Meubels en interieurartikelen

DIY houten keukentafel

Ongeacht de grootte van de keuken, of het nu een kleine cel in een klein gezin is of een enorme ruime keuken in een landhuis, in ieder geval mag een tafel erin ontbreken. Ondanks de overvloed aan moderne materialen en de keuze aan designtafels van metaal, glas, kunststof en steen, blijven houten producten onveranderd populair. Een houten keukentafel zorgt voor een sfeer van gezelligheid en harmonie in huis, op de een of andere manier wil je er niet eens ruzie over maken, de sfeer wordt kalm en evenwichtig. Je kunt zo’n tafel in elke meubelwinkel kopen, het assortiment afgewerkte producten is groot en gevarieerd. Maar ook een houten tafel kan besteld worden in een timmerwerkplaats volgens een individuele schets. Natuurlijk zullen beide opties “een mooie cent opleveren”, dus veel mensen geven er de voorkeur aan om met hun eigen handen een houten keukentafel te maken. U kunt dus tot 70% besparen op de kosten van een vergelijkbaar eindproduct in de winkel. Toegegeven, om timmerwerk uit te voeren, heb je speciaal gereedschap en timmermansvaardigheden nodig, maar dit hangt af van het gekozen materiaal en de complexiteit van het tafelontwerp..

Houten eettafel – optimale afmetingen

De grootte van de tafel voor de keuken hangt rechtstreeks af van het gebied van de keuken en de plaats waar het de bedoeling is om de tafel te installeren. Er wordt aangenomen dat een persoon zich op zijn gemak voelt als zijn persoonlijke gebied ten minste 70 cm is, d.w.z. er staat niemand omheen in een straal van 35 cm. Op basis hiervan is een vierkante tafel van 90×90 of 100×100 cm voldoende voor een gezin van 4 personen, als u in de kamer de tafel van de muur kunt verwijderen zodat iedereen op zijn zij zit. Als de grootte van de keuken u niet toelaat om de tafel te verplaatsen, dan kunt u een rechthoekige tafel van 120×75 of 120×80 cm installeren.In dit geval zullen twee mensen aan de lange kant van de tafel zitten en twee mensen aan de korte kanten.

Opklapbare houten keukentafel

In een grote kamer – een ruime keuken of in een eetkamer – kun je veilig een grote houten eettafel plaatsen, de lengte van het tafelblad van zo’n tafel is 160 cm, meestal zijn de afmetingen van grote tafels 160×90 cm of 180×90 cm De ruimte langs de lange zijde van de tafel is voldoende om twee personen vrij te huisvesten, en twee mensen aan de uiteinden zullen als koningen voelen. En dit is op gewone dagen. Staat er een evenement met veel gasten op de planning, dan passen er gemakkelijk 10 – 15 mensen aan zo’n tafel..

Maar hoe gasten ontvangen voor huurders van appartementen met kleine keukens? In dergelijke gevallen komen een verschuifbare eettafel en een transformerende tafel te hulp. Schuiftafels zijn uitgerust met extra inzetstukken voor het tafelblad, waarvan de breedte meestal 40 – 50 cm is.Er kunnen een tot drie van dergelijke inzetstukken zijn, ze bevinden zich allemaal in het midden van de tafel of verbergen zich onder het tafelblad dek af in een speciale nis als de tafel is gemonteerd. Uitgeklapt kan de uitschuifbare tafel maximaal 230 – 280 cm lang zijn, genoeg om gasten uit te nodigen voor een bruiloft. Opgevouwen is de lengte van zo’n tafel 120 tot 180 cm.

De hoogte van de eettafel is meestal 70 cm, maar veel hangt af van de lengte en huidskleur van de bewoners, soms worden er keukentafels gemaakt met een hoogte van 60 – 65 of 75 – 80 cm.

