Verhaal

Hoe bestrating met natuursteen in het land regelen?

Goed verzorgde en nette tuinpaden worden beschouwd als een teken van het comfort van het binnenland. Ze combineren het huis met een tuinhuisje, tuin, sauna en andere faciliteiten op het grondgebied. Bovendien speelt dit element van landschapsontwerp een decoratieve rol..

Tuinpaden en gebieden voor tuinhuisjes kunnen kunstmatig en natuurlijk zijn. De stenen bestrating onderscheidt zich door zijn natuurlijke schoonheid en duurzaamheid. Overweeg welke stenen worden gebruikt bij het leggen van tuinpaden en beschrijf stap voor stap de verschillende bestratingstechnologieën.

Kenmerken van natuursteen bestrating

Bestrating met natuursteen wordt steeds vaker gekozen door de eigenaren van voorstedelijke gebieden en zomerbewoners. Een dergelijke decoratie van paden en terreinen is populair geworden bij de inrichting van stadsparken en pleinen. Inderdaad, de decoratie van landschapsontwerp met natuurlijke materialen is geschikt voor verschillende stijlen – modern, klassiek of landschap. Natuursteen is veelzijdig. Het gebruik ervan alleen of in combinatie met andere bouwmaterialen zorgt voor een bepaalde sfeer in de tuin..

De voordelen van het gebruik van natuursteen voor bestrating zijn onder meer:

Misschien is het enige nadeel van het bestraten van paden met natuursteen de hoge materiaalkosten..

Selectie van materialen uit natuursteen

Bij het kiezen van materiaal voor bestratingspaden is het belangrijk om rekening te houden met de eigenschappen van verschillende soorten stenen..

Granieten straatstenen zijn het sterkste en meest duurzame materiaal. Voor het aanleggen van wegen en terreinen worden granieten of pilstenen straatstenen gebruikt. Graniet is niet bang voor plotselinge veranderingen in temperatuur en water. Het materiaal is vooral in trek in stedelijke omstandigheden, waar de belasting van de coating wordt verhoogd. Granieten straatstenen zijn bestand tegen druk, trillingen en schokbelastingen. Vanwege zijn uitstekende technische eigenschappen is het materiaal onmisbaar voor het afwerken van de rijbaan van de stad – olieproducten, olie worden niet in de steen opgenomen en verslechteren de eigenschappen ervan niet. Bij een goed uitgevoerde plaatsing behoeft de coating gedurende lange tijd geen reparaties en gedeeltelijke vervanging van bestratingselementen.

Granieten straatstenen zijn er in verschillende maten. Meest populair: 50 * 50 * 50 mm, 50 * 100 * 100 mm, 100 * 100 * 100 mm, 200 * 100 * 100 mm. Het materiaal verschilt ook in de productiemethode: gechipt, pilot of pilot-chipped. Gestapelde straatstenen zijn moeilijker te leggen omdat ze een ruwe kubusvorm hebben. Een steen met een kegelvormige handpen is makkelijker te plaatsen.

Plaat – een niet-geformatteerde stenen plaat met een vlak oppervlak van 2-8 cm dik.Bij de productie worden verschillende soorten natuursteen gebruikt:

 • Kwartsiet wordt gekenmerkt door een hoge sterkte. De hardheid van het materiaal zal de verwerking van de steen aanzienlijk bemoeilijken. De karakteristieke tinten van het mineraal zijn licht, groenachtig, roodachtig en grijs. Onder de stralen van de zon “speelt” de kleur van de steen met verschillende highlights. Deze functie wordt vakkundig gebruikt door landschapsontwerpers..
 • Leisteen heeft een breed scala aan kleuren, waardoor het materiaal vrij gebruikelijk is in de opstelling van paden. De gelaagde structuur van leisteen vergemakkelijkt de productie van vlakke elementen in verschillende vormen en maten uit de steen. Er zijn twee hoofdtypen schalie: kristallijn en kleiachtig. Kwartsietleisteen, dat qua eigenschappen dicht bij graniet ligt, wordt als sterker en duurzamer beschouwd..
 • Zandsteen is minder duurzaam. Het belangrijkste voordeel van deze steen is zijn unieke natuurlijke kleur en een breed scala aan tinten. Afhankelijk van de samenstelling van het mineraal kan de kleur van de steen monochromatisch of veelkleurig zijn met overlopen. Het materiaal is gemakkelijk te verwerken en heeft een relatief lage kostprijs.
 • Shungite is een stevige, dichte rots met een gelaagde of monolithische structuur. Beschikt over een verhoogde chemische bestendigheid, slijtvastheid en vorstbestendigheid. Kleurenpalet – van goud tot zwart, inclusief as, grijsachtige tinten.
 • De samenstelling van graniet omvat kwarts, mica en veldspaat. Naast de hierboven genoemde voordelen, wordt het materiaal gekenmerkt door weerstand tegen verwering en een breed scala aan kleuren. De tint van de steen (van grijs tot fel bordeaux) bepaalt de concentratie veldspaat.

De steen voor het leggen van een tuinpad of -site wordt geselecteerd rekening houdend met de belangrijkste criteria: het doel van het verharde oppervlak, de metselwerkoptie en compatibiliteit met het algehele ontwerp van het persoonlijke perceel. Tegelijkertijd moeten de verplichte eisen voor natuurstraatsteen in acht worden genomen:

Soorten straatstenen

Er zijn verschillende standaard mogelijkheden voor het leggen van natuursteen, die verschillen in complexiteit van uitvoering en gebruikte materialen..

