Plafonds

Hoe schimmel van het plafond te verwijderen?

Het probleem van schimmel op het plafond is voor veel kamers heel relevant, vooral als er een hoge luchtvochtigheid in aanwezig is. Er zijn verschillende methoden om met dit onaangename fenomeen om te gaan. We zullen verder ingaan op hun kenmerken, technologie en hoe schimmel van het plafond te verwijderen..

Inhoudsopgave:

Schimmel op het plafond: de redenen voor de formatie

Plafondschimmel komt het meest voor in badkamers. Dit komt door constante vochtigheid en hoge luchtvochtigheid in de kamer. Om dit probleem te voorkomen, moet u een hoogwaardig ventilatiesysteem in de kamer organiseren..

Een vochtige omgeving en schimmel veroorzaken zwarte vlekken op het plafondoppervlak, die schimmel zijn. Het zal veel moeite kosten om ze te verwijderen, dus voordat schimmel verschijnt, is het beter om het te voorkomen..

De belangrijkste oorzaken van schimmel zijn:

 • de aanwezigheid van een vochtige omgeving, die vooral kenmerkend is voor de badkamer en keuken, is de meest voorkomende oorzaak van schimmel op het plafond;
 • gebrek aan normale ventilatie in de kamer;
 • scherpe temperatuurschommelingen in de kamer, wat leidt tot condensatie;
 • schimmel op het plafond in een appartement verschijnt als gevolg van overstroming door buren, het is niet nodig om uw appartement onder water te zetten, als er een lek is tussen de badkamer en de muur, komt er geleidelijk vocht in uw vloerplaat, wat leidt tot de ontwikkeling van schimmel op het plafond;
 • de aanwezigheid van fistels en stootborden in de vloerplaten tussen verdiepingen, vooral als ze zijn gemaakt van niet-gegalvaniseerd staal;
 • de aanwezigheid van een gestempelde rioolverbinding in een appartement of bij buren, de aanwezigheid van een lek in gietijzeren rioleringssystemen is niet ongebruikelijk, daarom verschijnt in sommige gevallen juist daardoor schimmel op het plafond.

Daarom moet u pas beginnen met het verwijderen van schimmel nadat de oorzaak van het uiterlijk bekend is. Voor ruimtes met een te hoge luchtvochtigheid is het bijvoorbeeld voldoende om een ​​krachtige ventilator te installeren.

Als je schimmel niet bestrijdt, zal het naast het onaangename uiterlijk van het plafond ook gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Allereerst beïnvloedt de aanwezigheid van schimmel in het huis de longen en leidt dit tot het optreden van ziekten op infectieuze basis. Bovendien beïnvloedt de aanwezigheid van een schimmel veel van de lichaamssystemen, vooral bij kinderen en mensen met een verzwakte immuniteit..

Vermenigvuldigen, de sporen van de schimmel vallen op andere delen van het huis, het dak, de muren, de vloer, hun aanwezigheid, leidt tot de geleidelijke vernietiging van de hele woning. Door een aantal jaren in constante vochtigheid te leven, kan het huis eenvoudig in deeltjes afbrokkelen. Daarom, als er het minste vermoeden is van de ontwikkeling van een schimmel of schimmel, moet de strijd tegen hen onmiddellijk worden gestart..

Hoe schimmel van het plafond te verwijderen: preventie en behandeling

Bij afwezigheid van schimmel direct op het plafond, maar als er redenen zijn voor het uiterlijk, moeten een aantal preventieve maatregelen worden genomen om het verschijnen van dit onaangename proces te voorkomen.

De eerste optie voor het bestrijden van schimmel die nog niet is verschenen, is kopersulfaat. Deze tool heeft een antibacterieel effect, maar bevat giftige stoffen in zijn samenstelling. Als je het aan limoen toevoegt, krijgt het een licht blauwachtige tint. Deze oplossing wordt gebruikt om het plafond wit te maken in een kamer die is blootgesteld aan de schimmel..

Tip: Als u van plan bent een eerder geschilderd plafond te bekalken, moet u dit niet doen. Omdat je uiteindelijk een oppervlak krijgt met veel strepen en vlekken erop.

Gebruik speciale antiseptische verbindingen in de vorm van primers om zwarte schimmel op het plafond te verwijderen. Ze worden gebruikt tijdens renovaties, voor afwerking en na afwerking. De primer is niet alleen in staat om schimmel te doden, maar ook om het uiterlijk ervan te voorkomen. Met behulp van een antisepticum is het zelfs mogelijk om in betonnen oppervlakken te dringen en schimmelvorming te voorkomen..

