Meubels en interieurartikelen

Gootsteen. Welke te kiezen

De basis van de keukenwerkruimte is het fornuis en de spoelbak. Vandaag zullen we ons concentreren op de gootsteen in de keuken. Het is niet zo eenvoudig om te beslissen over de “onvervangbare assistent” – een verscheidenheid aan ontwerpen, fabricagematerialen en uitvoeringsopties kan verwarrend zijn.

Hoe fout het ook is met de keuze en kies niet alleen degene die past bij de interieurkenmerken, maar ook een praktische, duurzame en gebruiksvriendelijke spoelbak?

Wat zou de ideale spoelbak voor de keuken moeten zijn?

Bij het bereiden van het diner brengt de gastvrouw het grootste deel van de tijd niet door bij het fornuis, zoals algemeen wordt aangenomen, maar bij het aanrecht. Zelfs als de keuken een vaatwasser heeft, heeft de spoelbak tal van functies: groenten en fruit wassen, voedsel ontdooien, pannen, potten en ander keukengerei schoonmaken.

Veel moderne spoelbakken zijn uitgerust met extra apparaten: een schotel-, groente-, fruitdroger, een set raspen, een snijplank, een afvalmolen en wasmiddeldispensers. Al deze accessoires besparen ruimte in het werkgebied en maken koken comfortabeler..

Een “ideale spoelbak” hoeft niet alle genoemde elementen te hebben, het belangrijkste is dat deze aan de volgende vereisten moet voldoen:

 • capaciteit – wordt individueel bepaald op basis van het aantal gezinsleden en de beschikbaarheid van een vaatwasser;
 • weerstand van de gootsteen tegen de effecten van huishoudelijke chemicaliën;
 • weerstand tegen extreme temperaturen en mechanische schade;
 • functionaliteit – het is handig als de gootsteen compartimenten heeft voor verschillende soorten gerechten of andere praktische accessoires;
 • de gootsteen moet harmonieus “passen” in het interieur van de keuken.

Spoelbakken: foto

Om niet in de war te raken en de beste optie voor een gootsteen te kiezen, moet u vertrouwd raken met de aanbiedingen op de markt voordat u naar de winkel gaat en een lijst met vereisten opstellen voor toekomstige gootstenen.

Criteria voor het kiezen van een gootsteen

De keukengootsteen moet worden gekozen op basis van zes hoofdcriteria:

Spoelbakken gemaakt van verschillende materialen: voordelen, nadelen en kenmerken van de bediening

Roestvrij staal – veelzijdigheid en kosteneffectiviteit van het product

Roestvrijstalen spoelbakken voor de keuken verliezen hun populariteit niet en zijn nog steeds de bestsellers.

Roestvrijstalen spoelbakken zijn gemaakt van speciaal staal dat chroom (18%) en nikkel (10%). Door deze samenstelling is het metaal bestand tegen chemicaliën en corrosie..

De dikte van de kom van een hoogwaardige spoelbak is 0,9-1,2 mm en meer

U kunt de kwaliteit van een roestvrijstalen spoelbak experimenteel controleren. Bevestig hiervoor een magneet aan het spoelbaklichaam. Echt roestvrij staal trekt geen magneet aan, maar de magneet “plakt” aan dun staal.

Een stalen spoelbak kan een ander oppervlak hebben: gepolijst, mat en anti-grafisch (doet denken aan de structuur van linnen). Het antigrafische oppervlak is praktischer – kleine krassen en sporen van water vallen er niet zo op. Sommige modellen hebben een gecombineerd oppervlak, het onderste deel van de kom is bijvoorbeeld praktisch mat en het bovenste deel is gemaakt van opvallend gepolijst staal.

De voordelen van roestvrijstalen spoelbakken zijn onder meer:

 • goedkoop;
 • veelzijdigheid – past goed bij veel keukensets van verschillende kleuren;
 • weerstand tegen zuren en corrosie;
 • gemak van constructie en installatiegemak;
 • hygiëne en gebruiksveiligheid;
 • duurzaamheid.

Een van de nadelen van roestvrijstalen spoelbakken zijn:

 • na verloop van tijd kan het oppervlak van de kom zijn glans verliezen door het gebruik van schurende producten en agressieve poeders voor het reinigen van de gootsteen;
 • lage geluidsabsorptie van staal in contact met water; om dit nadeel te elimineren, kan een speciale zachte pakking onder de gootsteen worden geïnstalleerd.

