Meubels en interieurartikelen

Art Deco slaapkamer: subtiliteiten van design, foto-ideeën

Als u een fervent aanhanger bent van verfijnd en enigszins verfijnd minimalisme, maar zich tegelijkertijd uw leven niet zonder elegante luxe voorstelt, gok dan gerust op Art Deco – een stijl die wordt erkend als een uniek fenomeen in architectuur en design en harmonieus het combineren van twee tegengestelde designtrends die harmonieus met elkaar konden opschieten in dezelfde richting. Als u geen voorstander bent van compromisloze oplossingen of als uw gezin niet kan begrijpen wat te kiezen, luxe of minimalistische trends, dan komt art deco u weer te hulp, een elegante mix van elementen van tegengestelde stijlen en op het eerste gezicht , incompatibele kleuren. In een slaapkamer ingericht in art-decostijl, zal niet alleen een voorstander van moderne interieuroplossingen, maar ook een aanhanger van een nobele retro-sfeer zich op zijn gemak voelen. Wat de aandacht trekt naar de Art Deco-stijl, naast de harmonieuze combinatie van het onverenigbare, evenals de waardigheid van de stijl die zijn oorsprong vindt in de Franse tentoonstelling van 1925 – zoek naar antwoorden op deze en andere vragen in dit artikel.

Art Deco-stijl: historische achtergrond

Art Deco, ontstaan ​​in Parijs aan het begin van de 20e eeuw, ging aanvankelijk uit van het gebruik van alleen dure materialen, waarbij de belangrijkste plaats werd gegeven aan waardevolle houtsoorten, edelstenen, krokodillen en hertenleer, evenals ivoor. Een dergelijke verscheidenheid aan materialen bepaalt de belangrijkste kenmerken van de stijl – verfijning, glamoureuze elegantie en een groot aantal glanzende oppervlakken. Sinds de opkomst van de stilistische trend kan er een duidelijke aantrekkingskracht naar Empire en kubisme in worden getraceerd, wat het hoofdidee van de stijl is. Specialisten slagen erin details te vinden van archaïsche kunst, kenmerkend voor oude beschavingen en het primitieve gemeenschapssysteem. Gezien het bovenstaande verandert de art-decostijl in een conglomeraat van meer dan ooit succesvol gecombineerde richtingen, waaronder de Griekse archaïsche en het primitieve primitivisme van de kunst van Afrikaanse stammen, en de verschillende motieven van de oude Egyptische kunst. Harmonisch met elkaar verweven, vormt dit alles één geheel, waar plaats is voor een harmonieuze buurt van exotische originaliteit en avant-garde eenvoud.

“Gestroomlijnde Art Nouveau” is een epitheton waarmee experts de Art Deco-stijl soms liever omschrijven. En dit is niet toevallig, want ondanks de afwezigheid van kunstmatige materialen en een overvloed aan modetrends, zijn er duidelijke tonen van Art Nouveau in, die kunnen worden gevangen door de aandacht te vestigen op de afwezigheid van bloemmotieven en vloeiende lijnen, die meer dan gecompenseerd door het overwicht van abstractie, uitgesproken geometrische vormen en enige scherpte lijnen typisch voor hightech stijl.

Door de sierlijke combinatie van asymmetrische, zigzag en rechte lijnen is de Art Deco stijl niet te verwarren met andere stilistische trends. De opkomst en verspreiding van de art-decostijl leidde tot de intrede in de mode van gebroken lijnen, halfronde en soms bolvormige contouren, evenals asymmetrische driehoeken, die het duidelijkst kunnen worden getraceerd door aandacht te besteden aan de decoratie van de muren van een ingerichte kamer in de art deco stijl.

Een art deco ontwerper wordt niet beperkt door algemeen aanvaarde regels en normen. Hij krijgt volledige vrijheid van handelen en kan zijn meest gedurfde ideeën realiseren, bijvoorbeeld de muren decoreren met sierpleister of massieve gordijnen, relevant in de middeleeuwen, of, zonder verder te gaan dan de moderne stijl, de muren behangen of decoreren met plastic panelen.

