Uncategorized

Sars-Cov virus se također može širiti u središnjem živčanom sustavu

Depresivno raspoloženje ili tjeskoba kod osoba sa virusom Sars Cov mogli bi biti znak da infekcija utječe na središnji živčani sustav. To je prema međunarodnom istraživanju koje je proveo istraživač s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Cincinnati. Prema studiji, ova dva psihološka simptoma bila su najuže povezana s gubitkom mirisa i okusa, a ne s ozbiljnim pokazateljima novog koronavirusa, poput zaduha, kašlja ili groznice.

Neurološka oštećenja uzrokovana virusom Sars-Cov

Prikaz koronavirusa u središnjem živčanom sustavu koji napada kroz nosnice

Uobičajeni simptomi COVID-19 su respiratorni problemi, kašalj ili visoka temperatura. Do sada, međutim, to nije bilo povezano s psihološkim stanjem. Nijedan od ovih simptoma, koji ukazuju na morbiditet ili mortalitet, nije bio povezan s depresijom ili anksioznošću ovih pacijenata od strane medicinske zajednice. Jedini element virusa Sars-Cov koji je imao veze s depresivnim raspoloženjem i tjeskobom bio je to Gubitak mirisa u COVID-19. Osim toga, bio je to neočekivan i šokantan rezultat. Zbog toga je istraživački tim proveo prospektivnu telefonsku studiju presjeka. Pri tome su znanstvenici ispitali karakteristike i simptome 114 pacijenata. Liječnici su dijagnosticirali COVID-19 kod svih ispitanika tijekom šest tjedana u kantonalnoj bolnici Aarau, Švicarska. Istraživači su također procijenili ozbiljnost gubitka mirisa ili okusa, začepljenost nosa, prekomjernu proizvodnju sluzi, groznicu, kašalj i otežano disanje.

Liječnički pregled simptomi infekcije koronavirusom otežano disanje

U vrijeme početka studija 47,4% je izjavilo da je depresivno barem nekoliko dana tjedno. 21,1% njih imalo je depresivne misli gotovo svaki dan. Što se tiče ozbiljnosti, 44,7% sudionika reklo je da je izrazilo blagu anksioznost, dok je 10,5% iskusilo ozbiljnu anksioznost. Ovo je nevjerojatno pokazalo da bi možda najmanje zabrinjavajući simptomi COVID-19 mogli uzrokovati najveću razinu psihološkog stresa. Stoga rezultati mogu ukazivati ​​na nešto više o učincima bolesti. Stoga tim vjeruje da psihološki stres u obliku depresivnog raspoloženja ili tjeskobe odražava prodor virusa Sars-Cov u središnji živčani sustav.

Novi dokazi o bolesti

gubitak mirisa zbog koronavirusa

Istraživači su dugo vjerovali da bi nosnice mogle biti primarni način ulaska koronavirusa u središnji živčani sustav. Međutim, bilo je dokaza o teškom akutnom respiratornom sindromu. To je bila virusna bolest koja se pojavila u Kini u studenom 2002. godine i proširila se u 29 zemalja putem međunarodnih putovanja. Studije na životinjskim modelima virusa Sars-Cov pokazale su da je nos ili način na koji mirisi komuniciraju s mozgom također bio ulaz u središnji živčani sustav i infekciju mozga. To može ukazivati ​​na to da virus inficira mirisne neurone, smanjuje osjećaj mirisa, a zatim koristi nos za ulazak u središnji živčani sustav.

covid 19 liječnički pregled respiratornih bolesti u sars cov virusu

Istraživači opisuju u studiji rijetki, ali teški simptomi središnjeg živčanog sustava zbog COVID-19. To bi, na primjer, bili napadaji ili promijenjeno stanje duha. Depresivno raspoloženje i tjeskoba, međutim, mogu biti mnogo češći, ali blaži simptom središnjeg živčanog sustava kada je zaražen koronavirusom. Virus je možda prodro u središnji živčani sustav, kako istraživači sugeriraju na temelju prevalencije depresivnog raspoloženja i tjeskobe uzrokovane mirisima. Ovo doista otvara vrata budućim istraživanjima kako bi se saznalo kako koronavirusi mogu stupiti u interakciju sa središnjim živčanim sustavom.