Bij het kiezen van een of andere primersamenstelling, moet men zich concentreren op het materiaal waaruit het plafond is opgebouwd. Er zijn veel antiseptische verbindingen die geschikt zijn voor het werken op hout, metaal, gepleisterde, geverfde oppervlakken..

Als u al schimmel op het plafond in uw huis of appartement heeft, moet u in dit geval voor de behandeling zorgen.

Tip: Voordat u begint met het verwijderen van schimmel van het plafond, moet u de oorzaak van het optreden ervan achterhalen en elimineren. Anders zijn alle maatregelen om van schimmel af te komen tevergeefs en zal het snel weer verschijnen..

Allereerst wordt de afwerking van het plafond verwijderd, als deze eerder met kalk was witgekalkt, wordt hiervoor een gewone spons, bevochtigd met water, gebruikt. Tegelijkertijd moet er behoorlijk lang aan gewerkt worden, omdat de op kalk gebaseerde whitewash vrij sterk is.

Als er witkalk op de betonnen basis is aangebracht met een voldoende dikke laag, dan kunt u deze het beste met een spatel verwijderen. Voorheen werd het hele plafond bevochtigd met water, wat de hechting van de whitewash en betonnen basis zal verminderen.

Een andere manier om van witwassen af ​​te komen, is door een oplossing op het oppervlak aan te brengen, die water, zeep en op calcium gebaseerde soda bevat. De zeep moet worden geraspt voor tien liter water, er zijn ongeveer vijf eetlepels frisdrank nodig.

Wacht na het reinigen van het oppervlak van witwassen tot het plafond volledig droog is. Daarna is het bedekt met een antiseptische primer. Breng de primer in meerdere lagen aan, wachtend tot elke laag is opgedroogd. De droogtijd van de primer staat aangegeven in de instructies van de fabrikant. Gebruik een borstel om de naden tussen de platen te verwerken, deze kan de holtes goed vullen.

Nadat de antiseptische primer is opgedroogd, volgt het proces van het aanbrengen van een oplossing met een penetrerend effect. In dit geval is het mogelijk om de hechting van beton en gips te verhogen..

Vervolgens wordt het plafond gepleisterd, nadat het gips is opgedroogd, wordt er plamuur aangebracht. Elk van de lagen afwerkingsmaterialen die op het oppervlak van het plafond worden aangebracht, wordt afgewisseld met de behandeling van het plafond met een primer. Na het aanbrengen van de plamuur wordt het oppervlak geschuurd en behandeld met een primer. Daarna wordt het plafond geverfd.

Instructies voor het verwijderen van schimmel van het plafond

Als de vorige optie voor het verwijderen van schimmel niet voor u werkt, gebruik dan de onderstaande instructies om schimmel snel te verwijderen..

In dit geval heeft u een wasmiddel nodig dat stoffen op chloorbasis bevat. Een uitstekende optie zou zijn om de gebruikelijke goedkoopste witheid te gebruiken. Bereid handschoenen voor op het werk, want deze oplossing is behoorlijk agressief. Bovendien moet u een beschermend masker en een veiligheidsbril dragen, zodat de vloeistof niet per ongeluk op de slijmvliezen van de ogen en neus terechtkomt..

Deze vloeistof wordt eerst behandeld met de aangetaste delen van het plafond en nadat ze zijn opgedroogd, het hele plafond.

Tip: Als u het plafond hebt behandeld met kopersulfaat en er vlekken op zijn verschenen, zal de verwerking met gechloreerde verbindingen u hiervan redden en zal het plafond een perfect witte kleur krijgen.

Als de laesies niet te groot zijn, is een alkalische zeepoplossing voldoende. In dit geval moet u één waszeep wrijven en deze vullen met twee liter warm water..

Een andere goede remedie tegen schimmel op het plafond is een oplossing van twee eetlepels tea tree olie en twee glazen water. Gebruik een spuitpistool om de oplossing aan te brengen..

Sommige deskundigen raden aan om zuiveringszout op het getroffen gebied aan te brengen, gevolgd door azijn. Gebruik ook een spuitpistool om het aan te brengen. Na de vorming van een reactie tussen deze stoffen worden ze met een schuurborstel van het plafond verwijderd..

Methoden voor het verwijderen van schimmel onder een spanplafond

Spanplafond wordt meestal gemaakt op basis van PVC-folie. Deze materialen zijn synthetisch en lenen zich niet voor schimmel of meeldauw. Als er echter een hoge luchtvochtigheid onder het plafond is, heeft schimmel daar nog steeds invloed op. Slecht uitgevoerd werk aan de installatie, waterdichting en dampscherm van een spanplafond leidt ertoe dat er schimmel in de ruimte tussen het en het gewone plafond verschijnt. Tegelijkertijd is het veel moeilijker om van dit probleem af te komen dan het verwijderen van schimmel op een gewoon plafond..

