Raam

Hoe een houten raam te schilderen?

Laat veel mensen tegenwoordig PVC-ramen in hun huizen installeren, maar de meeste mensen, vooral in een houten huis en in oude appartementen, laten houten ramen achter. Houten kozijnen moeten periodiek worden geverfd. Om dit proces niet jaarlijks te herhalen, moet u er verantwoord mee omgaan, alle materialen en gereedschappen van tevoren voorbereiden.

Bij huisreparaties zijn houten kozijnen het meest arbeidsintensieve gebied. Vanaf de straat worden ze beïnvloed door zonlicht, regen en sneeuw, en vanuit de kamer – een hogere temperatuur dan de straat, droge lucht, watercondensatie. Daarnaast beginnen insecten vaak in een houten frame, er ontstaan ​​schimmels en schimmels. Om problemen te voorkomen, moet u de volgorde van houtverwerking en verf volgens de regels handhaven..

1. Materialen en gereedschappen voor het schilderen van een houten raam

2. Voorbereiding voor het schilderen

3. Putty en primer van een houten raam

4. Meerdere lagen schilderen van een houten raam

Materialen en gereedschappen voor het schilderen van een houten raam

Reparatie van een houten frame begint met een inspectie van de huidige staat en de voorbereiding van materialen en gereedschappen. Om oude ramen te schilderen, hebben we de volgende items nodig in verschillende stadia van het werk:

 • Schraper
 • Slijper of boor met speciaal opzetstuk
 • Rol
 • Borstels
 • Plamuurmes
 • Grof en fijn schuurpapier
 • Metalen zeef
 • Afplakband
 • Kranten en film onder het raam
 • Stof reinigingsdoek
 • Lades voor verf
 • Primer
 • Stopverf
 • White Spirit
 • kleurstof
 • oplosmiddel
 • Trapladder of stalstoel, kruk
 • Hamer, beitel, schroevendraaier, anjers

Vergeet de noodzakelijke beschermingsmethoden tegen blootstelling aan schadelijke stoffen niet: masker, bril, handschoenen, hoofddeksels.

Om houten kozijnen van binnenuit te schilderen, gebruiken ze meestal alkydverf op oliebasis en van de straat – acrylverf voor buitenwerk. U kunt echter verf gebruiken voor buitenwerk en aan beide zijden van het frame, maar wat voor soort verf om de ramen te schilderen – binnenlands of geïmporteerd – hangt af van de reparatiekosten en de voorkeuren van de eigenaar.

Voorbereiding voor het schilderen

Om de frames langer te houden, moet je het juiste moment kiezen. Noch de brandende zon, noch regen en sneeuw mogen ons storen, daarom zijn de ideale omstandigheden voor reparaties een warme lentedag zonder felle zon, wanneer er weinig vocht is en ultraviolet licht de structuur van de verf niet kan vernietigen. Frames drogen goed bij temperaturen boven de vijf graden Celsius en een luchtvochtigheid onder de 80%. Als verf op een vochtige ondergrond wordt aangebracht, zullen er later luchtbellen op het oppervlak verschijnen en moet het werk opnieuw worden gedaan. De verf laat ook los door vocht, slechte reiniging of een ongeschikte primer.

We zullen houten lijsten in verschillende fasen voorbereiden om te schilderen.

Wij verwijderen de oude verf. Voor dergelijk werk gebruiken we een schraper en grof schuurpapier. Laten we eens kijken hoe gemakkelijk het frame sluit, als er problemen zijn, gebruiken we een slijper of boor met een speciaal hulpstuk. MAAR je moet voorzichtig zijn! Kan de houten basis van het frame niet beschadigen!

Tegenwoordig zijn er speciale vloeistoffen voor het verwijderen van oude verf. Dit versnelt het proces van het voorbereiden van frames voor reparatie aanzienlijk. Er is Fins Tikkurila Maalinpoisto, Oekraïens Shostka, Svema. Je kunt het vinden bij autodealers (het wordt gebruikt voor auto’s). We brengen aan, wachten tot de verf kreukt en verandert in een gestremde substantie, reinigen met een spatel, verwerken met grof schuurpapier.