Let bij het kiezen van afmetingen voor een eettafel op de toegewezen ruimte. Nadat alle gezinsleden achter hem zijn gaan zitten, moet er voldoende bewegingsruimte zijn voor de gastvrouw, zodat ze geen overlast veroorzaakt voor de zittenden en vice versa..

Hout voor op de keukentafel

De materiaalkeuze voor de keukentafel is een verantwoorde taak, niet alleen de duurzaamheid van het tafelblad en de weerstand tegen mechanische vervorming hangt af van de juiste keuze, maar ook van de uiteindelijke kosten van de tafel als geheel. Houten keukentafels van massief hout worden als de meest duurzame, milieuvriendelijke, esthetische en de duurste beschouwd. Om zelfstandig een tafel uit een array te maken, hebt u de vaardigheden van een schrijnwerker en een timmerman nodig, evenals een gereedschap voor het verwerken van hout en een werkplaats voor het uitvoeren van werkzaamheden.

De dichtheid van hout voor de keukentafel is van groot belang. Sporen en krassen kunnen op het oppervlak van zacht hout achterblijven, hoewel het allemaal afhangt van de nauwkeurigheid van de eigenaren. Harde rotsen kunnen voor een beginner moeilijk te hanteren zijn. Ambachtslieden onderscheiden drie categorieën hout naar dichtheid: zacht, hard en het hardst.

Naaldhout omvat: den, ceder, spar, spar, populier, esp, linde, els, jeneverbes, wilg en kastanje.

Hardhoutsoorten zijn onder meer: ​​eiken, beuken, iepen, essen, lariksen, berk, appel en lijsterbes.

Tot de hardste: witte acacia, taxus, ijzerberk, kornoelje.

Elk hout is geschikt voor een eettafel, zelfs grenen, dat als de zachtste wordt beschouwd, maar het oppervlak moet in meerdere lagen worden gelakt. De walnoottafel zal sterk en zwaar zijn en het oppervlak is extreem duurzaam, omdat er zelfs tijdens het maken van opengewerkte snijwerk op de walnoot geen chips zijn.

Eikenhout voor de keukentafel is ideaal. Het is niet alleen sterk, solide en duurzaam, maar ook gemakkelijk te verwerken en te lakken, vervormt niet, barst of kromtrekt niet en is ook bestand tegen bederf, wat enorm belangrijk is voor een natte keuken..

Larikshout wordt als medicinaal beschouwd, maar aangezien het oppervlak van de tafel bedekt moet zijn met beschermende middelen, zal het geen medicinale fytonciden in de atmosfeer kunnen afgeven. Lindenhout is geschikt voor de vervaardiging van gedraaide elementen, plastic en duurzaam, maar het wordt aangetast door insectenplagen, daarom moet het ook worden verwerkt met een vlek.

De meest gebruikte houtsoorten voor eettafels in de keuken zijn grenen, eiken, walnoot en wengé. Vergeet niet dat u alleen goed gedroogd materiaal hoeft te kopen, met een vochtgehalte van niet meer dan 10%, anders kan de boom kromtrekken en voor de tafel is het dodelijk.

Naast massief hout zijn keukentafels gemaakt van gelamineerde spaanplaat (gelamineerde spaanplaat) met een dikte van 18 tot 22 mm, evenals multiplex en MDF. De uiteinden van deze materialen worden afgesloten met een speciale PVC- of melaminetape. Deze materialen zijn nauwelijks milieuvriendelijk te noemen en natuurlijk zijn ze in sterkte en duurzaamheid inferieur aan massief hout, maar het gemak van verwerking en de lage prijs verleiden velen. Het gelamineerde oppervlak van de spaanplaat hoeft met niets extra bedekt te worden, het heeft al een afgewerkte look. En multiplex wordt alleen gebruikt voor het omsnoeren of ingebedde delen, zodat het niet zichtbaar is.

Een tafel maken van massief hout of de voorkeur geven aan een gemakkelijk hanteerbare gelamineerde spaanplaat hangt af van de voorkeuren van de eigenaar en zijn timmer- en financiële mogelijkheden. Een keukentafel van spaanplaat kost immers veel minder.

