Plafonds

Hoe een plafond te schilderen met acrylverf

Het is gebruikelijk om eventuele reparatiewerkzaamheden vanaf het plafond te starten, omdat zelfs één druppel verf voldoende is om vers geplakt behang of dure vloeren te beschadigen. De dagen dat het enige type plafonddecoratie witkalk was, zijn al in de vergetelheid geraakt. Tegenwoordig kunt u met het schilderen van het plafond met acrylverf de verdiensten van het interieur benadrukken door het oppervlak in elke kleurtint af te werken en het te decoreren met een originele plafondplint.

Inhoud:

Voordelen van acrylverf

De meest populaire en veelzijdige plafondverven zijn verven op acrylbasis. Acrylverven hebben veel voordelen, waardoor ze onder meer een leidende positie in de markt innemen. Laten we ze in meer detail bekijken..

Selectie acrylverf

Tot op heden is de beste verf acrylverf op waterbasis, die wordt geproduceerd op basis van acrylharsen. Het onmiskenbare voordeel ligt in zijn hoge sterkte en elasticiteit. Een meer betaalbare optie zijn vinylacryl-, acrylosilicon- en styreen-acrylverbindingen op basis van acrylcopolymeren..

Moderne acrylverf bestaat uit vele soorten verbindingen die verschillen in consistentie en samenstelling. Er zijn verven die bedoeld zijn voor het schilderen van gewone droge ruimtes en badkamerverven met verhoogde vochtbestendigheidseigenschappen. Het wordt niet aanbevolen om deze stoffen voor andere doeleinden te gebruiken, als de samenstelling bedoeld is voor een droge ruimte, is het noodzakelijk om het daar te gebruiken en.

Een oplossing van acrylplafondverf wordt meestal in wit verkocht, maar u kunt de gewenste schaduw bereiken met speciale kleuren: afhankelijk van het verzadigingsniveau is het gebruikelijk om het vereiste aantal buizen aan het mengsel toe te voegen. Ook te koop zijn merken acrylverf met kant-en-klare kleuren en tinten..

Volgens het witheidsniveau kunnen alle acrylverven worden onderverdeeld in 3 voorwaardelijke. Ze zijn wit, superwit en melkwit. Voor het schilderen van het plafond is het beter om de meeste witte verf aan te schaffen. Onthoud echter dat sommige fabrikanten “wit” schrijven op een blik melkwitte verf, terwijl anderen op een superwitte verf schrijven dat deze verf “wit” is..

Vraag daarom de verkoper in de winkel om het deksel van de verfemmer iets open te maken en de kleur van de compositie in de emmer te vergelijken met een stuk wit papier dat voor de printer wordt gebruikt, dat moet je meenemen. Als de witheid vergelijkbaar is, is een vergelijkbare stof geschikt om het plafond te schilderen. Komt de verkoper je niet tegemoet, bepaal dan vooraf dat je maximale witheid nodig hebt, en dat je het potje terugstuurt als dit niet goed blijkt te zijn.

Acryl systeemplafond heeft na droging een glanzende of matte afwerking. Maar onthoud bij het kiezen van een verf dat de dekking voor een plafond een zeer belangrijke indicator is, samen met zijn witheid en een van de criteria voor zijn onberispelijke uiterlijk. Hoe matter het oppervlak je krijgt, hoe minder opvallend de verschillende gebreken erop zullen zijn, bijvoorbeeld verschillende oneffenheden of oneffenheden in het aanbrengen van verflagen..

Maar als u een gekleurd plafond wilt maken, is het beter om glanzende verven te gebruiken. Het is raadzaam om deze compositie te kiezen als uw plafond perfect vlak is en een groot vierkant heeft. Neem deze verf ook mee als het pand onbewoond is. Onder binnenlandse en buitenlandse fabrikanten zijn de producten van Dulux, Tikkurila, Siro mat plus, Innetak, Himaton, Himos, Svyatozar, Supermatt van hoge kwaliteit..

Oppervlaktevoorbereiding

Voordat u het plafond met acrylverf schildert, moet u de vloer en alle meubels afdekken met plasticfolie of kranten om deze oppervlakken tijdens de voorbereiding en het schilderen van het plafond niet te bevlekken. Draag daarom onnodige kleding, rubberen handschoenen en een hoed.

Dan moet u het plafond reinigen van de oude kalk en stof. Om dit te doen, bevochtigt u regelmatig een roller of borstel in warm, schoon water, loopt u over het hele gebied. Ga door met deze reinigingsprocedure totdat het water, waarin de rol of borstel is ondergedompeld, niet meer troebel is. Besteed speciale aandacht aan de verbindingen van het plafond met de muren en hoeken, deze moeten worden gewassen met een borstel.