Onderscheidende kenmerken van een art deco slaapkamer

 • De aanwezigheid van zigzaglijnen in het interieur, waarvan de uitvoering in het kader van de art-decostijl wordt uitgevoerd met behulp van geometrische patronen of visgraatparket;
 • Trapeziumvormige vormen, die duidelijk worden geraden in het ontwerp van deuren, fauteuils en spiegels;
 • Het principe van stappen, ontleend aan de Assyrische en oude Babylonische cultuur, die de wereld trappiramides en andere gebouwen gaf die tot onze tijd bewaard zijn gebleven. Binnen de art deco stijl wordt deze techniek vaak gebruikt om originele verlichting in een ruimte te ontwerpen;

 • De aanwezigheid van duidelijke contouren en frames is een andere techniek die zijn weg heeft gevonden in de art-decostijl. Met zijn hulp krijgen ontwerpers de mogelijkheid om de nodige accenten te plaatsen, waarbij een of ander detail van het interieur wordt benadrukt met een contrasterend frame dat langs de contouren van het geselecteerde oppervlak loopt;
 • De overvloed aan licht is de belangrijkste techniek waarmee je de nodige accenten kunt plaatsen en wordt gebruikt om de aandacht te vestigen op individuele oppervlakken en om meubels te decoreren. Een voorbeeld is een tweekleurige bank of muurschildering met twee kleuren;
 • Een effect dat in professionele kringen “pianotoetsen” wordt genoemd. Het impliceert een contrasterende afwisseling van donkere en lichte tinten in het interieur. Bijna elke art deco stilistische oplossing gaat gepaard met het gebruik van deze kleurtechniek..

Slaapkamer art deco foto

Art Deco slaapkamerinrichting: kleuren naar keuze

Art Deco-stijl in zijn klassieke verschijningsvorm herkent geen overmatige diversiteit en contrasterende ornamenten. De ontwikkeling van een kleurenpalet is gebaseerd op de keuze van één dominante kleur, die moet worden gekenmerkt door een bepaald niveau van zuiverheid en helderheid, die willekeurig wordt verdund met verschillende minder belangrijke. Om de romantische stijltonen te benadrukken, raden ontwerpers aan om lichte pasteltinten te gebruiken:

 • Wit;
 • melkzuur;
 • blauw;
 • licht groen;

Het is gebruikelijk om een ​​neutrale achtergrondtint te verdunnen met sappige strepen van citroen of sinaasappel. Ondanks de aanvankelijk romantische uitstraling van de stijl, hebben moderne ontwerpers vertrouwd op meer expressieve kleuren, waaronder zwart de dominante kleur. De beloofde zeggingskracht van het interieur komt tot stand met behulp van felle kleuraccenten die gedoseerd worden in – rood, olijfgroen en paars. Het gebruik van vergulding wordt ook aangemoedigd, wat luxe en verfijning toevoegt aan de Art Deco-stijl. Als onderdeel van de art-decostijl zien contrasterende combinaties van zwart en wit, blauw en grijs, wit en bordeaux, lichtbeige en chocolade er spectaculair uit. Volgens de ontwerpers is het voor het inrichten van een slaapkamer in art-decostijl noodzakelijk om niet meer dan drie tinten te kiezen, waarvan er twee neutraal zijn en als achtergrond zullen worden gebruikt, en de derde (goud, brons of zilver) zal een element van luxe worden.

Art deco slaapkamer interieur: waar te beginnen?

Een slaapkamer ingericht in art-decostijl wordt een comfortabele plek waar je wilt ontspannen na een drukke werkdag. In elk detail van het interieur, van de muren tot meubels en decor, kan men de luxe en elegantie van de originele Franse stijl terugvinden. Zodat u aan het einde van de renovatie niet alleen kunt ontspannen in uw slaapkamer, maar ook de verfijning ervan kunt bewonderen, moet u niet alleen een deel van uw ziel in het ontwerp investeren, maar ook veel geld. Ontwerpers raden aan om voor altijd afstand te doen van de angst om ongebruikelijke accessoires en heldere accenten te gebruiken en duidelijk de onzichtbare lijn tussen classicisme en moderniteit te leren onderscheiden, waardoor je een interieur kunt creëren dat elegante verfijning en luxe van monumentale ontwerpoplossingen perfect combineert..

muur decoratie. Als je bent begonnen met een renovatie of hebt besloten om een ​​eerder ingerichte slaapkamer te transformeren met behulp van de art deco-stijlrichting, houd er dan rekening mee dat experts volgens de traditie voorstellen om te beginnen met de decoratie en decoratie van de muren. Hier heeft u verschillende mogelijkheden voor de ontwikkeling van evenementen tot uw beschikking, die u kunt uitvoeren als onderdeel van uw renovatie. Dus, wat bieden ontwerpers in dit geval??