Soorten en configuratie van houten keukentafels

Nadat u de grootte van de tafel en het fabricagemateriaal hebt bepaald, kunt u beginnen met het kiezen van de vorm en configuratie. Een verscheidenheid aan ontwerpoplossingen voor tafels kan aan elk verzoek voldoen en een tafelmodel kiezen dat het beste in het interieur van het huis past en de verfijning aanvult.

Poten voor houten keukentafel

Het aantal poten voor een eettafel, hun vorm en grootte zijn rechtstreeks afhankelijk van de vorm en grootte van de tafel, evenals van het fabricagemateriaal. Een tafel bijvoorbeeld volledig maken van spaanplaat op 4 poten, die in de hoeken van het tafelblad zijn bevestigd, zal niet werken, omdat het spaanplaatmateriaal onvoldoende dikte en sterkte heeft. Maar als in een vergelijkbaar model het tafelblad is gemaakt van spaanplaat en de poten zijn gemaakt van houten balken, dan krijg je een volledig sterk en duurzaam product.

4-poots eetkamer keukentafel

Poten voor een keukentafel kunnen onafhankelijk worden gemaakt volgens een schets, of u kunt kant-en-klare meubelaccessoires in een winkel kopen. Het maken van je eigen benen is een moeizame taak, waarvan de complexiteit afhangt van de configuratie van de benen. Daarom kopen veel mensen liever afgewerkte producten. In een meubelzaak kun je metalen poten voor de keukentafel kopen, dit zijn holle buizen met een diameter van 70 – 90 mm, maar je kunt ook houten gebeeldhouwde poten kopen die op externe balusters lijken voor een houten trap.

De eetkamer keukentafel kan worden ondersteund door een of meerdere poten. Het hangt af van het gewicht van het tafelblad, de vorm en configuratie van de tafel. Hoe verschillende eettafels eruit zien met verschillende aantallen, vormen en maten poten, bekijk de foto’s met houten eettafels hieronder..

Tot zet de eettafel op één massieve poot, het is noodzakelijk om een ​​kruisband van hoge kwaliteit uit te voeren.

Eetkeukentafel op 1 poot

Ook de tafel kan ongeveer twee massieve poten zijn, gescheiden door een bepaalde afstand. Meestal zijn deze tafels rechthoekig of ovaal van vorm. Tafels op twee poten zijn comfortabel omdat mensen die erachter zitten niet met hun voeten op de tafelpoten stoten. Aan de onderkant breiden deze twee poten uit om de voetafdruk te vergroten en zijn ze ook aan de onderkant verbonden door een lateiplank of verstevigingsplank..

Eetkeukentafel op 2 poten

Eetkeukentafel op 2 poten

Eetkeukentafel op 2 poten

Eetkeukentafel op 2 poten

Eettafels met vier poten – de meest voorkomende categorie en het gemakkelijkst uit te voeren, aangezien complexe sterkte- en stabiliteitsberekeningen niet nodig zijn. Het is voldoende om de juiste maat van de poten te kiezen en ze op de juiste afstand van de randen van de tafel te plaatsen. De vorm van het tafelblad van dergelijke tafels kan rond, ovaal, vierkant en rechthoekig zijn..

4-poots eetkamer keukentafel

4-poots eetkamer keukentafel

4-poots eetkamer keukentafel

De vormen van de poten voor de keukentafel kunnen heel divers zijn. Onthoud dat de esthetische aantrekkingskracht van de poten nog belangrijker is dan de schoonheid van het tafelblad, omdat het wordt verborgen door het tafelkleed, terwijl de tafelpoten zichtbaar zijn voor alle gasten.

