Meubels en interieurartikelen

We versieren de wintertuin met onze eigen handen

De wintertuin is in wezen een schakel tussen huis en natuur. Als het is uitgerust in een landhuis, wordt het een gezellige kamer, de schoonheid van de planten waarin het goed verzorgde landschap van bomen, gazons en struiken op de achtergrond weerklinkt. De eigenaren van stadsappartementen brengen met behulp van een wintertuin die ontbrekende natuurlijke harmonie in huis. Immers, als je in een lichte en warme kamer bent die naar verschillende kleuren ruikt en gevuld is met weelderige groene vegetatie, kun je ontspannen, je gedachten ordenen en de stress van een moeilijke dag verlichten. Het artikel bespreekt hoe u met uw eigen handen een wintertuin kunt maken..

Inhoud:

Soorten wintertuinen

De wintertuin in het huis zal ongetwijfeld een van de meest favoriete plekken van zijn eigenaren worden. Maar je moet hard werken om het te creëren. Het kost veel tijd, moeite en financiële investeringen om een ​​kamer goed in te richten en planten te selecteren..

 • De eerste voorwaarde waaraan moet worden voldaan, is maximale beglazing. Planten hebben veel licht nodig om te groeien, daarom is het aan te raden om niet alleen panoramische beglazing te maken, maar ook het dak van lichtdoorlatend materiaal. Wanneer dit niet mogelijk is, moet u uw toevlucht nemen tot extra kunstlicht met speciale fotolampen..

Wintertuin in het huis foto

 • Voordat u begint met de bouw en selectie van planten, moet u daarom nadenken over alle nuances die het hele jaar door voor een gunstig klimaat in de wintertuin zorgen. Er zijn verschillende hoofdtypen kassen, die verschillen in de ligging van de relatieve leefruimte, grootte en soorten planten (het temperatuurregime en de benodigde luchtvochtigheid zijn hiervan afhankelijk).

Buffer wintertuin

 • Zoals de naam al aangeeft, bevindt het zich in de bufferzone tussen de straat en het huis. Het is een onverwarmde ruimte met intens natuurlijk licht. In de regel worden de meest pretentieloze planten daar in kleine hoeveelheden geplaatst..
 • Omdat het zich bij de uitgang van het huis bevindt, is het niet mogelijk om constant deuren te openen om een ​​​​bepaald microklimaat erin te behouden. Daarom worden gezoneerde planten aangepast aan het lokale klimaat daar in kleine potten geplant, zodat ze in de winter in een warme kamer kunnen worden verwijderd. In dit verband is een dergelijke wintertuin seizoensgebonden en niet geschikt voor gebruik het hele jaar door..

 • Als er na verloop van tijd de wens is om van deze bufferzone een woonwijk te maken, dan heb je muurisolatie en verwarming nodig. Bovendien is het raadzaam om de mogelijkheid te bieden om een ​​tweede toegangsdeur en wat ruimte ertussen te installeren, zodat in het koude seizoen geen ijzige lucht de kamer binnenstroomt..
 • Een ander verhaal is of een veranda wordt gegeven aan een bufferwintertuin. Het wordt in de winter niet altijd als uitweg gebruikt, dus het is best handig om daar zelfs grillige tropische planten te plaatsen. En tijdens koude en lange winters zorgt het voor een prachtig uitzicht vanuit de eet- of woonkamer. Maar in dit geval wordt aanbevolen dat het interieurontwerp van het huis zelf in stijl weergalmt met de decoratieve elementen van de wintertuin op de veranda. Dit kunnen schilderijen, meubels of een kleurenschema zijn..

Residentiële wintertuin

 • Het is precies in de leefruimte uitgerust, of er wordt een kas voor gebouwd, grenzend aan het huis, met alle benodigde communicatie. In het tweede geval moet alles worden doordacht, zelfs in de ontwerpfase van het huis, anders kan het werk te duur en ingewikkeld worden..
 • Zo’n kamer draagt, naast een mooie kamer voor planten, een verplichte functionele belasting. Het rust een werkplek, eethoek of elke andere kamer uit. Om het er harmonieus uit te laten zien, moet een vrij groot gebied worden toegewezen voor een residentiële wintertuin in het huis..

