Način života

Appenzeller Sennenhund – švicarska pasmina pasa

bliska-slika-glava-appenzeller-pas-planine

Postoje dvije teorije o podrijetlu Appenzell planinski pas. Prvi je da dolazi iz visokih planinskih regija Švicarske. Prema drugom, donijeli su ga u švicarske Alpe Rimljani. Appenzeller je najrjeđa od četiri pasmine pasa u Alpama.

Appenzeller Sennenhund – dizajn karoserije

roses-appenzeller-dog-outside-side-picture

Predstavnici ove pasmine pasa imaju mišićavo tijelo srednje veličine. Visina im varira između 45 i 58 cm, a težina između 24 i 35 kg. Glava je široka, njuška je izdužena. Oči su male i, poput nosa, tamne boje. Od Appenzell planinski pas ima viseće uši, dok je rep debeo i uvijen. Krzno je uglavnom crno ili smeđe sa simetričnim smeđim i bijelim oznakama.

Karakteristike Appenzeller Sennenhunda

Appenzeller-sennenhund-četiri životinje-livada-zelena

Od Appenzell planinski pas je inteligentan i energičan pas. Vrlo je društven i gradi čvrste veze sa svim članovima obitelji. Ako je izoliran i zanemaren, postaje dosadno i ravnodušno. Uz pravilan odgoj, može postati dobar suputnik za djecu i druge kućne ljubimce. Može biti rezerviran prema strancima i puno laje.

Appenzelleru je potrebna disciplina i puno kretanja

Appenzeller-planine-pas-mali-štene-sjedi

Ova pasmina nije pogodna za ljude koji nemaju iskustva u uzgoju pasa, ne uživaju u šetnji i žive u stanu. Životni vijek mu je oko 12 godina. Pse ove pasmine odlikuje dobro zdravlje, bez poznatih bolesti koje su za njih tipične. Krzno iz Appenzell planinski pas lako se održava. Treba ga okupati samo kad je to potrebno. Preporučuje se redovito provjeravati uši.

Majka sa psićem

Appenzeller-dog-majka-štene-košara-slika

Mališani trebaju dobro obrazovanje

slika-Appenzeller-Sennenhund-leži-livada-ispred

Planinski psi dobro se osjećaju u planinama

Appenzeller-sennen-pas-četiri-životinje-slika

Appenzeller je inteligentan i sladak

Appenzeller-pas-leži-rep-tijelo-usta