Vloeren

Hoe blokparket te kiezen?

Sinds de oudheid en tot nu toe wordt blokparket overal gebruikt voor de decoratie van woongebouwen vanwege zijn esthetische kwaliteiten. In ons land, en in principe in heel Europa, voor de productie van blokparket, is de traditionele houtsoort eiken, die zich onderscheidt door hoge sterkte-eigenschappen en duurzaamheid. Tegenwoordig wordt echter naast eiken ook ander hout gebruikt voor de vervaardiging van blokparket. Laten we eens kijken hoe u blokparket voor uw huis kunt kiezen.

Inhoud:

Voordelen van blokparket

Blokparket is het oudste type parketvloer. De tradities van de productie van blokparket zijn geworteld in het verleden. Het leggen van parketvloeren bereikte zijn perfectie tijdens het bewind van Peter de Grote. Ze waren een teken van een rijk huis, een indicator van welzijn en welvaart in het gezin. De hogere klassen hebben altijd een parketzaal in huis gehad..

Maar parketvloeren worden door mensen niet alleen gebruikt om een ​​representatief uiterlijk te geven en hun financiële positie te demonstreren. Blokparket heeft veel voordelen. Allereerst is blokparket een van de meest milieuvriendelijke materialen die er zijn. In tegenstelling tot vergelijkbare kunstmatige vloerbedekkingen zoals laminaat, bevat hout voor de productie van parket geen externe chemische verbindingen..

De duurzaamheid en sterkte van natuurlijke parketvloeren zijn legendes geworden: zo’n vloer gaat tientallen jaren tot honderd jaar mee, of zelfs meer! De aankoop van een stukcoating is dus een langetermijninvestering van geld, en in geval van beschadiging en verlies van de originele glans volstaat het om eenvoudig het oorspronkelijke uiterlijk te herstellen. Parket kan tot 8-10 keer worden gekanteld.

Daarnaast heeft eiken- of beukenblokparket goede warmte- en geluidsisolerende eigenschappen. Hout voor de productie van parket heeft een lage thermische geleidbaarheid, waardoor u niet alleen een mooie vloer kunt uitrusten, maar ook aanzienlijk kunt besparen op de aanschaf van verwarmde vloeren..

Het is onmogelijk om geen aandacht te besteden aan de brede selectie van kleuren, tinten en patronen van deze vloerbedekking, die ontwerpers grote mogelijkheden biedt voor het creëren van een interieur. Blokparket ziet er veel efficiënter uit dan massief karton, vanwege het feit dat het veel kleinere afmetingen heeft, terwijl de stempels tijdens de installatie in verschillende patronen worden gecombineerd: dekmethoden, mand, visgraat en vierkant.

Het verzorgen van een vloerbedekking zoals blokparket is eenvoudig, omdat het geen stof verzamelt. Omdat een dergelijke vloer gekenmerkt wordt door een hoge slijtvastheid, kan deze eenvoudig worden gerepareerd en hersteld door middel van vernissen..

Parket of massief karton

Bij het kiezen van parket is het raadzaam om rekening te houden met veel factoren: budget, kamerontwerp en nog veel meer. Heel vaak wordt de koper geconfronteerd met de keuze tussen twee opties zoals blokparket en massief karton. Om dit te begrijpen, moet u deze oplossingen vergelijken door naar een foto van blokparket te kijken en de voor- en nadelen van elk van hen te analyseren, alleen dan kunt u bepalen welke coating meer aan uw eisen voldoet..

Het belangrijkste verschil tussen een massieve plank en een stuk parketvloer is hun structuur. Zoals u weet, is blokparket een klein bordje dat op verschillende manieren in elk patroon kan worden gecombineerd. Een massieve plank is een grote laag hout die niet veel keuze laat voor het ontwerp. Met massief karton daarentegen kun je een retro-effect bereiken en een unieke sfeer in je huis creëren. Zelfs decoratief parket laat dit effect niet toe..

Nu is het de moeite waard om deze twee soorten coatings vanuit een praktisch oogpunt te analyseren. Als we het hebben over de installatie van parket, dan wint dankzij de eenvoud het massieve bord zeker. Wat betreft de stuk parketvloer, de tijdskosten worden ruimschoots gecompenseerd door de mogelijkheid om patronen te creëren..

Wat het monetaire equivalent betreft, moet ik zeggen dat blokparket u meer kost dan een massieve plank. Deze kosten betalen zich uiteindelijk echter volledig terug. En rekening houdend met de eenvoud van de reparatieprocedure voor blokparket, wordt zo’n prijsverschil onmerkbaar. Een onbruikbaar geworden plaat vervang je immers gewoon. Bij een massieve plaat moet je een groot deel van de vloer verwisselen. Bovendien gaat blokparket langer mee dan massief karton van de hoogste kwaliteit..