 • Deze tuinen zijn zowel in landhuizen als in appartementen gemaakt. In het laatste geval zijn ze uitgerust op warme loggia’s, of wordt de muur tussen de loggia en het appartement volledig verwijderd, waardoor de ruimte wordt vergroot en er veel licht de woning binnenkomt. Maar hier moet je begrijpen dat er maar één lichtbron is – het glas van de loggia of het balkon, dit is niet genoeg voor de ontwikkeling van planten. In dit geval kunt u niet zonder speciaal kunstlicht..
 • Een onderscheidend kenmerk van de wintertuin is de aanwezigheid van grote planten. Ze worden in grote potten geplant en in hoeken of langs muren geplaatst. De hoofdregel van een harmonieuze wintertuin is de juiste opstelling van planten. Dus meer lichtminnende exemplaren met felgekleurd blad moeten dichter bij het licht worden geplaatst (bij gebrek aan zonlicht wordt de kleur van de bladeren groen). Bovendien moeten ondermaatse op de voorgrond staan: op vensterbanken, in de buurt van het werkgebied, enz. Hoge palmen mogen het vrije verkeer in de tuin niet belemmeren..
 • Het is erg handig om standaards op wielen te gebruiken, waardoor het gemakkelijk is om hele bloemstukken te verplaatsen, afhankelijk van de bloeiperiode en de mate van decorativiteit.
 • Als de kamer geen hoge luchtvochtigheid ondersteunt, kunt u er een tv of andere huishoudelijke apparaten in installeren..
 • Het florarium wordt een echte versiering van de residentiële wintertuin. Dit is een nieuwe richting in de bloemisterij, het creëren van echte kunstwerken van planten en glazen containers. Correct geselecteerd grondmengsel en langzaam groeiende planten minimaliseren de zorg voor hen. Er is een groot assortiment van dergelijke containers te koop, verschillend in grootte en montagemethode. Indien gewenst en bepaalde kennis kan het florarium zelfstandig gedaan worden.

Wintertuin kas

 • Dit type wintertuin is het moeilijkst uit te voeren. Het belangrijkste doel is plantenteelt. Dit impliceert de teelt van zeldzame of exotische flora en hun reproductie. De kas wordt alleen in landhuizen gebouwd, omdat er grote oppervlakken en veel grond nodig zijn. Heel vaak groeien ze fruitbomen die niet geschikt zijn om in het open veld van de regio te groeien. Dus in het noordwesten van Rusland worden bananen, perziken en andere zuidelijke gewassen in kassen verbouwd..
 • De kas kenmerkt zich als een speciaal gebouwde utiliteitsbeglazing met een groot aantal planten. Omdat het enorme financiële investeringen vereist, wordt het meestal gebouwd door enthousiaste verzamelaars van zeldzame planten. Kunstmatige vijvers met het geruis van water worden de decoratie. Ze creëren een rustgevende sfeer, bevochtigen de lucht en geven de omgeving de meeste gelijkenis met een echt natuurlijk landschap. Bovendien worden de reservoirs zelf ook een uitstekende plek voor het kweken van thermofiele waterplanten die niet kunnen groeien in Centraal-Rusland..
 • Als de grootte van de serre-wintertuin het toelaat, wordt er een netwerk van paden in gemaakt, banken geïnstalleerd en voetgangersverlichting gemonteerd. Het kan ook worden onderverdeeld in zones, die elk de flora van bepaalde regio’s of landen vertegenwoordigen..

 • Deze wintertuin kan worden gemaakt in de vorm van een bijlage bij het huisje of een apart gebouw zijn. Allereerst moeten alle levensondersteunende systemen voor planten erin worden ontworpen, en pas dan moeten de nuances voor een comfortabel tijdverdrijf voor de eigenaren en hun gasten worden doordacht..
 • Als wordt besloten om een ​​​​van de kamers voor de kas toe te wijzen, moet deze ofwel onbewoond zijn of niet lang worden gebruikt. Dit komt door het feit dat het vanwege de hoge luchtvochtigheid ongemakkelijk zal zijn om er lang in te blijven..