Rijen bestrating – Grote straatstenen met afmetingen van 10 * 10 * 10 cm worden voornamelijk gebruikt. Dit type bestrating wordt aanbevolen voor paden met een lage verkeersintensiteit. Kleine pleinen, paden en terrassen kunnen worden versierd met kleine stenen, waarbij elke rij aan dezelfde kant ligt.

Belangrijk! Bestrating “in rijen” wordt uitgevoerd in overeenstemming met twee basisregels:

 • de rijen beginnen afwisselend met een hele steen of een halve;
 • de breedte van stenen in één rij moet hetzelfde zijn

Diagonale bestrating is geschikt voor de aanleg van wegen op de site. Dankzij de metseltechniek wordt een “stabiel” oppervlak bereikt. De rijen worden diagonaal gelegd onder een hoek van 45°C ten opzichte van de rijbaan.

Veelhoekige plaatsing wordt ook uitgevoerd onder een hoek van 45 ° C, maar de volgorde van bestrating verandert drastisch. Doorgaande voegen nemen niet meer dan drie lengtes van de steen in beslag en worden dan onderbroken door een loodrecht gelegde staaf. Mozaïek, kleine en grote straatstenen zijn geschikt om op deze manier te plaveien..

Een mooie ontwerpoptie voor een tuinpad is een segmentboogvormige plaatsing. Het oppervlak is opgebouwd uit afzonderlijke cirkelvormige segmenten. Halve segmenten sluiten het spoor van elke rij af. De lengte van de boog en de hoogte zijn afhankelijk van de afmetingen van de baan zelf. De kleinste stenen bevinden zich aan de randen van de boog en de grotere stenen in het midden. Aangrenzende segmenten ontmoeten elkaar in een rechte hoek. Bij de aanleg van wegen is het beter om geen boogverharding te gebruiken..

Schaalboogvormige bestrating is moeilijk voor beginners om te doen – het is beter om dergelijk werk aan professionals toe te vertrouwen. Door stenen van verschillende kleuren vakkundig te combineren, kunt u een originele tekening krijgen. De samenstelling van stenen zal het hoogtepunt van de tuin zijn.

Meestal wordt strooibestratingstechnologie gebruikt voor het leggen van platforms en paden in het land. Onregelmatig gevormde stenen worden in willekeurige volgorde gelegd – een illusie van een natuurlijk landschap wordt gecreëerd. De natuurlijkheid van de compositie wordt toegevoegd door het groene gras dat tussen de kasseien groeit..

Er zijn veel opties voor de locatie van stenen. Door tuinpaden te bestraten met natuurlijk materiaal, kunt u de meest gedurfde en originele ideeën voor het decoreren van de site tot leven brengen.

Methoden voor het leggen van natuursteen

Afhankelijk van de ondergrond en het doel van natuursteenpaden zijn er verschillende bestratingstechnieken. De keuze van de methode hangt grotendeels af van de grondsoort en de hoogte van de ligging van het grondwater..

Het aanleggen van een gewoon tuinpad kan op een zanderige ondergrond. Het wordt aanbevolen om een ​​pad dat is ontworpen voor zwaar verkeer of een parkeerplaats op een betonnen ondergrond te plaveien. Op klei- en deinende gronden wordt gewerkt op een grindbed.

Om een ​​”stenen” pad of platform te maken, heb je nodig:

 • natuursteen voor paden;
 • cement, grind of zand – afhankelijk van de verhardingsmethode;
 • metalen gaas voor wapening (voor cement- en grindmetselwerk);
 • kneedcontainer;
 • houten planken;
 • pinnen;
 • schop;
 • koord;
 • rubberen hamer;
 • peil;
 • roulette.

Elke bestratingsmethode vereist een voorafgaande voorbereiding van het materiaal:

Natuursteen bestratingstechniek – liggend op zand

Zandbestrating is de gemakkelijkste manier. Voor werk is een dikke plavuizen van grote afmetingen geschikt. De optimale steendikte is 5-8 cm.

Stapsgewijze instructie:

Belangrijk! Deze methode kan niet worden gebruikt op kleigronden. Na vorst kan het spoor op bodems die gevoelig zijn voor deining kromtrekken en zal het uiterlijk van de structuur verslechteren

Cementoptie voor het leggen van een stenen pad

Bestrating op beton is een veelzijdige methode die geschikt is voor het aanbrengen van blinde gebieden rond het huis, vaste gebieden en paden. Volgorde van het werk:

Belangrijk! In dit geval fungeert de steen voor het bestraten van paden als een bekleding en wordt deze niet onderworpen aan aanzienlijke buigbelastingen. Toegestane steendikte – van 2-4 cm voor zandsteen

Grind bestrating

Procedure:

Handige tips voor natuursteen bestrating

Steenverzorging

Om voor natuursteen te zorgen, hebt u een stopverfmassa nodig waarmee u kleine scheurtjes en poriën kunt verwijderen. Het gereedschap beschermt de afwerking tegen het binnendringen van micro-organismen.

Afhankelijk van het toepassingsgebied worden de kasseien behandeld met water- en vuilafstotende verbindingen. Het is raadzaam om vlekken te verwijderen met speciale wasshampoos..