Vloeren

Hoe een betonnen vloer op de juiste manier te storten?

De vloer wordt door velen gezien als een afgewerkte aflak – linoleum, parket of keramische tegels. In feite is het een complexe “taart” met meerdere niveaus die een betonnen vloer, een dampdichte laag, isolatie, een andere dampdichte laag, een dekvloer en pas dan een decoratieve coating omvat. In het artikel zullen we bekijken hoe we een betonnen vloer op de juiste manier kunnen storten..

Inhoud:

De technologie van het storten van betonnen vloeren in particuliere huizen en appartementen is anders. In stedelijke omstandigheden zijn deze werken veel gemakkelijker, omdat er in eerste instantie tussenvloeren zijn. Daarom is het hier voldoende om de zogenaamde dekvloer uit te voeren, waarna het oppervlak klaar is om de aflak te leggen..

Maar het maken van een betonnen basis in een buitenwijk is een arbeidsintensief proces. De vloer moet immers niet alleen vlak zijn, maar ook warm en mag geen vocht doorlaten. In dit geval maakt het helemaal niet uit of de ondervloer wordt gestort of een nieuw oppervlak wordt gevormd, het belangrijkste is om te voldoen aan de basisregels voor het mengen van de oplossing tijdens het werk en de technologie te observeren.

Giettechnologie voor betonvloeren

Nul niveau betonnen vloer

 • De horizontale waterpas is het makkelijkst te bepalen met een laserwaterpas, maar als die er niet is, dan is een gewone waterpas heel geschikt..
 • Het werk begint bij de deuropening. Vanaf de drempel wordt 1,5 m naar boven gemeten en vanaf dit punt wordt een lijn door de kamer getrokken.

 • Dezelfde 1,5 m vanaf het gemeten.Alle risico’s zijn opeenvolgend verbonden door een rechte lijn. Hoe vaker ze worden gelokaliseerd, hoe nauwkeuriger het resultaat zal zijn. De onderste horizontaal wordt het niveau van de toekomstige verdieping.

Voorbereidend werk

 • Voor het storten van de betonvloer is het aan te raden om de bovenste laag grond te verwijderen tot een diepte van 35-40 cm.Verder wordt steenslag met een fractie van 20×40 mm gestort, de laagdikte dient minimaal 10 cm te zijn.Bovenop daarvan is een laag zand van 10 cm, die opnieuw is bedekt met steenslag … Elke laag wordt bevochtigd en geramd met een schop, troffel of speciale apparatuur.

Belangrijk: na het aanstampen neemt de dikte van het “kussen” af met ongeveer 20-25%, dus hiermee moet rekening worden gehouden bij het regelen.

 • Nu is het de beurt aan het waterdichtmakende materiaal, het kan van het type film of rol zijn. Het membraan is over het hele oppervlak verspreid, de randen moeten noodzakelijkerwijs over de muur gaan en boven de gemarkeerde lijn. Alle naden zijn gelijmd met tape. Op dezelfde manier wordt de film op de muren rond de omtrek van de kamer bevestigd..
 • Na het aanbrengen van de aflak worden de randen van het waterdichtingsmateriaal afgesneden.
 • Geëxpandeerde klei is ideaal voor isolatie, die vanwege zijn kenmerken en beschikbaarheid niet aan populariteit verliest. Maar u kunt ook platen basaltwol of geëxtrudeerd piepschuim gebruiken..

 • Versterking is vereist, het verhoogt de sterkte van de betonnen basis. Metalen gaas, waarbij de dikte van de staaf minimaal 4 mm is en met cellen van 150×150 mm is geïnstalleerd op de geplaatste stenen, “stoelen”, stands.
 • Als er een grote belasting op de vloeren is voorzien, is het beter om wapening met een grotere dikte te gebruiken – 10-16 mm.

