Tegel

Hittebestendige tegels: kenmerken van selectie en installatie

Het is belangrijk om kachels en haarden zo in te richten dat de warmtecentrale organisch past in de inrichting van een modern interieur. Het is belangrijk om de kachel die in huis wordt gebouwd, te verfijnen en te fineren, zodat het afwerkingsmateriaal bestand is tegen een hoge temperatuurbelasting. De beste optie is hoogwaardige hittebestendige tegels voor kachels of open haarden, die gunstig afsteekt in een aantal afwerkingsmaterialen met een index van thermische uitzetting.

Inhoudsopgave:

Eigenschappen van hittebestendige bekledingsmaterialen

Hittebestendige tegels zijn hoogwaardige bekledingsmaterialen die bestand zijn tegen de hoge temperaturen die worden overgedragen door het metselwerk van vuurvaste stenen tijdens bedrijfsverwarming. Het is gemaakt van een speciale grondstof – vuurvaste klei. Volgens de technologie worden de tegels uitgehard bij een temperatuur in het bereik van 1200-1500 ° C. Deze methode van warmtebehandeling garandeert tijdens bedrijf een werklast voor bekledingen van meer dan 1000 ° C..

Hittebestendige afwerkingsmaterialen hebben verschillende variëteiten, maar ze verschillen niet erg in functionaliteit – het vermogen om grote temperatuurveranderingen te weerstaan ​​zonder de dreiging van vernietiging. Dat is de reden waarom hittebestendige keramische tegels bij voorkeur worden gebruikt in de afwerkingsfase van open haarden, barbecues en kachels. Het is gegoten met een hoge sterkte, decoratief effect, slijtvastheid..

De hoofdsamenstelling van hittebestendig keramiek:

 • water;
 • vuurklei;
 • stabiliserende additieven;
 • gepigmenteerd glazuur voor afwerking.

Basisvereisten voor hittebestendige tegels voor haarden en kachels

Gezien de hoge temperatuurbelasting waaraan de hittebestendige afwerktegel (zoals deze ook wel wordt genoemd) zal worden onderworpen, worden hieraan bijzondere eisen gesteld:

 • lage porositeitsbasis, die aanzienlijke uitzetting bij verwarming voorkomt;
 • Grote sterkte;
 • weerstand tegen mechanische druk en mogelijke schade;
 • een goede indicator van hittebestendigheid;
 • voldoende warmteafvoer;
 • milieu vriendelijkheid;
 • verhoogde standaarddikte in vergelijking met analogen.

Verschillende afwerkingsmaterialen die verschillen in productietechniek en uitstraling vallen onder deze normering:

1. Vuurvast porcellanato: een zeer hard en duurzaam materiaal dat vele soorten natuursteen en andere afwerkingsmaterialen imiteert. Dit is een materiaal van de nieuwe generatie met uitstekende eigenschappen, maar het heeft een kenmerk: vanwege de hoge sterkte is het moeilijker te snijden dan andere soorten afwerkingstegels..

2. Terracotta: zeer stijlvol en duurzaam materiaal, zo natuurlijk mogelijk. De oudste bekledingsmaterialen die de mensheid kent, zijn zeer poreuze soorten vuurvaste tegels. Heeft een karakteristieke kleur, ook gebruikt voor dakpannen.

3. Klinkertegels: een alternatief voor gevelstenen, vrij dik en effectief. Een breed palet – van melkwit tot chocolade, een combinatie van 2-3 vergelijkbare tinten ziet er erg mooi uit in het metselwerk.

4. Tegels: hittebestendige keramische tegels voor een Russische kachel of open haard, gekenmerkt door karakteristieke patronen op het glazuur. Heeft een karakteristieke vorm met holtes in het midden, waardoor het hoge warmtebesparende eigenschappen heeft.

5. Vuurvaste tegels: hoogwaardig en vrij duur materiaal gemaakt van vuurvaste klei, voornamelijk gebruikt voor open haarden.

6. Majolica: geglazuurd terracotta, geïmporteerd van het eiland Mallorca, waar het werd geproduceerd volgens een geheime oude technologie. Het wordt beschouwd als een elite afwerking. Aardewerk werd ook gemaakt van lokale klei..

Keramische hittebestendige tegels worden, net als andere hittebestendige materialen, tijdens het productieproces respectievelijk enkel of dubbel gebakken. De belangrijkste voorwaarde is dat de afwerkingsmaterialen niet splijten of barsten door temperatuurveranderingen, terwijl de integriteit van de structuur of het patroon op het glazuur behouden blijft. Het is net zo belangrijk om alleen natuurlijke materialen van natuurlijke oorsprong te gebruiken, zodat de tegel bij verwarming geen giftige stoffen afgeeft.

