Tegel

Berekening van keramische tegels: kenmerken en voorbeelden

Aan het leggen van keramische tegels gaat een rekenprocedure vooraf. Het zijn precies de uitgevoerde berekeningen die de sleutel zijn tot gemak en eenvoud bij het uitvoeren van werkzaamheden aan de installatie van tegels. Tegelijkertijd is het belangrijk om niet alleen het aantal tegels zelf nauwkeurig te berekenen, maar ook de benodigde materialen om ze op het oppervlak te voegen en te lijmen. We zullen verder bekijken hoe we de berekening van keramische tegels kunnen berekenen..

Inhoudsopgave:

Keramische tegels – kenmerken en voordelen

Keramische tegels zijn een afwerkingsmateriaal op basis van klei en zand, op een speciale manier verwerkt. Keramische tegels zijn een natuurlijk materiaal dat absoluut veilig en onschadelijk is voor de menselijke gezondheid..

Wij bieden u aan om kennis te maken met de belangrijkste voordelen van keramische tegels:

1. Onschadelijk, niet giftig.

Alle giftige stoffen die in het materiaal voor de vervaardiging van tegels aanwezig zijn, worden er tijdens het bakken uit verwijderd. Daarnaast verwijdert het bakken ook alle stoffen die allergieën kunnen veroorzaken uit de tegels. Daarom is dit materiaal geschikt voor het afwerken van gebouwen van elk type en doel..

2. Biologische inertie.

Deze eigenschap voorkomt de vorming van schimmels en verschillende micro-organismen op het tegeloppervlak. Daarom is deze tegel gebruikelijk bij het afwerken van werkzaamheden in laboratoria of sanatoria..

3. Vocht- en vuilbestendigheid.

Zelfs een overvloedig effect van water op keramische tegels kan de eigenschappen ervan niet veranderen. Deze eigenschap stelt u in staat om keukenoppervlakken, zwembaden, baden en andere plaatsen te betegelen die worden blootgesteld aan verhoogde vochtigheid.

4. Bestendigheid tegen vuil en gemakkelijk schoon te maken.

De juiste laag van de tegel is bedekt met een bepaald glazuur, waardoor de ophoping van vet of vuil wordt voorkomen. Bovendien verhoogt deze coating de weerstand van de tegel tegen chemische schurende stoffen. Bovendien zijn de tegels onderhoudsvriendelijk en daarom wordt het gebruik op vuilgevoelige plaatsen aanbevolen. De tegels nemen geen vuil en stof op, wat vaak allergieën veroorzaakt..

5. Duur van de werking:.

Met de juiste selectie van tegels voor hun beoogde doel en eigenschappen, zal het de eigenaar meer dan twaalf jaar van dienst zijn. Afhankelijk van de technologie van het leggen van tegels, heeft het lange tijd geen onderhoud nodig..

6. Slijtvastheid:.

De tegel is bestand tegen krassen, meubels kunnen er gemakkelijk op bewegen. Keramische tegels zijn een geweldige optie voor gebieden met veel verkeer.

7. Hoge mechanische sterkte:.

Keramische tegels zijn niet alleen geschikt voor het inrichten van woongebouwen, maar zelfs voor garages. Door zijn sterkte is hij bestand tegen het gewicht van de auto.

8. Weerstand tegen brand en brandveiligheid.

Deze tegel is niet onderhevig aan verbranding, in geval van brand kan het geen vuur verspreiden..

9. Lichtechtheid.

Het patroon of de textuur die tijdens de fabricage op de keramische tegel werd aangebracht, blijft gedurende de hele werkingsperiode hetzelfde. Daarom worden tegels ook gebruikt voor het inrichten van terrassen, trappen en andere elementen die worden blootgesteld aan direct zonlicht..

10. Aantrekkelijk uiterlijk.

Het oppervlak van de tegels is versierd met tekeningen, patronen, schilderijen en zelfs foto’s. Hierdoor past dit afwerkingsmateriaal gemakkelijk in elk type interieur..

Functioneel doel en soorten keramische tegels

Een van de functionele kenmerken van keramische tegels zijn:

  • een buitensporige mate van kwetsbaarheid – hoewel keramische tegels zelfs bestand zijn tegen een auto, met een sterke impact erop, een zwaar voorwerp, kan het barsten;
  • geen elasticiteit – keramische tegels kunnen extreem perfect vlakke oppervlakken bedekken, ze kunnen niet buigen of van vorm veranderen;
  • de behoefte aan professionele vaardigheden om te leggen – bij gebrek aan vaardigheden in het werken met tegels, is de installatie niet mogelijk.

