Namještaj

Ergonomija u kućnom uredu – savjeti za pravilno držanje tijela

Ako zbog pandemije COVID-19 sada morate raditi od kuće, velika je vjerojatnost da niste bili potpuno spremni ponijeti cijeli ured sa sobom i preurediti svoj dom kako biste napravili mjesta za posao i igru. Iako može biti primamljivo raditi u krevetu ili na kauču, izbjegavajte to raditi. Nepravilno sjedenje može prekomjerno opteretiti leđa i vrat te uzrokovati dodatnu nelagodu. Stoga je važno da uložite neko vrijeme u postavljanje radnog mjesta kod kuće na ergonomski ispravan način i sprječavanje nelagode pravilnim držanjem.

Pametno birajte radno mjesto kod kuće

Pažljivo odaberite svoje radno mjesto kod kuće kako biste izbjegli nelagodu

Svačija životna situacija je drugačija. No, kako biste stvorili mjesto za koncentrirani rad kod kuće, prvo biste trebali razumno odabrati svoje radno mjesto, a zatim ga jasno razdvojiti. Lokacija kućnog ureda trebala bi ponuditi:

  • privatnost
  • odgovarajuće osvjetljenje
  • jednostavan pristup struji i internetu

Ako već imate radni kutak ili čitavu radnu sobu, samo provjerite jesu li tipkovnica, monitor i stol odgovarajuće visine i ergonomije. ako Uredski namještaj i uredska oprema ergonomski su oblikovane, moći ćete učinkovitije i udobnije obavljati svoje aktivnosti. Također, provjerite imate li sav hardver, softver i dokumentaciju koji su vam potrebni za obavljanje posla. Uvijek održavajte svoj stol urednim i organiziranim kako biste se mogli bolje koncentrirati na određene zadatke i ne ometati vas. U ovom članku prikupili smo više ideja za dobru organizaciju kućnog ureda.

Ergonomski dizajn radnog mjesta u kućnom uredu

Odabir radnog mjesta kod kuće razumno s puno dnevnog svjetla

Cilj ergonomije je prilagođen ljudima dizajn radnih mjesta i životnih prostora. Kako biste stvorili učinkovit ergonomski kućni ured, trebali biste uzeti u obzir određene dimenzije i nekoliko savjeta, barem kao polazište.

Ergonomska radna stanica za računalo

U idealnom slučaju, trebali biste koristiti stolno računalo. Samo s prijenosnim računalima i tabletima nije moguće odvojiti tipkovnicu od monitora pa tijekom rada morate gledati dolje u zaslon. To može nepotrebno opteretiti vaš vrat.

Ergonomska radna stanica za računalo u kućnom uredu

Ako trebate koristiti prijenosno računalo, razmislite o nabavci zasebnog monitora ili tipkovnice. To omogućuje odvajanje tipkovnice i monitora jedan od drugog, što vam daje veću fleksibilnost.

Kad sjedite za računalom, laktovi bi vam trebali biti savijeni oko 90 stupnjeva, a podlaktice bi trebale udobno počivati ​​na radnoj površini. Tastatura vašeg računala trebala bi biti točno ispred vas i u skladu s vašim rukama i zapešćima.

Ergonomski dizajn radnog mjesta u kućnom uredu - visina monitora je važna

Zaslon računala postavite ispred sebe. Kada gledate u svoj monitor, gornja trećina zaslona trebala bi biti u razini očiju. Možda ćete morati biti kreativni s podešavanjem visine monitora. Ponekad se može koristiti mali hrpa knjiga kako bi se osiguralo da je monitor na ispravnoj visini tijekom rada. Monitor bi trebao biti udaljen oko 18 do 24 inča od vašeg nosa.

Prava visina stola

Integrirajte radno područje u dnevnu sobu i obratite pozornost na ergonomiju

Visina stola varira između 65 i 75 cm. Idealna je visina od 72 cm, plus ili minus 2 cm. Međutim, ovo su opće smjernice i razlikovat će se ovisno o vašoj visini i visini sjedala. Ako je vaš stol viši od 30 inča, trebat će vam i viša stolica.

Ergonomski sjedite u kućnom uredu – položaj i dizajn stolice

Ergonomski sjedite u kućnom uredu - položaj i dizajn stolice

Optimalna visina sjedala za uredske stolice je između 40 i 50 cm. Međutim, ono što vama odgovara i dalje ovisi o vašoj visini i visini vašeg stola.

  • the Visina stolice treba biti podesiv. Dok sjedite, tabani bi trebali biti u potpunom dodiru s podom, a koljena pod kutom od 90 stupnjeva. Ako vam stopala vise, razmislite o korištenju male kutije, taburea ili kutije za cipele na kojima ćete odmarati noge.
  • the naslon treba pružiti dovoljnu lumbalnu potporu za rasterećenje donjeg dijela leđa. Naslon bi u idealnom slučaju trebao imati blagi nagib od oko 5 do 10 stupnjeva unatrag kako bi se zajamčilo udobno sjedenje.
  • the Dubina sjedala stolice trebao biti oko 43 do 60 cm. Kad su vam leđa naslonjena na naslon stolice, trebao bi postojati razmak od 5 ili 7 cm između udubljenja koljena i sjedala.

Ispravno držanje

Ispravno držanje u kućnom uredu

Kad sjedite, pazite da tijekom rada držite uspravno držanje:

  • Donji dio leđa trebao bi imati blagu zakrivljenost prema unutra neposredno iznad stražnjice.
  • Uši i ramena trebaju vam biti u skladu.
  • Nos bi vam trebao biti u skladu s pupkom.
  • Ramena bi vam trebala biti točno iznad kukova.

Može biti korisno postaviti alarm koji će vas podsjetiti jednom na sat da održavate ispravno držanje dok sjedite.