tehnologija

Kako automatizacija mijenja modernu poljoprivredu

Inovacije su važnije nego ikad u modernoj poljoprivredi. Cijela industrija suočena je s velikim izazovima, od povećanja troškova dostave i nedostatka radne snage do promjenjivih zahtjeva potrošača za transparentnošću i održivošću. Poljoprivredna poduzeća sve više shvaćaju da su potrebna rješenja za ove izazove. Novi napredak tehnologije potpuno je promijenio suvremenu poljoprivredu. Poljoprivrednici sada imaju pristup alatima koji će im pomoći da zadovolje zahtjeve stalno rastućeg svjetskog stanovništva.

Trend pametnog uzgoja i automatizacija poljoprivrednih procesa

Automatizacija poljoprivrede, često povezana s trendom “pametne poljoprivrede”, ima za cilj učiniti gospodarstva učinkovitijima i automatizirati ciklus proizvodnje usjeva ili stoke. Sve više tvrtki radi na inovacijama u robotici za razvoj dronova, autonomnih poljoprivrednih strojeva, automatskog navodnjavanja i robota za korov. Iako su te tehnologije relativno nove, u industriji je sve više tradicionalnih poljoprivrednih tvrtki uviđalo prednosti automatizacije poljoprivrednih procesa.

Koje se tehnologije koriste za automatizaciju poljoprivrede?

Okomita poljoprivreda je trend

Cilj automatizacije je zamijeniti ručne aktivnosti i istodobno optimizirati učinkovitost i korištenje resursa. Evo nekih ključnih tehnologija koje ćemo ubuduće sve više primjenjivati ​​na farmama.

Automatizacija berbe

Berbu finog voća i povrća uvijek je bilo teško automatizirati zbog složenijih zahtjeva za procese branja i rukovanja. Robovi za berbu moraju biti posebno oprezni s proizvodima kako ih ne bi zdrobili ili oštetili. Španjolska tvrtka “Agrobot” sada je uspješno razvila prvog robota za nježnu berbu jagoda, bez obzira gdje i kako se uzgaja. Zahvaljujući senzorima s infracrvenim zrakama, sustav prepoznaje trodimenzionalnost i bere svaku jagodu pomoću 24 ruke robota. Nedavno su se na tržište pojavili i roboti za berbu šparoga i jabuka. S tehnologijom automatizacije proizvodi brže, svježije i održivije dolaze do potrošača. Povećanje učinkovitosti automatizacijom povećava prinose i stopu proizvodnje, čime se smanjuju troškovi za potrošače.

Sustavi automatskog upravljanja

Automatski sustavi upravljanja na kombajnima povećavaju učinkovitost

Traktori i kombajni sada se mogu mnogo preciznije kretati po polju. Automatski sustavi upravljanja ne samo da vozaču olakšavaju rad, već i pomažu da proces berbe bude što učinkovitiji. Točna obrada među tragovima smanjuje preklapanja i praznine. To povećava prinose, štedi gorivo i čuva resurse. Specijalistički časopis agrarheute izračunava da automatsko upravljanje može donijeti povećanje performansi od najmanje 12 posto.

Kombajn radi na polju

Vodeći proizvođači kao što su Claas, John Deere, Case IH i New Holland čak nude posebne pakete za ugađanje koji poljoprivrednicima olakšavaju pristup automatizaciji omogućujući im ekonomičnu nadogradnju postojećih poljoprivrednih strojeva najnovijom tehnologijom autopilota, upravljačkim pomagalima uz GPS. ili sustavi za praćenje. Je li moguća naknadna ugradnja ovisi o godini proizvodnje, marki i modelu stroja za berbu Pogledaj ovdje.

Sjetva i plijevljenje

Traktor prska pesticide na polju kupusa

Robotika razvijena za sjetvu i plijevljenje može se ciljati na određena područja žetve. Prilikom sjetve to može lako smanjiti rad i svakodnevne poslove na farmi. Robovi s korovom mogu raditi nevjerojatno precizno pomoću računalnog vida i smanjiti upotrebu pesticida za 90%. Američka tvrtka za tehnologiju robota “Blue River Technology”, na primjer, koristi tehnologije računalnog vida za preciznu primjenu herbicida samo tamo gdje su potrebni. To poljoprivrednicima daje novi način uštede i sprječava korov da postane otporan na herbicide.

Dronovi

Dronovi pomažu u modernoj poljoprivredi

Dronovi se također sve češće koriste u poljoprivredi. “Oči visoke tehnologije” mogu pratiti stanje biljaka i tla iz zraka te također brzo i jeftino identificirati problematična područja uz pomoć slika i infracrvenih analiza. Na ovaj način dronovi pomažu u dijagnosticiranju problema u ranoj fazi. Preciznim utvrđivanjem biljnih bolesti ili korova, poljoprivrednici mogu uštedjeti i vodu, gnojiva i pesticide.

pogled u budućnost

Hidroponski uzgoj lisnatih salata

Napredak tehnologija, proizvodnih sustava i softvera za automatizaciju poljoprivrednih procesa ne samo da nudi ogromne prednosti poljoprivrednicima i potrošačima, već se bavi i problemima poput rastućeg svjetskog stanovništva, nedostatka radne snage, ekološkog traga poljoprivredne proizvodnje, smrti pčela i promjenu sklonosti potrošača prema organskim i održivo proizvedenim proizvodima.