Muren

DIY badkamerdecoratie met plastic panelen

De badkamer is qua afwerking de moeilijkste ruimte vanwege de hoge luchtvochtigheid en frequente temperatuurwisselingen. Daarom moet bij het kiezen van bekledingsmaterialen aandacht worden besteed aan hun vochtbestendige eigenschappen. Daarnaast moeten afwerkingsmaterialen voldoen aan hygiënenormen, wat betekent dat ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Het is gebruikelijk om de muren, het plafond en de vloer van badkamers te decoreren met keramische tegels, maar de installatie ervan is vrij arbeidsintensief en gecompliceerd. Een goed alternatief is om de badkamer af te werken met kunststof panelen..

Inhoud:

Hoe panelen te kiezen?

Om ervoor te zorgen dat de muren bekleed met plastic panelen u jarenlang plezier zullen doen, is het belangrijk om materiaal van hoge kwaliteit te kiezen.

  • De panelen moeten absoluut vlak zijn, zonder golven en vallen. De esthetiek van de muren zal hiervan afhangen..
  • Zorg ervoor dat alle planken dezelfde kleurtint hebben, hiervoor is het raadzaam om materiaal uit dezelfde batch te kopen.

In totaal zijn er drie soorten kunststof panelen voor wanddecoratie:

  • Panelen voor tegels. Ze hebben bevestigingsbeugels waarmee ze aan de muur worden bevestigd..

  • Tandheugel. Het uiterlijk imiteert de voering. Ook bevestigd met bevestigingsbeugels.

  • Lommerrijk. Uiterlijk lijken ze op multiplexplaten. Vastgemaakt met spijkers of lijm, en de voegen worden opgevuld met kit of afgesloten met een rail.

Na het kiezen van het type panelen, moet u beslissen over de gewenste breedte en dikte van het materiaal. De dikte is meestal 0,5-1 cm en de breedte is 20-50 cm. Vervolgens wordt een kunststof kroonlijst geselecteerd, die de opening tussen de muur en het plafond rond de hele omtrek van de kamer sluit. De lengte van de panelen zelf is gevarieerd en kan variëren van 2,6 tot 6 meter. De beste optie zou zijn om de lengte van de panelen gelijk te stellen aan de hoogte van de af te werken wanden. In dit geval zal er een minimale hoeveelheid afval zijn..

Voor-en nadelen

Vergeleken met keramische tegels is kunststof panelen een goedkope en gemakkelijke optie om een ​​badkamer te renoveren..

Dit materiaal verscheen relatief recent en werd meteen erg populair. Qua prestaties is het op geen enkele manier inferieur aan tegels.

Zijn belangrijkste voordelen:

  • hoge vochtbestendige eigenschappen en weerstand tegen extreme temperaturen;
  • breed scala aan kleuren;
  • milieuvriendelijkheid van het materiaal;
  • makkelijke installatie;
  • Betaalbare prijs.

Het onderhoud van de panelen is eenvoudig, veeg ze gewoon af met een zachte spons en zeep. Gebruik geen harde borstels of schurende reinigingsmiddelen.

nadelen

Vervorming. Panelen gemaakt van PVC kunnen vervormen bij plotselinge temperatuurveranderingen.

Mechanische schade. Ze kunnen gemakkelijk worden doorboord met een scherp voorwerp en kreukelen ook van een sterke slag..

Magere kleuren. Ondanks het brede scala aan kleuren, heeft de kleur een nogal vervaagd uiterlijk. Het onnatuurlijke effect wordt vooral versterkt als ze een glanzende afwerking hebben of een natuurlijk materiaal imiteren..

Berekening van de hoeveelheid materiaal

Om het benodigde aantal planken nauwkeurig te bepalen, wordt de lengte van de muur gedeeld door de breedte van het paneel. Zo worden alle muren berekend. Verder bepalen we de lengte van het materiaal, het mag niet minder zijn dan de hoogte van de muren. Voor de uiteindelijke berekening wordt de grootte van de deur- en raamopeningen afgetrokken van het totale aantal planken.

Voordat je ze gaat installeren, moet je ze wat tijd geven om uitgepakt in de kamer te liggen. Als ze daarvoor bij temperaturen onder het vriespunt werden bewaard, duurt het minstens 2 dagen om ze aan te passen, en als ze bij een temperatuur van 0 + 10 zijn, is 12 uur voldoende.

Voor het apparaat in de badkamer kun je het beste kunststof lamellen of een metalen profiel gebruiken..

Laten we het benodigde aantal profielen berekenen aan de hand van het voorbeeld van een wand van 2,50 x 4 m. De rekken worden om de 50 cm geplaatst, dus 4 / 0,5 + 1 = 9 profielen. De standaardlengte van het profiel is 3 meter, daarom moet het overschot van 9 blanks worden afgesneden om 2,50 secties te verkrijgen (terwijl we de toleranties niet vergeten).

De horizontale geleidingen worden op dezelfde manier berekend: 2x (2 / 0,5 + 1) = 10 profielen. Bij deze berekening wordt de plafondhoogte 2,50 vervangen door 3 m. De horizontale profielen worden in stappen van 40-50 cm gemonteerd. Het wordt aanbevolen om elk profiel pas te zagen nadat de vereiste hoogte ter plaatse is gecontroleerd. Dit komt door het feit dat de hoogte van het plafond vaak op verschillende punten verschilt..

Afwerkingstechnologie voor kunststof panelen

De muren voorbereiden

Het proces van het met uw eigen handen decoreren van muren met plastic panelen begint met de voorbereiding van de basis. Dit is de meest stoffige en tijdrovende stap, waarbij alle oude coating wordt verwijderd..

