Vloeren

Berekening dekvloer: regels en voorbeelden

Vrijwel elke grote onderhoudsbeurt is niet compleet zonder het aanbrengen van een dekvloer. Met dit proces kunt u een solide basis leggen die de eigenaar meer dan twaalf jaar van dienst zal zijn. De kwaliteit van de dekvloer hangt rechtstreeks af van de materialen die zijn gebruikt bij de vervaardiging ervan. Om onnodige kosten voor hun aankoop te voorkomen, moet u zorgvuldig de benodigde hoeveelheid zand, cement en allerlei componenten berekenen die tijdens het werk nodig zijn. We zullen het hebben over hoe we dit verder kunnen doen..

Inhoudsopgave:

Afwerkvloer – kenmerken en technologie

De dekvloer is een betonzandlaag die het gehele vloeroppervlak bedekt voordat er afwerkingsmaterialen worden aangebracht. Door de dekvloer aan te brengen, wordt deze geëgaliseerd en worden de sterkte-eigenschappen verbeterd.

De dekvloer is een uitstekende basis voor het leggen van elke vloerbedekking. Bovendien is een communicatiesysteem verborgen onder de dekvloer, is een ventilatiespleet aangebracht en worden waterdichting en isolatie op de dekvloer gelegd. Er zijn twee hoofddoelen voor dekvloeren:

 • aflak, bijvoorbeeld in een garage;
 • extra laag voor het leggen van afwerkingsmaterialen.

Met betrekking tot de methode om de dekvloer te installeren, zijn er:

 • verbonden – de dekvloer wordt direct op het vloeroppervlak gelegd en ermee verbonden;
 • met de aanwezigheid van een afscheider – onder de dekvloer is een waterdichtmakende en warmte-isolerende ruimte aangebracht, in dit geval is de dekvloer alleen verbonden met de wanden van de kamer;
 • zwevend type dekvloer – met behulp van deze dekvloer wordt een betrouwbare geluidsisolatie voorzien, met een zware set op de warmte-isolerende en waterdichtmakende lagen, en raakt noch de vloer noch de muren.

In relatie tot de installatiemethode is de dekvloer:

 • vast type – geproduceerd door de ruimte te vullen en de cementmortel te egaliseren;
 • zelfnivellerend type – het heeft een hoge mate van vloeibaarheid, vereist een afgedichte basis voor toepassing, hoeft niet te worden geëgaliseerd, omdat het door zijn hoge gewicht vanzelf uitspreidt;
 • Een halfdroge dekvloer bestaat uit twee lagen, waarvan de eerste droog is en de tweede conventioneel, op deze manier is het mogelijk om de kosten van het productieproces van de dekvloer te verlagen, aangezien de hoeveelheid oplossing die nodig is voor de plaatsing ervan is aanzienlijk verminderd, de halfdroge dekvloer krijgt kracht door het gebruik van speciale verbindingen op polymeerbasis, die positief worden ontkend over de kwaliteit van de hechting en het verbeteren van de kwaliteit van de vloer;
 • het geprefabriceerde type dekvloer wordt ook droog genoemd, het oppervlak van een dergelijke dekvloer wordt geëgaliseerd met behulp van een vloer van bulkmaterialen, bijvoorbeeld geëxpandeerde kleisteen, waarna betonplaten worden gelegd, deze methode voor het aanbrengen van de dekvloer vereist niet de aanwezigheid van een betonmengsel.

Daarnaast zijn er twee speciale soorten dekvloeren:

 • industrieel – met het gebruik van een hoge sterkte betonsamenstelling, behandeling van de vloer met behulp van speciale samenstellingen die de kwaliteit verbeteren, dit type dekvloer heeft een speciale sterkte, het is bestand tegen chemische verbindingen en andere irriterende stoffen;
 • halfdroge type dekvloer van zandcement – dit type dekvloer maakt gebruik van synthetische vezels, een dergelijke dekvloer is qua sterkte vergelijkbaar met een basis van gewapend beton.

Vloer dekvloer, berekening van materialen en kenmerken van de implementatie ervan

Berekening van materialen voor het aanbrengen van een dekvloer is een vrij eenvoudig proces dat gemakkelijk kan worden uitgevoerd met de juiste aanpak. Om de benodigde hoeveelheid materialen voor de dekvloer te berekenen, moet u de volgende acties uitvoeren:

1. Voor een vloeroppervlak van 20 vierkante meter is bijvoorbeeld bij het aanbrengen van een dekvloer van 50 mm 1 kubieke meter mortel vereist. Dat wil zeggen, 20×0,05 = 1.