Als het plafond halfmat of glanzend is, is het raadzaam om een ​​beetje afwasmiddel aan het water toe te voegen en het plafond na het wassen te bewerken met schuurpapier met korrelnummer 8..

Daarna moet u het oppervlak primen. De primer is nodig om de hechting van het plafond aan de toekomstige verfsamenstelling te vergroten, de duurzaamheid van de coating te waarborgen en de vorming van schimmel en schimmel te voorkomen. Vergeet niet om het vulmiddel en de primer zo te selecteren dat ze volledig compatibel zijn. Aangezien het plafond al glad en egaal moet worden geverfd, moet u de gedroogde vulstof schuren met schuurpapier om een ​​oppervlak met een ruwe textuur te creëren.

Ook voor het schilderen van het oppervlak met acrylverf, tussentijdse decoratie van het plafond met vooraf voorbereide elementen. Je kunt rozetten, stokbroden, randen en andere details op de markt of in een bouwmarkt kopen, er is ook de mogelijkheid om zelf zo’n decor te maken van afvalmateriaal.

verf roeren

Het resultaat van uw werk hangt af van het al dan niet correct voorbereiden van de compositie om de vereiste dichtheid te verkrijgen. Onthoud dat dikke verf de voegen tussen verfstrepen niet zal verbergen. Verdun in dit stadium de verf met water tot de door de fabrikant aanbevolen consistentie en meng het met een mixer, zoals te zien is in de video over het schilderen van het plafond met acrylverf.

Als de fabrikant aanbeveelt om water aan de verf toe te voegen, heeft deze in de regel niet meer dan 5-10% nodig. Het komt voor dat de verf niet hoeft te worden verdund, dan staat er gewoon op: “mix”, dus meng de substantie gewoon met grote zorg. Als het de bedoeling is om het oppervlak in één laag te schilderen, is een dergelijke menging voldoende. De beste optie is om de verf te verdunnen tot de staat van melk..

Als er een film op het oppervlak is verschenen, mag deze niet worden gemengd met de rest van de verf, omdat de gedroogde verf niet kan oplossen. Als resultaat van een dergelijke menging wordt een klonterige samenstelling verkregen. Daarom wordt aanbevolen om de film voorzichtig te verwijderen en de resterende substantie te zeven en pas dan te roeren. Er kunnen extra antischimmelcomponenten worden toegevoegd, die zeer goed bestand zijn tegen wassen.

Gereedschap selectie

Als u kiest hoe u het oppervlak wilt schilderen, kunt u uw keuze op een roller of kwast stoppen. Elk gereedschap heeft zijn eigen kenmerken. Het gebruik van een borstel is gerechtvaardigd in kleine gebieden. Bij grote plafonds is het beter om een ​​roller te gebruiken. Laten we eens kijken hoe we het plafond met acrylverf kunnen schilderen met een roller en een borstel..

Borstel werk

Om te voorkomen dat er verf langs de kwast druipt terwijl je aan het werk bent, kun je een foamroller aan het handvat net onder de kwast zelf bevestigen. Bij het schilderen moet de borstel onder een kleine hoek of strikt loodrecht op het oppervlak worden gehouden. Wanneer u de borstel in de verf laat zakken, zorg er dan voor dat de borstelharen de bodem niet raken, anders vervormt het gereedschap. Klop bij het verwijderen op de rand van de schaal en verwijder op deze manier overtollige verf van de borstelharen, maar veeg in geen geval de borstel op de container af.

Veeg gelijkmatig om brede strepen te maken en verduister die strepen. Houd het handvat van de borstel zo dicht mogelijk bij het oppervlak en vergroot tijdens het bewegen de hellingshoek.

Als de gladheid van het oppervlak belangrijk voor je is, probeer dan streken aan te brengen door ze te kruisen. Je moet twee slagen maken – de eerste naar boven en de volgende naar beneden, en het wordt aanbevolen om ze één sectie per keer uit te voeren. Bij gebruik van de borstel is het noodzakelijk deze periodiek rond de as te draaien om ongelijkmatige slijtage van de borstelharen te voorkomen. Ook is het aan te raden om de verf er tijdens het werk uit te knijpen..

Laat de borstel bij het pauzeren van het werk niet drogen – hij zal stug zijn en ongeschikt voor verder gebruik. Nadat u het plafond met acrylverf hebt geverfd, moet u de borstel grondig wassen, zodat er geen verfsamenstelling meer op achterblijft. Meestal gebruiken ze hiervoor terpentijn of terpentine..

Rollen werk

Als u kiest met welke rol u het plafond wilt schilderen, moet u uitgaan van de afmetingen van de kamer, de grootte van het gereedschap moet er in ieder geval mee overeenkomen. Het is handiger om met een roller te werken als u acrylverf in een speciale container giet. Giet ongeveer de helft van de verf in een soortgelijke bak. De rol moet tijdens de duik volledig doorweekt zijn.

