Plafonds

Isolatie van het plafond met zaagsel

Een correct en efficiënt geïsoleerd plafond kan aanzienlijk besparen op de energiekosten. Plafondisolatie met zaagsel is de eenvoudigste en meest economische optie. Om dit proces te voltooien, is de betrokkenheid van specialisten niet vereist, en om materiaal te kopen, is het voldoende om behoorlijk wat uit te geven. We zullen de kenmerken en technologie van plafondisolatie met zaagsel verder bekijken.

Inhoudsopgave:

De relevantie van plafondisolatie met zaagsel in een woonhuis

Hoewel de bouwmarkt uitgaat van de beschikbaarheid van een enorme hoeveelheid moderne thermische isolatiematerialen, zijn hun kosten vrij hoog. Om hoogwaardige isolatie van het plafond te garanderen, moet u veel uitgeven. Daarom wordt zaagsel gebruikt om geld te besparen en tegelijkertijd een hoogwaardig geïsoleerd plafond te verkrijgen.

Een van de voordelen van het gebruik van zaagsel op het plafond zijn:

 • betaalbare materiaalkosten, bovendien is het mogelijk om voor bijna niets zaagsel te kopen bij houtbewerkingsfabrieken of bedrijven;
 • veelzijdigheid van gebruik, zaagsel is geschikt voor isolatie van verschillende soorten plafonds en heeft een bijna onbeperkte toepassingsmogelijkheden;
 • het installatiegemak van deze isolatie impliceert niet het gebruik van extra bevestigingsmiddelen of beugels die de isolatie op het oppervlak bevestigen;
 • de duurzaamheid van zaagsel dat als verwarming wordt gebruikt, is door de jaren heen getest in relatie tot moderne materialen die nog niet zo lang geleden zijn verschenen.

De keuze van zaagsel voor plafondisolatie

Er zijn verschillende soorten zaagsel, die voornamelijk in grootte verschillen. Materiaal toewijzen:

 • fijne fractie;
 • gemiddeld fractioneel;
 • grote factie.

Het is beter om de voorkeur te geven aan de tweede optie, omdat klein zaagsel vrij moeilijk is om mee te werken en grote geen hoogwaardige thermische isolatie kunnen bieden.

Selecteer indien mogelijk zaagsel dat is gevormd tijdens het zagen van schrijnwerkproductie bij het drogen, ze hebben geen extra voorbereiding nodig en zijn praktisch niet onderhevig aan verval.

Bij het kopen van zaagsel, dat is gevormd uit rondhout met natuurlijk vocht, moeten ze worden gedroogd. Leg ze hiervoor een week op een horizontaal oppervlak, bijvoorbeeld onder een afdak. Als het weer tegenwoordig vochtig was, moet de droogtijd worden verlengd..

In relatie tot de houtsoort waaruit het zaagsel is gemaakt, is het beter om de voorkeur te geven aan naaldbomen. Omdat ze worden gekenmerkt door een hoog harsgehalte, wat de ontwikkeling van allerlei soorten insecten in het zaagsel voorkomt.

Tijdens het opwarmen van een bad is lariks een uitstekende optie. Dergelijk zaagsel moet worden gemengd met as om rotting te voorkomen. Na het kopen van zaagsel zou het 6 tot 12 maanden moeten duren. Zo zal het suikergehalte, dat een provocateur van rotting is, afnemen en zal het risico op rotting afnemen..

Houd het zaagsel vrij van onzuiverheden en verschillende soorten vuil. Zeef, indien aanwezig, het zaagsel door een zeef. Zelf grote rommel uitzoeken.

Vereisten voor zaagsel dat wordt gebruikt voor plafondisolatie:

 • blootstelling van zes maanden tot een jaar;
 • gebrek aan vocht;
 • geen schimmel;
 • middelste breuk.

Hoe het plafond goed te isoleren met zaagsel: een oplossing voorbereiden

Er zijn een groot aantal verbindingen die geschikt zijn voor plafondisolatie, meestal zijn zaagsel, kalk, cement, zand en klei hun belangrijkste componenten..

