Tegel

We veranderen de gebroken tegel met onze eigen handen. Aanbevelingen voor tegelreparatie

Beoordeel bij het starten van een badkamerrenovatie eerst de algemene staat ervan. Soms moet u uw toevlucht nemen tot kapitaalwerk om waterleidingen en afwerkingsmaterialen te vervangen. Maar als de algemene toestand past, zijn cosmetische reparaties vereist, die in de meeste gevallen beperkt blijven tot het bijwerken van de voegvoegen of individuele tegelelementen. Het artikel geeft gedetailleerde instructies over hoe u een gebroken tegel met uw eigen handen kunt herstellen..

Inhoud:

Er zijn keramische tegels in bijna elk huis. Ze is gewend om muren en vloeren in badkamers en toiletten te leggen, evenals vloeren in de gang en in de keuken. Als de wandtegels tientallen jaren dienst kunnen doen, omdat ze zelden worden blootgesteld aan mechanische belasting, dan barsten de vloerelementen en vormen zich er spanen op. Zelfs als het beschadigde gebied is gelijmd, zal de scheur nog steeds merkbaar blijven en het algehele uiterlijk van de kamer bederven..

In eerste instantie kopen ze bij het leggen van nieuwe tegels deze met een marge en laten ze deze liggen in geval van reparatiewerkzaamheden. Als dit niet is gedaan, of als er te veel tijd is verstreken en het is verloren gegaan, dan kun je verslaan om een ​​nieuw ontwerp te maken door een nieuwe tegel gedeeltelijk te vervangen. Maar in dit geval moet u niet één element wijzigen, maar meerdere tegelijk. Maar het is in ieder geval veel goedkoper dan de vloer volledig te veranderen..

Maar het gebeurt zo dat als gevolg van een schending van het technologische proces tijdens de installatie, na verloop van tijd ook wandtegels verdwijnen..

Nuances die kunnen ontstaan ​​bij het gedeeltelijk vervangen van kapotte tegels:

 • slechte reiniging van oude lijm zal een oneffen oppervlak veroorzaken;
 • onjuiste consistentie van de kleefstofsamenstelling en een afname van de sterkte van de coating;
 • ruwe verwijdering van gebroken tegels, wat leidt tot schade aan aangrenzende elementen.

Tip: tijdig preventief onderhoud van de tegels helpt reparaties te voorkomen, die bestaan ​​uit het reinigen van de voegvoegen, vooral als er tekenen van schimmel optreden. Vloertegels kunnen worden beschermd met tapijten, vooral op het aanrecht, waar vaak glazen of keramische potten met zeep of crèmes worden weergegeven. Bij het vallen zijn ze vaak de oorzaak van chips..

Doe-het-zelf tegelnaden renovatie

 • In de meeste gevallen is het nodig om voegvoegen te vervangen wanneer er schimmel of barsten op worden aangetroffen. Zelfs de mooiste en duurste tegels verliezen hun schoonheid als de naden van slechte kwaliteit zijn..
 • Als de voeg licht is, kan vuil ook het uiterlijk bederven, dat zich onvermijdelijk in de douche- of badruimte zal vormen door schuim en water dat op de muren valt. Het kan gemakkelijk worden verwijderd met conventionele reinigingsmiddelen en een borstel..

Wanneer deze maatregelen niet voldoende zijn, moet u uw toevlucht nemen tot reparatiewerkzaamheden..

 • Eerst worden alle washandjes, cosmetica en interieurartikelen verwijderd, omdat er veel stof en vuil ontstaat..
 • Als het niet gelukt is om de kleur van de voeg precies overeen te laten komen met de oude, dan moet je alle naden schoonmaken. Dit is een lang en moeizaam proces. Het is handiger om het schoon te maken met een mes of een ander hard en scherp voorwerp..

Tip: er zijn speciale verbindingen te koop, wanneer deze op een oude voeg worden aangebracht, begint deze zacht te worden. Het is veel gemakkelijker te verwijderen en genereert geen stof.

 • Vervolgens wordt het hele oppervlak afgeveegd met een vochtige doek om stof te verwijderen.
 • De mortel wordt in een kleine hoeveelheid verdund met water tot een pasta-achtige consistentie. Er moet snel worden gewerkt, omdat de samenstelling snel uithardt, vooral wanneer deze op het te repareren oppervlak wordt aangebracht..

Dit is een eenvoudig soort werk dat u gemakkelijk zelf kunt doen..

Soorten tegelreparatie met uw eigen handen

Deze typen omvatten:

 • repareren wanneer scheuren of spanen ontstaan;
 • vervanging van massieve tegelelementen;
 • reparatiewerkzaamheden aan vloertegels;
 • wandtegel renovatie.

