Podovi i pločice

Uzorci polaganja parketa i njihov utjecaj na sliku prostorije

Uzorak polaganja za uzorak parketne riblje kosti-polaganje francuskih drvenih štapića

Pod je karakterističan za dizajn prostorije i trebao bi predstavljati osnovu za skladnu cjelinu. Bezvremenski lijep, visokokvalitetan pod je parket, koji preferiraju mnogi Nijemci. 46 posto stanova u Münchenu na primjer opremljeni su njime. Vrsta drva, površinska obrada i brtvljenje su među aspektima koji uvelike definiraju parket. Nauljen hrast, svijetli ili tamni, vosak ili zapečaćen? Kako može biti parket??

Različiti uzorci polaganja također doprinose mogućnostima dizajna i učinku parketnog poda. Ovisno o stilu namještaja i veličini prostorije, parket se može postaviti na različite načine. Osim toga, postoje i drugi čimbenici poput pada svjetlosti, vidljive površine i smjera polaganja – ravni ili dijagonalni. Svaka odluka može utjecati na proporcije prostorije i učiniti je dužom ili užom. Danas vam želimo dati pregled različitih uzoraka polaganja parketa i njihovog učinka.

Koji uzorak polaganja za parket?

polaganje-uzorak-parket-svijetla-ravna-veza-dnevna-kuhinja-pregradni zid

Najpoznatiji uzorci polaganja uključuju: ravni zavoj, staronjemački zavoj, uzorak od riblje kosti, uzorak od pletenice, uzorak kocke i brodski podni zavoj. Tko na primjer Naručite MEISTER parket putem interneta trebali biste unaprijed saznati kako uzorak izgleda i kako bi to utjecalo na dizajn interijera.

  • Ravni zavoj – Parketne trake u ravnoj vezi položene su paralelno jedna s drugom, što stvara orijentaciju i može optički povećati ili smanjiti površine.
  • Pleteni uzorak – 2 do 4 paralelno pričvršćene parketne trake raspoređene su tako da stvaraju uzbudljivu površinu s izgledom pletenice. Možete sami oblikovati kvadrat ili priložiti mali kvadratni oblik.
  • Staronjemačko udruženje – Dvije parketne trake iste duljine postavljene jedna do druge razgraničene su šipkom rotiranom za 90 stupnjeva. To stvara prekrasan uzorak pletenica i stvarno dolazi na svoje s većim površinama.

Najpopularniji uzorci polaganja parketa

Uzorak za polaganje parketa: figura-ravna-veza-brodski pod-riblja kost-pletenica-uzorak-kockasti uzorak

  • Uzorak riblje kosti – parketne trake položene su pod pravim kutom jedna prema drugoj. Ako su s obje strane zakošene za 45 ili 30 stupnjeva, tako da se stvara “V”, to se naziva francuska riblja kost. Postoje i varijante s dvostrukim ili trostrukim šipkama jedna do druge. Ovaj klasični uzorak polaganja osobito je prikladan za velike prostorije, tako da može razviti svoj pravi potencijal kroz posebne igre svjetla.
  • Udruženje brodskog dna (još se naziva divljim asocijacijama) – rešetke idu paralelno i položene su nepravilno jedna do druge poput dasaka na brodskoj palubi. Konstrukcija dna broda skladno se stapa s gotovo svim stilovima namještaja i podsjeća na uzbudljiva putovanja oceanima. Ovi podovi vizualno rastežu prostoriju, čine je širokom i izdašnom te su prikladni za male prostorije. Odlučujući faktor kod ovog parketa je izbor vrste drva i način na koji je boja drveta usklađena s namještajem.

Kockasti parket

Uzorak polaganja za parket velikih soba-kocka-uzorak-svijetlo siva boja zida

  • Kockasti uzorak – Kockastim parketom stvara se izgled šahovske ploče jer se pojedinačne šipke sastavljaju i tvore kvadrate. Naizmjence su pomaknuti za 90 stupnjeva, a njihova bi duljina trebala biti višekratnica širine z. B. 42 x 6 cm. Širi barovi prikladni su samo za prostrane sobe.

Parket nudi neostvarive mogućnosti za oblikovanje poda. Uzorci kaseta, uzorci ljestvi, engleska udruga ili udruga Oxford također su zanimljivi uzorci polaganja. Za parket se mogu stvoriti i vrlo individualni uzorci polaganja. Kombinirajte široke i uske šipke, dvije različite boje drva i smjer polaganja kako biste ostvarili svoje jedinstvene ideje.

Koji smjer polaganja?

polaganje-uzorak-parket-brod-pod-polaganje-smjer-poprečni-upad svjetlosti

Na kraju, želimo vam dati nekoliko savjeta o uzorcima polaganja parketa:

  • Važan je smjer u kojem pojedine parketne trake pokazuju. Prostor se čini širim ako se elementi parketa polože preko dugačke strane. Sobu možete vizualno rastegnuti ako parketne trake idu u smjeru dulje strane sobe. Posebno se preporučuje za duge, uske hodnike i hodnike.

Uzorci kockica i kazeta uvijek imaju neutralni učinak pa se stoga posebno preporučuju ako ne želite naglasiti proporcije prostorije.

pod kutom od 45 stupnjeva prema zidu

polaganje-uzorak-parket-drvene motke-paralelno-polaganje-smjer-45-stupnjeva

  • Učinak vizualnog skraćivanja i proširenja prostorije također ovisi o veličini korištenih drvenih elemenata. Što su parketne trake veće, soba se sveukupno čini manjom. Obrada manjih drvenih elemenata preporučuje se za male prostorije.
  • Zamislite koliko će poda ostati vidljivo ispod tepiha i namještaja. Ne trebate razrađen uzorak polaganja ako nestane ispod.
  • Ako je parket postavljen preko svjetlosti, tekstura drva dolazi na svoje. Ako se drvo položi paralelno sa svjetlom, rezultat je ujednačena cjelokupna slika. To znači da su spojevi i tragovi brušenja također manje vidljivi.

upad svjetlosti uvelike određuje smjer polaganja

polaganje-uzorak-parket-kocka-uzorak-male-prostorije-podnice