Namještaj

Kupnja i održavanje pravog namještaja od ratana – na što treba pripaziti?

namještaj od pravog ratana, interijer od prirodnog pruća

Rattan je prirodni proizvod i ponovno je u porastu kao materijal za namještaj, jer je namještaj od ratana savršena kombinacija za stil uređenja inspiriran Mediteranom ili Azijom. Stručnjak nam je u jednom intervjuu rekao odakle potječe materijal i gdje su razlike u namještaju od ratana. U sljedećem članku također otkriva koje kriterije treba uzeti u obzir pri kupnji.

Pitanja i odgovori: Sve što ima veze s namještajem od ratana

Životni vijek čišćenja vanjskog namještaja od vanjskog ratana

Razina svijesti o namještaju za štakore još je relativno niska. Razgovarali smo s Moritzom, stručnjakom iz www.rattanmöbel.org, entertain, koji je odgovorio na neka ključna pitanja o ovoj temi:

Urednički tim DEAVITA -e: Odakle zapravo potječe ratan i kojem biljnom rodu rattan pripada?

Moritz s rattanmöbel.org: Dlanovi od ratana ili također Palmovi od ratana, koji pripadaju biljnom rodu Calamus, obično rastu u tropskim područjima, na primjer u južnoj Indiji ili Africi. Liane su im duge do 200 metara i promjera do pet centimetara.

Namještaj od ratana izrađen je od ove palme od ratana

Izvor slike: Robert Adrian Hillman – 2339354 / Shutterstock.com

Palma od ratana jedan je od najodrživijih materijala za izradu namještaja

Urednički tim DEAVITA -e: Na što bi trebali paziti oni koji su zainteresirani za kupnju ratana??

Moritz s rattanmöbel.org: Prije svega, postavlja se pitanje treba li namještaj koristiti u zatvorenom ili na otvorenom. Poli rattan, izrađen od polietilena, posebno je otporan na vanjske vremenske uvjete. To znači da vjetar i, prije svega, vlaga ne utječu kao ni na što na umjetni pleteni materijal. S druge strane, neobrađeni rattan ne bi dugo trajao na otvorenom.

Urednički tim DEAVITA -e: Koja je točna razlika između ratana i poli ratana?

Moritz s rattanmöbel.org: Rattan i polirattan vrlo su slični, no potonji je umjetno proizveden i posebno je jeftin za proizvodnju. Zato se namještaj od poli ratana obično nudi jeftinije od namještaja od pravih prirodnih vlakana.

Urednički tim DEAVITA -e: Što kažete na održavanje ovog namještaja? Lako ili složeno?

Moritz s rattanmöbel.org: Za oba materijala je izuzetno lako njegovati. Budući da je polirattan umjetna sirovina, on ima veliku prednost u odnosu na prirodni proizvod što može prkositi nešto grubljem hodu s jakim zaprljanjem, a da materijal zbog toga ne trpi.

Namještaj od ratana treba redovito navlažiti raspršivačem vode kako bi materijal ostao gipk. Voda se ne smije koristiti previše velikodušno, jer materijal tako brzo postaje lomljiv. Kubu ratana zahtijeva malo više njege i s vremena na vrijeme ga treba nauljiti. Može se koristiti isto ulje kao i za njegu namještaja od tikovine.

Razlika između ratana, poli ratana i kabu ratana

rattan-namještaj-vrt-poli-ratana-plastika-otporan na vremenske uvjete

Urednički tim DEAVITA -e: Što je kubu rattan?

Moritz s rattanmöbel.org: Ovo je poseban oblik ratana, koji može biti vrlo fin, ali i grub. Kubu rattan također se koristi za vrtni namještaj, ali se najviše koristi za unutarnji namještaj. Budući da je važno namještaj od ratana Kubu uvijek čuvati pod jednim krovom. Kubu ratana izgleda jako dobro, ali ne podnosi jako sunčevu svjetlost, hladnoću i kišu.

Urednički tim DEAVITA -e: Mogu li napraviti pravi rattan otporan na vremenske uvjete??

Moritz s rattanmöbel.org: Lako je to učiniti. Ako je proizvod isporučen u svom prirodnom stanju, može se obojiti kako bi se zaštitio od vanjskih utjecaja. Odabir prave boje ovdje igra odlučujuću ulogu. To naime ne smije postati potpuno čvrsto. Također bi trebao imati određenu fleksibilnost nakon sušenja. U protivnom se mogu pojaviti pukotine na površini boje tijekom korištenja namještaja. Zbog toga bi vlaga prodirala i pogoršala trajnost uređaja.