2. Om de hoeveelheid cement en zand te berekenen waaruit de oplossing zal worden bereid, moet u eerst hun verhouding bepalen. Ze is in de meeste gevallen één tot drie. Dat wil zeggen, voor één deel cement zijn drie delen zand nodig. Voor het aanbrengen van een dergelijke dekvloer is 0,25 kuub cement en 0,75 kuub zand nodig.

3. Nu zetten we de ontvangen gegevens om in kilogrammen. Het geschatte gewicht van één kubieke meter cement is 1,3 ton, dat wil zeggen dat we ongeveer 330 kg cement nodig hebben.

Met behulp van deze formule is het mogelijk om de materialen voor de dekvloer van elke configuratie en complexiteit te berekenen. Het is eenvoudig genoeg om het vloeroppervlak te bepalen.

Houd er rekening mee dat bij het maken van een betonnen oplossing deze een beetje krimpt en het volume vermindert. Bij gebruik van bijvoorbeeld één kubieke meter mortel is het resultaat ongeveer 0,7 kubieke meter dekvloer. Daarom moet na de berekeningen de hoeveelheid materialen met 10-15 procent worden verhoogd..

Kenmerken van het bereiden van een mengsel voor dekvloer

Na het maken van berekeningen over de materialen voor het aanbrengen van de dekvloer en na aankoop ervan, volgt een belangrijk proces – de voorbereiding van de oplossing, met behulp waarvan de dekvloer wordt gegoten.

Er zijn verschillende soorten dekvloersamenstellingen, ze verschillen in samenstelling, verhoudingen van ingrediënten en het type coating waarop ze worden aangebracht.

Meestal zijn de volgende componenten aanwezig in de compositie voor het maken van een dekvloer:

 • cement, hoe hoger de kwaliteit, hoe sterker de dekvloer, in industriële soorten dekvloeren wordt cement van de beste kwaliteit gebruikt, voor een standaard dekvloer is cementklasse 400 voldoende;
 • zand – voor gebruik wordt dit materiaal gezeefd, resten in de vorm van stenen en puin worden verwijderd, houd er rekening mee dat het zand droog moet zijn, de aanwezigheid van een kleine hoeveelheid vocht zal de kwaliteit van de dekvloer negatief beïnvloeden;
 • om de kwaliteit van de betonsamenstelling te verbeteren, wordt het gebruik van weekmakers aanbevolen;
 • materialen in de vorm van polymeer en minerale additieven vergemakkelijken de installatie van afwerkingsmaterialen, versnellen de uitharding van de dekvloer, enz..

Bovendien omvatten sommige formuleringen het gebruik van gips als bindmiddel. Deze oplossingen onderscheiden zich door een hoge droogsnelheid, ze zijn niet krimpgevoelig en hun toepassingsgebied is beperkt tot droge ruimtes. In een ruimte met een hoge luchtvochtigheid is de installatie van een dergelijke dekvloer onaanvaardbaar..

Tip: Let bij het kopen van cement op het tijdstip van productie, aangezien langdurige opslag leidt tot overmatige ophoping van vocht in het cement en een dergelijke samenstelling van lage kwaliteit is.

De optie om een ​​kant-en-klaar mengsel te kopen is mogelijk, maar zo’n evenement kost vele malen meer..

Berekening van de dekvloer en de technologie voor het maken van de oplossing

De procedure voor het voorbereiden van de oplossing moet zorgvuldig en in overeenstemming met alle technologieën worden uitgevoerd, aangezien het eindresultaat van de resulterende dekvloer ervan afhangt.

Om een ​​oplossing voor te bereiden, raden we u aan vertrouwd te raken met de aanbevelingen die u hierbij kunnen helpen:

1. Alle bulk- en droge materialen worden apart gemengd. Houd er rekening mee dat de verhoudingen tot op de dichtstbijzijnde kilogram moeten worden gevolgd. Als de evenredigheid van de ingrediënten wordt geschonden, verslechtert de kwaliteit van de samenstelling..

