Namještaj

Napravite vlastiti namještaj s otrcanim chic izgledom – upute i tehnike

Shabby Chic Look do-it-yourself-garderobe-provence-decor

Nostalgični šarm, svijetle boje i elegantan namještaj s zakrivljenim linijama i romantičnim ukrasima – ovi elementi karakteriziraju Shabby Chic stil. Kao što naziv govori, radi se o predmetima koji imaju istrošena mjesta i napuknute boje. Ali ne morate čekati desetljećima da biste dobili takav iskorišteni izgled. Shabby chic izgled može se stvoriti odmah kod kuće jednostavnim tehnikama. Brusni papir, vosak, decoupagé, lak za pucketanje i drugo – raznolikost je prilično velika. Naše upute također pokazuju kako od IKEA namještaja čak možete napraviti i otrcana umjetnička djela.

Otrcani šik Pogledajte

Iako namještaj i pribor izgledaju kao da su izdržali test vremena, popularni stil uređenja interijera pojavio se tek prije nekoliko godina. Osamdesetih godina prošlog stoljeća britanska dizajnerica i dizajnerica interijera Rachel Ashwell koristila je različite stilove namještaja za opremanje: ladanjsku kuću, Provansu, berbu itd. Odabirala je predmete buvljaka i fini namještaj iz antikvarnica i davala im novi izgled bez gubitka nostalgičnog šarma . Unutarnji trend brzo je naišao na entuzijazam u cijelom svijetu. Rachel Ashwell 2001. objavila je knjigu “Shabby Chic: Wohnideen vom Flhmarkt”, koja je postala senzacija u svijetu dizajna interijera. I sama dizajnerica otvorila je istoimenu trgovinu u kojoj je prodavala svoje karizmatične komade s buvljaka.

Značajke shabby chic stila

Shabby chic izgledajte sami-učinite to sami-istrošeni rubovi-stolić za kavu-bijeli

Koje značajke karakteriziraju interijer u stilu shabby chic? Drveni namještaj obično se čuva u bijeloj boji i uglavnom ima zakrivljene linije i sjajne ukrase. Stil Shabby Chic posebno se usredotočuje na rabljeni izgled s istrošenim mrljama na rubovima, ljuštenom bojom ili pukotinama u drvu. Mješavina novih elemenata sa starim stavkama na buvljaku rezultira jedinstvenim ansamblom: nesavršen, pomalo izgreban, iznošen, ali zaista ugodan i romantičan.

Paleta boja stila shabby chic

Koje boje karakteriziraju shabby chic stil? Tipične su pastelne boje i prigušene nijanse poput ledeno plave, ružine, lila i golublje plave. Svijetlo bijeli tonovi poput sivo-bijele, krem ​​i bjelokosti čine osnovu namještaja. Prirodno svjetlo koje prodire u prostoriju kroz prozirne zavjese naglašava skladnu i romantičnu atmosferu.

shabby-chic-style-dresser-pot-metal-folding-chair-wire basket

Namještaj i dekoracija u otrcanom šik izgledu

Dekorativni predmeti također trebaju biti u svijetlim, nježnim bojama. Elementi poput jastuka i deka s ukrasima od čipke, srebrne zdjele, vaze, podne svjetiljke, kristalni lusteri dovršavaju ukras i ističu šarm stila. Razigrani ukrasi u stilovima baroka i rokokoa sjaje u novom sjaju i izgledaju lagano, profinjeno i elegantno.

Materijali i tkanine

Veliki naglasak stavlja se na prirodne materijale i tkanine, koji su u prošlosti bili posebno popularni. Bijeli stolnjaci i salvete od čipke i lana, meki jastuci od svile i satena, pleteni proizvodi i juta savršeno se uklapaju u interijer. Motivi cvijeća i ruže te uzorci Toile-de-Jouy također ne bi trebali nedostajati.

Neka namještaj u shabby chic stilu izgleda sam – tehnike

Shabby Chic Look-do-it-yourself-akril-boja-temeljni premaz-dvobojni

Namještaj i ukrasi u stilu shabby chic ne moraju se uvijek kupovati gotovi. Originalne vintage komade teško je pronaći i obično su vrlo skupi. No, postoje razne tehnike koje se mogu primijeniti kako bi čak i novom drvenom namještaju dali rabljeni izgled. Stolice, komode, ormari, ormari, police i stolići za kavu mogu se u nekoliko jednostavnih koraka pretvoriti u prekrasna otrcana umjetnička djela.

Shabby Chic Look tehnika za izradu mrlja od drva

Mrlja za drvo

Drvena mrlja jeftin je način dotjerivanja novog namještaja kako bi izgledao staro. Nije neprozirna i stoga drvena struktura ostaje jasno vidljiva. Najbolje je odabrati bjelkastu ili sivkastu boju. Kako bi se postigao shabby chic učinak, bijela drvena mrlja nanosi se umjereno i pojedinačnim kratkim potezima kistom po dužini.

Boja krede na vodenoj bazi idealno je prikladna za učinak bijelog pranja. Obojana površina ima lijep učinak pranja. Nakon sušenja, brtvi se posebnim voskom ili alternativno posebnim lakom.