Blok parket constructie

Blokparket bestaat uit homogene planken van massief massief hout, kleine rechthoekige planken met een gladde bovenkant. Voor de productie van een dergelijk product wordt een massief blok hout gebruikt van waardevolle soorten, bijvoorbeeld eiken, essen, esdoorn, wat resulteert in een verrassend mooie vloerbedekking.

Alle parketvloeren zijn voorzien van doorn-en-groefvergrendelingen, die de installatie van stukparket van walnoot, essen en andere soorten aanzienlijk vereenvoudigen en vergemakkelijken. Aan de tegenoverliggende ribbezijden van de plank bevinden zich:

 • Kammen zijn uitstekende delen van parketvloeren, die nodig zijn bij het leggen van de vloer om verbinding te maken met aangrenzende planken. Meestal is de grootte van de kam 4 bij 4 millimeter..
 • Groeven – groeven aan de uiteinden en zijkanten van de parketvloer. Het is in deze groeven dat de ribbels binnenkomen bij het verbinden van aangrenzende stroken. De afmetingen van de groef zijn 4 bij 5 millimeter..

De parketstrook kan links of rechts zijn, afhankelijk van aan welke kant de eindnok zich aan de kant van de waarnemer bevindt. De slijtduur van parketvloeren wordt bepaald door de dikte van de zogenaamde slijtlaag van het parket – vanaf de voorkant van de plank tot aan de bovenzijde van de nok. Zo is de slijtlaag voor coniferen 10 millimeter dik, voor loofbomen 7 millimeter..

Parket productieproces

Om parket uit een boomstam te halen, moet het gezaagd, gedroogd, bewerkt en gesorteerd worden. Drie schijnbaar eenvoudige stappen, maar eenvoud bedriegt vaak.

Drogen van materiaal

Tegenwoordig zijn er veel methoden om parket te drogen – tot ultramoderne methoden met behulp van ultrasone golven en microgolfgolven. Voor de eindgebruiker maakt de droogmethode zelf niet uit, het belangrijkste is dat de fabrikant de technologie en het vereiste vochtgehalte van het product bij de uitgang handhaaft. Overtreding van de materiaaldroogtechnologie kan leiden tot de vorming van interne spanningen in het hout, waardoor u in de nabije toekomst vervorming van het parket zult krijgen..

Werkstukverwerking

Hout is een heterogeen materiaal in zijn structuur. Een verwerkingsproces van slechte kwaliteit kan er in de toekomst toe leiden dat er bepaalde spanningen in de stroken ontstaan. Bij het verwerken van planken, of het nu gaat om stuk parket van essen of eiken producten, krijgt het de gewenste vorm en hangt het type parket uiteindelijk af van de nauwkeurigheid van de geometrie..

Overtreding van toleranties bij de vervaardiging van producten komt tot uiting in de onmogelijkheid om parket van hoge kwaliteit te leggen en het optreden van vervormingen. Tegenwoordig zijn er twee hoofdbehandelingen voor artistiek parket: laser en mechanisch. Mechanische bewerking is een klassieke houtbewerking, die zich door de eeuwen heen heeft bewezen. Nu wordt het uitgevoerd op geprogrammeerde machines om een ​​parket van hoge kwaliteit te verkrijgen..

Alleen de fabrikant laserbehandeling heeft zijn voor- en nadelen. Dit is de afwezigheid van slijtdelen, hoge verwerkingssnelheid. Bovendien wordt de laser niet dof, in tegenstelling tot een snijplotter, en hoeft hij niet vaak vervangen te worden. De nadelen van een dergelijke verwerking zijn als volgt: bij parket dat op een vergelijkbare manier wordt verwerkt, kunt u aan de randen donker worden van het hout, veroorzaakt door de hoge temperatuur. En dit heeft niet altijd een positief effect op het uiterlijk van de coating..

Planken sorteren

Hoe fabrikanten op verantwoorde wijze deze fase benaderen, bepaalt de kans en het percentage defecte parketvloeren die in de verkoop komen, evenals het criterium dat parket voldoet aan de aangegeven sortering. Bovendien vereist parketvloeren speciale bewaarcondities met behoud van een vaste luchtvochtigheid en een bepaald temperatuurbereik. Het niet voldoen aan deze voorwaarden heeft ook gevolgen voor de levensduur van de coating..

Bedenk dat alleen gespecialiseerde winkels aan deze voorwaarden kunnen voldoen, wat van veel kleine winkels niet gezegd kan worden. Daarom is het beter om geen risico’s te nemen bij het kiezen van parket en het uitsluitend in gespecialiseerde winkels te kopen. Een klein prijsverschil garandeert een lange levensduur van uw parket. Houd daarom geen rekening met het goedkope parket..