De originele glans van een roestvrijstalen spoelbak kan lang behouden blijven door deze schoon te maken met een zachte spons gedrenkt in zeepwater of 20% azijnoplossing

Composietmateriaal – sterkte en duurzaamheid van de gootsteen

Een composiet spoelbak is een moderne en meest praktische spoelbak voor in de keuken. Kunststeen is gemaakt van vaste stoffen (granietschilfers, kwartszand, glasvezel) en bindmiddelen (polymeren, acrylhars).

Spoelbakken van kunststeen kunnen in twee typen worden verdeeld:.

Acryl wastafels. De vulstof is aluminiumtrihydraat (witte kleipoeder), het bindmiddel is acrylhars. Kleurpigmenten bepalen de kleur van het toekomstige product.

Dankzij de hoge plasticiteit van acrylhars kan de kunstmatige stenen gootsteen in elke vorm worden gevormd.

Voordelen van acryl spoelbakken:

 • hygiëne van het materiaal – acrylsteen is niet poreus, dus het zal nooit een broedplaats zijn voor bacteriën en micro-organismen;
 • weerstand tegen extreme temperaturen;
 • het oppervlak van de acrylschaal leent zich voor restauratie – krassen kunnen worden geschuurd;
 • goede geluidsabsorptie;
 • gemak van zorg.

Acryl spoelbak is niet bestand tegen hoge temperaturen – een hete koekenpan vervormt de kom van de spoelbak

Het tweede type is sintergootstenen. Materiaalsamenstelling: natuursteenchips (80-95%) en polymeer.

De hoeveelheid granietsnippers bepaalt de kwaliteit van het eindproduct. Hoe meer natuursteen in de composiet, hoe sterker en duurzamer de gootsteen zal zijn.

Voordelen van sinterspoelbakken:

 • weerstand tegen hoge temperaturen (tot + 280 ° С) bij kortdurende blootstelling;
 • oppervlakteweerstand tegen krassen en stoten;
 • chemicaliën dringen niet door in het materiaal;
 • een ruw oppervlak zorgt voor een geluidsabsorberend effect van het gerommel van borden en het geluid van water;
 • een breed scala aan composietkleuren stelt u in staat om alle ontwerpideeën te implementeren;
 • er blijven geen vette plekken op het oppervlak;
 • eenvoud in bediening.

Natuursteen – de adel van de stijl van de keukenset

Een stenen spoelbak voor de keuken onderscheidt zich van andere modellen door een stijlvol en luxe type natuurlijk materiaal.

Dergelijke spoelbakken zijn gemaakt van graniet, marmer, enz. Natuursteen is een duurzaam en slijtvast materiaal, maar vereist speciale zorg – om de zes maanden moet het oppervlak van de gootsteen worden behandeld met een afdichtmiddel dat de steen beschermt tegen de effecten van reinigingsmiddelen en agressieve chemicaliën. Na elk gebruik moet de gootsteen worden afgespoeld met water en regelmatig worden afgeveegd met een zachte spons gedrenkt in zeepwater.

De voordelen van spoelbakken van natuursteen zijn onder meer:

 • weerstand tegen mechanische schade;
 • stenen gootsteen kan het belangrijkste accent zijn in het interieur van de keuken;
 • een grote keuze aan natuurlijke materialen (onyx, marmer, graniet, speksteen);
 • uitstekende geluidsabsorptie.

Het grootste nadeel van een gootsteen van natuursteen zijn de hoge kosten (een gootsteen kost gemiddeld hetzelfde als een tv). De prijs van een spoelbak is grotendeels afhankelijk van het merk, de steensoort en het design..

Keramiek – de elegantie van huishoudelijke artikelen

Keramische spoelbakken zijn gemaakt van sanitair of porselein en zijn bedekt met een laag email die een beschermende functie heeft. Keramische spoelbakken zijn gemaakt in een breed kleurenpalet en kunnen decoratief worden geverfd, waardoor ze kunnen worden gebruikt in interieurs van verschillende stijlen.

Porseleinen spoelbakken zijn sterker dan aardewerken spoelbakken, maar ze kosten ook een orde van grootte meer.

Voordelen van keramische spoelbakken:

 • weerstand tegen hoge temperaturen en agressieve omgevingen;
 • een grote keuze aan kleuren;
 • minimaal onderhoud (vet, vuil en tandplak blijven niet op het oppervlak hangen).