Het is beter om het raambeslag (en ook de raamvleugels) te verwijderen voordat u gaat schilderen, zodat het raam er later netjes uitziet, als er iets is dat gerepareerd moet worden, zorg er dan voor dat u dit van tevoren vervangt en repareert. Als het verwijderen van de hendels of sloten problemen oplevert, kunt u ze met plakband plakken om ze te beschermen tegen per ongeluk vallende verf.

Ook bereiden we de glazen zorgvuldig voor. Als u voorheen niet werd geconfronteerd met de vraag hoe u houten ramen moet schilderen, sluit dan al het glas af met kranten en plakband aan de zijkanten, waarbij u 2 mm van de rand teruggaat zodat de verf in deze smalle scheuren komt en geen water toestaat hier ophopen. Ervaren vakmensen gebruiken meestal alleen plakband rond de rand van het glas..

Gooi indien mogelijk de oude glaslatten weg die het glas vasthouden. Nieuwe worden apart van de kozijnen gelakt (ook schoongemaakt, geschuurd, gegrond) en de spijkers zijn al klaar.

Putty en primer voor houten ramen

Laten we het houten frame eens van dichtbij bekijken. Alle onderdelen die onze reparatie kunnen roesten en verpesten, zijn voorbehandeld met een ijzeren primer (dit kunnen spijkerkoppen, scharnieren, enz.).

Een ontsmettingsmiddel (bijvoorbeeld lijnolie) is een essentieel onderdeel van het voorbereidende werk voor het schilderen. Deze behandeling voorkomt dat hout gaat rotten, schimmels ontstaan ​​en dat insecten zich niet in uw huis nestelen..

Oude verf verwijderen en het frame behandelen met een ontsmettingsmiddel? Laten we nu het raamoppervlak eens nader bekijken. Alle scheuren, kuilen en kuilen moeten worden opgevuld. Dit moet geleidelijk gebeuren, omdat een dikke laag plamuur er gewoon af zal vallen samen met de verse verf en de reparatie opnieuw moet beginnen.

De stopverf moet speciaal zijn, voor hout, op acrylbasis, meestal in blikken van 200 gr. Lakkakitti alkydplamuur is goed. Als we de frames schilderen, brengen we de stopverf gewoon op het oppervlak aan, als we in plaats van verf een vlek gebruiken, zullen alle stopverfplaatsen erdoorheen zichtbaar zijn, daarom kleuren we eerst de stopverf met een kleurenschema dat overeenkomt met de kleur van het hout. Je kunt dit materiaal voor decoratie maken en zelf maken van houtmeel (ultrafijn zaagsel) en lijm of epoxy.

Na de eerste toepassing van de stopverf maken we het oppervlak schoon met schuurpapier, schuren en verwijderen we het stof met een vochtige doek. Na een uur of twee, nadat het droog is, egaliseren we het oppervlak met fijnkorrelig schuurpapier, verwijderen het stof met een doek, onderzoeken het frame opnieuw en brengen indien nodig opnieuw een dunne laag stopverf aan waar nodig. Herhaal het proces tot een perfect vlak oppervlak..

De volgende fase van voorbereiding op het schilderen is een primer. Dit proces zorgt ervoor dat het hout permanent met verf wordt bedekt. Trouwens, een moderne hoogwaardige primer is ook een antiseptisch middel. Dus voor deze doeleinden is Pinotex goed. Bij het aanbrengen vormt het een transparante beschermende film, wat erg belangrijk is voor het behoud van het natuurlijke patroon van het hout. Bovendien beschermt het perfect tegen schimmel en meeldauw, laat het de ontwikkeling van rottingsprocessen aan de buitenkant van het frame niet toe, zelfs niet bij hoge luchtvochtigheid..