Nadat u het gereedschap in een bak met verf hebt gedompeld, rolt u het op een niet-werkend oppervlak – een gaas, een bad of een stuk behang of onnodig linoleum. Hierdoor kunt u de kleursamenstelling gelijkmatiger over het oppervlak van de roller verdelen en krijgt u als resultaat een uniforme coating. Als je dit negeert, vormt zich de zogenaamde “non-paint” op het plafond, die lelijke plekken vormen op het gedroogde oppervlak.

Start het verfaanbrengproces op een afstand van ongeveer een meter van de hoek. Het begin van het werk bestaat uit het verdelen van een overvloedige verflaag over het oppervlak. De rol moet van u af worden gehouden. Bij gebruik van een roller de streken kruislings op elkaar plaatsen, zo wordt de verflaag gelijkmatiger over het oppervlak verdeeld en zie je geen rolstrepen.

Schildertechnologie

Laten we nu eens kijken hoe we het plafond met acrylverf kunnen schilderen. De vlakheid van het oppervlak hangt af van het feit waarmee u op de borstel drukt. Lichte druk zorgt ervoor dat de verf in smalle strepen gaat liggen, terwijl de lagen dik en met gaten zijn. En sterke druk zal leiden tot de vorming van druppels, maar de resulterende lagen zullen dunner zijn..

Als je voor de eerste keer het plafond met acrylverf gaat schilderen, is het aan te raden om zelf te kiezen "testpagina" ergens in het land. U moet lichte druk gebruiken en deze verhogen naarmate de verf op is.

Het is beter om vanuit de hoeken te beginnen met een speciale borstel om goed te schilderen en de ongeverfde delen niet te missen. Probeer daarentegen slechts één laag tegelijk aan te brengen en overlap de reeds geverfde gebieden niet. Anders verschijnen er gebieden met een andere kleur op het plafond. Het wordt aanbevolen om in één richting te bewegen.

De volgende laag wordt loodrecht op de eerste aangebracht. En dan is het aan te raden om de verf en voegen glad te strijken, hiervoor veeg je met een roller of kwast zonder verf. Voordat u het plafond een tweede keer schildert, moet u het pas geverfde oppervlak vanuit een andere hoek beoordelen. Corrigeer de gevonden ongeverfde gebieden onmiddellijk, en als de verf al uitdroogt, markeer deze plaatsen dan en probeer tijdens het volgende schilderij eerst over deze gebieden te schilderen..

Het is echter onmogelijk om ongeverfde gebieden te bedekken met een dikkere verf, het zal erger zijn. De tweede laag moet vloeibaar zijn, zodat het de eerste een beetje vervaagt en tegelijkertijd defecten elimineert. Maar de plekken die twee keer overschilderd zijn, verwerken met een bijna droge roller.

Na het aanbrengen van de eerste laag is het verstandiger om te wachten tot de eerste laag droog is. Lees aandachtig de instructies, deze geeft de tijd aan die moet worden aangehouden tussen het aanbrengen van verflagen. Elke laag wordt pas aangebracht nadat de vorige volledig is opgedroogd.

Als je de tweede laag op een vochtige ondergrond gaat aanbrengen, kan de eerste vervagen. Herhaal het schilderen en breng de laatste aan in de richting van het licht, zorg ervoor dat er geen voegen achterblijven. Het plafond is zelden bedekt met een enkele laag acrylverf. Pas de samenstelling van buitenlandse productie in twee lagen toe, maar binnenlands – alleen in drie lagen.

Na het aanbrengen van acrylverf op het plafond is het aan te raden om (enkele uren) te wachten en ervoor te zorgen dat het hele oppervlak bedekt is met verf en een egale kleur heeft. Maar het komt ook voor dat je alles goed deed, en uiteindelijk ontdekte dat er plekken waren ontstaan! Probeer in dit geval niet over de “gaten” te schilderen, er komt niets van. Bewapen jezelf met fijn schuurpapier, bij voorkeur op een staaf, en schuur het plafond.

Precies allemaal, anders blijft de spotting. Deze techniek wordt als effectief beschouwd als je 1-2 lagen hebt aangebracht. Maar als er meer lagen worden aangebracht, verdubbelt in dit geval de prijs van een acrylplafond, omdat je maar één uitweg hebt: een complete herbewerking, inclusief schuren, plamuren en direct nieuw schilderen van het plafond.

Zo bent u vertrouwd geraakt met de voordelen van acrylverf. Ze verschillen in het soort doel. Er zijn kleursamenstellingen voor gewone gebouwen en gebouwen waar een hoge vochtbestendigheid nodig is. Het wordt afgeraden om vochtbestendige verf, die bedoeld is voor vochtige ruimtes, in droge ruimtes te gebruiken. Dit komt vooral door de hoge prijs..