Aanleg van een wintertuin

Wintertuin van glas

 • Dit is een populairder type wintertuinbeglazing. Door de sterkte-eigenschappen van glas worden er duurzame kassen en serres van gemaakt in de vorm van een aanbouw aan de woning. Het wordt ook gewaardeerd om zijn uitstekende lichttransmissie-eigenschappen, het niet-gearceerde materiaal laat bijvoorbeeld tot 98% van het licht door, waardoor u energie kunt besparen, exclusief extra verlichting.
 • Als de wintertuin is gemaakt als een klein bijgebouw van een van de gevels van het huis en de afmeting niet groter is dan 4x4x4 m, dan is het voldoende om gewoon glas met een dikte van 12-14 mm te gebruiken als dragend panoramisch muren. Als er een sterk frame voor is gemaakt, dan kun je een materiaal kiezen dat niet dikker is dan 3 mm. Het is bestand tegen alle weersomstandigheden, inclusief hagel..

 • Glas reinigen is heel eenvoudig, zeker bij gebruik van een hogedrukreiniger. Bij buitenreiniging is het aan te raden een ruitenreiniger op alcoholbasis toe te voegen. Hierdoor blijven de glazen wanden en het dak langer vlekvrij na regen..
 • Sommige mensen worden gedwongen om glas slechts door één omstandigheid te verlaten – de vrij hoge prijs. Vooral als het gaat om panoramische beglazing. Maar het is mogelijk om de kosten per vierkante meter te verlagen door de geleiders van het frame te vergroten en bijgevolg de dikte van het glas en de prijs ervan te verminderen..
 • Een ander nadeel is de hoge thermische geleidbaarheid van glas. Dat wil zeggen, de verwarming erin moet ononderbroken zijn, anders zal op een ijzige dag de temperatuur in de beglaasde wintertuin in bijna een paar uur tot min dalen. Daarom is het raadzaam om na te denken over een alternatief verlichtingssysteem (bij stroomuitval moet er een generator zijn).
 • Als een glazen kas als een apart gebouw is gepland, volstaat het om er een ondiepe strookfundering voor uit te rusten. Als het wordt gebouwd als een bijgebouw van het huis, is het beter om de keuze te stoppen op een zuilvormige fundering met een houten rooster.
 • Het wordt aanbevolen dat de dakhelling minimaal 50 graden is, maar zelfs bij een kleinere helling blijft de sneeuw niet hangen. Dit komt door het feit dat de kamer constant wordt verwarmd en het glas op het dak warm zal zijn, waardoor de sneeuw zal smelten en vanzelf zal verdwijnen.

 • Het is belangrijk om alle glasvoegen goed af te dichten met het kozijn. Dit gebeurt ofwel met een kit die geschikt is voor buitengebruik en vorstbestendig is, ofwel met behulp van speciale rubberen afdichtingen. In het tweede geval is het beter om autoafdichtingen te gebruiken, die het meest duurzaam zijn en niet bang zijn voor ultraviolette straling..

Wintertuin van polycarbonaat

 • Tegenwoordig hebben kassen van polycarbonaat praktisch glazen tegenhangers van de markt geduwd. Dit moderne materiaal heeft een aantal voordelen, waardoor het steeds vaker wordt gebruikt bij de aanleg van wintertuinen..
 • Allereerst zijn dit lagere kosten, zowel van het materiaal zelf als van het installatiewerk ermee. Het is dit feit dat de keuze van dit materiaal bepaalt, als het budget voor de bouw klein is.
 • Polycarbonaat is 15 keer lichter dan glas. Het is niet nodig om er een krachtig en zwaar ijzeren frame onder te maken, wat betekent dat er ook geld op kan worden bespaard. Tegelijkertijd zijn de lichttransmissie-eigenschappen slechts iets lager dan die van glas en bedragen ze 90%. Dit is zelfs voldoende voor de meest lichtminnende planten..
 • Polycarbonaat is erg plastic, met zijn hulp is het gemakkelijk om halfronde muren en hetzelfde dak te maken. Na verloop van tijd zullen er geen scheuren en corrosie op verschijnen. Eenvoudig te bevestigen aan een metalen of houten frame met eenvoudige schroeven. In dit verband zijn alle voegen volledig afgedicht, waardoor geen extra isolatie nodig is. Vanwege het zeer lichte gewicht van de constructie is elke bestaande fundering voldoende, omdat er praktisch geen belasting op staat.