Aanrechtbladen in de keuken

Het tafelblad van de keukentafel kan zijn gemaakt van massief hout (meubelplaat, dat zijn planken die aan elkaar zijn gelijmd), maar ook van gelamineerd spaanplaat of glas. Natuurlijk zien massieve tafels er verfijnder uit en lijken ze op een kunstwerk, terwijl tafels van gelamineerd spaanplaat gewoon een gewone, onopvallende eettafel zijn. Het uiteinde van de spaanplaat moet worden afgekant, dus de snede moet perfect zijn. Thuis spaanplaat snijden, en zelfs als de snede glad is, is vrij moeilijk. Bovendien, als de snede halfrond is. Het is daarom beter om gelamineerde spaanplaat op een machine te bestellen. Spaanplaat kunt u het beste afsnijden met PVC-tape van 2 mm of dikker of melaminetape. De eerste optie heeft de voorkeur, omdat de randen glad, gelijkmatig en afgerond zijn. Als u met melaminetape over het uiteinde van de spaanplaat plakt, zullen de randen scherp zijn, ze kunnen trekjes op kleding, snijwonden op de huid veroorzaken en de melaminetape is van korte duur en is niet bestand tegen frequente waterprocedures.

Belangrijk! De dikte van het werkblad dient meer dan 25 mm te zijn, bij voorkeur 28 – 35 mm. Als spaanplaat met een dikte van slechts 18 mm wordt gebruikt, is het noodzakelijk om van onderaf versterking te maken in de vorm van een tafelblad van vals multiplex.

De vormen van houten tafelbladen zijn niet zo gevarieerd als de vormen van de poten..

Ronde houten keukentafels

Ronde houten keukentafels - op de onderste poot

Ronde houten keukentafels - op vier poten

Ronde houten keukentafels - op drie poten

Ronde houten keukentafels

Ronde tafels voor de keuken zijn een optie voor een amateur. Het grootste probleem is dat, gek genoeg, zo’n tafel meer ruimte nodig heeft. Je kunt hem niet in een hoek zetten, en als je hem naar de muur verplaatst, maakt het niet uit of er mensen omheen zitten, je hebt vrije ruimte nodig. Een ronde houten eettafel zal geweldig staan ​​in een eetkamer of een grote keuken, woonkamer, waar hij in het midden van de kamer zal staan. In een kleine keuken is een ronde tafel niet geschikt. Tenzij, als er maar een of twee mensen in het huis wonen, en de tafel klein is – niet meer dan 90 cm in diameter. Met ronde tafels kun je experimenteren met ondersteuning. Gebruik bijvoorbeeld slechts één poot of drie poten, maar voor meer stabiliteit worden nog steeds vier poten gebruikt, geïnstalleerd op een afstand van 10-15 cm van de rand van het tafelblad. U kunt geen twee steunpoten gebruiken in tafels met een rond tafelblad – dit ontwerp is onstabiel.

Ovale houten eettafels

Ovale houten eettafels

Ovale keukentafels zijn er in verschillende maten, van kleine tafels voor grote keukens tot enorme tafels die het midden van de eetkamer innemen.

Ovale houten eettafels voor een zachte hoek

Een kleine ovale houten keukentafel is ontworpen voor compacte keukens en kan worden geïnstalleerd in een zachte hoekset, zoals weergegeven op de foto. Maar de meest voorkomende zijn nog steeds grote tafels en middelgrote tafels, omdat ze in gemiddelde woonappartementen passen en er tegelijkertijd veel gasten achter kunnen worden ondergebracht. Als er nergens een grote tafel kan worden geplaatst – de woonkamer en de keuken staan ​​dit niet toe, dan komt een ovale schuifbare houten eettafel te hulp.

Ovale opklapbare keukentafel

Een dergelijke tafel heeft meestal een in tweeën gedeeld tafelblad, waarvan de helften kunnen worden verplaatst, en extra inzetstukken kunnen in het midden van een dergelijke tafel worden geïnstalleerd. Trouwens, de vorm van een dergelijke tafel in opgevouwen toestand kan rond zijn en de tafel krijgt alleen een ovale vorm in de uitgevouwen positie..