Plaatsing van bakens

 • Bakens zijn geleiders waarlangs het betonmengsel wordt rechtgetrokken. Elk materiaal kan in zijn hoedanigheid werken, het belangrijkste is dat het stijf is – een pijp, profiel of houten lat.
 • De gidsen zijn als volgt ingedeeld. Ongeveer 20 cm van de muur wordt opgegeven en klappen worden in een lijn gelegd met een stap van 30-40 cm met een zandcementmortel.De volgende rij bevindt zich op een afstand van minder dan de lengte van de regel, die zal worden gebruikt om de betonmix te egaliseren.

 • Bovenop het originele ontwerp wordt een profiel geplaatst. Druk het indien nodig iets naar beneden of voeg een beetje mengsel toe om absolute horizontaliteit te bereiken. U moet pas beginnen met gieten na de laatste droging van de betonnen “broodjes”.
 • Voor betrouwbaarheid kunt u de bekisting neerhalen, de hoogte moet overeenkomen met het niveau van de toekomstige vloer en deze in segmenten verdelen. In principe is het frame nodig voor grote ruimtes waar het overdag niet mogelijk is om het hele oppervlak te vullen.

Betonmix voor het storten van vloeren

 • In de regel worden vloeren gestort met beton van de kwaliteit 200. Dit type is het meest gebruikelijk voor dergelijke werkzaamheden. Het is ideaal voor individuele constructie. Het wordt gebruikt voor stripbases, beton en wapeningsconstructies.
 • M200-beton is gebaseerd op een fijnkorrelige vulstof, die het op zijn beurt mogelijk maakt om tijdens het werk geen dieptrillers of trillende dekvloeren te gebruiken. Zo wordt het werkproces voor een persoon aanzienlijk vergemakkelijkt.

Belangrijk: je moet het kant-en-klare mengsel voor de eerste keer een paar uur gebruiken. Na deze tijd verhardt het beton, met uitsluiting van de mogelijkheid om een ​​perfect oppervlak te verkrijgen..

 • De uiteindelijke stolling vindt plaats na 28 dagen. Goede prestaties en een goede prijs-kwaliteitverhouding maken deze betonklasse zo populair bij particuliere huiseigenaren..
 • Het is natuurlijk gemakkelijker om het benodigde volume bij de fabrikant te bestellen. Maar als de minimale batch die hij wil leveren te groot is of als er een obstakel is dat de toegang van speciale apparatuur tot het object verhindert, dan is de enige uitweg om beton met uw eigen handen te mengen..
 • Voor 2 zakken M400-cement van elk 50 kg is bijvoorbeeld 280 kg zand, 480 kg steenslag of grind en iets meer dan 50 liter water nodig. Hierdoor krijg je ongeveer 900 kg of 0,4 m³ van het mengsel.
 • Hoeveel beton er voor een bepaald gebied nodig is, kunt u als volgt berekenen:
 • het gebied wordt vermenigvuldigd met de dikte van de vulling. De oppervlakte van de kamer is bijvoorbeeld 35 m², het is de bedoeling om een ​​​​betonlaag van 15 cm te maken. Dit betekent dat 35 m²x0,15 m = 5,25 m³ van het mengsel nodig is voor deze ruimte.

De ondervloer storten

 • Het betonmengsel mag niet dicht bij de muren blijven plakken; in deze situatie zal een dempingstape die op uitstekende oppervlakken is gelijmd helpen. Gieten doe je vanuit de verste hoek, richting uitgang.

 • Het mengsel wordt geëgaliseerd en geramd door middel van een speciale vibrator of wordt vaak “doorboord” met een troffel, een stuk wapening. Beton wordt toegevoegd aan de resulterende holtes.
 • De regel moet worden gecontroleerd door vloeiende bewegingen van links naar rechts, strikt langs de hulplijnen.
 • De afgewerkte basis wordt binnen een week bevochtigd met water en bedekt met een film. Omdat de snelle droging van beton leidt tot scheurvorming en dus tot een afname van de sterkte-eigenschappen.

