Uradi sam

Stari čajnik kao vrtni ukras: 8 originalnih ideja za recikliranje koje treba oponašati

Toliko se starih stvari može ponovno upotrijebiti u vrtu. Od starih posuđa do odjeće do automobilskih guma i još mnogo toga – mogućnosti su jednostavno beskrajne. Ako želite uljepšati svoj vrt originalnim ukrasom, možete unaprijediti stare predmete i oživjeti ih. U ovom ćete članku pronaći neke sjajne ideje o tome kako koristiti stari čajnik kao vrtni ukras.

Imate li kod kuće neke stare čajnike (ili možda lonce za mlijeko ili kavu?) Koji su duboko u kuhinjskim ormarićima ili u podrumu? Umjesto da im dopustite da skupljaju prašinu, možete ih pretvoriti u originalni vrtni ukras. Što možete učiniti sa starim čajnicima??

1. Posadite stari čajnik

Ponovo upotrijebite stare čajnike kao saksije za cvijeće

Biljke u saksiji izgledaju jednako lijepo u vrtu kao i u zatvorenom prostoru. Umjesto da uvijek kupujete nove saksije za vrt, jednostavno možete posaditi stara, neiskorištena jela. Stari čajnici idealni su za tu svrhu. Bilo od porculana ukrašenog lijepim motivom cvijeća ili starinskog metalnog vrča – biljke će učiniti da svaki stari čajnik izgleda lijepo.

Ideje za recikliranje vrta za sadnju starih čajnika

Ovo je najjednostavniji, a možda i najljepši način za ponovno korištenje starih čajnika u vrtu. Da biste posadili čajnik, prvo izbušite nekoliko rupa na dnu kako biste napravili drenažu. Zatim napunite posudu zemljom za sadnju i posadite sve što vam srce želi.

Sadnja sukulenata u stari čajnik u vrtu

Biljke i cvijeće niskog rasta, poput pokrivača tla, proljetnog cvijeća, sukulenata i mnogih drugih, najbolje su za sadnju. Ako imate na raspolaganju nekoliko čajnika, kutak vrta možete dizajnirati kao lijepi vrt za čajnike.

Slikanje, ukrašavanje i sadnja starog čajnika

Stari čajnici koji su neugledni mogu se prije sadnje ukrasiti tehnikom decoupage ili jednostavno obojati akrilnim bojama. Time vrtni ukras postaje atmosferskiji i šareniji.

Ideje za uređenje vrta s visećim čajnicima s biljkama

Posađene čajnike možete postaviti bilo gdje u vrtu. Hoćete li na terasi, na fasadi kuće ili negdje visjeti – odlučite sami.

2. Koristite stari čajnik kao vazu za rezano cvijeće

Stari čajnik upotrijebite kao vazu s rezanim cvijećem

Ne možete sami riješiti bušilicu ili jednostavno ne želite probušiti svoj stari čajnik? Zatim upotrijebite ovu kao lijepu vazu za cvijeće za rezano cvijeće! Tako izgleda jednako lijepo i cvijeće se uvijek može zamijeniti drugim. Napunite vrč vodom i u njega stavite rezano cvijeće. Takva vaza također je izvrsno prikladna kao ukras za vrtnu zabavu.

Rezati cvijeće u starinskom čajniku kao vazu

3. Zvona za vjetar napravljena od starih čajnika i žlica

Zvončice za vrt DIY napravljene od starih čajnika i pribora za jelo

Zvona za vjetar izvrstan su dodatak svakom vrtu. Uz malo vještine, možete stari čajnik pretvoriti u izvornu zvončicu za vjetar i objesiti ga na drvo u vrtu. Viseći elementi mogu biti izrađeni od starog pribora za jelo, na primjer, po mogućnosti od žlica, tako da nema opasnosti od ozljeda djece.

Vjetar iz starih čajnika za vrt

4. Domaća vrtna fontana od starih čajnika

Vodene kaskade za vrt iz starih porculanskih vrčeva

Također možete izgraditi izvorne vodene značajke za vrt od starih materijala. Stari čajnik savršen je za tu svrhu jer ionako obavlja sličnu funkciju. Također možete koristiti nekoliko čajnika i sami napraviti kaskade s atmosferskom vodom. Nježno prskanje vode djeluje vrlo smirujuće i opuštajuće te će obogatiti svaki vrt.

Vrtna fontana sa vodenim elementom napravljena od starog čajnika i šalice

Sami izgraditi malu vrtnu fontanu zapravo nije tako teško kao što mislite. Uz malo vještine i prave upute za izgradnju, definitivno će uspjeti.

5. Od starog čajnika napravite hranilicu za ptice

I sami napravite čajnik za ptice kao ukras za vrt

Privlačenje ptica u vrtu ne samo da može obogatiti vanjsko područje akustički i vizualno, već vam može pomoći i u suzbijanju štetočina. Stoga je hranilica za ptice zaista koristan dodatak vašem vrtu. Naravno, možete izgraditi klasičnu hranilicu za ptice, ali izgleda još originalnije ako za nju upotrijebite stari čajnik.

Ideja za recikliranje čajnik DIY hranilica za ptice

Čajnik sa sjemenkama ptica vrlo je lako replicirati. Jednostavno morate čajnik objesiti naopako ili pričvrstiti na drvo, napraviti grgeč za ptice (na primjer od bambusovog štapića) i napuniti lonac sjemenkama ptica. Vaši prijatelji iz vrta sigurno će vam zahvaliti.

6. Ideja za vrtnu rasvjetu sa starim loncem za čaj

Ideja za uređenje vrta sa starim čajnikom i solarnim svjetlima

Sa solarnim svjetlima možete stvoriti izvrsne ukrase za vrt koji postavljaju romantične svjetlosne akcente u vrtu nakon zalaska sunca. Primjer za to je ova originalna konstrukcija u kojoj je stari čajnik dizajniran tako da izgleda kao da baca svjetlo. Da biste sami napravili takav vrtni ukras, zapravo vam ne trebaju skupi alati ili materijali. Stari čajnik, niz solarnih svjetala i neka žica će poslužiti. Koristite tanki lanac svjetla koje možete na bilo koji način preoblikovati tako da simulira tekuću vodu. Zatim ga samo stavite u čajnik i objesite, na primjer na pastirsku udicu.

7. Sami napravite viseće ukrase za vrt sa starim čajnicima

Ideje za recikliranje vrtnih ukrasa iz starih čajnika

Stari čajnik može izgledati vrlo dekorativno u vrtu, čak i bez napunjenosti. Na primjer, ako navučete prozirne bisere na neke najlonske niti i umetnete ih u izljev, možete ponovno stvoriti učinak tekuće vode. Objesite posudu za čaj s “vodom” nagnutu preko saksije i ukrasite prostor u vrtu ovom zanimljivom konstrukcijom.

8. Izgradite tornjeve od šarenih porculanskih lonaca

Sami napravite šarene ukrase za vrt sa starim porculanskim čajnicima

Možete i sami izgraditi male tornjeve kao vrtne ukrase od starog porculanskog posuđa, uključujući čajnike. Nema ograničenja za vašu maštu!

Tražite li još ideja za recikliranje vrta? Pogledajte naše članke na tu temu i inspirirajte se!

Upcycling vrtni alati – kreativne ideje i DIY projekti iz starih vrtnih alata

Upcycling traperice za vrt – korisne i ukrasne ideje za oponašanje

Nove saksije za vrt i balkon – 22 hladne ideje za recikliranje