Tegel

De beste lijm voor tegels: kenmerken en selectiecriteria

Het bekleden van wanden en vloeren met porseleinen steengoed, klinkers, tegels of keramische tegels is een van de moeilijkste afwerkingsprocessen. Installatie van tegels vereist van de uitvoerder niet alleen nauwkeurigheid en professionaliteit, maar ook kennis van de kenmerken van het gebruik van verschillende bouwmaterialen, voornamelijk tegellijm.

Basisvereisten voor tegellijm

Het gebruikelijke beton-zandmengsel voor het leggen van tegels is bijna volledig vervangen door speciale lijmen. Dit komt door een aantal onbetwistbare voordelen van lijm voor keramische tegels:

Voordat u beslist welke tegellijm u kiest, moet u de basisvereisten voor een hoogwaardige lijm kennen:

Classificatie van tegellijmen naar samenstelling

Afhankelijk van het type samenstellende componenten wordt tegellijm meestal onderverdeeld in de volgende groepen:

 • lijmen op cementbasis;
 • epoxy lijmen;
 • dispersie samenstellingen;
 • polyurethaanlijmen.

“Cement” -lijmen zijn betaalbaar, daarom zijn ze populair bij consumenten. De lijm bevat cement, zand en polymeeradditieven. Alle vermelde ingrediënten geven de kleefstofsamenstelling de nodige eigenschappen: waterbestendigheid, plasticiteit, hechting van de platen aan de basis van de bekleding en de aanwezigheid van een vervormingsbereik. Voor gebruik moet de oplossing worden verdund met water. De lijm heeft een korte uithardingstijd, dus je moet er snel genoeg mee werken. De elastische eigenschappen van de samenstelling zijn afhankelijk van het type en de hoeveelheid polymeeradditieven..

Epoxylijm wordt aanbevolen voor gebruik met bekledingsmaterialen met een gladde ondergrond. Dit is een samenstelling met meerdere componenten – de kit bevat een vloeibare epoxyhars en een katalysator. Beide elementen moeten voor gebruik worden gemengd, volgens de instructies op de verpakking. Epoxylijm heeft de volgende voordelen:

 • zorgt voor een betrouwbare “koppeling” van materialen;
 • waterdicht – de lijm is geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes;
 • vorstbestendigheid;
 • het epoxymengsel krimpt niet;
 • de lijm verandert in een monolithisch polymeer en er vormen zich geen scheuren op het oppervlak;
 • poreuze materialen geven geen vlekken bij het verlijmen.

De nadelen van lijm zijn onder meer:

 • hogere kosten in vergelijking met de “cement” -samenstelling;
 • tijdens het werken is het belangrijk om de mengverhoudingen van de lijmcomponenten strikt in acht te nemen;
 • in de kou kunnen de componenten van de lijm kristalliseren.

Dispersielijm bevat geen oplosmiddelen, het type samenstelling is pasteuze. Dispersietegellijm is versterkt, omdat het verbeterde hechteigenschappen heeft. Met deze kwaliteit kunt u de samenstelling gebruiken voor het verwerken van niet-standaard materialen: gipsplaten, plastic, houten en metalen oppervlakken, gladde wanden. De gekochte lijm is klaar voor gebruik en heeft geen extra voorbereiding nodig.

Dispersie is de optimale lijm voor buitentegels die het gewicht van volumineuze elementen kan weerstaan. Het nadeel van deze lijm zijn de hoge kosten. Het verbruik is echter bijna twee keer minder dan bij andere lijmmengsels..

Polyurethaan tegellijm kan een- of tweecomponenten zijn. De samenstelling heeft de volgende kenmerken:

 • weerstand tegen chemische verbindingen;
 • gebrek aan vochtopname;
 • is bestand tegen temperatuurschommelingen in het bereik van -55 ° tot + 125 ° ;
 • zorgt voor extra isolatie voor de basis;
 • gebrek aan een specifieke geur;
 • betrouwbare hechting van de tegel op de ondergrond.

Polyurethaanverbindingen worden geclassificeerd volgens de gebruiksmethode. Sommige formuleringen zijn beter geschikt voor vloerverwarming, terwijl andere beter geschikt zijn voor ondergronden die onderhevig zijn aan periodieke vervorming / trillingen.

Soorten lijmmengsels volgens de applicatiemethode

Volgens de internationale classificatie is tegellijm onderverdeeld in 5 hoofdcategorieën:

Naast de vermelde lijmen zijn er gespecialiseerde samenstellingen: hittebestendig voor het bekleden van kachels en haarden, vorstbestendig voor buitengebruik in barre klimatologische omstandigheden

Droge en kant-en-klare mengsels: voor- en nadelen

U kunt tegellijm kopen in afgewerkte vorm (in emmers) of in de vorm van een droge samenstelling (in zakken) ter voorbereiding. Wat is hun verschil en welk mengsel te kiezen??

Droge mengsels zijn gebaseerd op cement. Het belangrijkste voordeel van een dergelijke lijm is dat deze op niet-uitgelijnde wanden met verschillende krommingsverschillen kan worden gelegd. Lijm dient, naast het hoofddoel, als egalisatielaag.