Dekvloer werkt

 • De bepaling van het nulniveau wordt op bijna dezelfde manier uitgevoerd als bij het storten van een betonnen ondergrond. De hoogte van de afstraffing wordt ook uitgevoerd, beginnend vanaf 1,5 m. Vanaf dit niveau worden ze afgestoten in verdere berekeningen.
 • Het maximale hoogteverschil wordt nu gedetecteerd. De hoogte wordt gemeten vanaf de nullijn tot aan de bestaande basis. Resultaten kunnen direct op de muur worden opgenomen.
 • Maar als het de bedoeling is om over de oppervlakken te plakken met behang of de muren te pleisteren en ze te bedekken met waterdispersieverf, dan wordt het niet aanbevolen om een ​​heldere stift te gebruiken om de resultaten vast te leggen. Hij zal zichzelf zeker “bewijzen” op een nieuw oppervlak.
 • Vervolgens worden de meetwaarden vergeleken, de maximale waarde is bijvoorbeeld 1,52 m en de minimumwaarde is 1,45 m, wat betekent dat het verschil 70 mm is. Onthoud bij het ontvangen van meer “bescheiden” waarden: het is onmogelijk om een ​​vloer van minder dan 30 mm te vullen, zo’n oppervlak zal snel barsten en afbrokkelen.
 • De uitzondering is echter de polymeercoating. Afhankelijk van de op de verpakking aangegeven uitgaande informatie wordt een speciale zelfnivellerende verbinding gekozen. De fabrikant geeft de maximale en minimale waarde van de laagdikte van het mengsel aan.

 • Soms worden verschillende vloerbedekkingen in dezelfde ruimte in verschillende kamers gelegd. Zo ligt er bijvoorbeeld een parketplank of laminaat in de hal, keramiek in de badkamers, vloerbedekking in de slaapkamers. Daarom moet bij het berekenen van het niveau van de dekvloer niet alleen rekening worden gehouden met de dikte van het materiaal, maar ook met de vorige lagen: cementlijm, mastiek, substraat, enz..

Advies: voor het leggen van parketplanken: multiplex 10 mm + laag mastiek of lijm 2-3 mm + parket zelf van 8 tot 22 mm. Bij het plaatsen van keramische tegels wordt rekening gehouden met de dikte van het product en de lijm, respectievelijk 8-11 m + 4-5 mm mortel.

 • Het is de moeite waard om u op het volgende te concentreren, de dikte van de “taart” van het parket blijft praktisch ongewijzigd, maar met de dikte van de lijmoplossing onder de keramische tegels, kunt u nog steeds “spelen”.

Soorten “natte” dekvloeren

Dit soort dekvloer is verdeeld in 4 ondersoorten, die verschillen in het apparaat en de organisatie van het proces:

 • Met versterking. Deze optie wordt meestal gebruikt in appartementen waar het nodig is om vloeren op platen van gewapend beton te maken. Het metalen gaas in platen of rollen wordt op steunen geïnstalleerd en vervolgens volledig bedekt met het voorbereide mengsel. Om dit te doen, kunt u een gaas nemen met staven Ø 4 mm en cellen van 10×10 of 15×15 cm De wapening mag niet tegen de muren rusten. De betonlaag die het frame bedekt moet minimaal 5 cm . zijn.
 • Waterdichting. Dit type wordt aanbevolen voor ruimtes met een hoge luchtvochtigheid, waar altijd een risico op overstroming bestaat (badkamers, keukens). Het wordt gebruikt bij het storten van plafonds in appartementen op de eerste verdieping, omdat de vloer vaak grenst aan de kelder of particuliere gebouwen om woningen te beschermen tegen de kou die uit de kelder komt. Gidrostekloizol, gewoon opgerold dakbedekkingsmateriaal of ander bitumen-polymeermateriaal wordt met een overlap en met een verplichte spade op de muren over het oppervlak verspreid.