Lak za pucketanje

otrcani-šik-uradi-sam-tehnika-pucketanje-lak-pukotine

Lak za pucketanje dostupan je u trgovini zanatskih potrepština i oponaša pukotine ostarjelog laka. Čim se poseban lak osuši, pukne i to stvara karakterističan uzorak. U načelu, ova je metoda prikladnija za mala područja. Na primjer, možete pokušati dati izgled ljuštene boje samo na jednom kutu komada namještaja.

Teksturiranje drva četkanjem

Ova metoda se može koristiti sama ili u kombinaciji s drugom tehnikom. Drvena površina obrađena je žičanom četkom. To stvara ciljane ogrebotine i znakove trošenja. Međutim, ovo funkcionira samo s mekim vrstama masivnog drveta poput oraha, hrasta, ariša, jasena itd. No, ako se koristi normalna žičana četka, napor je veći. Alternativa su nastavci od žičane četke za bušilice.

Suho slikanje ili tehnika “suhe četke”

otrcano-šik-uradi-sam-tehnika-suho slikanje

Umjesto brušenja komada namještaja, možete stvoriti prekrasnu staru patinu tehnikom “suhe četke”. Tragovi trošenja se ne uklanjaju brušenjem, već se nanose bojom. Za slikanje se koristi ravna četka s prirodnim čekinjama. Možete prelaziti ravnomjerno ili zbrkano. Vi odlučujete kada će vas neprozirnost uvjeriti.

Patinirati

otrcani-šik-uradi-sam-tehnika-patiniranje

Ova metoda stvara zelenkasto-smeđu patinu koja se često može vidjeti na predmetima od bakra i bronce. To je uzrokovano oksidacijom pod utjecajem okoliša ili na površinama koje su, na primjer, često dodirivane prstima. Patina se lako može nanijeti četkom, spužvom ili krpom.

vosak

otrcani-šik-uradi-sam-tehnika-vosak

ocat

Ako želite postići zanimljiv dvobojni učinak, možete se poslužiti jednostavnim alatima poput voska za svijeće i octa. Nakon što se prvi sloj boje osušio, utrljajte područja voskom za svijeće za koje želite da izgledaju istrošeno. Na ovaj način, drugi sloj boje neće dobro prianjati i može se lako brusiti.

S drugom varijantom ocat treba razrijediti s malo vode. Smjesom navlažite staru krpu i trljajte rubove dok ne izađe donja boja.

Decoupagé

Tehnika salveta posljednjih je godina porasla u popularnosti i koristi se za dodavanje romantičnog daha namještaju i kućnim dodacima. To vam omogućuje da upotpunite dojam i postavite ukrasne naglaske.

Slijedi vodič koji koristi neke od ovih tehnika.

Učinite sami izgled pohabanog šika – upute

shabby-chic-uradi-sam-namještaj-pribor

Potrebno je:

  • IKEA stolica za stepenice
  • Akrilni temeljni premaz
  • Akrilna boja u bijeloj i smeđoj boji
  • spužvu i široku četku
  • svijeća ili vazelin
  • Šmirgl papir
  • Salveta s motivom ruže
  • Bijelo ljepilo na bazi PVAc

otrcani-šik-uradi sam-akrilna-boja-smeđa-četka za brisanje

Pripremite svoju radnu površinu i rasporedite novine kako biste zaštitili pod od mrlja boje. Prvo se temeljni premaz nanosi spužvom. Kako bi se boja bolje prianjala, površinu možete prethodno brusiti brusnim papirom. Nakon što se temeljni premaz osuši, površinu možete ponovno izravnati brusnim papirom. Sada nanesite smeđu boju lagano utapkajući spužvom. Posebna se pozornost posvećuje rubovima.

otrcani-šik-uradi-sam-rub od voska

Sada uzmite svijeću u ruke i izribajte sve rubove i kutove, obično gdje god boja treba izgledati istrošeno. To će spriječiti da se boja kasnije dobro zalijepi.

Otrcani-šik-uradi sam-dvobojne upute-smeđe-bijele

Uklonite višak voska i počnite bojati tabure širokom četkom i bijelom akrilnom bojom. Sloj laka ne smije biti previše gust kako bi smeđa boja mogla zasjati. pustiti da se osuši.

Otrcani-šik-uradi sam-ikea-namještaj-bijeli

Sada pomoću brusnog papira skinite gornji sloj boje. Vodite papir točno tamo gdje ste ranije tretirali voskom.

otrcani-šik-uradi sam-brusni papir-bijela-akrilna boja

otrcani-šik-uradi-sam-dvobojni-bijelo-smeđi-brusni papir

Shabby-chic-uradi-sam-upute-motiv ruže-decoupage

Sada se koristi tehnika decoupagé. Odaberite salvetu s odgovarajućim motivom. Najbolji su klasični motivi ruža. Sada postoji mnogo ukrasnih salveta za svaku priliku i svaki ukus.

Otrcani-šik-uradi-sam-upute-motiv ruže

Pažljivo prstima istrgnite željeni motiv. Zatim odlijepite gornji sloj salvete. Uzmite malo ljepila na četku i nanesite je na površinu drva. Sada stavite ubrus na vrh i na njega stavite drugi sloj ljepila za salvete ili bijelog ljepila. pustiti da se osuši.

otrcani-šik-uradi sam-ikea-stolica-ruže

Nakon sušenja možete napraviti još nekoliko poteza suhom četkom i bijelom bojom preko motiva ruže. Tada možete cijelu stvar zapečatiti prozirnim lakom. Zabavite se s kopiranjem!