Uncategorized

Jaki mišići i izgradnja mišića mogu stimulirati imunitet

Novo istraživanje na miševima pokazalo je da jaki mišići igraju važnu ulogu u održavanju jakog imunološkog sustava. To je osobito slučaj s teškim kroničnim bolestima koje inače mogu oslabiti imunitet. Osim toga, skeletni mišići mogu se boriti s procesom kaheksije. To se prvenstveno odnosi na gubitak mišića i zdrave masne mase, što je često povezano s teškim kroničnim bolestima, kao i s oslabljenim imunološkim sustavom.

Koristite snažne mišiće za sprječavanje kaheksije

nasmijan čovjek pokazuje svoje snažne mišiće u ogledalu

Kaheksija je obično povezana s ozbiljnim kroničnim bolestima poput raka. Ovo stanje karakterizira gubitak mišićne mase i masti u tijelu i može biti uzrok do trećine smrtnih slučajeva povezanih s rakom. Kaheksija također može utjecati na osobe s drugim ozbiljnim medicinskim stanjima poput AIDS -a, kronične bubrežne bolesti i zatajenja srca. Prema Alfredu Goldbergu s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Harvard u Cambridgeu, kaheksija može biti posljedica prekomjerne kompenzacije tijela. To se događa kada tijelo pokušava dobiti energiju iz mišića i masti za borbu protiv ozbiljne bolesti. Međutim, zašto i kako se to događa još uvijek nije poznato.

stanje kaheksije kod raka ili hiv gubitak mišićne mase zbog oslabljenog imunološkog sustava

Unatoč vezi između kaheksije i mortaliteta, istraživači za nju još nisu razvili učinkovite terapije. Međutim, raste svijest o potrebi istraživanja kaheksije u nadi da će znanstvenici pronaći učinkovite tretmane. Osim kaheksije, osobe s ozbiljnim bolestima mogu imati i oslabljen imunološki sustav. To je zato što su njihove T stanice, koje su središnje u odgovoru imunološkog sustava na bolest, iscrpljene. Znanstvenici su povezali s tim T stanice. Tako je poznato da su tumorske stanice uključene u gubitak mase koštanog mišića. Međutim, još uvijek nije jasno utječu li i kako skeletni mišići na funkciju T stanica.

Studija s medicinskim perspektivama

mali hrčak u prvom planu na veterinarskom pregledu

U tom kontekstu, istraživači su razvili studiju za ispitivanje odnosa između kaheksije, mase skeletnih mišića i T stanica. Prvo su miševima prenijeli virus limfocitnog koriomeningitisa. Zatim su ispitali ekspresiju gena u skeletnim mišićima miševa. Otkrili su da su mišićne stanice miševa oslobodile više glasničke tvari interleukin-15 kao odgovor na kroničnu infekciju. Interleukin-15 privlači prekursore T stanica, u ovom slučaju u skeletne mišiće. Time se uklanjaju prekursorne T -stanice iz infekcije. U skladu s tim, ova infekcija troši borbene T stanice. Ako T stanice koje se aktivno bore protiv infekcije izgube svoju punu funkcionalnost zbog kontinuirane stimulacije, stanice prethodnice mogu migrirati iz mišića i razviti se u funkcionalne T stanice. To omogućuje imunološkom sustavu da se kontinuirano bori protiv virusa tijekom dužeg vremenskog perioda.

Prikaz upale i reakcije T-stanica imunološkog sustava

Zanimljivo je da je studija otkrila vezu između gubitka mišićne mase i iscrpljenosti T-stanica. To utječe na snagu imunološkog sustava. Budući pokusi morat će pokazati mogu li se rezultati prenijeti na ljude. Studija se fokusirala na skeletne mišiće, ali kaheksija također dovodi do rasipanja masnog tkiva. Kao rezultat toga, autori studije sugeriraju da bi buduća istraživanja mogla istražiti postoji li sličan odnos između masnog tkiva i zaštite T-stanica. Istraživači također primjećuju da još nije jasno kako se ti prekursori T-stanica formiraju u skeletnim mišićima. Međutim, nadaju se da će znanstvenici uspjeti odgovoriti na ova pitanja ovu studiju Razviti učinkovite terapije posebno usmjerene na kaheksiju kod ljudi.