Tip: Deze afwerkingsmaterialen worden niet alleen gebruikt voor het afwerken van barbecues en barbecues, haarden en barbecueplekken, maar ook voor het afwerken van aangrenzende wanden, plinten en vloeren om zo de algemene brandveiligheid te waarborgen. Om hittebestendige afwerkingsmaterialen een bepaalde tint te geven, worden verschillende metaaloxiden gebruikt. Dergelijke tegels, die een veelzijdig materiaal zijn, worden met succes gebruikt voor het bekleden van gevels van landhuizen, heggen in landschapsontwerp en het stileren van verschillende gebouwen..

Chemische samenstelling van vuurvaste grondstoffen voor hittebestendige tegels

Vuurvaste klei, die wordt gebruikt voor de vervaardiging van hittebestendige tegels, bevat in een bepaalde verhouding speciale mineralen. Zoals je weet komen op een bepaald grondniveau vrijwel overal lagen van verschillende kleisoorten voor. Het is een veel voorkomend sedimentair gesteente dat bestaat uit aluminosilicaten. De kleikleur varieert sterk, afhankelijk van de chemische componenten:

 • kaolien;
 • ijzer, koper, aluminiumoxiden;
 • magnesium,
 • natrium, enz..

Het is niet helemaal duidelijk welke stoffen de klei speciale vuurvaste eigenschappen geven. Maar het zijn zij, tijdens het bakken, op hoge temperatuur, die keramische producten voldoende sterkte en hittebestendigheid geven. Een belangrijke eigenschap van vuurvaste afwerkingsmaterialen is dat ze niet smelten of giftige componenten vrijgeven onder invloed van hoge temperaturen..

Tijdens het productie- en technologische proces van vuurvaste producten worden deze additieven in de ruwe mix van vuurvaste klei en water geïntroduceerd die de eigenschappen van de afgewerkte tegel veranderen en het uiterlijk bepalen. Het percentage ijzeroxiden bepaalt de kleur van de geproduceerde tegels.

Om voldoende lichte keramische materialen te verkrijgen, wordt een fragment van additieven die onder invloed van extreme temperaturen uitbranden, in de samenstelling van het ruwe mengsel gebracht. Hierdoor worden microscopisch kleine holtes verkregen in hittebestendige tegels voor ovens, deze zorgen voor voldoende warmteoverdracht. Voor deze doeleinden worden de volgende gebruikt:

 • klein zaagsel;
 • turfmolm;
 • organische kruimel;
 • kolen poeder;
 • organisch afval.

Soorten hittebestendige tegels

Hittebestendige geveltegels voor het afwerken van haarden, barbecues en kachels verschillen in:

 • maten;
 • de textuur van de voorkant;
 • glazuur patroon;
 • glanzend of ruw oppervlak.

Een glasachtig glanzend oppervlak is meer geschikt voor het afwerken van niet erg hete oppervlakken, dat wil zeggen waar vuurvaste stenen in 2-3 lagen worden gelegd. Dit komt door het feit dat de glascomponent extreme temperaturen verdraagt, maar zelfs de ovens van Petrodvorets zijn bekleed met betegelde vuurvaste tegels in een wit en blauw patroon..

Voor het leggen beschouwen de vakmensen standaard rechthoekige elementen van een klein formaat als de beste optie – ze zijn het gemakkelijkst van begin tot eind te leggen, met een kleine opening voor de naden. Klinkertegels zijn vrij dik, ze lijken meer op afwerkstenen, imiteren visueel hoogwaardig metselwerk. Deze variëteit heeft uitstekende technische kenmerken..

Het is echter vermeldenswaard dat u elk type hittebestendige tegel kunt kopen zonder bang te hoeven zijn dat er problemen zullen zijn met de brandwerendheid. De keuze van de afwerkingskeuze van de consument voor barbecues, kachels en open haarden garandeert uitstekende technische prestaties en hoogwaardig metselwerk.

Tip: Het is opgevallen dat goed gevoerde haarden en kachels de warmteoverdracht alleen maar vergroten. Vuurvaste keramische tegels zijn een redelijk duurzaam afwerkingsmateriaal dat zowel snelle verwarming als natuurlijke koeling goed verdraagt. Monsters met een origineel oppervlak kunnen hoge decoratieve eigenschappen hebben, zoals hittebestendige haardtegels, maar gladde oppervlakken zijn meer geschikt voor frequent gebruik en reiniging.

Hittebestendige lijm voor hittebestendige tegels

Bij het werken met klinker, vuurvaste klei of andere hittebestendige afwerkingen op een kachel of open haard zullen gewone materialen niet werken, maar alleen hittebestendige tegellijm. Het wordt geproduceerd in de vorm van een droog anorganisch mengsel, heeft een bepaalde chemische samenstelling, zodat het zijn eigenschappen niet verliest bij verhitting. Het mengsel behoort tot de groep van milieuvriendelijke bouwmaterialen – het stoot geen giftige stoffen uit. Het behoort tot de groep van silicaatlijm, die is gemaakt op basis van waterglas, waaraan vuurvaste klei, kaolien en sommige bindmiddelen zijn toegevoegd. In feite is dit een kant-en-klaar materiaal, het is gemakkelijk aan te brengen op het voorbereide oppervlak en hecht goed.