Primers bestaan ​​uit veel ingrediënten: oliën en harsen, lijmen en pigmenten. Het recept van elke primer is iets anders, maar wat gebruikelijk is bij houtprimers is hun vermogen om de structuur van het hout te behouden, daarom wordt een metaalprimer niet gebruikt voor houten oppervlakken..

Voor het gronden worden de oppervlakken nogmaals grondig gereinigd en ontvet met terpentine. Het is beter om te primen met een kwast, niet met een roller. Als de plamuur niet goed kan drogen of als het gebied wordt overgeslagen bij het primen, zal op deze plek na het schilderen een donkere vlek ontstaan. Dan moet je het opnieuw schoonmaken met schuurpapier, dan primen en schilderen, dus je moet je niet haasten voordat je gaat schilderen.

Meerdere lagen schilderen van een houten raam

Ons raam is nu glad en gelijkmatig. Voordat we direct gaan schilderen, maken we de kamer grondig schoon, reinigen we de ruimte bij het raam van stof zodat het niet op het pas geverfde oppervlak kan komen.

We kiezen voor verven voor houten kozijnen met water-acrylaat- of alkyd-email. Hun belangrijkste voordelen zijn vochtbestendigheid, elasticiteit, weerstand tegen vervaging in de zon. Er zijn verschillende wereldwijde merken die verf produceren specifiek voor houten oppervlakken. In ons land, met wisselvallig weer, regen en vorst, houden Dulux, Remmers, Caparol zich goed op raamkozijnen, maar de vraag hoeveel het kost om een ​​raam te schilderen, wordt opgelost door een redelijk bedrag. Huishoudelijke verf is goedkoper. Over het algemeen kost het repareren van een raam vanaf 500 roebel. tot 10.000 (de laatste prijs is inclusief de diensten van een ingehuurde master finisher).

Meng de verf grondig in een pot, filter op een metalen zeef in een bak. Je kunt zonder zeef, maar dan zijn kleine klontjes verf uit het blikje niet uitgesloten, wat op het gladde oppervlak van het frame bleek te zijn.

De eerste verflaag zal veel wateriger zijn dan de volgende, omdat het de bedoeling is om alle onregelmatigheden en poriën van het hout te verzadigen. Gebruik een oplosmiddel om te verdunnen. Na het aanbrengen met een kwast of roller moet de verf drogen. En pas nadat de eerste laag helemaal droog is, kun je doorgaan naar de tweede.

Meestal is de afwerklaag de derde verflaag, hoewel soms twee al voldoende zijn, als al het voorbereidende werk in overeenstemming met alle regels is uitgevoerd. De tweede en derde verflaag moeten dikker zijn dan de eerste om druppels te voorkomen. Als ze verschijnen, dringend, vóór het drogen, verwijderen met een doek en oplosmiddel. Als je naar dit defect kijkt, zul je later het oppervlak opnieuw moeten reinigen en opnieuw moeten schilderen..

We dopen niet de hele kwast in de verf, maar de helft, laten de overtollige verf in het bad liggen en borstelen langs de rand. We beginnen met schilderen vanaf de buitenkant van het raam. Het is raadzaam om meerdere borstels te hebben: klein – voor moeilijk bereikbare plaatsen, groot – voor vlakke oppervlakken. De breedte van de borstel kan 3 cm zijn – groeven en breder – 4-5 cm. Een platte borstel heeft veel voorkeur boven een ronde..

De verf hecht goed langs de nerf van het hout. Verf over de hoeken met lichte, korte penseelstreken..

Scotch tape en krantenpapier moeten van het glas worden verwijderd voordat de verf droogt, omdat later de verflaag kan worden beschadigd..

De fittingen, indien vooraf verwijderd, worden geïnstalleerd nadat het frame volledig droog is.

Als je er nog steeds over nadenkt hoe je een raam moet schilderen – alleen of om een ​​meester in te huren – volgens onze instructies, zullen alle vragen en twijfels verdwijnen. Gelukkige renovatie!