Verhaal

Huis voor een put met je eigen handen

Sinds de oudheid bouwen mensen waterputten om zichzelf van drinkwater te voorzien. Tegenwoordig is dit ook een actueel onderwerp voor eigenaren van particuliere huizen, vooral als er geen mogelijkheid is om op de centrale watervoorziening aan te sluiten. En om de put te beschermen tegen puin, verschillende insecten, bladeren en twijgen die in de herfst van de bomen vallen, wordt aanbevolen om een ​​dak of een huis voor de put te bouwen..

Inhoud:

De behoefte aan een huis voor een waterput

Allereerst moet u weten waarom u een huis (dak) boven de put moet bouwen. Uiteraard zijn er kant-en-klare woningen te koop. Als je zo’n ontwerp op de markt bekijkt, dan kost het niet goedkoop. Hieruit volgt dat zo’n puthuis steeds gemakkelijker met je eigen handen te maken is..

Een overkapping, of liever een puthuis, wordt gebouwd om het water erin, naast irrigatie, ook voor drinkdoeleinden te gebruiken. En dit is geen gril, maar een bittere noodzaak! Een puthuis is immers een betrouwbare bescherming tegen verschillende verontreinigingen..

En natuurlijk beschermt het de put tegen direct zonlicht. Laat het bekend zijn dat de helende eigenschappen van water verloren gaan bij verwarming. Het is noodzakelijk om de put te bedekken, zodat neerslag in de vorm van sneeuw, hagel en regen, evenals verschillende chemicaliën die worden gebruikt om tuin- en tuinplanten te sproeien, er niet in doordringen. Onder andere in de koudste maanden van het jaar laat zo’n structuur het water niet bevriezen..

Voorbereidend werk

Denk na over het ontwerp voordat u een huis voor een waterput maakt. Het moet immers in harmonie zijn met andere gebouwen in de tuin en de stijl van uw hele perceel. Met andere woorden, het is raadzaam om materialen te gebruiken die worden gecombineerd met de decoratie van andere gebouwen. Het komt vaak voor dat huizen voor waterputten worden gebouwd van de resterende materialen die werden gebruikt om andere structuren op het land te bouwen. Zelfs als dergelijke materialen niet bestaan, kun je ze altijd kopen.

Een huis voor een put is meestal gemaakt van hout, dat wil zeggen boomstammen, planken die achterblijven na de bouw van houten huizen. Het dak kan twee of vier hellingen hebben, het kan ook plat of spits zijn. De coating zelf is in de regel gemaakt van tesa, gordelroos en dakbedekking..

Om een ​​huis voor je waterput te maken, heb je de volgende materialen nodig:

 • hout;
 • bord;
 • gevelbeplating;
 • leisteen;
 • tegel;
 • ondulin;
 • kunstmatige of natuurlijke stenen;
 • metalen tegels;
 • zelftappende schroeven (spijkers);
 • andere bouwmaterialen.

Werkinstrumenten worden van tevoren voorbereid. Om een ​​schuilplaats voor een put te maken, heb je de volgende gereedschappen nodig: ijzerzaag, bouwniveau, zaag, elektrische decoupeerzaag.

Bouw van een frame voor een huis

Het proces van het maken van een huis voor een waterput begint natuurlijk met de constructie van een sterk en betrouwbaar frame. En ze gedragen zich als volgt:

Huispoort apparaat

Meestal halen de eigenaren het water met de hand uit de put met behulp van een emmer. In dit geval moet een hefpoort worden voorzien. Volg onze richtlijnen:

 • Voor de poort kunt u een stam gebruiken met een diameter van 20 cm of meer. Voor de installatie wordt de schors verwijderd en wordt het oppervlak geschuurd.
 • Daarna trimmen we de stammen zodat de lengte van de poort 4 cm minder is dan de afstand tussen de palen. Om ervoor te zorgen dat de poort niet aan de palen blijft kleven en zonder problemen kan scrollen, moet u aan elke kant een opening van 2 cm laten.
 • Om zijn vorm te behouden, is het noodzakelijk om de schacht aan de zijkanten met draad te wikkelen.
 • Vervolgens worden aan het einde van de poort in het midden twee gaten van 5 cm diep en 2 cm diameter geboord.
 • Bovenop de gaten plaatsen we metalen platen met dezelfde diameter..
 • Vervolgens maken we gaten in de rekken en plaatsen we de borden erop. We plaatsen metalen bussen in de gaten zodat de metalen delen van de poort niet in contact komen met de boom.
 • Vervolgens steken we twee metalen staven in de poort, 1 m en 0,5 m lang..
 • Na het plaatsen van het hek kun je er een ketting met een emmer aan vastmaken.

Nou huis dak

Het belangrijkste bij het bouwen van een huis onder een put is de constructie van een dak. Zij is tenslotte degene die het water zal beschermen tegen puin, vervuiling en slecht weer. Let daarom op onze tips:

Nou huis deur

Nadat je het hoofdwerk hebt gedaan, hoef je alleen maar de deur te bouwen, volgens de tekening van het huis voor de put. Een shelterdeur wordt in de volgende volgorde gemaakt:

 • Om de deuren voor het huis te maken, worden twee balken op het frame geïnstalleerd vanaf elke dakhelling evenwijdig aan de spanten. En er zijn nog twee balken horizontaal op geïnstalleerd, alleen gebruiken we nu een kleinere balk. Dit wordt het frame voor de deur..
 • De standaard maat van de deur is 85 bij 55 cm De deur kan gemaakt worden van planken die de spijlen met elkaar verbinden. Hiervoor heb je drie staven nodig met afmetingen van 25-30 mm.
 • De planken moeten op de juiste hoogte worden gezaagd. In ons geval zou het 85 cm . moeten zijn.
 • Leg de planken op een vlakke ondergrond en vorm een ​​zogenaamd schild. Boven en onder is het noodzakelijk om de staven te plaatsen waarmee de planken zijn verbonden.
 • Voor de bevestiging worden zelftappende schroeven gebruikt – 4 stuks per plank aan beide zijden van het deurschild.
 • Om tijdens de werking van de deuren geen scheeftrekking waar te nemen, is het noodzakelijk om een ​​verstevigingsbalk langs de diagonaal van de deuren te installeren.
 • De deur is opgehangen aan scharnieren die aan het frame zijn bevestigd.
 • Pianoscharnieren worden meestal gebruikt als deurluifels. Ze worden van de ene kant naar de deur geïnstalleerd en van de andere kant – tot aan de rand van het fronton.

Decoratieve afwerking van het puthuis

In de laatste fase is het de moeite waard om na te denken over de decoratieve afwerking van ons gebouw. U moet een geschikte oplossing kiezen door naar foto’s van huizen voor een waterput te kijken:

Nu weet u hoe u een goed huis op de juiste manier installeert. Er is niets ingewikkelds in deze kwestie als u precies weet welke structuur u op uw site wilt zien. Maar het belangrijkste in dit geval is om de hoofdfunctie van een dergelijke schuilplaats niet te vergeten: het water in de bron schoon, koel en van hoge kwaliteit houden. En dan gaat het je lukken.