Als er schimmel direct op het spanplafond zelf zit, kun je er zeker van zijn dat er veel meer onder de plafondruimte zit. In een dergelijke situatie moet ervoor worden gezorgd dat de hele structuur wordt verwijderd en opnieuw wordt getrokken. Om dit werk uit te voeren, moet u de diensten van specialisten gebruiken, omdat het vrij moeilijk is om zelf een spanplafond te installeren..

Om het plafond te verwijderen, wordt allereerst de plint verwijderd. De film wordt geleidelijk teruggetrokken en het web wordt ontmanteld. Vervolgens moet u de getroffen gebieden behandelen met een antiseptische oplossing. Hij is het die zal helpen schimmel te bestrijden. Daarna wordt de vlek weggeborsteld en wordt het hele plafond gewassen met een vochtige doek. Als er scheuren in het plafond zijn, moet er speciale aandacht aan worden besteed en ook worden behandeld met een antisepticum.

Vervolgens worden de scheuren behandeld met een afdichtmiddel, wat de ontwikkeling van schimmel erin helpt voorkomen. Ter preventie wordt het gehele plafond behandeld met een antischimmelprimer. In de laatste fase wordt de film geplaatst met behulp van speciale apparatuur. Daarna is het bedekt met een primer. Om het canvas te installeren zonder te verzakken, moet u tijdens de installatie een bouwföhn gebruiken..

Hoe zich te ontdoen van en schimmel op het plafond te voorkomen?

Er zijn veel manieren om schimmel te bestrijden, maar de gemakkelijkste manier is om te voorkomen dat ze verschijnen. Gebruik deze richtlijnen om te voorkomen dat er schimmel in uw huis verschijnt:

 • ventileer de ruimte regelmatig;
 • zorg voor een hoogwaardig ventilatiesysteem in de woning;
 • laat geen vochtige was in huis, hang het buiten, ook in de winter;
 • controleer de dichtheid van alle leidingen waardoor water in het huis stroomt;
 • de gezondheid van de ventilatiekanalen in de badkamer bewaken;
 • Let er bij het uitvoeren van reparaties op dat de meeste materialen vochtbestendig zijn.

Houd er rekening mee dat voor de vorming van schimmel en meeldauw de ruimte een zeer hoge luchtvochtigheid moet hebben, meer dan 80 procent en een temperatuur van ongeveer twintig graden. Daarom is het bij een te hoge luchtvochtigheid absoluut noodzakelijk om de ruimte te ventileren..

Hoe het plafond van schimmel te behandelen: schimmel in de badkamer verwijderen

Om te werken aan het verwijderen van schimmel op het plafond, gebruikt u materialen in de vorm van:

 • spatel, middelgroot;
 • handschoenen;
 • sproeier;
 • trap;
 • vloerbedekkingen;
 • schimmelbestrijdingsproducten.

Verwijder indien mogelijk alle meubels uit de kamer, leg een film of vel op de vloer. Giet water in een spuitfles en spuit het over het plafond. Gebruik vervolgens een spatel om de pleister te verwijderen waarop een schimmel zit.

Het verdient de voorkeur als u de plafondlaag tot 10-15 cm verwijdert, aangezien schimmelsporen diep genoeg in de muren doordringen. Wacht vervolgens tot het plafond droog is, gebruik hiervoor een antischimmelmiddel. Onder dergelijke medicijnen worden stoffen onderscheiden in de vorm:

 • chloor;
 • kopersulfaat;
 • bleekmiddelen;
 • frisdrank en azijn;
 • zeep.

Kies bij voorkeur voor een primer. Het wordt in twee of drie lagen op de basis van het plafond aangebracht. Lees de instructies voordat u de primer aanbrengt, hoewel sommige formuleringen extra verdunning met water vereisen.

Bij gebruik van kopersulfaat moet het worden verdund met water in de verhouding van 50 gram van het product tot 5 liter water. Het oppervlak wordt behandeld met een oplossing in meerdere lagen.

Als u van plan bent om witheid te gebruiken, wordt het verdund met water en ook meerdere keren aangebracht. Houd er rekening mee dat voordat u de compositie aanbrengt, het plafond vooraf moet worden bevochtigd. Na twee uur na het aanbrengen van witheid wordt het met gewoon water van het plafond afgewassen..