Reparatie van wandtegels

Het is niet altijd mogelijk om beschadigde tegels te repareren. Zelfs een dunne scheur zal merkbaar zijn en het uiterlijk van de hele bekleding bederven. Om de tegels te vervangen heeft u het volgende gereedschap en materiaal nodig: hamer, beitel, perforator, lijm, gekerfde en rubberen spatels, voegmiddel.

Stadia van werk

 • Voordat u doorgaat met het verwijderen van de tegel zelf, reinigt u de naden eromheen.
 • Vervolgens wordt met een perforator een gat in het midden geboord. En daaruit beginnen ze voorzichtig de tegels stuk voor stuk te verwijderen met een beitel en een hamer. Het belangrijkste is dat de gereedschappen niet afbreken en de aangrenzende elementen niet beschadigen. Het is raadzaam om een ​​veiligheidsbril of een beschermend masker te dragen, omdat bij het afbreken de stukjes in het gezicht kunnen vliegen.

 • Het is het handigst om het met een spatel schoon te maken, maar als de lijm te hard is en je het niet handmatig kunt verwijderen, is het aan te raden om een ​​beitel en een hamer te gebruiken. Het is erg belangrijk dat je niet per ongeluk andere tegels breekt..
 • Als er gaten in het gerepareerde gebied waren voor het bevestigen van een plank, een spiegel of een gat voor een schakelaar, dan moeten deze worden overgebracht naar een nieuwe tegel en voorgeboord. Dit gebeurt met een speciaal opzetstuk voor een schroevendraaier. Tegelijkertijd boren ze met lage snelheden om splijten te voorkomen..

 • Vervolgens wordt het oppervlak bevochtigd. De lijm wordt op de tegel zelf aangebracht en stevig tegen de muur gedrukt. De openingen met aangrenzende tegels moeten gelijk zijn en in breedte overeenkomen met de bestaande. Om dit te doen, hoeft u geen pakket speciale kruisen te kopen, maar lucifers te gebruiken.
 • Het is toegestaan ​​om vloeibare nagels, siliconenkit of speciale tegellijm als lijm te gebruiken..

 • Na een dag worden de naden afgedicht met voegmiddel en gladgestreken met een vinger..
 • Als de tegels die grenzen aan het bad of de douchebak werden hersteld, moeten de voegen onmiddellijk worden afgedicht met een speciale stopverf, die waterafstotende eigenschappen heeft. Hierop kan een decoratieve hoek van kunststof of keramiek worden gelegd.

Gebroken videotegels vervangen

Reparatie van spanen en scheuren in tegels

Als er geen elementen van de oude tegel zijn achtergelaten voor reparatie en de winkel geen geschikte optie kon vinden, hoeft u alleen nog maar het beschadigde gebied met uw eigen handen te herstellen.

 • Cement melk. Het is gemakkelijk te maken, meng het cement gewoon met water in een zeer vloeibare consistentie. Het wordt met een spons op het oppervlak van scheuren en spanen aangebracht. Na droging blijft het om het gerepareerde gebied te maskeren met een geschikte kleurverf of een dunne laag voegmiddel.
 • Epoxylijm. Als de chip of scheur te groot is, zal er meer moeite moeten worden gedaan om te repareren. Eerst moet u de voeg rond de tegels verwijderen. Gebruik vervolgens een spatel en een hamer om het gebroken element voorzichtig te scheiden. Alle fragmenten zijn ontdaan van lijm en vuil. Het is gemakkelijker om dit te doen als je ze enkele uren in heet water legt. Daarna wordt het gedroogd, gelijmd met epoxylijm en gelaten om te drogen. Daarna worden ze terug aan de muur gelijmd en, na te hebben gewacht tot de compositie grijpt, de naden inwrijven met voegmiddel. Het blijkt dus de tegels bij elkaar te houden en niet bang te zijn dat het na verloop van tijd van de muur zal vallen. Maar zijn uiterlijk blijft tegelijkertijd onaantrekkelijk. Om het werk te voltooien, moet het hele oppervlak worden bedekt met albast, dat letterlijk onmiddellijk uithardt en erop wordt geverfd met een speciale waterdichte verf voor keramiek.

Reparatie van tegels op de vloer

 • Vloertegels zijn het meest vatbaar voor mechanische schade, waardoor er vaker reparaties nodig zijn. Al het werk begint met het verwijderen van voegspecie rond het probleemgebied.
 • Om de tegels te verwijderen, wordt eerst een gat in het midden gemaakt met een pons of een schroevendraaier met een speciaal mondstuk voor keramiek. Als dergelijke gereedschappen niet aanwezig zijn, kunt u eenvoudig met een beitel en een hamer slaan en de resulterende fragmenten verwijderen..

