Način života

Skladištenje vina u bačvama i spremnicima – jer se oba koriste za vinarstvo

Bačva za skladištenje vina-crveno vino-sazrijevanje

Poznate su slike vinskih podruma u kojima se čuvaju moćne bačve s ukusnim sokom od grožđa. Bez obzira na to pohranjuje li se vino u bačvi ili u spremniku, ti spremnici nisu samo skladištenje. Obje se također koriste za vinarstvo, ali na vrlo različite načine. U nastavku ćete saznati kakav okus ima crveno vino spremljeno u bačvu od tvrdog hrastovog drveta.

Skladištenje vina u bačvama i spremnicima daje vinu potpuno drugačiji okus

Skladištenje vina Čelično crijevo-bačva za skladištenje zrenja crvenog vina

U osnovi, sazrijeva Vino i u bačvi i u spremniku. Ali u hrastovoj bačvi pojavljuje se potpuno drugačiji okus nego u čeličnom spremniku, na primjer. U tom kontekstu stručnjaci govore o “barriqueu”, koji se odnosi na bačvu koja daje visokokvalitetnim crnim vinima osobito vrlo fin okus vanilije. Izrađen od tvrdog hrasta, ima točno 225 litara. Ti su kriteriji uspostavljeni u Bordeauxu 1866. godine i poštuju se i danas. Ako je barrique star više od tri godine, bačva, čija je cijena oko 700 eura, potpuno se odrekla svog okusa.

Skladištenje vina u drvenim bačvama

spremište za crno vino-staklo-grožđe-vino

Fina barrique vina dolaze iz regije Limousin. No nisu svi barikovi isti, pa zato znalci vina razlikuju francusko drvo od američkog. Najpoznatije španjolsko crno vino, Rioja, na primjer, sazrijeva u bačvama od američkog hrasta. Drvo nije jedini odlučujući faktor za okus, jer se unutrašnjost bačve praktički peče na otvorenoj vatri. To stvara individualni okus tosta uz aromu vanilije, koja je manje ili intenzivnija.

Skladištenje vina u cisternama 

skladištenje vina-čelični spremnici-proces fermentacije

Spremnici od nehrđajućeg čelika uglavnom su poznati iz rafinerija ili velikih mljekara. No često se koriste i u svijetu vina. Sustav hlađenja koji se u njemu koristi uglavnom je računalno upravljan i vrlo sofisticiran. Spremnici su dostupni u različitim veličinama, od nekoliko litara do kapaciteta od 20.000 litara. Glavna prednost ovog skladištenja je što vino u spremnicima teško dolazi u dodir s kisikom i stoga zadržava vrlo voćnu notu. U Australiji ili na Novom Zelandu postavljeni su na otvorenom, dok se u Europi mogu naći unutar zgrada.

Zašto sitno sjeckani hrast pluta u spremnicima?

spremnici za crno vino-spremnici-bačve-utjecati-okus

Ponekad se u spremnicima nalaze i takozvani čips. Ovo je hrastovo drvo koje je sitno sjeckano i ima za cilj dati vinu fini okus barika. Prije nego što se može flaširati i prodati, vino se filtrira. Time se osigurava da kupac ne primijeti ništa o čipovima.

Obožavatelji i znalci još uvijek mogu pronaći drugu varijantu načina skladištenja i sazrijevanja vina u mnogim europskim uzgojnim područjima. Govorimo o podzemnim betonskim spremnicima, koji obično ne zahtijevaju dodatno hlađenje zbog stalno niske temperature ispod površine zemlje.

Crno vino za prave znalce

crveno vino-čaša-večera-uživanje