2. Weekmakers en water worden afzonderlijk gecombineerd en grondig gemengd. Meestal vereist een zak cement met een gewicht van 50 kg ongeveer 200 gram weekmaker. Meer precieze instructies zijn geschreven in de instructies voor het gebruik ervan..

3. Na de bereiding van droge en vloeibare componenten moet de procedure voor het mengen met elkaar worden uitgevoerd. Droge materialen worden langzaam in het water gegoten, zorg ervoor dat de massa homogeen is en dat er geen klonten in zitten..

Tip: Gebruik elektrisch gereedschap zoals een mixer of een speciale boor om de oplossing gelijkmatig te roeren. Ze zullen de oplossing homogeen maken en de procedure voor de bereiding ervan zal aanzienlijk worden versneld..

Aanbevelingen voor het berekenen van droge dekvloeren

Om snel en gemakkelijk te werken aan het berekenen van het mengsel voor de dekvloer, raden we u aan vertrouwd te raken met eenvoudige aanbevelingen die hierbij kunnen helpen:

1. De beginfase omvat de berekening van de vereiste hoeveelheid beton, het omvat:

 • bepaling van de dekvloerdikte;
 • vermenigvuldiging van de verkregen waarden;
 • vermenigvuldiging van de resultaten met de waarde van de oorspronkelijke coëfficiënt, die 1,02 . is.

2. Omrekenen van kubieke meters naar kilogrammen. In verband met bouwvoorschriften bevat één kubieke meter mortel ongeveer 500 kg cement. De berekening van cement voor de dekvloer moet met drie worden vermenigvuldigd, omdat de verhouding in de oplossing één tot drie is. Zo komen we erachter hoeveel zand er nodig is om de oplossing voor te bereiden..

3. Na het berekenen van het zandbeton voor de dekvloer, hoeft u alleen nog maar materialen aan te schaffen en te beginnen met de constructie van de dekvloer.

Berekening van de oplossing voor de dekvloer

Er is de mogelijkheid om kant-en-klare mengsels te kopen, waarin speciale additieven zijn die voor extra versterking van de dekvloer zorgen. Het is gemakkelijker om ermee te werken, omdat er geen onafhankelijke telling van de componenten, hun juiste combinatie en voorbereiding nodig is. Het volstaat om de emmer met het kant-en-klare mengsel te openen en te gebruiken voor het beoogde doel..

Bovendien zijn deze composities uitgerust met instructies waarin niet alleen de bereiding van de oplossing in detail wordt beschreven, maar ook het verbruik voor een bepaald vloeroppervlak.

Deze composities onderscheiden zich door vrij hoge kosten, hoewel de procedure voor het uitvoeren van werk met hun gebruik veel eenvoudiger is..

Op de verpakking staat een waarde voor het volume van het mengsel. Om het voor te bereiden, volstaat het om alleen water te gebruiken en de samenstelling op de gewenste consistentie te brengen, in verhouding tot het geselecteerde type dekvloer.

Het verdient de voorkeur om een ​​emmer en mixer te gebruiken om de oplossing te bereiden. Gebruik geen gewone schop, omdat deze geen perfect gemengd betonmengsel kan bereiden. Eerst wordt water in de emmer geplaatst en vervolgens wordt het mengsel geleidelijk uitgegoten..

De hoeveelheid dekvloer voor de vloer berekenen: de dekvloer maken

Er zijn verschillende fasen in de constructie van een dekvloer:

 • voorbereidend werk;
 • installatie van bakens;
 • oplossing en de voorbereiding ervan;
 • direct gietproces.

Om ervoor te zorgen dat het eindresultaat van het werk met kwaliteit tevreden is, moet u zich strikt houden aan de technologie van het maken van de dekvloer.

De voorbereiding van de fundering bestaat uit de volgende fasen:

 • alle scheuren afdichten met mortel;
 • het oppervlak reinigen van stof en vuil;
 • vloerbehandeling met aarde.

Houd er rekening mee dat de keuze voor een of ander type primer direct afhangt van het type ondergrond waarop het wordt aangebracht. Let goed op de technische eigenschappen van het materiaal en kies een primer voor het behandelen van de vloer.