 • Maar het heeft ook zijn nadelen. Ten eerste, lage esthetische aantrekkingskracht. In dit opzicht verliest het veel aan glas. Bovendien zal het omringende landschap niet zichtbaar zijn door de muren. Hoewel er nu een nieuw type carbonaat is verschenen – carboglas. Het is volledig transparant, maar de prijs is veel hoger. Het tweede nadeel is de lage warmteopslag. Dit ontwerp is meer geschikt voor het winteronderhoud van zaailingen van sierplanten, die een temperatuur van niet hoger dan +5 vereisen. Om er warmteminnende gewassen in te telen, moet je het hele jaar door enorme stookkosten betalen..

Wintertuin van plexiglas

 • Dit is de gemakkelijkste manier om met uw eigen handen een wintertuin te bouwen. Werken met plexiglas is eenvoudig, gemakkelijk te snijden en niet zo breekbaar als gebruikelijk. Voor de bevestiging wordt een metalen frame gemaakt, waaraan plexiglasplaten in voorgeboorde gaten worden vastgeschroefd.
 • Het heeft goede warmtevasthoudende eigenschappen en de lichtdoorlatendheid is 85%. Maar er moet rekening mee worden gehouden dat als de hoogte van de beglazing van de muren groter is dan 2,7 m, het nodig zal zijn om een ​​​​volwaardige fundering uit te rusten, omdat het materiaal een vrij grote belasting zal uitoefenen.

 • Bovendien heeft het een lage prijs. Waarom wordt het, met zulke duidelijke voordelen, zo zelden gebruikt bij de aanleg van wintertuinen? Dit komt door de zeer hoge vervuiling van het materiaal. Zelfs met lichte wrijving ertegen (bijvoorbeeld regen of het aanraken van boomtakken buiten), verliest het zijn transparantie. Daarom wordt het als scheidingswand in kassen geplaatst..

Wintertuin gemaakt van kunststof ramen met dubbele beglazing

 • Een wintertuin uitrusten met moderne dubbele beglazing is een erg dure manier. Maar de prijs is alleen hoog in de bouwfase, in de toekomst, vanwege hun uitstekende energiebesparende eigenschappen, zullen er zeer tastbare besparingen op elektriciteit zijn. Aangezien een wintertuin of -kas gebouwd is om jarenlang het hele jaar door te gebruiken, betalen ze zich vrij snel terug..

 • Als de glazen wintertuin, met de noodstop van de elektriciteit, in slechts 3-4 uur afkoelt tot nul, dan zal het bijgebouw van dubbele beglazing minstens een dag een aangename temperatuur behouden.
 • Bij het gebruik van kunststof ramen met dubbele beglazing moet men rekening houden met hun grote gewicht (aluminium is veel lichter, maar hun prijs is hoger). U moet een strokenfundering maken, minimaal 15 cm breed en 50 cm diep, waarop een rode bakstenen kelder wordt gelegd. U moet dus nadenken over de levering van alle communicatie, zelfs in het stadium van het graven van een greppel onder de basis.

Wintertuin op het balkon

Allereerst moet je meten wat: temperatuur regime alle seizoenen op het balkon opgeslagen. Voor een wintertuin moet het natuurlijk ook in de winter warm genoeg zijn (afhankelijk van de geselecteerde planten), licht en vochtig. Als er voldoende ruimte in het appartement is, kunnen enkele van de meest thermofiele planten voor de winterperiode naar binnen worden gebracht. Maar voorzie ze tegelijkertijd van extra verlichting om de daglichturen te verlengen. Een balkon met gewoon glas is niet geschikt voor een wintertuin, het moet volledig geïsoleerd zijn met een voldoende laag warmte-isolerend materiaal en voorzien zijn van hoogwaardige beglazing gemaakt van moderne dubbele beglazing.