Wij bieden een universeel recept, beproefd en getest door de jaren heen. Om het voor te bereiden, heb je nodig:

 • gedroogd zaagsel, met betrekking tot alle componenten, zou er tien keer meer moeten zijn;
 • een deel limoen;
 • hoeveel cement;
 • als antisepticum moet u drie eetlepels borax of kopersulfaat gebruiken;
 • de hoeveelheid water hangt af van de gewenste consistentie van de oplossing en van het vochtgehalte van het zaagsel, de gemiddelde waarde is van 5 tot 10 delen.

De procedure voor het bereiden van deze samenstelling is als volgt:

1. Meng het eerder bereide cement met kalk.

2. Giet het zaagsel in een schone schaal in de vorm van een oud bad.

3. Om de mortel voor te bereiden, verdient het de voorkeur om een ​​betonmixer te gebruiken, zodat het mengsel homogeen is en de hechting tussen de componenten aanzienlijk zal verbeteren.

4. Eerst wordt zaagsel in de betonmixer gegoten en vervolgens een mengsel van kalk en cement.

5. Water wordt in een emmer gegoten waarin drie eetlepels antisepticum wordt gegoten. Houd er rekening mee dat dit materiaal behoorlijk giftig is, daarom moeten tijdens het werk handschoenen en een masker worden gebruikt..

6. Voeg geleidelijk water toe aan de eerder gemengde droge ingrediënten. Let op de consistentie ervan. Om de oplossing te controleren, volstaat het om er een klein deel van te nemen en er een klontje van te maken. Bij het ontspannen van de handpalmen moet hij zijn vorm behouden. Bovendien mag het geen overtollig vocht bevatten..

Aanbevelingen voor het isoleren van het plafond met zaagsel en klei

Deze optie is het meest acceptabel bij het isoleren van het plafond, dat zich in het bad bevindt. Tegelijkertijd is het gebruik van kopersulfaat in dit geval onaanvaardbaar, omdat het bij blootstelling aan hoge temperaturen stoffen begint af te geven die schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid..

Om zo’n compositie voor te bereiden, heb je nodig:

 • zaagsel;
 • klei;
 • limoen;
 • water.

De verhouding van de component in volgorde van gebruik is: tien tot vijf tot één tot 8-15 delen water.

Aan het begin van het werk moet je klei doen. Het moet in twee delen water worden geweekt en een tijdje worden bewaard totdat het volledig doorweekt is..

Alle andere componenten worden met elkaar gemengd, het mengsel moet romig worden, er mogen geen klontjes in zitten. Zaagsel moet na aankoop minimaal een half jaar worden bewaard. Omdat er geen antisepticum in de oplossing zit, zal een vermindering van suiker erin voorkomen dat ze gaan rotten.

De resulterende oplossing wordt gemengd met klei. Houd er rekening mee dat zaagsel geleidelijk wordt toegevoegd, terwijl het mengsel grondig moet worden gemengd. De afgewerkte oplossing moet een viscositeit en dichtheid hebben.

Om de kwaliteit te controleren, gebruikt u een gewone stok, wanneer u deze in de tank installeert waarin het mengsel zich bevindt, moet deze erin blijven steken. Als er een oplossing is die te dun is, moet u ongeveer 24 uur wachten om deze in te dikken. Tegelijkertijd moet u het niet afdekken met een deksel, om de verdamping van vocht niet te belemmeren..

Er is een variant van exact hetzelfde recept waarbij de klei wordt vervangen door gips. Met zijn hulp is het ook mogelijk om het bad te isoleren, maar de voorbereiding ervan moet uitsluitend in porties worden uitgevoerd, vanwege de hoge snelheid van stolling van gips.

De technologie om het plafond van het huis te isoleren met zaagsel

Isolatie van het plafond met zaagsel is alleen mogelijk op het bovenste gedeelte. Om dit proces uit te voeren, moet u houten planken kopen waarmee de vloerbalken worden gestikt. De dikte van de planken moet ongeveer 30 mm zijn. De meest economische optie zou zijn om standaard geschaafde planken te gebruiken, die eerder zijn gedroogd door vocht..