Schuifbare houten keukentafels

Het is de moeite waard om in een aparte categorie schuiftafels voor een groot aantal gasten te markeren. Ze kunnen verschillende vormen hebben: rond, ovaal en rechthoekig. De meest voorkomende zijn nog steeds rechthoekige en ovale modellen. Een rechthoekige houten schuiftafel is gemakkelijker zelf te maken dan een ovale, omdat het niet nodig is om de hoeken af ​​te ronden met een timmergereedschap.

Schuifmechanismen voor dergelijke tafels kunnen ook anders zijn. De oude Sovjet-tafels waren niet uitgerust met rolgeleiders of volledige uitrolgeleiders, en de tafel moest uit elkaar worden bewogen, waarbij kracht werd uitgeoefend, terwijl het hout tegen het hout wreef. Vooral als de tafel lange tijd opgevouwen is geweest, was het soms extreem moeilijk om de houten oppervlakken die aan elkaar vast zaten te verplaatsen. Moderne schuiftafels hebben een speciaal uitrolmechanisme, wat het werk enorm vergemakkelijkt en schade aan houten onderdelen en oppervlakken voorkomt. Metalen rails voor de schuiftafel zijn te koop bij de bouwmarkt.

Houten keukenschuiftafels: fotovoorbeelden.

Schuiftafels keuken houten

Schuiftafels keuken houten

Schuiftafels keuken houten

Schuiftafels keuken houten

Schuiftafels keuken houten

Schuiftafels keuken houten

Schuiftafels keuken houten

Schuiftafels keuken houten

Extra houten inzetstukken, die in het midden van de tafel zijn geïnstalleerd, kunnen onder het tafelblad worden opgeborgen wanneer de tafel is ingeklapt. De eenvoudigste manier is om speciale bevestigingsmiddelen voor hen te maken, waarin ze worden gestoken..

Schuiftafels keuken houten

Bij moderne schuiftafels bestaat het inzetstuk uit twee helften die door scharnieren met elkaar zijn verbonden, dubbelgevouwen en met een speciaal mechanisme onder het tafelblad verborgen. Om dit te doen, moet een extra vals tafelblad met een gat in het midden onder het hoofdwerkblad nodig zijn..

Houten keukentafels met glas

Houten keukentafels met glas

Houten keukentafels met glas

Houten keukentafels met glas

Houten keukentafels met glas

Houten keukentafels met glas

Tafels met houten poten, maar met een glazen blad, zijn geschikt voor kamers in een stijl die dicht bij hightech of minimalisme ligt. Soms wordt een glazen tafelblad op een houten frame of houten tafelblad met gaten geïnstalleerd. Het product blijkt in ieder geval futuristisch te zijn. Het tafelblad is meestal gemaakt van gehard glas, het is niet alleen schokbestendig, maar ook veel sterker dan hout en het oppervlak is vrij moeilijk te krassen. De poten zijn met speciale bevestigingsmiddelen aan het glazen tafelblad bevestigd. Zo’n tafel is eenvoudig zelf te maken als u glassnijden bestelt bij een gespecialiseerde organisatie..

Houten transformerende eettafel

Houten transformerende eettafel

Houten transformerende eettafel

Houten transformerende eettafel

Houten transformerende eettafel

Houten transformerende eettafel

Converteerbare tafels zijn een aparte categorie tafels die, opgevouwen, een klein compact nachtkastje vormen. Als je het bij de muur plaatst, duurt het niet meer dan 50 – 60 cm In uitgeklapte staat is zo’n tafel geschikt voor 10 tot 15 personen. Swing-out tafelbladen zijn bevestigd met scharnieren. De meest voorkomende vorm van transformerende tafels is rechthoekig, maar er zijn ook ronde tafels..