 • Thermisch geïsoleerd. Wanneer de dekvloer op de grond wordt gemaakt, is het in dit geval beter om een ​​warmte-isolerend membraan te leggen. Bovendien is deze methode relevant als een warme vloer wordt geïnstalleerd. Dan zal alle warmte opstijgen en niet ook de grond verwarmen. Een laag geëxpandeerde klei (minimaal 10 cm) met een fractie van 5×20 mm is hier geschikt, of u kunt platen geëxtrudeerd piepschuim gebruiken met een dikte van minimaal 50 mm.

Dekvloerbakens

 • Vuurtorens worden gemonteerd volgens hetzelfde principe als voor een betonnen sokkel. Alleen voor betrouwbaarheid in de vloer worden met behulp van een pons gaten geboord voor deuvels.

Belangrijk: de schroeven zijn niet volledig ingedraaid, hun hoogte is aangepast in overeenstemming met de nulmarkeringen.

 • De hardware wordt in één lijn geïnstalleerd met een stap van 60-80 cm Tussen de schroeven wordt een mengsel gelegd met enkele klappen, op dezelfde manier voorbereid als voor het gieten van de vloer.
 • De volgende regels voor de hulplijnen worden op dezelfde manier gemaakt. De afstand tussen hen moet kleiner zijn dan de lengte van de rail, waarmee de mortel wordt geëgaliseerd..
 • Op punten waar er een maximaal verschil is, wordt aanbevolen om een ​​bekisting te maken om te voorkomen dat de oplossing in een ander deel van de dekvloer binnendringt..
 • Natuurlijk kunt u uw taak aanzienlijk vereenvoudigen als u de hulplijnen alleen op de oplossing plaatst, maar toch zal het betrouwbaarder zijn met schroeven. Je moet vuurtorens helemaal niet opgeven, zelfs als het gebied van de kamer erg klein is..

Juiste hoeveelheid beton voor het storten van de vloer

 • De aanbevolen laagdikte is 40-50 mm en het legoppervlak is ongeveer 20 m². Deze parameters dragen bij aan de gelijkmatige verdeling en droging van het mengsel. Bij het zelf mengen van het betonmengsel is het belangrijk om de verhouding van de grondstoffen te observeren.
 • Meestal wordt hiervoor beton met een sterkte van minimaal 200 kg/m³ gebruikt. Deze oplossing wordt verkregen door M400-cement te mengen met zand in een verhouding van 1: 2,8. Dit betekent dat voor 10 kg cement 28 kg zand nodig is. Als M500-cement wordt gebruikt, moet er 3-3,5 delen zand zijn, respectievelijk 30-35 kg grit gaat voor 10 kg.

 • De hoeveelheid water voor het bereiden van het mengsel wordt altijd precies de helft van het volume cement genomen, dat wil zeggen, de verhouding zal in elk geval 1: 0,5 zijn.
 • Om erachter te komen hoeveel oplossing nodig is voor een bepaalde kamer, moet u het gebied vermenigvuldigen met de dikte van de dekvloer. Er wordt bijvoorbeeld een ruimte van 5×4 m gestort, de geschatte laagdikte is 4 cm, dit betekent 20m²x0,04 = 0,8 m³.
 • Bij het berekenen kunt u vertrouwen op de volgende gegevens:

Wij isoleren de betonnen vloer

Ondanks de stijging van de prijs van het storten van een betonnen vloer, heeft deze verplichte isolatie nodig. Dit geldt met name voor appartementen in nieuwbouw. Zo kunt u aanzienlijk warmteverlies en daarmee de vorming van condensatie, wat leidt tot de ontwikkeling van schimmel, voorkomen..

Opwarmen gebeurt op 2 manieren:

 • de meest populaire methode is om speciale materialen op een afgewerkte betonnen basis te leggen;
 • een minder vaak gebruikte optie is het monteren van een frame (lag).

Een warmte-isolerend product moet de volgende eigenschappen hebben: laag gewicht, lage thermische geleidbaarheid, hoge druksterkte en natuurlijk vochtbestendigheid. Niemand is immers veilig voor overstromingen.