 • Schaduw. Voor de groei en harmonieuze ontwikkeling van de meeste planten is veel zon nodig, maar door de beglazing kunnen ze zonnebrand krijgen, vooral als er overdag water wordt gegeven en er waterdruppels op de bladeren vallen. Afhankelijk van de kant van de wereld, waar het balkon met de wintertuin zich bevindt, moeten de volgende voorbereidingen worden getroffen:
 • Oosten. De ideale tijd voor planten is ‘s ochtends als er veel zon is, maar de temperatuur niet te hoog oploopt. Maar in de tweede helft en ‘s avonds kun je de achtergrondverlichting doen;
 • noorden. Op het hoogtepunt van de zonneactiviteit worden de centrales gesloten. Maar ze krijgen ‘s ochtends en’ s avonds een gelijkmatige verlichting. Maar vanaf deze kant zijn er altijd de koudste winden, dus we moeten proberen mogelijke tocht uit te sluiten;
 • westen. Overdag is het raadzaam om de planten te beschermen, maar de kamer zal opwarmen van de avondzon en ‘s nachts zoveel mogelijk natuurlijke warmte vasthouden;
 • zuiden. Deze richting is het meest acceptabel voor de meeste exotische planten. Maar direct bij de ramen is het beter om de meest pretentieloze bloot te leggen, die niet bang zijn voor oververhitting en uitdroging van de grond..

 • Opwarming. Zelfs als de plant zelf vorstbestendig is en in een bepaalde regio geacclimatiseerd is, zijn de wortels behoorlijk kwetsbaar, omdat ze, in tegenstelling tot volle grond, in een pot van beperkte grootte staan, die snel bevriest bij temperaturen onder het vriespunt. En er is geen sneeuwbedekking, die dient als een natuurlijke isolatie. Daarom is isolatie alleen soms niet voldoende (de temperatuur mag zelfs bij vorst niet onder de +5 graden komen) en moet u verwarmen. De meest populaire manier is infraroodverwarming. Dit kunnen warme filmvloeren, wand- of vloertoestellen zijn. Hun belangrijkste verschil is een laag stroomverbruik..
 • Verlichting. Het is de aanwezigheid van de benodigde hoeveelheid licht die de groei en ontwikkeling van planten beïnvloedt. Om energie te besparen moet de wintertuin zo worden ingericht dat er maximaal gebruik wordt gemaakt van daglicht. Voor de meeste planten geldt als algemene regel dat hoe hoger de temperatuur die nodig is om te groeien, hoe meer licht er nodig is. Het tekort wordt weerspiegeld in een te lichte kleur van het gebladerte, het uitrekken van planten of het vertragen van hun groei. Voor verlichting worden zowel gewone fluorescentielampen als speciale fytolampen gebruikt. Deze laatste zijn duurder, maar het spectrum van hun straling is het meest optimaal. Het aantal en de locatie van verlichtingsarmaturen is afhankelijk van de grootte van de serre op het balkon. In de regel wordt dit empirisch bereikt..

Tips voor het aanleggen van een wintertuin op het balkon

 • Ondanks dat planten van hoge temperaturen en vochtigheid houden, moet het balkon op warme zomerdagen geventileerd worden. Zo voorkom je dat de grond te snel gaat rotten of uitdrogen..
 • Naast water geven aan de wortel, houden planten erg van sprenkelen. Het is erg moeilijk om dit te doen in de omstandigheden van een geïsoleerd balkon of appartement, dus de enige uitweg is om speciale apparaten te gebruiken. Soms is het voldoende om een ​​kunstmatige fontein te installeren, waarbij de verdamping van water voldoende is om de gewenste vochtigheid te behouden. Maar als er iets ernstigers nodig is, moet u kiezen uit speciale luchtbevochtigers..

 • Aangezien het gewicht van de plant in een dergelijke wintertuin in potten wordt geplant om watergift te verminderen en uitdroging van de grond te voorkomen, moet bij het planten een hydrogel aan het grondmengsel worden toegevoegd.
 • De vloer op het balkon moet zijn gemaakt van vochtbestendige materialen, bijvoorbeeld linoleum of tegels. Normaal laminaat zal niet werken, maar er zijn modellen van een speciaal vochtbestendig, pvc-gebaseerd. De kosten zijn veel hoger dan die van mdf-analogen, maar het is absoluut niet bang voor water, dat onvermijdelijk op de grond zal vallen..
 • Het is beter om meteen het project en ontwerp van de wintertuin te voorzien, inclusief de naam van de planten en de manier waarop ze worden geplaatst. Maar vaker kopen ze gewoon verschillende potten en schikken ze naar eigen inzicht. In de toekomst kunnen ze herhaaldelijk van locatie veranderen. Maar indien mogelijk wordt aanbevolen om ontwerpnotities naar het interieur van het balkon te brengen waarop de wintertuin zich bevindt. Kunststeen op de muren ziet er bijvoorbeeld geschikt uit en het recreatiegebied kan worden uitgerust met tuinmeubelen van rotan rieten..

