voeg tussen wand en vloer, maar ook bij de vormgeving van het plafondoppervlak. Een dergelijke plint verbergt perfect defecten en onregelmatigheden op de plaats van contact tussen het plafond en de muur, rondt de hoeken van de kamer af, het kan worden gebruikt voor het decoreren van erkers, kolommen en meerlagige niet-rechtlijnige plafonds.

Ik zou ook willen wijzen op het gemak van installatie van een plint van polyurethaan: het duurt slechts een paar uur voor een kamer met een omtrek van 20 meter en rechte hoeken. Voordat u de polyurethaanplint installeert, moet u alle oneffenheden in het oppervlak plamuren, schuren en drogen. Daarna wordt lijm op het oppervlak van de plint aangebracht, gelijkmatig verdeeld, waarna wordt begonnen met de directe bevestiging van het product. Het element wordt op de muur aangebracht, daarna wordt de lijm voor de voegen royaal aangebracht. Elk volgend element is nauw verbonden met het vorige..

Schuim plint

Als u nog niet hebt besloten hoe u de juiste plafondplint kiest met minimale kosten, let dan op de plafondschuimplint, die is gemaakt van geëxtrudeerd polystyreenschuim. Het wordt gebruikt voor interieurdecoratie, omdat het harmonieus wordt gecombineerd met behang, verf en zelfklevende plafondtegels. Qua uiterlijk zijn schuimplinten er in verschillende breedtes, met of zonder patronen.

Een dergelijk product heeft veel voordelen: aantrekkelijk uiterlijk, lage kosten, installatiegemak en een grote verscheidenheid aan vormen. Deze plint is uiterst eenvoudig te verwerken, in de regel wordt voor het snijden een gewoon scherp mes gebruikt. Bij het kiezen van plinten voor een spanplafond, moet u zich aan verschillende aanbevelingen houden, of liever de voorkeur geven aan modellen met een laag gewicht: een schuimplint is precies dat.

Onder de nadelen van schuimproducten is het vermeldenswaard de grote kwetsbaarheid, breekbaarheid en lage elastische eigenschappen, dus deze plint breekt gemakkelijk. Bovendien zijn schuimplinten gevoeliger voor invloeden van buitenaf en hebben ze speciale zorg nodig. Polyfoam is echter een brandbaar materiaal, net als hout, dat ook wordt gebruikt voor de vervaardiging van plinten.

Schuimplinten reageren slecht op een agressieve omgeving, waardoor ze zelfs kunnen bezwijken door oplosmiddelen, die soms deel uitmaken van de lijmsamenstelling. Om deze reden moet de lijm zeer zorgvuldig worden gekozen. Schuimplinten kunnen worden verlijmd met lijm, die hier speciaal voor is ontworpen – “Titan”.

Er zijn twee manieren om uw piepschuimplafondplint te bevestigen. De plafondplint is met lijm op het behang gelijmd, het wordt geaccepteerd om de compositie “Moment Montage” te gebruiken, omdat deze perfect hecht. Als het plafond of de muren niet gelijk zijn, dan kan de opening die zich vormt tussen de muur en de plint, deze ook bedekken met deze lijm, bovendien is deze wit. De tweede methode bestaat uit het bevestigen van de plafondplint aan de uitgelijnde muren voordat het behang wordt geplakt met gewone plamuur.

De kleur van de vloerplint kiezen

Bij het kiezen van een vloerplint is het eerst de moeite waard om uit te zoeken hoe lang het product nodig is. Om erachter te komen, moet u de omtrek van de kamer meten en de breedte van de deuropeningen ervan aftrekken. De gebruikelijke lengte voor plinten, met uitzondering van op maat gemaakte plinten, is 2,5 meter. De resulterende omtrek moet worden gedeeld door 2,5 meter en u ontvangt de benodigde hoeveelheid vloerplint in stukken.

Probeer de vloerplint en alle elementen ervoor in één winkel te kopen. Bovendien wordt bij het kiezen aanbevolen om de batchnummers op verschillende plinten te controleren – deze moeten hetzelfde zijn. Ook de kleur van de producten moet overeenkomen. Gebruik geen plinten als deze een sterke geur hebben, aangezien de kans groot is dat deze van minderwaardige materialen is gemaakt..

Er moet speciale aandacht worden besteed aan het correct kiezen van de kleur van de plint, zodat deze overeenkomt met de rest van de inrichting van de kamer. De veiligste oplossing is om de plint af te stemmen op de toon van de vloerbedekking. In dit geval zult u zich zeker niet vergissen en het ontwerp van de kamer niet bederven. De plint past perfect bij de vloerbedekking en wordt bijna onzichtbaar.

Momenteel is de techniek om de kleur van de plint af te stemmen op de kleur van de muren ook populair. Als je huis effen muren heeft, neem dan gewoon een stuk behang dat je hebt gebruikt bij het plakken van de muren en pak de dichtstbijzijnde kleur in de winkel. Als het behang een patroon heeft, is het de moeite waard om een ​​plint te kiezen die bij de hoofdtoon past.

Ook het gebruik van witte plinten, die versmelt met de kleur van de muren, is in de mode geraakt. Zo’n interieur ziet er behoorlijk indrukwekkend uit, maar het is niet te duurzaam en niet praktisch, zelfs als je zorgt voor een nauwkeurige werking en zorgvuldig onderhoud. Als u voor uw vloer licht parket of massief gebleekt eiken gebruikt, dan is de witte plint ook de perfecte oplossing, die harmonieus de kenmerken van het interieur benadrukt..

De ontvangst van het contrast van de plint met de vloer wordt als passend beschouwd wanneer de kleur ervan versmelt met de kleur van decoratieve elementen, bijvoorbeeld textiel of meubelbekleding in een bepaalde ruimte. Zonder deze regel in acht te nemen, zal de blik van een persoon “struikelen” op een bepaald object in het interieur. De mozaïekplint, die tinten van vloeren en muren combineert, zal op harmonieuze wijze de combinatie van kleuren van de kamer benadrukken.

Ook is het gebruikelijk om de vloerplint af te stemmen op de kleur van de deuren. Plinten met deze afwerking zien eruit als een natuurlijke en vrij harmonieuze voortzetting van binnendeuren. Bovendien kan de kleur van de muren en de vloer een heel andere tint hebben..

Zo is de plint het sluitstuk van de afwerking van de overgang van de wanden naar het plafond of de vloer. Plinten worden ook gebruikt voor decoratie, daarom is het gebruikelijk om het plintmateriaal te selecteren afhankelijk van de kleur en textuur van de vloer. Soms kun je de plint afstemmen op de kleur van de muren of de belangrijkste elementen van het interieur van je huis..