De volgende fase is de installatie van vuurtorens. Ze zien eruit als gidsen die in de kamer zijn geïnstalleerd. Bij het gieten van de vloer op de vuurtorens wordt de regel uitgevoerd, met als resultaat dat het oppervlak vlak en glad is.

Houd er rekening mee dat onjuist geïnstalleerde bakens leiden tot een schending van het horizontale niveau van de vloer, tot het uiterlijk van de kromming en oneffenheden. Aluminium profielen worden gebruikt als geleiders.

Doe-het-zelf dekvloer, berekening en installatie van bakens

De installatie van bakens voor dekvloeren is als volgt:

1. Bepaling van het nulniveau, circa 50 mm vanaf de vloer.

2. Aanduiding van een lijn die langs de muur loopt. Aan elke kant moeten gaten worden geboord en zelftappende schroeven moeten worden geïnstalleerd;.

3. Monteer het aluminium profiel, controleer de vlakheid met een waterpas. Door de schroeven te draaien, plaatst u het profiel in een perfect vlakke positie. Controleer de horizontaliteit meerdere keren, omdat de gelijkmatigheid van de toekomstige dekvloer hiervan afhangt..

4. Bevestig het baken met gipsmortel. Installeer ook andere bakens. Controleer na het installeren nogmaals de gelijkmatigheid van elk element..

De dekvloer wordt voltooid door de procedure van het gieten. Probeer het in strepen te produceren, in de ruimte tussen de vuurtorens. Nadat het oppervlak een beetje grijpt, worden de bakens gedemonteerd. Als er lichte vlekken op het oppervlak zijn, worden deze geëlimineerd met behulp van een oplossing met de regel.

Om te voorkomen dat er scheuren op het vloeroppervlak verschijnen, bevochtigt u de oplossing een week na het gieten met water.

Opstelling van droge dekvloer en eigenaardigheden van het berekenen van geëxpandeerde klei voor vloer dekvloer

De technologie voor het vervaardigen van een droge dekvloer heeft zijn eigen kenmerken, het hoeft geen cementmortel te maken en natte werkzaamheden uit te voeren. Om een ​​droge dekvloer te bouwen, hebt u nodig:

 • waterdicht maken;
 • thermische isolatiematerialen;
 • stortgoed in de vorm van zand, geëxpandeerde klei, slakken of grind;
 • platen van asbestcement, vochtbestendige gipsvezel of spaanplaat.

Stadia van het werk op een droge dekvloer:

 • het leggen van een waterdichte laag;
 • het verstrekken van thermische isolatie;
 • verdichten en egaliseren met stortgoed;
 • platen leggen.

In relatie tot het type materiaal dat in het werk wordt gebruikt, worden de kosten van een dergelijke dekvloer bepaald. Het wordt niet aanbevolen om een ​​droge dekvloer uit te rusten in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid..

Een van de goedkoopste, maar tegelijkertijd hoogwaardige materialen die bij de plaatsing van de dekvloer worden gebruikt, is geëxpandeerde klei. Het is gemaakt van geschuimde klei, die in een speciale oven wordt gebakken. Daarom is geëxpandeerde klei absoluut onschadelijk voor de gezondheid. Als u van plan bent een dekvloer uit te rusten met een dikte van meer dan 50 mm, dan is het gebruik van geëxpandeerde klei een ideale optie..

De thermische geleidbaarheid van een dergelijke dekvloer ligt op een hoog niveau, bovendien is er geen belasting op het gebouw en worden de kosten voor het kopen van materialen verlaagd.

Voor 10 vierkante meter, met een laagdikte van 1 cm, heb je 0,3 kubieke meter geëxpandeerde klei nodig. Als we deze waarde vertalen naar liters, dan moet je 100 liter geëxpandeerde klei kopen.

Voor een meer gedetailleerde berekening moet u in eerste instantie de hoogte van de dekvloer bepalen. Indien de ruimte zich op de begane grond bevindt, dient de minimale laagdikte 100 mm te zijn. Anders is 40 mm voldoende..

Vervolgens berekenen we de geëxpandeerde klei volgens de formule. Voor 1 cm van de dekvloer en voor 1 vierkante meter is 10 liter geëxpandeerde klei nodig en voor 5 cm van de dekvloer – 50 liter materiaal.

Vervolgens wordt de oppervlakte van de kamer bepaald en deze waarde wordt vermenigvuldigd met het aantal vierkante meters.