Planten kiezen voor de wintertuin op het balkon

 • Grote planten. Het is met hun hulp dat de structuur van de wintertuin wordt gecreëerd. Dit kunnen verschillende palmen zijn in vloerpotten of ranken die snel groeien en veel groen creëren. De meest populaire voor dergelijke tuinen zijn ficusen. Ze zijn pretentieloos, groeien snel en de keuze aan variëteiten is enorm. Een andere plant die perfect is voor een wintertuin op een balkon is tetrastigma. Het voordeel ligt in de snelle groei, dus in korte tijd kan de hele kamer wegzakken in het groen, wat een zeer effectieve achtergrond lijkt voor andere, bloeiende exemplaren..

Wintertuin foto

 • Bloeiende planten. Om het niet te overdrijven met kleur en schakering, is het beter om ze op afstand van elkaar te plaatsen, tegen de achtergrond van eenvoudig groen gebladerte van grote bomen. De meest populaire soorten zijn: geranium, orchidee, violet, petunia, blauwe hortensia, cyclamen, amaralis, eschalot, primula’s en een aantal anderen..
 • vetplanten. Hiervan vormen de meest pretentieloze wintertuinen. Dit zijn unieke planten die droogte, kou en de brandende zonnestralen even goed verdragen. Het enige dat cactussen nadelig beïnvloedt, is te vaak water geven, wat leidt tot rotting van het wortelstelsel. Hun keuze is enorm en onbeperkt door de omstandigheden van het balkon.

Wintertuin op het dak

 • Dergelijke tuinen worden gebouwd in particuliere huizen, wanneer de oppervlakte van het perceel zeer beperkt is, of op de daken van gebouwen met meerdere verdiepingen voor openbare bezoeken..
 • Als u een wintertuin wilt maken op het dak van uw huis, moet u er eerst voor zorgen dat de fundering een voldoende veiligheidsmarge heeft, of het mogelijk is om alle noodzakelijke communicatie uit te voeren en toestemming te verkrijgen voor een dergelijke toevoeging. Aan.
 • De onmiskenbare voordelen van veranda’s op het dak zijn onder meer een ideale plek voor rust en ontspanning. Wanneer het omringende landschap wordt aangevuld met prachtige kasplanten en een sterrenhemel in plaats van een dak. Bovendien hoeft u hier geen rekening te houden met de kant van de wereld, aangezien de tuin de hele dag door gelijkmatig wordt verlicht. En het huis zelf zal individualiteit krijgen, een van de meest opvallende gebouwen in de omgeving worden..

Stadia van de bouw van een wintertuin op het dak

 • Allereerst moet u nadenken en extra waterdicht maken van het hele dakoppervlak. Het is het beste om een ​​rolgelast dak te gebruiken.
 • Vervolgens wordt het frame van de toekomstige wintertuin gemonteerd. Het is optimaal om metalen hoeken te gebruiken. Maar soms is dit vanwege het grote gewicht onaanvaardbaar, dan kunt u aluminium profielen met voldoende stijfheid gebruiken. Nadat alle afmetingen zijn gemeten, wordt het materiaal op de grond gezaagd, maar het is al handiger om het ter plaatse te monteren.
 • Dan begint de beglazing van de wintertuin met elk gekozen materiaal. Hun voor- en nadelen werden hierboven beschreven..

 • Verder worden alle noodzakelijke communicaties uitgevoerd en aangesloten (verlichting, verwarming, ventilatie).

Hiermee zijn de bouwwerkzaamheden voltooid. Het is tijd voor de leukste klusjes – de tuin inrichten en planten uitzoeken.