Onder de grote verscheidenheid aan keramische tegels, raden we aan om verschillende van zijn variëteiten te benadrukken:

1. Tegelmajolica – heeft een ondoorzichtig glazuur, voor de vervaardiging ervan wordt de persmethode gebruikt. Deze versie van de tegel wordt dubbel gebakken, wat de vochtbestendigheid, sterkte, weerstand tegen zuren en logen verbetert..

2. Keramische tegels, kerralia genaamd, worden ook dubbel gebakken. Maar bij de vervaardiging ervan is de aanwezigheid van duurdere grondstoffen vereist, in de soorten zand, klei en flux. Dit type tegel is wit, dus het patroon komt er heel goed op terug. Dergelijke tegels worden gebruikt in het proces van interieurdecoratie..

3. Een ander type ongeglazuurde keramische tegels is cotto. Het is gemaakt van een speciaal soort klei dat in Amerika of de Middellandse Zee voorkomt. De tegel heeft de hoogste mechanische sterkte en is daarom uitstekend geschikt voor vloeren. Het past goed bij etnische interieurs, want het heeft gekartelde randen en ziet er oranje uit.

4. Het gebruik van porcellanato wordt geassocieerd met vloeren die worden gekenmerkt door een verhoogde operationele impact. Deze tegel wordt verkregen door kaolienklei te persen met zand en kwarts. Qua hardheid is het vergelijkbaar met graniet. De tegel is zeer slijtvast, verkleurt niet, heeft een minimale vochtopname, is bestand tegen chemicaliën en vorst. Het wordt zowel binnen als buiten gebruikt, voornamelijk voor vloeren.

5. De laatste optie – klinkertegels, is een keramische tegel gemaakt op basis van natuurlijke klei. Dit materiaal wordt gekenmerkt door de hoogste hardheid. Bovendien hebben klinkertegels een hoge mechanische sterkte, ze zijn bestand tegen slijtage en chemische aantasting. Hierdoor heeft het een breed scala aan toepassingen..

Kenmerken van het berekenen van keramische tegels

Het berekenen van tegels is een nogal gecompliceerd proces dat speciale zorg vereist. Om het vereiste aantal tegels te kopen, moet u in eerste instantie het gebied van de site dat ermee wordt voltooid correct berekenen..

De mening dat als er niet genoeg tegels zijn, het mogelijk zal zijn om meer te kopen, is absoluut verkeerd. Aangezien het beter is om tegels uit dezelfde batch te kopen, kunnen deze anders verschillen in kleur, tint of textuur.

Bovendien worden er bij de berekening van de tegels vaker wel dan niet fouten gemaakt bij het berekenen van de oppervlakte van de muren. Een verkeerd berekende kwadratuur leidt tot fouten bij het bepalen van het benodigde aantal tegels. Dit is vooral belangrijk bij het kopen van dure materialen..

Berekening van het aantal tegels, een puur individuele procedure, die rechtstreeks afhangt van de individuele kenmerken van de kamer, van de grootte van de tegels en de methode waarmee deze wordt gelegd.

Voor snellere en betere berekeningen moet je tien procent meer materiaal kopen. Omdat er afzonderlijke fragmenten zijn waarvoor de tegels moeten worden samengevoegd en bijgesneden.

In sommige gebieden is het nodig om het ornament of het kleurenpalet aan te passen. Daarom is er geen specifiek tegelberekeningsschema..

Bij het berekenen van de tegels die op de vloer worden gelegd, moet rekening worden gehouden met de factor dat er geen naad overblijft tussen de tegel en de muur. Anders zijn alle aanwezige onregelmatigheden in de kamer zichtbaar.

Instructies voor het berekenen van badkamertegels:

1. We stellen voor om de aanbevelingen te bestuderen die zullen helpen om de vereiste hoeveelheid keramische tegels in de badkamer te berekenen.

2. De badkamer heeft in ons geval geen nissen of hoekuitsteeksels. En de afmetingen zijn niet meer dan 170×200 cm.

3. Eerst moet je de tegels berekenen die je nodig hebt om je vloer af te werken. Eerst wordt de totale oppervlakte van de kamer bepaald. Om dit te doen, moet u de breedte en lengte van de kamer meten. Laten we de indicatoren in 2×3 m . nemen.

4. In dit geval is de totale oppervlakte 6 vierkante meter. Vervolgens wordt het gebied van één tegel bepaald, de lengte wordt vermenigvuldigd met de breedte.

5. Om het benodigde aantal tegels te verkrijgen, deelt u de totale oppervlakte van de kamer door de oppervlakte van één tegel en trekt u het geschatte gebied van de verbindingen ertussen af.