Hoewel, volgens de aanbevelingen van experts, een betere manier is om een ​​gegroefde plank te gebruiken. Spijkers of zelftappende schroeven worden gebruikt om de planken aan de balken te bevestigen. Houd er rekening mee dat de massa die als isolatie wordt gebruikt, een vrij groot gewicht heeft, daarom moeten de planken op een speciale manier worden bevestigd..

Bevestigingsmiddelen worden onder een hoek in de planken gedreven en moeten elke keer in de tegenovergestelde richting worden veranderd. De lengte van de spijkers moet ongeveer 10 cm zijn en de lengte van de schroeven 5 cm.

Verder worden alle planken en balken behandeld met een antiseptische oplossing. Het helpt voorkomen dat het hout gaat rotten en dat er schimmel of meeldauw ontstaat..

Bovenop de platen wordt een dampremmende folie op basis van polyvinylchloride aangebracht. Een variant van het gebruik van dakbedekking is mogelijk. De film wordt geïnstalleerd met een overlap van 11-14 cm, bitumen of plakband wordt gebruikt om de verbindingsgebieden te lijmen. Houd er rekening mee dat de eindsecties van de film 100-150 mm buiten het oppervlak van de muren moeten uitsteken. In aanwezigheid van holtes, aan de zijsecties, wordt polyurethaanschuim gebruikt om ze te verwijderen. De film wordt met een nietmachine op de zijsecties van de muren bevestigd.

Vervolgens wordt het zaagsel neergelegd, dat goed is geëgaliseerd en aangedrukt. Het talud moet hoog genoeg zijn om de overlap te bereiken. Verder wordt aanbevolen om de zaagsellaag met as te strooien, die goede antiseptische eigenschappen heeft en helpt rotten te voorkomen..

Daarna moet het zaagsel ongeveer twee of drie weken op zijn plaats liggen, zodat overtollig vocht ervan verdampt. Verder zijn ze bedekt met een dampremmend materiaal. Hij is het die het contact van de isolatie met vocht zal helpen voorkomen. Een nietmachine wordt gebruikt om de dampremmende laag op de balken te bevestigen. Zo krijg je een envelopachtige structuur, vanaf de onderkant, aan de zijkanten vanaf de bovenkant waarvan een dampremmende laag is geïnstalleerd, en aan de binnenkant is er zaagsel.

Vervolgens worden de vloerbalken opgebouwd en wordt de ruwe en definitieve vloer voorzien. Bovenop de balken wordt een metalen gaas gelegd, waarop een betonnen dekvloer wordt gemonteerd.

Kenmerken van plafondisolatie met zaagsel in het bad

De technologie van het verwarmen van een bad is iets anders dan het verwarmen van een gewone woonruimte. Dit komt allereerst door de hoge luchtvochtigheid die in deze ruimte aanwezig is. Om het plafond te vijlen, worden brede planken gebruikt. Om de schoorsteenpijp te isoleren, moet deze worden omhuld met een staalplaat of asbest. Op zolder wordt een dampremmende laag aangebracht, let op dat het materiaal stabiel moet zijn voor blootstelling aan hoge temperaturen, dakbedekking is hiervoor niet geschikt, aangezien er kans is op verbranding of verweking. De versie met PVC-folie wordt ook niet aanbevolen voor gebruik..

De dampremmende laag wordt ook gelegd met een overlap van 12-13 cm, op de wanden wordt het materiaal gebogen tot 20 cm.Vervolgens wordt een mengsel gelegd dat klei en zaagsel bevat, dat goed is geëgaliseerd en aangedrukt. Als u van plan bent een zomerbadhuis te isoleren, volstaat het om het zaagsel in een laag van 5 cm te leggen, anders neemt de laagdikte toe tot 15 cm.

Dan moet u wachten tot de oplossing opdroogt, als er na het drogen kleine scheurtjes zijn ontstaan, moet u deze met dezelfde oplossing behandelen. Volgens de aanbevelingen van experts helpt de toevoeging van steenzout aan het afgewerkte mengsel voor isolatie scheuren te voorkomen. Voor twee emmers klei heb je ongeveer 15-20 eetlepels zout nodig.