Nadelen van keramische spoelbakken:

 • aardewerk gootstenen zijn kwetsbaar genoeg (zware schalen moeten voorzichtig worden geplaatst – er kunnen scheuren ontstaan);
 • de ernst van de structuur bemoeilijkt de installatie van de gootsteen;
 • de kosten van wassen (een keramische spoelbak is duurder dan een roestvrijstalen spoelbak, maar goedkoper dan producten van natuursteen).

Een spoelbak kiezen op vorm en design

Met moderne technologieën kunt u een gootsteen van bijna elke vorm en configuratie maken. De volgende modellen spoelbakken komen het meest voor:

Afhankelijk van het ontwerp worden de volgende soorten spoelbakken onderscheiden:

De keuze van de vorm en het ontwerp van de spoelbak hangt grotendeels af van de grootte van de keuken. Voor een kleine keuken is het beter om een ​​​​hoekspoelbak met één hals te kiezen, en voor een ruime – meer functionele modellen voor 2-3 kommen

Soorten spoelbakken afhankelijk van de installatiemethode

Volgens het type installatie zijn alle spoelbakken in vier typen verdeeld:.

De bovengrondse gootsteen voor de keuken is op een speciale kast geïnstalleerd. Dergelijke spoelbakken worden vaker gebruikt in keukenkasten, bestaande uit afzonderlijke kasten. Spoelbakken zijn eenvoudig te installeren.

Tijdens de werking van de opbouwspoelbak kan er water in de openingen tussen het werkblad en de spoelbak terechtkomen..

De inbouwspoelbak voor de keuken is “verzonken” in het werkblad van verschillende materialen (kunststeen, graniet, RVS, hout, spaanplaat). Dit is de meest gebruikelijke en esthetische installatiemethode. De inbouwspoelbak wordt meestal geïnstalleerd in een werkblad dat verschillende modules van een keukenset combineert.

De geïntegreerde spoelbak wordt direct in het werkbladmateriaal gemonteerd. Het installatieproces van een dergelijke gootsteen is arbeidsintensief, het vereist de betrokkenheid van professionals en het gebruik van speciaal gereedschap. De geïntegreerde spoelbak past heel organisch in het interieur, waardoor de illusie ontstaat van één enkele werkruimte.

De geïntegreerde spoelbak is geschikt voor werkbladen van kunststof, kunststeen of natuursteen. Hout en spaanplaat zijn niet geschikt om zo’n spoelbak te plaatsen

De onder-tafel spoelbak is een soort geïntegreerde spoelbak, het enige verschil is de installatie onder het tafelblad. De onderbouw spoelbak wordt vaak geïnstalleerd in een natuurstenen aanrechtblad. Zo’n gootsteen verbergt de natuurlijke schoonheid van het materiaal in de dwarsdoorsnede niet. De onderbouwspoelbak voor de keuken is gebruiksvriendelijk en hygiënisch.

Combinatie van spoelbak met keukeninterieur

Houd bij het kiezen van een gootsteen rekening met de stijl van het keukenontwerp:

 • de koude glans van roestvrijstalen spoelbakken zal het hightech keukenontwerp aanvullen, passen in het concept van minimalisme en avant-garde;
 • spoelbakken van getint roestvrij staal met een “linnen” -structuur zijn geschikt voor vintage stijlen of retro-variëteiten;
 • kunststeen kan worden gebruikt bij het ontwerp van een dynamische moderne keuken of een antieke headset; dergelijk materiaal zal er geschikt uitzien in de keuken in landelijke stijl, Provençaalse of Californische stijl;
 • klassieke en stedelijke stijl gecombineerd met keramische spoelbakken; in een dergelijk interieur moeten extra keramische elementen aanwezig zijn: borden, sets voor specerijen, meubelgrepen, enz.;
 • felle kleuren en ongebruikelijke vormen van acryl spoelbakken zijn geschikt voor een keuken in een avant-garde en moderne stijl.

Waar moet je nog meer op letten bij het kopen van een spoelbak?

Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor het kiezen van een gootsteen:

Bij het kiezen van een gootsteen met een diepe kom, moet de “natte zone” iets worden verhoogd, zodat u niet constant over de gootsteen hoeft te bukken

Als u een gootsteen kiest, moet u voortbouwen op het algehele ontwerp van de keuken en de organisatie van de werkruimte. Nadat u de configuratie van de gootsteen heeft bepaald, moet u nog de optie kiezen die geschikt is voor de prijs en prestaties. Deze aanpak zal u helpen om niet te verdwalen tussen de enorme selectie en gemakkelijk een comfortabele, praktische keuken uit te rusten..