Doe-het-zelf houten eettafel

Schema van een houten keukentafel

Om met je eigen handen een houten tafel te maken, moet je een werkplaats hebben, omdat er veel stof zal zijn en het geen zin heeft om in een appartement of huis te rommelen. Eerst moet u een schets maken van de toekomstige tafel met vermelding van de exacte afmetingen. Dan kan het zagen van houten elementen besteld worden bij de zagerij, mocht het niet mogelijk zijn om het zelf te doen. Overweeg om de eenvoudigste houten eettafel te maken.

We hebben de volgende materialen en gereedschappen nodig:

 • Metaalzaag;
 • puzzel;
 • Oefening;
 • Freesmachine;
 • Vlak;
 • Kwast;
 • bouten;
 • Schuurlinnen en schuurmachine;
 • Vernis;
 • Houten planken 22 mm dik;
 • Meubelplaat.

Tekening van een houten keukentafel

De eerste stap is om alle elementen uit te snijden volgens de schets. De poten hebben in ons geval een eenvoudige rechte vorm met uitsparingen, die gemakkelijk met een decoupeerzaag kunnen worden gemaakt en vervolgens kunnen worden schoongemaakt met een slijper en afgeschuind.

De poten van de keukentafel bestaan ​​volgens de tekening uit twee horizontale elementen (steunen) waarmee de tafel op het vloeroppervlak rust, en twee verticale elementen (rekpoten). Ze zijn met elkaar verbonden door een eenvoudige boutverbinding (bouten 8 mm). De bouten zijn doorgedraaid en aan de achterzijde vastgezet met een moer. De montage begint vanaf de onderkant, eerst wordt een verticale poot aan de steunen bevestigd, daarna wordt hetzelfde gedaan met de tweede poot. Vervolgens wordt een longitudinale verbinding in een speciale groef tussen de verticale potenrekken gestoken – een board-jumper. Het wordt vastgezet door de tweede verticale elementen van de steunpoten.

De volgende fase is de installatie van het aanrecht. We plaatsen het afgewerkte meubelbord en op de plaats waar het de bedoeling is om de verticale elementen van de poten te bevestigen, installeren we horizontale dwarsverstijvers. Deze elementen hebben een lengte gelijk aan de breedte van het tafelblad. Vervolgens wordt er een flens van houten blokken bovenop geïnstalleerd. De technologie voor het bevestigen van de flenzen aan het tafelblad en horizontale dwarsverstijvers is gemakkelijker te begrijpen door de video aan het einde van het artikel te bekijken. De omsnoerings-/flensstaaf wordt door de ribben van de verstijvers bevestigd met twee zelftappende schroeven.

Eerst worden de balken aan de lange zijden van het tafelblad bevestigd, vervolgens worden er loodrechte balken aan bevestigd met zelftappende schroeven, die zich langs de smalle kant van de tafel bevinden. Hierdoor is er een vrije ruimte tussen het tafelblad en de flensbalken, wat er niet erg esthetisch uitziet. Een decoratieve houten plank wordt gebruikt om het te bedekken. Om het aan de ongelijke staven te bevestigen, worden deuvels gebruikt. In de staven en planken worden gaten voor deuvels gemaakt. Vervolgens worden houten cilinders, die deuvels, pinnen of pinnen worden genoemd, in de gaten van de omsnoeringsstaven gestoken, nadat ze het gat eerder met lijm hebben ingevet. Vervolgens wordt op de uitstekende deuvels een sierstrip aangebracht. Het tafelblad is klaar.

Het blijft alleen om de tafelpoten aan het tafelblad te schroeven. Hiervoor worden dezelfde bouten gebruikt als voor het bevestigen van de verticale poten aan de horizontale steunen. Het is beter om van tevoren gaten voor hen te maken..

Het ontwerp van deze tafel bleek inklapbaar, na een feest kan hij worden gedemonteerd tot schroeven en verborgen in een kast of achter een kast. U kunt de volgorde en technologie van het maken van een houten tafel met uw eigen handen duidelijker zien in de onderstaande video-instructies..