 • Voordat u met verdere reparaties begint, is het belangrijk om de coating goed voor te bereiden op het vervangen van de tegels. Snijd alle grote stukken af ​​en begin met het opruimen van alle onregelmatigheden die zich hebben gevormd uit de oude lijmsamenstelling. Daarna zuigen ze al het stof op en vegen het af met een vochtige doek..
 • Omdat de tegels op de vloer worden gelegd in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid, kan de waterdichtingslaag worden beschadigd na het verwijderen van de oude coating. Dus de eerste stap is om het gereinigde gebied te coaten met een primer of een andere vloeibare waterdichting.
 • Daarna wordt alles zoals gewoonlijk gedaan, wordt lijm aangebracht met een getande spaan en worden de tegels gelijk met het hele oppervlak gelegd. Ook de maat van de naden wordt zeer nauwkeurig gemeten. U mag overdag niet op het gerepareerde gebied stappen.
 • Tot slot worden de naden ingewreven met grout..

Reparatie van mozaïektegels met een patroon

 • Vanwege het patroon zijn kleine scheurtjes misschien niet zo duidelijk, dus het is logisch om het te proberen lijm ze. Om dit te doen, scheidt u de tegels voorzichtig van de muur. Om de rand op te pakken, moet u de voeg verwijderen. Bovendien fixeert de voegvoeg het element extra en maakt het moeilijk om het van de muur te scheiden. Maak met een mes voorzichtig de lijmresten schoon en was deze. Daarna worden ze aan elkaar gelijmd met epoxylijm en vastgebonden om stevig vast te zetten voor de tijd van het instellen. De gerepareerde tegel wordt weer aan de muur bevestigd.
 • Als het niet goed is gelukt en de naad blijft zichtbaar, of is er een meer duidelijk defect in de vorm van een chip, dan komt het te hulp afdrukken van kleurenfoto’s. In dit geval hoeft u alleen maar een tegel van de juiste maat op te halen in de winkel en deze en de kapotte tegel naar een winkel te brengen waar ze foto’s afdrukken op een mok, kleding, enz. De ontwerper zet de tekening op de computer en herstelt deze, waarna deze op de tegels wordt aangebracht. Zo wordt een goedkope maar hoogwaardige reparatie verkregen die geen vervanging van de artistieke bekleding vereist..

 • Naast het afdrukken van foto’s, kunt u zelfklevende film. De gelijmde tegel is behandeld met schuurpapier om de hechting te vergroten, veeg en lijm de film af en maak hem glad met rubberen plastic voor een strakkere pasvorm. Moderne films zijn niet alleen vochtbestendig, maar ook bestand tegen chemische componenten. Ze kunnen worden gewassen met reinigingssponzen. Bovendien wordt zo’n film verkocht in een enorm designerassortiment..
 • Je kunt het nog eenvoudiger doen, maar of zo’n reparatiemethode anders zal zijn in duurzaamheid. Een chip of scheur wordt opgevuld en geëgaliseerd met grout en erop gelijmd decoratieve filmsticker.

Een tegellijm kiezen

Zelfs als het te repareren gebied klein is, kunt u niet zonder speciale tegellijm. Er zijn verschillende soorten, overweeg de belangrijkste verschillen en kenmerken.

Eigendommen:

 • cementlijm. De meest voorkomende tegenwoordig. Dit komt door de lage prijs en veelzijdigheid. Het heeft goede kleefeigenschappen en door zijn consistentie mag het zelfs op oneffen oppervlakken werken;
 • epoxylijm. Met een tweecomponentenbasis is het mogelijk om tegels op kunststof, hout, metaal en een aantal andere oppervlakken te hechten. Verkrijgbaar als pasta of vloeistof. Voor het bevestigen van 1 – 2 tegels, de meest geprefereerde optie;
 • dispersielijm. Het kan worden gebruikt om tegels rechtstreeks op gipsplaat te lijmen, zonder extra oppervlaktebehandeling met betoncontact. De lijm is gebaseerd op verschillende harsen en acryl. Het gaat in de verkoop in een kant-en-klare vorm.

Tegellijmen verschillen in hun hechtingseigenschappen en worden ingedeeld in porcellanato, standaard keramische tegels en mozaïeken. Maar ongeacht de kenmerken ervan, moet de samenstelling latexcomponenten en kwartszand bevatten..

 • Voor klein en licht mozaïektegels polymeer- of cementlijm is voldoende. Daarnaast is er een speciale mozaïeklijm.
 • Porseleinen aardewerk niet alleen een zwaar materiaal, maar ook met zeer hoge vochtwerende eigenschappen. Daarom wordt er speciale lijm gebruikt om het te repareren, op de verpakking waarvan staat dat het geschikt is voor porselein. Het heeft een verhoogde kleefkracht en elasticiteit.
 • Universele lijm goed omdat het even geschikt is voor werk zowel binnen als buiten. Maar alleen geschikt voor standaard tegels 20 x 30 cm of mozaïeken, omdat het niet bestand is tegen zware belastingen.