Kenmerken van het leggen van hittebestendige tegels

De meeste bekledingsmaterialen verdragen temperatuurschommelingen goed, daarom worden niet alleen hoge temperaturen gebruikt, maar ook lage. Daarom worden hittebestendige tegels gebruikt voor sauna’s, open haarden in binnenruimtes, voor buitendecoratie van kachels, barbecueplaatsen en barbecues. Na het bakken wordt de tegel vochtbestendig en vorstbestendig. Het is echter erg belangrijk om vast te houden aan de tegellegtechnologie, die de duurzaamheid, het uiterlijk en de kwaliteit van de bekleding beïnvloedt – video.

De geselecteerde versie van hittebestendige tegels wordt op het voorbereide oppervlak gelegd, bovenop een laag bevestigingsmiddel, aangebracht in een uniforme laag. Het is belangrijk om dezelfde afstand aan te houden om een ​​nette naad te creëren die opvult nadat de installatie is voltooid. Dit zorgt voor een hoogwaardige bekleding, rekening houdend met het feit dat eventueel materiaal uitzet bij verhitting. De gesneden fragmenten worden aan het einde gelegd en het is beter om vanuit de buitenste hoeken te beginnen en een muur rug aan rug naar de binnenhoek te brengen en dan de rest van de muur af te werken.

Tegels die op metalen wapening worden gelegd, zullen meer worden belast door de uitzetting van het metaal bij verhitting. Experts raden aan om openingen van maximaal 1 cm tussen de bakstenen muur en het metaal te laten. Alleen als deze subtiliteiten worden waargenomen, gaat het hittebestendige bekledingsmateriaal lang en betrouwbaar mee. Aan het einde van het bekledingswerk is het belangrijk om te wachten tot de lijm goed is uitgehard om te beginnen met het verbinden van de voegen – niet eerder dan na 2 dagen. U kunt een kachel of haard ongeveer 1,5-2 weken na het laatste voegen gebruiken voor het beoogde doel. Hittebestendige bekledingsmaterialen vereisen, naast lijm, een vuurvaste voeg bij het leggen – voor het verwerken van voegen.

Stapsgewijs proces voor het plaatsen van hittebestendige tegels:

1. Voordat u een nieuwe kachel of haard plaatst, moet u de binnenkant en de buitenkant schoonmaken, het roet schudden en de ventilatie controleren. Borstel aan de buitenkant alle oppervlakken met een staalborstel om losse pleister, schurende deeltjes en stof te verwijderen. Breng naden aan op hechtmaterialen.

2. Behandel het oppervlak met een cementzandmortel (1: 3 en verdun met water tot de gewenste consistentie). Smeer droge oppervlakken vooraf met een natte kwast. Gebruik een waterpas en een loodlijn om ervoor te zorgen dat het oppervlak perfect vlak is – dit garandeert een netjes en mooi metselwerk.

3. De volgende laag is plamuur met fijnmazig glasvezelgaas, dat het gemakkelijkst te repareren is met constructienagels..

4. Bereid de lijm en de kruisen voor om de afstand tussen de tegels te behouden. Het past vanaf de eerste rij en de kwaliteit van de rest van de installatie hangt af van hoe netjes en horizontaal de basis ligt..

5. De lijmsamenstelling wordt niet dik op de achterkant van elke tegel aangebracht en het overtollige materiaal wordt voorzichtig verwijderd met een spatel. Het is raadzaam om elk fragment met een niveau te controleren en vervolgens stevig van het behandelde oppervlak te drukken. Correctie kan niet worden gedaan nadat de lijm is opgedroogd.

6. Je kunt het oppervlak verbinden of slijpen nadat de lijm volledig is opgedroogd (48 uur), denk van tevoren na over de kleur. We vullen alle naden in, wassen zorgvuldig alle overblijfselen van de compositie van de tegels af met een vochtige spons. Na een week of twee zal het mogelijk zijn om te verwarmen, maar het is beter om de haard of kachel de eerste keer niet op volle capaciteit te verwarmen.

Onderhoud van hittebestendige tegels

1. Het is het gemakkelijkst om tegels met een glad oppervlak te wassen, zoals gewoon keramiek, maar u kunt dit ook doen op het gekoelde oppervlak van de oven..

2. Ruwe en getextureerde tegels worden periodiek schoongemaakt met een borstel en sterk vervuilde oppervlakken kunnen af ​​en toe worden gewassen met gewoon zeepsop en droog worden afgeveegd.

3. In sommige kamers worden vuurvaste tegels vuil met een vettige laag, vooral als vlees vaak op het fornuis wordt gekookt..

4. Om vers vuil te verwijderen, volstaat het om een ​​gewoon afwasmiddel of afwasmiddel te gebruiken, en het is beter om geen droge schurende deeltjes te gebruiken..

5. Vloeibare vlekverwijderaars op alcoholbasis kunnen in extreme gevallen worden gebruikt – als vet op mat terracotta spat.