Urednički tim DEAVITA -e: Oštećeni namještaj od ratana može se popraviti?

Moritz s rattanmöbel.org: Da, postoji mogućnost. Svatko može samostalno popraviti štetu uz malo vještine. Izvođenje vlastitog popravka štedi nepotrebne troškove popravka. Postoji mogućnost obnove dijela pletenice ili potpune zamjene pojedinačnih žurbi. Odgovarajuća vlakna uglavnom su dostupna u odgovarajućim bojama u specijaliziranim prodavaonicama.

Uživajte u ugodnoj ljetnoj večeri s prijateljima na elegantnim i robusnim komadima namještaja

Namještaj od ratana u salonu za sjedenje, na terasi i za vanjsku njegu

Izvor slike: rodho – 75356974 / Shutterstock.com

Važni kriteriji pri kupnji namještaja od ratana

Kao što je spomenuto, prirodni pleteni predmet može se koristiti i na otvorenom, ali samo ako se s njim postupa u skladu s tim. Međutim, budući da to zahtijeva znatne dodatne napore, to se obično ne provodi. Osim toga, lakirani rattan često više ne izgleda prirodno i prirodni izgled je odlučujući faktor za mnoge ljude. Zato je za vrt ili balkon poželjno kupiti namještaj od poliratana.

Prilikom kupnje provjerite jesu li komadi namještaja povezani klinovima i ljepilom ili drvenim klinovima. Ako se koriste čavli, može se očekivati ​​da će zahrđati. To rezultira manje lijepom promjenom boje. Kako bi se izbjegle takve mrlje u strukturama s čavlima, preporučljivo je zaštititi vrtni namještaj poklopcem kada se ne koristi.

Statistika o anketi o najvažnijim kriterijima pri kupnji namještaja u Njemačkoj

Infografija: Za većinu kupaca atraktivan izgled važniji je od moderne boje ili oblika pri kupnji namještaja. Gdje se ponovno prepoznajete? Grafički izvor: vlastita ilustracija

Prednosti i nedostaci namještaja od ratana

Prednosti:

• Vrlo mala težina u usporedbi s namještajem od kože, drveta ili metala

• Namještaj se može premjestiti uz malo truda

• Rattan je jednako stabilan kao i drvo

• Rattan je izdržljiv i elastičan

• Rattan je brzo obnovljiva sirovina; biljka će u potpunosti narasti u roku od pet do sedam godina, što je čini održivim materijalom

• Rattan se može reciklirati

• Svaki komad namještaja je jedinstven jer se roba izrađuje ručno

Hendikep:

• Neobrađeni rattan nije otporan na vremenske uvjete

• Ostavite li ratan na kiši, posijat će i postati lomljiv nakon nekoliko pljuskova

• Namještaj od ratana nakon upotrebe mora biti prekriven zaštitnim pokrivačem

Namještaj uvijek treba držati pod jednim krovom kako bi se zaštitio od kiše.

Prepoznajte kvalitetu namještaja od ratana

Dugi vijek trajanja namještaja od ratana važan je mnogim ljudima koji traže novu i visoku kvalitetu Okovi za namještaj od ratana Investirati. Ali kako se ta kvaliteta može prepoznati??

Što je pleteniji proizvod bliži i gušći, proizvođač je obično duže radio na proizvodu. Zbog toga je komad namještaja također skuplji, ali zasigurno i izdržljiviji. No, i osnovni materijal je presudan. Ako je materijal hrapav i uglast, vlakna se brže lome na rubovima. S druge strane, ako su pletena vlakna glatka i okrugla, doslovno se grle, popuštaju i lome se brže.

Kako bi se dugoročno osigurala elastičnost materijala, koristi se određeni postupak. Stabljike Liane savijaju se uz pomoć pare. Zagrijavaju se do 350 stupnjeva Celzijusa parom. Zbog toga postaju toliko mekani da se mogu saviti. Druga metoda za povećanje savitljivosti materijala je uporaba toplinskog pištolja. Nakon što se liana ohladi, zakrivljeni oblik zadržava se dugo.

Izvori slika:

Robert Adrian Hillman – 2339354 / Shutterstock.com

rodho – 75356974 / Shutterstock.com