De oplossing zal in ongeveer een maand volledig uitdrogen, op voorwaarde dat het werk in het warme seizoen wordt uitgevoerd. Om de antiseptische eigenschappen van de oplossing te verbeteren, strooi er een dunne laag kalk op. Nadat het thermische isolatiemateriaal is gestold, wordt het bedekt met dezelfde dampremmende laag die een omhulling vormt. Als de zolderkamer van het bad is bedoeld om te worden gebruikt als rust- of opslagplaats, wordt een vloer van planken op de dampremmende laag gelegd.

Bij gebruik van op gips gebaseerde isolatie wordt het in porties gestapeld, in dunne lagen, omdat gips een hoge droogsnelheid heeft. Het gebruik van dit type isolatie is zowel mogelijk op rechte secties als op hellende vlakken. Houd er rekening mee dat als er elektrische draden op de zolder zijn, deze moeten worden geïsoleerd in een speciale golf.

Zaagselplafond: isolatiemogelijkheden

Om ervoor te zorgen dat knaagdieren niet in het zaagsel beginnen, moet er, om brand te voorkomen, kalk in de oplossing aanwezig zijn. Om het isolatiemateriaal tegen schimmel te beschermen, wordt aanbevolen om een ​​antisepticum toe te voegen, zoals boorzuur of kopersulfaat..

Het is mogelijk om het plafond te isoleren met zaagsel en cement, hiervoor moet de isolatielaag op het plafond nauwkeurig worden bepaald. De kwaliteit van thermische isolatie hangt af van de juiste berekening van de laag. Hoe strenger het klimaat van het gebied en hoe hoger het warmteverlies van het gebouw, hoe dikker de laag cement-zaagselmortel zal zijn.

Bij gebruik het hele jaar door van het gebouw dient de minimale laagdikte 25 cm . te zijn.

Voor een deel van het cement zijn ongeveer tien delen zaagsel en een deel kalk nodig. Vervolgens wordt het antisepticum verdund met water en worden de afgewerkte ingrediënten met dit mengsel gegoten.

Om het plafond in huis te isoleren met zaagsel, moet u een aantal acties uitvoeren:

 • materiaal in de vorm van karton of pergamijn wordt over het hele oppervlak van het plafond verspreid;
 • verder wordt een uniforme verdeling van de eerder bereide samenstelling uitgevoerd;
 • goed aanstampen zal de ophoping van lucht in het mengsel wegwerken.

Na twee weken wordt de oplossing stevig, moet hij knarsen tijdens het lopen, maar tegelijkertijd niet buigen.

Plafondisolatie met zaagsel, kalk en klei wordt op bijna dezelfde manier uitgevoerd. Zaagsel moet in dit geval goed gedroogd en van hoge kwaliteit zijn. Om de oplossing te bereiden, moet u eerst water over de klei gieten. Daarna wordt het gemengd tot een gladde massa. Zaagsel wordt geleidelijk aan de klei toegevoegd totdat het mengsel een gemiddelde dichtheid krijgt. Pergamijn of film wordt op het plafond uitgespreid, bevestigd met een nietmachine. De minimaal op de ondergrond aan te brengen laagdikte is 50 mm. Nadat de oplossing grondig is aangedrukt, wordt deze gedurende ten minste 3 dagen gedroogd. Alle resulterende scheuren worden verzegeld met hetzelfde mengsel. Volledige droging van het materiaal wordt na een maand uitgevoerd..

Een andere optie is om het plafond te isoleren met zaagsel en gips. In dit geval is de verhouding van ingrediënten: 85% tot 10% tot 5%, zaagsel: kalk: gips. Om te beginnen moet het zaagsel worden behandeld met een antisepticum en grondig worden gedroogd. Verder worden alle bovengenoemde componenten grondig met elkaar gemengd. Aan het einde wordt water toegevoegd, met behulp waarvan de consistentie van de samenstelling wordt geregeld. De dikte van deze laag moet ongeveer 250 mm zijn. Een goede verdichting moet het materiaal krimp- en luchtvrij houden. Alle werkzaamheden moeten zeer snel worden uitgevoerd, aangezien het gips zeer snel uithardt.

Plafondisolatie met zaagselvideo: