Obrtničke ideje

Jesenske ukrase za vrt napravite sami – 11 šarenih ideja s kojima se mogu poigrati i početnici!

Bliži se prekrasna sezona – jesen je pred vratima i uskoro će nam donijeti sve svoje romantične boje s kojima stvara svoju jedinstvenu atmosferu. A ako pomislite na jesen, vjerojatno zamišljate sve projekte rukotvorina koje sada možete izvesti. Obojeno lišće, mnogi plodovi poput kestena, žira i bukve u kombinaciji s granama prepunim bobičastog voća i drugih prirodnih materijala savršeni su za izradu lijepih i nadasve trajnih ukrasa. Dopunite prirodni spektakl u vrtu s nekoliko takvih rukotvorina! Sastavili smo nekoliko ideja pomoću kojih možete sami napraviti jesenske ukrase za vrt.

Jesenske ukrase za vrt napravite sami – ukrasite vrtni stol

Košaru sa svijećom napravite kao jesenski ukras za vrt sami - ukrasite kestenom

Jesen još uvijek nudi dovoljno sunčanih dana koje možemo ugodno provesti uz šalicu kave na terasi ili u vrtu. Stoga nemojte zanemariti prostor za sjedenje i ukrasite stol tako što ćete napraviti jesenski ukras za vrtni stol. Takva žičana košara s jesenskim orašastim plodovima poput kestena i romantičnom svijećom idealno je prilagođena, a također je napravljena super brzo i jednostavno. Košarica daje ukrasu rustikalni štih, ali naravno možete koristiti i bilo koju drugu posudu. Stavite svijeću u nju i oko nje rasporedite kestene. Naravno, možete koristiti i drugo voće kada sami napravite ovaj jesenski ukras za vrt.

Jesenski ukras u vrtu s vintage štihom

Jesenske ukrase za vrt napravite sami - ukrasite prednje dvorište i ulazni prostor kavezom za ptice ili fenjerom

Sve napravljeno od kovanog željeza i lijepo ukrašeno savršeno je za stvaranje vintage raspoloženja. Stari kavez za ptice idealan je ako želite sami napraviti prekrasan jesenski ukras za vrt bez puno truda. Jednostavno ga napunite stvarima koje povezujete s jeseni – bundeve, jabuke, šišarke itd. Zatim možete prikazati ispunjeni kavez na odgovarajućem pomoćnom stoliću ili pokraj ulaznih vrata ako imate jesenske ukrase u vrtu, posebno u kući želite postaviti ulaz.

Ova ideja također izvrsno funkcionira s velikim fenjerima.

Jesenske ukrase za vrt napravite sami – kišobran sa šarenim lišćem

Napravite originalni kišobran kao jesenski ukras za vrt sami s lišćem

Imate li još uvijek stari kišobran koji više ne može poslužiti svrsi? Dugo ne pripada smeću, pogledajte samo kakav prekrasan vrtni ukras za jesen možete s njim napraviti! Ako sami napravite ovaj jesenski ukras za vrt, imate izbor: Upotrijebite pravo lišće koje prethodno sakupite u lagodnoj šetnji s djecom ili upotrijebite umjetno jesensko lišće. Također možete slobodno odlučiti o shemi boja. Napravite šareni uzorak, jednobojni dizajn ili budite posebno kreativni i stvorite ravnomjeran gradijent boje.

Kišobran sa šarenim jesenskim lišćem kao jesenski ukras za van

U svakom slučaju, počnite od vanjskog ruba otvorenog kišobrana i zalijepite određeni broj listova (vruće ljepilo dobro funkcionira u tu svrhu). Nakon toga napravite sljedeći red koji bi se trebao malo preklapati s prethodnim. Postupno se probijte do vrha kišobrana. Zatim možete koristiti kišobran u vrtu kao jesenski ukras. Usput, suncobran je također prikladan za ovu zanatsku ideju.

Obrtnička ideja s pravom bundevom

Jesenske ukrase za vrt napravite sami od bundeve i lišća

Ako želite koristiti prave bundeve, preporučujemo vanjski prostor. Hladnije vrijeme osigurava da traju dulje nego u zatvorenom prostoru, na primjer. No, naravno da biste također trebali odabrati područje u vrtu koje nije izravno osvijetljeno suncem. Ako ste pronašli takvo mjesto, ovaj jesenski ukras za vrt možete i sami napraviti. Zalijepite bundevu jednostavno s lišćem i, ako želite, sa zimzelenim grančicama.

Obojite bundevu u bijelo i ukrasite decoupage s lišćem

Listovi jarkih boja dolaze na svoje kada upotrijebite svijetlu bundevu ili je prethodno obojite bijelom bojom. Nakon što se boja osuši, same listove najbolje je zalijepiti Mod Podge ili drugim ljepilom za salvete kako bi bili potpuno zatvoreni. Prvo nanesite ljepilo na list, zalijepite ga na bundevu, a zatim po njemu premažite drugi sloj ljepila. U početku bjelkasto ljepilo postaje prozirno kako se suši.

Jesenske ukrase za vrt napravite sami – druga vrsta saksije

Jesenske ukrase za vrt napravite sami od bundeve kao saksije za cvijeće

Želite li ideju s pravim bundevama? Kako bi bilo da ih koristite kao saksiju za cvijeće? Izdubite bundevu, eventualno dodajte drenažne rupe ili barem sloj drenaže i popunite zemljom. Tada u njega možete posaditi bilo koje jesensko cvijeće. I premda će ovaj jesenski ukras u vrtu privući svačiju pozornost, možete otići korak dalje i osmisliti mini ili vilinski vrt te napraviti još ljepši jesenski ukras za vrt.

Sadnja bundeve i stvaranje vilinskog vrta kao jesenskog vrtnog ukrasa

Ovaj je projekt također vrlo prikladan za djecu. Izdubljivanje bundeva, ali i sadnja i ukrašavanje posuda mališanima će zasigurno biti jako zabavno. Tada se svaki dan možete s ponosom diviti vlastitom poslu u vrtu.

Buket raznobojnog lišća

Jednostavan buket od grančica i pravog ili umjetnog jesenskog lišća

A ako ste već u fazi ukrašavanja ulaznog prostora jesenskim ukrasima za vrt, možemo vam ponuditi i jednostavnu ideju. Bez obzira na to želite li da se grmlje i drveće u jesen pokose ili sakupljate prirodne materijale za ručne radove u šetnji – jednostavne grančice s nekoliko šarenih listova tu i tamo izvrsne su za jesenski buket. Samo ih stavite u metalni vrč, vazu otpornu na vremenske uvjete ili bilo koju drugu posudu i stavite ih na terasu, pokraj ulaznih vrata, na vanjsko stubište ili bilo koje drugo mjesto koje želite. Niste pronašli grane s lišćem? Samo uzmite gole grane i zalijepite pravo ili umjetno vrućim ljepilom.

Strašilo iz saksija

Smiješno strašilo od glinenih posuda za jesensko uređenje vrta

Vrlo sladak ukras koji će odmah svakoga dovesti u pravo jesensko raspoloženje je takvo strašilo od glinenih posuda. Možete bojati lonce kako želite, ali čak i ako ih ostavite u prirodnoj boji, strašilo će postati vrlo simpatično. Trebate dvije iste veličine za glavu i trup te četiri manje za ruke i noge. Male privežite konopcima za tijelo (kroz odvodne rupe) i zalijepite slamku na rubove tako da strši. Sada zalijepite glavu na prtljažnik i rubu opskrbite slamom.

Alternativno, uz slamu možete posaditi lijepi cvijet na glavu ili staviti na tanjur poput šešira. Tako možete pustiti mašti na volju i sami napraviti jesenski ukras za vrt. Strašilo stavite na stube, na panj ili čak na prozorsku dasku. Idealan je i kao jesenski ukras za vrtnu klupu. Na primjer, zamijenite jastuk za bacanje tako da umjesto toga postavite strašilo na klupu!

Predstavite kućni broj na originalan način

Ideja za prednja vrata - kućni broj na bijeloj bundevi i šarenom cvijeću

Vjerojatno ste poštaru već zabilježili kućni broj na poštanskom sandučiću ili na fasadi kuće. No ovo biste mogli privremeno nadopuniti ili čak zamijeniti jesenskom varijantom. Koristite bundevu kao svojevrsni znak u ulaznom prostoru ili prednjem dvorištu! Postoje različiti načini za to. Ako želite sami napraviti ovaj jesenski ukras za vrt, možete:

Prezentirajte kućni broj na bundevama i sami napravite jesenske ukrase za vrt

  • Skinite brojeve s pročelja kuće i umjesto toga ih objesite na bundeve.
  • Napiši kućni broj bojom na bundeve.
  • Izrežite broj u bundeve, a zatim stavite svijeće u njih tako da se mogu prepoznati u mraku.
  • Koristite naljepnice ili šablone.

Stavite brojeve na bundeve, ukrasite mašnicama i ukrasite prednje dvorište

Kao što vidite, dizajnirane bundeve možete rasporediti vrlo različito. Poravnajte ih ili razmaknite na različitim razinama. Također ih možete složiti jedno na drugo. Samo želite postaviti jednu bundevu? Zatim samo napišite broj na velikoj bundevi. Uvjerite se, međutim, da je broj lako prepoznatljiv iz daljine.

Ploča “uradi sam” kao znak dobrodošlice

Napravite jednostavan znak dobrodošlice od starog ili novog okvira za slike

Želite li dočekati svoje goste s takvim stolom? Može se napraviti brzo, a može se koristiti i u bilo koje drugo doba godine – dakle, ne samo savršeno ako želite sami napraviti jesenski ukras za vrt. Sve što vam treba je okvir za slike (sa staklom) čiju površinu ogrubite finim brusnim papirom. Zatim ga možete prefarbati (ili ga možete odmah dobiti u svojoj boji). Dok se okvir suši, obojite staklenu ploču bojom za ploču. Ako prvi sloj ne prekriva dobro, nanesite drugi nakon što se prvi osuši.

Jesenske ukrase za vrt napravite sami - napravite znak bojom na tabli

Sada pustite da se sve dobro osuši, zalijepite komad trake na stražnju stranu okvira kako biste oblikovali petlju i ponovno sastavite okvir. Sada možete objesiti znak na vrata zahvaljujući petlji i napisati po njemu kredom kako želite.

Vijenac za stupove ili ograde

Ukrasite stupove terasa ili verandi vijencima od vinove loze

Nabavite grančice vrbe, vinove loze ili gotov vijenac od grančica i ukrasite ih bilo kojim ukrasom. U gornjem primjeru korišteni su metalni kalupi za pečenje, ali i druge stvari su naravno prikladne. Važno je da se one boje izdvajaju od smeđe boje grana. Ako želite sami napraviti ovaj jesenski ukras za vrt, jednostavno zavežite odabrane predmete na vijenac i možete ga upotrijebiti za ukrašavanje vanjskog prostora.

Može se izvrsno omotati oko stupova ili greda terase ili verande, ali i oko ograde balkona ili stepenica. Imate li nadstrešnicu? Onda se držite toga! Ako želite, možete raditi i u nizu svjetla kako biste stvorili prekrasne svjetlosne efekte u večernjim satima.

Vijenac kukuruza na klipu

Vijenac kukuruza na klipu za jesenski ukras vanjskog prostora s rustikalnim štihom

Još jedna cool ideja za viseći vijenac je ona napravljena od kukuruza na klipu. Svojim toplim bojama zrače upravo pravom atmosferom. Kako se ona petlja? Vrlo lako! Umetnite kuke u vrh klipova, a zatim provucite uže kroz ove kuke. Da biste spriječili kasnije klizanje klipova, trebali biste koristiti deblje uže. Ako ne možete pronaći, možete jednostavno vezati vrpce između klasja, što će zadržati klasje na mjestu.

Jesenske ukrase za vrt napravite sami - cool ideje koje se mogu brzo riješiti