Wanneer de panelen zonder frame worden geïnstalleerd, dat wil zeggen rechtstreeks tegen de muur, moeten de wanden na het hoofdwerk zorgvuldig worden genivelleerd. Om ze te repareren, worden vloeibare nagels of tegellijm gebruikt. Bij het installeren van plastic panelen op gipsplaat, kunt u kleine gegalvaniseerde spijkers gebruiken.

Maar als ze in slechte staat verkeren, is het beter om de muren te versieren met plastic panelen op de kist. Hiervoor worden kunststof latten, metalen profielen of dunne houten latten gebruikt, die zijn voorbehandeld met een antiseptische verbinding. Maar de laatste optie is minder wenselijk, omdat bij een mogelijke vervorming van de boom de panelen zelf zullen lijden..

Tip: de afstand tussen de dwarsbalken mag niet groter zijn dan 50 cm, anders buigen ze door.

Frameloze technologie

Wanneer het oppervlak van de wanden gelijkmatig en betrouwbaar is, worden de panelen bevestigd zonder de latten te monteren. De ruimte moet tijdens bedrijf droog blijven. Lijm (het mag niet op oplosmiddelbasis zijn) wordt op de muur aangebracht met een getande lijmkam, die wordt gebruikt voor het leggen van tegels.

Deze methode bespaart aanzienlijk tijd, maar vereist grote financiële kosten voor de aanschaf van de oplossing..

Installatie van metalen draaibanken

Het wordt aanbevolen om de installatie te starten met het plafondprofiel. De bevestigingsmethode is afhankelijk van het materiaal waaruit de wanden zijn gemaakt. Als ze zijn gemaakt van beton of baksteen, zijn een perforator en de installatie van deuvels vereist. Elk profiel van drie meter moet minimaal 4 bevestigingspunten hebben. Voeg aan voeg wordt een tweede profiel bevestigd waarvan de lengte moet worden aangepast aan de afmetingen van de muur. Ze moeten worden uitgelijnd met behulp van een niveau.

Nadat alle plafondgeleiders zijn geïnstalleerd, worden er loodlijnen aan bevestigd (minstens elke meter) en wordt er een profiel langs de vloer gemonteerd. Als de basis van de vloer van beton is, is voor de installatie ook een klopboormachine vereist. Kan met zelftappende schroeven op de houten vloer worden bevestigd. Er zijn dus twee hoofdrijen met hulplijnen..

Voor verticale rekken wordt de vereiste lengte gemeten met een loodlijn en de rest wordt afgesneden met een schaar voor metaal. Het wordt tussen de plafond- en vloerstrips gestoken en is waterpas afgesteld. Ze zijn gemonteerd op zelftappende schroeven.

Zo wordt de hele krat gemonteerd.

U kunt in de video duidelijker zien hoe u panelen met uw eigen handen kunt monteren:

Waar te beginnen?

Voordat u aan interieurdecoratie met kunststof panelen begint, moet u beslissen in welke volgorde het zal worden gedaan. In de regel is de breedte van de wanden geen veelvoud van de kunststof panelen, daarom is er altijd een extra balk die al moet worden gedaan. Dit betekent dat de hoek die zich in het meest opvallende gebied bevindt, uit hele panelen moet bestaan. In de tweede twee hoeken is 1 extra strip aangebracht en alleen in de laatste, minst onzichtbare hoek (links van de ingang) zijn er twee smalle panelen.

Tip: Het is beter om te beginnen met de eenvoudigste muren, die geen leidingen, gootstenen en toiletten hebben.

Bevestiging van kunststof panelen

Installatie begint vanuit de hoek. Zelfs als de rekken met maximale verticale nauwkeurigheid worden uitgelijnd, is dit geen garantie dat de panelen worden uitgelijnd. Daarom is het zo belangrijk om het waterpas te maken met een waterpas of loodlijn. Zelfs met een lichte scheeftrekking aan het begin, zal het aan het einde van de muur zo veel toenemen dat je al het werk vanaf het begin opnieuw moet doen. Het is bevestigd aan een verticaal rek met zelftappende schroeven..

Het tweede paneel wordt in de groef van het eerste gestoken en alles wordt herhaald.

Als je zo de hele muur hebt gemaakt en de tweede hoek hebt bereikt, zul je zien dat er een smalle opening overblijft tussen de uiterste plank en de muur. De breedte van de strip wordt gemeten aan het plafond en aan de vloer, gemarkeerd op het paneel en, na het tekenen van een rechte lijn, afgezaagd met een ijzerzaag voor metaal. De staaf wordt alleen met de voorkant naar boven gezaagd.

Nadat alle wanden zijn bekleed met PVC-panelen, blijft het over om de verbindingen met het plafond en de vloer te sluiten met plastic plinten of planken.

Ook worden er speciale kunststof geleiders gebruikt voor het draaien, maar deze zijn duurder dan metalen en zijn moeilijker te vinden in het gewenste assortiment..

Afwerking met kunststof panelen zal niet veel luxe toevoegen aan het badkamerinterieur. Maar dit is een goede manier om het pand voor weinig geld en in korte tijd te transformeren. Dankzij een grote keuze aan kleuren kunt u ze harmonieus afstemmen op elk interieur. Indien gewenst kunnen ze eenvoudig worden gedemonteerd, waardoor u het ontwerp van de badkamer kunt veranderen zonder serieuze financiële kosten.

Hieronder staan ​​foto’s van afwerking met kunststof panelen.

Badkamerdecoratie met kunststof panelen foto

De doucheruimte inrichten met plastic panelen foto