Hout voor blokparket

De kwaliteit van de uiteindelijke vloer hangt grotendeels af van het materiaal. Elke variëteit heeft zijn eigen voor- en nadelen, zijn operationele kenmerken en vereisten voor gebruik, slijtvastheid, vochtbestendigheid, een verscheidenheid aan kleurtinten. Parket is niet gemaakt van naaldhout, omdat het extreem zacht is. Laten we eens kijken naar de belangrijkste houtsoorten voor de productie van parket:

 • Eik. De meeste parketvloeren worden van deze boom gemaakt, het is eiken dat goede prestatiekenmerken, lage kosten en aangename bruintinten combineert. Eikenparket heeft een hoge hardheid en voldoende weerstand tegen vocht. Om het eikenhout al deze eigenschappen te laten behouden, is een goede droging vereist; versnelling van het droogproces is onaanvaardbaar. Eiken parket heeft één specifiek kenmerk: het wordt na verloop van tijd donkerder, en dit is de moeite waard om te onthouden bij het ontwerpen van het interieur van uw huis..
 • Beuken. De volgende meest populaire houtsoort voor de productie van stukparketvloeren is beuken. Deze boom heeft een sterkte die vergelijkbaar is met die van eik, maar beuk is grilliger en grilliger. Blokbeukenparket is gevoeliger voor vervorming door veranderingen in vochtigheid en temperatuur en heeft daarom meer aandacht en zorgvuldiger onderhoud nodig. Beuken parketvloeren zijn wijdverbreid dankzij de lichte tinten roodachtig en geel..
 • esdoorn. Deze houtsoort kenmerkt zich ook door een hoge duurzaamheid. Sommige van zijn variëteiten, bijvoorbeeld de Canadese esdoorn, hebben zelfs grotere sterkte-indicatoren dan eiken. Esdoorn is ook grillig in het drogen, het verdraagt ​​​​geen snelle droogprocedures. Een stuk esdoorn parketvloer, gedroogd met een kapotte technologie, zal niet lang meegaan; er kunnen in de nabije toekomst scheuren in de parketvloer ontstaan. De kleur van de esdoornvloer zal tijdens het gebruik enigszins veranderen, eerst is het licht, bijna wit en krijgt het een geelachtige tint.
 • Merbau. Dit is een vertegenwoordiger van exotische boomsoorten waar in ons land de grootste vraag naar is. De merbau leeft in het struikgewas van Zuidoost-Azië. Parketvloeren van deze exoot, vanwege het grote percentage harsen dat in het hout aanwezig is, wordt gekenmerkt door een hoge sterkte en een hoge waterbestendigheid. Maar door de aanwezigheid van deze stoffen is hout moeilijk hanteerbaar. Blokparket van merbau heeft bruine tinten en mooie patronen.
 • Kers. Dit ras is minder pittig dan bijvoorbeeld eikenhout, maar het is een gehoorzamer materiaal dat gemakkelijker te verwerken is. Het kleurenschema van blokparket begint in lichte tinten en eindigt in donkerbruin met de aanwezigheid van roze.

Soorten blokparket

Parketprofessionals worden conventioneel onderverdeeld in 6 kleurgroepen: geel (teak, olijf, kastanje, bot), licht (essen, haagbeuk, bamboe, eiken, esdoorn), roze (els, beuk, peer, kers), rood (Afrikaanse paduk , mahonie, jarra, dussia), bruin (walnoot, jacaranda, merbau, kumaru), donker (ebbenhout, wengé, moeraseik).

Snijtype

Door het type houtsnede is de textuur van het patroon van de stuk parketvloer verdeeld in de volgende typen:

Selectie

Door selectie wordt blokparket onderverdeeld in de volgende soorten:

 • Radiaal – het meest monochromatische en homogene type parket, dat alleen wordt geproduceerd door de methode van radiaal zagen. Verwijst naar het duurste type parketvloer.
 • Selecteer – Monofone en homogene textuur combineert overwegend tangentiële en radiale snit. Tegelijkertijd zijn noesten, toondruppels en spinthout niet toegestaan ​​in het geselecteerde parket..
 • natuur – gevarieerde textuur, die wordt gekenmerkt door het kleurenspel en de verschillende richting van de houtnerf. In dit geval is de aanwezigheid van kleine toonverschillen en knopen toegestaan, die een diameter hebben tot 3 millimeter..
 • Rustiek – toonvezels van verschillende richting en kleur creëren een bont beeld, spinthout, noesten tot 10 millimeter in diameter en grote toonverschillen zijn toegestaan.
 • Gestr (Antiek) – vezels van verschillende richting en kleur creëren een helder patroon met spinthout, grote toondruppels en knopen met een diameter van 10 millimeter of meer.