De volgorde van werken en de nuances van het leggen van thermische isolatiematerialen

 • Voorbereidende maatregelen bestaan ​​uit het afdichten van alle scheuren en groeven, het verwijderen van oneffenheden en het definitieve slijpen van het oppervlak. Het werk wordt als voltooid beschouwd wanneer de betonnen vloer vlak, schoon en droog is..
 • Als isolatie kan spaanplaat met een dikte van 22 mm worden gebruikt. Dit materiaal heeft ook geluidsisolerende eigenschappen. Voordat het wordt geïnstalleerd, wordt een polyethyleenfilm op de basis gelegd, die de spaanplaat beschermt tegen vocht in het beton.

 • Platen moeten verspringend zijn, kruisvormige naden zijn onaanvaardbaar. Tussen het materiaal en de muur moet een spleet van minimaal 15 mm zijn, die met wiggen wordt vastgezet. Een gipsgaas wordt op de voegen gelegd, er wordt plamuur op aangebracht, gemengd met een kleine hoeveelheid olieverf.
 • U kunt ook een duurder materiaal gebruiken – kurkplaten, die zich onderscheiden door vochtbestendigheid en een hoge warmtebesparende coëfficiënt. De optimale plaatdikte is 10 mm. Een dergelijke coating kan worden voorzien van een slotverbinding of worden aangebracht op een lijmsamenstelling. De legtechnologie is vergelijkbaar met de installatie van spaanplaat.
 • Als de woning aanvankelijk warm is, kan een isolon dienen als extra isolatie, die vaker wordt gebruikt als ondergrond voor laminaat- en parketplaten. De schuimstructuur zorgt voor warmte- en geluidsisolatie. Het is verspreid over het hele oppervlak, alle naden zijn gelijmd en versterkt met folietape. Daarop kun je tapijt, linoleum of hetzelfde parket leggen.
 • Als de voorkeur werd gegeven aan isolatie met een vertraging, onthoud dan dat deze methode rationeel is voor kamers met hoge plafonds. Aangezien de vloer minimaal 30-40 cm . zal stijgen.
 • Het oppervlak is bedekt met een waterdichte film. Het bos dat is behandeld met een antisepticum, wordt parallel aan het raam geïnstalleerd. Zorg ervoor dat u het horizontale niveau van het geïnstalleerde hout controleert.
 • De afstand tussen het hout mag niet meer zijn dan 60 cm Tussenbalken worden gemonteerd in stappen van 40-50 cm Minerale wol of schuimplaten worden in de resulterende honingraten geplaatst. Het frame is bedekt met multiplex, spaanplaat of plankenvloeren. Vervolgens komt de beurt aan de hoofdvloer.

Betonnen basisbescherming

 • Over zo’n materiaal als concreet gesproken, de gedachte dat het bescherming nodig heeft, kan niet bij me opkomen, maar desalniettemin is het zo. Na enige tijd begint de betonnen vloer te stof, barsten, exfoliëren, wat bijdraagt ​​​​aan het snelle vernietigingsproces. Opgemerkt moet worden dat de cementsterkte geen speciale rol speelt..
 • De technologie van het storten van een industriële betonvloer in industriële gebouwen, garages, magazijnen enzovoort omvat het gebruik van polyurethaanvernis. Het dringt diep door in de dekvloer en vormt een beschermende film, waardoor de sterkte van het oppervlak toeneemt. De kleur van de vloer kan worden gewijzigd door de vernis te verven.

De vloer in appartementen, kantoren, scholen, kleuterscholen wordt gegoten met een speciale op polymeer gebaseerde verbinding. De zogenaamde zelfnivellerende vloeren sluiten het oppervlak af en vormen een duurzame, bestand tegen mechanische belasting. De schaduw kan ook voor elk interieur worden gekozen, je kunt trouwens een nieuwigheid kopen – een coating met een 3D-effect, maar de kosten van het storten van zo’n betonnen vloer zullen aanzienlijk hoger zijn.