6. Als er een deur- of raamopening in de kamer is, wordt de oppervlakte ervan afgetrokken van het totale bedrag.

Diagonale tegelberekening en kenmerken van de implementatie ervan

Het diagonaal leggen van tegels verschilt alleen in de manier waarop de tegels op de muur of op de vloer worden gelegd. De procedure voor het berekenen van deze tegel is echter bijna hetzelfde als in het vorige geval..

Wel moet men er rekening mee houden dat de tegels die aan de muur grenzen nog verder moeten worden getrimd, waardoor het aantal tegels voor compenserende doeleinden oploopt tot vijftien in plaats van tien procent..

Om het aantal diagonaal op de vloer gelegde tegels te berekenen, deelt u het totale vloeroppervlak door de oppervlakte van één tegel en voegt u vijftien procent toe aan de resulterende waarde..

Tegellijm berekeningstechnologie

De hoeveelheid lijm voor het leggen van hetzelfde aantal tegels in elk huis is individueel. Aangezien deze factor voornamelijk wordt beïnvloed door de vlakheid van de muren, de materialen waaruit ze zijn gemaakt, de grootte van de tegels.

Als de muren ongelijk zijn, is er veel meer lijm nodig. Hoe groter het tegelformaat, hoe meer lijm er nodig is om het te lijmen.

Voor standaard gepleisterde of gipskartonwanden wordt de lijm berekend op basis van de technische kenmerken van dit materiaal, die worden aangegeven in de instructies op de verpakking.

Een belangrijke factor bij het berekenen van de lijm is de dikte van de laag die op de tegel wordt aangebracht. De standaardwaarde is drie millimeter.

Berekening van tegels voor het schort

De procedure voor het regelen van een keukenschort begint met het bepalen van de maat. De standaardwaarde is 60 cm. Volg deze stappen voor een nauwkeurigere berekening:

  • als de afmeting van het keukenschort minder dan 60 cm is, stellen we deze in op deze waarde, terwijl het onderste deel achter de kast moet worden gewikkeld;
  • als de backsplash van de keuken een paar centimeter groter is dan de standaardwaarde, volstaat het om de tegel met 60 cm te installeren en de plaats die daarna overblijft, wordt verwerkt door de plint.

Om het aantal tegels te bepalen dat nodig is voor het afwerken van het schort, moet u volgens het standaardschema handelen. De oppervlakte van de keuken waarop de tegels worden gelijmd wordt bepaald en deze wordt verdeeld in de oppervlakte van de tegels. Het resultaat is een geschatte hoeveelheid materiaal, waaraan 10% wordt toegevoegd, ter compensatie van voegen en andere technische problemen..

Kenmerken van de berekening van straatstenen

Er zijn verschillende manieren om straatstenen te berekenen, waarvan de eerste is om de totale oppervlakte van de site waarop de tegels worden gelegd te bepalen. Leg het vervolgens op een vierkante meter en tel het aantal tegels. Daarna wordt de resulterende waarde vermenigvuldigd met de algemene kwadratuur en krijgen we het resultaat. Deze optie berekent de tegellay-out.

Bovendien is het mogelijk om een ​​speciale rekenmachine te gebruiken, die indicatoren vereist zoals de lengte van de sectie, de breedte, de lengte en breedte van de tegel, de opening ertussen. Het blijkt dus meer gedetailleerde berekeningen uit te voeren van het vereiste aantal tegels..

Aan elk van de verkregen waarden wordt 10% van de tegel toegevoegd, wat in staat is om ondersnijdingen en schroot te compenseren, wat soms voorkomt in pakketten met straatstenen.

Daarnaast moet je letten op hoe complex het tegelpatroon is, moet je de tegel volgens het patroon selecteren, dan moet er nog eens 5% bij de tegelcompensatiewaarde van 10% worden opgeteld.

Als de tegel op straat diagonaal wordt gelegd, neemt het verbruik aanzienlijk toe. In dit geval moet rekening worden gehouden met de kleinste hoekfragmenten, het leggen van het patroon zelf, bochten, schuine hoeken. Elk van deze factoren vereist meer tegels. Het is beter om een ​​tegel met een voorraad te kopen dan de winkels rond te rennen als er niet genoeg van is en precies hetzelfde materiaal te zoeken dat niet altijd beschikbaar is, omdat tegels uit verschillende batches nog steeds van kleur verschillen, textuur en schaduw. Zelfs als er nog een paar tegels over zijn, zijn ze nodig tijdens de reparatie of vervanging van beschadigd materiaal..