Spinthout is een jonge buitenlaag die wordt aangetroffen op wortels, boomstammen en takken. Het verschil tussen spint en de binnenste houtlagen zit in de lichte kleur en een lagere mechanische sterkte van de boom en weerstand tegen schimmelinfecties. Sommige soorten zijn volledig gemaakt van spinthout, zoals espen. Ook met dit feit moet rekening worden gehouden bij het kiezen van een stuk berkenparket..

Geometrische afmetingen van de matrijzen

Fabrikanten van parketvloeren produceren stukparket, waarvan de planken verschillende diktes hebben, in de regel van 14 tot 22 millimeter. De dikte van de toplaag beïnvloedt de duurzaamheid van het parket, want hoe dikker deze laag is, hoe meer krassen en vernieuwingen het zal weerstaan. Maar de dikte van de toplaag is niet altijd evenredig met de totale dikte van de parketplank. Zo zal bij parketvloeren met een dikte van 15 millimeter de toplaag 7 millimeter dik zijn en bij dikke stroken van 22 millimeter slechts 9 millimeter..

Houd er bij het kiezen van blokparket rekening mee dat een te dikke vloer zijn nadelen heeft. Hoe dikker de planken, hoe minder elastisch het parket zal zijn en daardoor zullen er meer eisen worden gesteld aan de ondergrond. Als de ondervloer niet perfect vlak is, zal het dikke blokparket dat erop wordt gelegd, hoogstwaarschijnlijk snel gaan vervormen en uitpuilen.

Veel vloerfabrikanten zijn lastig. Ze maken het onderste deel van de planken niet glad, zoals gebruikelijk in de traditionele versie, maar maken inkepingen aan de achterkant van de plank in de vorm van loodrechte langsgroeven. Ze zijn multifunctioneel: ze verhogen de elasticiteit van het parket, verlichten stress, verhogen de hechtkracht van de parketvloer met multiplex en stabiliseren de vorm van de plank tijdens temperatuur- en vochtigheidsveranderingen..

De duurzaamheid van stukparket, namelijk de mate van elasticiteit en de mate van vervorming, wordt niet alleen beïnvloed door de dikte van de planken, maar ook door hun lengte. Die strips die na montage langer zijn dan 350 mm geven dezelfde problemen als bij gebruik van 22 mm. Dit komt doordat het meeste vocht door het parket wordt opgenomen via de onbeschermde uiteinden, aangezien de coating van onder en van boven wordt beschermd. Hoewel fabrikanten parketvloeren produceren tot 50 centimeter lang.

Maar als de planken breed zijn, heeft dit geen desastreuze gevolgen, omdat er minder voegen op de vloer komen. Maar dit geldt alleen voor situaties waarin het hout grondig is gedroogd in overeenstemming met de benodigde technologie, anders neemt de kans op vervorming toe bij aanwezigheid van restspanning in de boom..

Daarom is het beter als de breedte van de parketvloer niet groter is dan de dikte, die met vijf wordt vermenigvuldigd. Als de staaf bijvoorbeeld 14 millimeter dik is, mag de breedte niet meer dan 70 millimeter zijn. Bovendien mogen fabrikanten volgens normen een lichte ruwheid van de toplaag toestaan, in de regel is dit cijfer niet groter dan 125 micron..

De vloer met grote parketvloeren blijkt echter veel mooier te zijn. Dit probleem heeft zijn oplossing gevonden dankzij moderne methoden voor het drogen van hout, het sorteren en verwerken van hout, waardoor de technologie van het leggen van parketvloeren is verbeterd. Door het gebruik van stabiel hout, dat bijzonder hard is, kan de grootte van de dobbelstenen worden vergroot. Tegenwoordig zijn er lamellen van 120 bij 9,5 bij 2,2 centimeter en zelfs 240 bij 13,2 bij 2,2 centimeter..

Criteria voor het kiezen van blokparket

Voordat u een blokparket kiest, moet u letten op de criteria voor de selectie ervan. Laten we eens kijken naar de belangrijkste:

En tot slot, let op de problematische houtsoorten. Blokparket op de markt is voornamelijk gemaakt van verschillende soorten, waaronder eiken, essen, walnoten, teak, esdoorn, wengé, merbau en andere. In de algemene lijst is er het zogenaamde probleemhout, waaronder essen, beuken, haagbeuken, esdoorns en kempa’s. Dit hout vereist speciale maatregelen om het tegen vocht te beschermen. Bovendien wordt het niet aanbevolen om parketvernissen, primers en lijm op waterbasis te gebruiken, die zwelling en daaropvolgende vervorming van het parket kunnen veroorzaken..