Een belangrijk pluspunt van droge lijm zijn de betaalbare kosten. Met dezelfde hoeveelheid van het mengsel bereid met uw eigen handen en de gekochte lijm, zal de prijs van de eerste optie een orde van grootte lager zijn.

Voor het aanbrengen van kant-en-klare mengsels (op basis van polyurethaan) is een gladde ondergrond vereist. Deze samenstelling is echter duurzamer en betrouwbaarder dan lijm op cementbasis..

Selectiecriteria voor tegellijm

Om niet te worden verward met de lijmkeuze, is het noodzakelijk om de eigenschappen van de lijm, het type bekledingsoppervlak en de bedrijfsomstandigheden van de afwerking te vergelijken. Dit zijn de belangrijkste criteria voor het kiezen van tegellijm:

Beoordeling van tegellijmfabrikanten: kenmerken en prijzen

Dezelfde lijmsoorten van verschillende fabrikanten kunnen qua samenstelling verschillen. Bij het kopen van tegellijm is het raadzaam om producten van populaire, vertrouwde bedrijven te kiezen. In de bouwmarkt hebben de volgende mengsels voor het leggen van tegels zich goed bewezen.

Ceresit CM-11 is een droog cementmengsel met polymeeradditieven en minerale vulstoffen die de hechting verhogen. Het hoofddoel is de installatie van faience bekleding en keramische tegels met afmetingen van 50×50 mm tot 400×400 mm op onvervormde ondergronden. De kosten van één zak (25 kg) bedragen ongeveer 200 roebel. Specificaties:

 • lijmverbruik – 2-7 kg / m2;
 • basistemperatuur – niet minder dan + 5 ° С;
 • droogtijd – 1 dag;
 • houdbaarheid van het bereide mengsel – 60 minuten.

Ceresit CM-17 is een elastische tegellijm die wordt gebruikt voor het bekleden van verschillende soorten oppervlakken buiten en binnen gebouwen. Toepassingsgebied:

 • bekleding van tanks en zwembaden;
 • afwerking van kachels en open haarden, op voorwaarde dat hun oppervlak niet warmer wordt dan 80 ° C;
 • gerichte geglazuurde oppervlakken, ook zonder de oude coating te verwijderen;
 • het leggen van tegels op een terras, balkon, een geëxploiteerd dak, plint, enz.;
 • opstelling van verwarmde vloeren.

Ceresit CM-17 is geen goedkope tegellijm (prijs voor 25 kg – ongeveer 800 roebel).

Moment is een budgetoptie voor het leggen van keramische tegels. Ontworpen voor bekleding met tegels met een afmeting van maximaal 30×30 mm en een wateropname van meer dan 3%. Geschikt voor cement-kalk, beton, baksteen en cement-zand ondergronden.

Belangrijk! Als Moment-lijm wordt gebruikt voor geveldecoratie, moet hieraan een speciale emulsie worden toegevoegd

Kenmerken van het lijmmoment:

 • basistemperatuur – van + 5 ° С tot + 30 ° С;
 • binnentemperatuur tijdens het werk – ongeveer 20 ° С, vochtigheid – niet meer dan 60%;
 • correctietijd – 10 minuten;
 • lijmkosten – 125 roebel / 25 kg.

Litokol Litoflex K80 is een elastische, sterk hechtende lijm met een verlengde openlaagduur voor het fixeren van porcellanato. De basis van het droge lijmmengsel is Portlandcement, inerte vulstoffen en organische additieven. Het is een veelzijdige lijm voor buiten/binnen, wand/vloerbekleding. Geschikt voor het bevestigen van porcellanato, keramische tegels, natuursteen en klinker op stabiele ondergronden die onderhevig zijn aan vervorming/trillingen.

Het verbruik van lijm voor tegels hangt af van de staat van het oppervlak en is 2,5-5 kg ​​/ m2, de kosten van een droog mengsel (25 kg) zijn 1700 roebel.

Keralastic (made in Italy) is een tweecomponenten polyurethaanlijm voor het leggen van stenen en keramische tegels. De samenstelling is slipvast en heeft een breed scala aan toepassingen:

 • installatie van keramische tegels, mozaïeken en stenen platen over pleisters, dekvloeren, metaal, PVC, hout, versterkt polyester, gipsplaat, enz.; er wordt zowel buiten als binnen het pand gewerkt;
 • het leggen van platen op balkons, terrassen, open platte daken;
 • fixatie van dakbedekking marmer, leisteen en composietmaterialen onderhevig aan vocht zwelling, afschuiving, vervorming en trillingen.

Keralastic is uitstekend geschikt voor het bekleden van verticale oppervlakken en is in staat grote platen vast te houden. De kosten van de lijm zijn 2800-3000 roebel / 5 kg.

Lux Plus is een droge, zeer sterke lijm. De lijm wordt gebruikt bij het uitvoeren van binnen- en buitenafwerkingswerkzaamheden voor vloeren, muren met verschillende materialen: kunstmatige / natuursteen, mozaïek, marmer, transparante of dunne tegels. Het belangrijkste doel – tegels leggen in de badkamer, sauna’s, baden en zwembaden. De samenstelling wordt aanbevolen voor gebruik op plaatsen met een hoge schilbelasting. De prijs van lijm (25 kg) is ongeveer 260-300 roebel.

Tips voor het kiezen van tegellijm: video