 • Zonder verder te gaan dan de algemeen aanvaarde normen, plak je over de muren met behang;
 • Werk ze af met plastic panelen;
 • Drapeer de muren met stof, zoals gebruikelijk in de geest van de oudheid;
 • Of gebruik sierpleister.

Welke methode van wanddecoratie je ook kiest, het is belangrijk om te onthouden dat binnen de art deco-stijl een overvloed aan zowel rechte als asymmetrische lijnen welkom is, wat gemakkelijk kan worden gerealiseerd door de muren te decoreren met verschillende geometrische of willekeurige ornamenten die een karakteristiek kenmerk van de stijl of floristische tekeningen. Voor degenen die de variatie in het ontwerp van de muren willen uitsluiten, raden experts aan te wedden op neutrale pasteltinten, die nieuw leven kunnen worden ingeblazen met behulp van decoratieve panelen en schilderijen. Het is niet ongebruikelijk dat ontwerpers de voorkeur geven aan afgeronde vormen (golven, cirkel of ovaal), waarvan de creatie wordt uitgevoerd met gipsplaat, die de nodige vorm krijgt.

Vloer- en plafondafwerking. Het ontwerp van deze oppervlakken binnen de art deco-stijl is ook behoorlijk variabel. De vloer kan afgewerkt worden met parket of traditioneel tapijt. Vaak zie je in dergelijke appartementen zelfnivellerende vloeren, die zich onderscheiden door speciale schoonheid en verfijning..

Het plafond onderscheidt zich ook door zijn originaliteit: Art Deco verwelkomt getrapte structuren met meerdere niveaus, gekenmerkt door de aanwezigheid van prachtige rondingen. Gekleurde verlichting en decoratief stucwerk zullen plafondstructuren transformeren en ze het gewenste effect geven. Het is mogelijk om de geometrische vormen van de kamer te benadrukken met behulp van randen, aangebracht op de voegen van het plafond..

We decoreren de slaapkamer in art-decostijl: de materiaalkeuze

De kenmerken van de Art Deco-stijl, die eerder werden aangegeven, en de vereisten voor het ontwerp van de kamer, bepalen het gebruik van de volgende afwerkingsmaterialen:

 • Hout, vaak ingelegd met halfedelstenen en edele metalen;
 • Echt leer (zebrahuid is het meest harmonieus in de art-decostijl);
 • Keramische tegels gekenmerkt door de aanwezigheid van een glanzend oppervlak;
 • Aluminium en roestvrij staal;
 • Veelkleurig glas en spiegels;
 • En ook een groot aantal reflecterende oppervlakken, zoals gelakt hout.

De subtiliteiten van de art-decostijl: een verlichtingsproject creëren

Moderne ontwerpers kunnen zich geen art deco voorstellen zonder veel lampen die zich onderscheiden door originaliteit en verscheidenheid aan vormen: voor deze stijl zijn trapeziumvormige, bolvormige en meertraps lampen, waarvan de vorm op een toren lijkt, niet ongewoon. Zelfs als u plafondverlichting in uw slaapkamer plant, is dit geen reden om de secundaire armaturen die een luxueuze sfeer creëren, weg te doen. Zo kunt u veilig schansen aan de muur hangen en tal van lampen en staande lampen op de tafels plaatsen..

Met de veelheid aan combinaties die kunnen worden gemaakt terwijl u tegelijkertijd verschillende verlichtingsarmaturen inschakelt, kunt u de sfeer van uw slaapkamer eindeloos bijwerken en opfrissen, waardoor het uiterlijk onherkenbaar verandert. Door te vertrouwen op de magie van art-decoverlichting, kunt u de instelling van uw slaapkamer met een handbeweging veranderen. Een ander integraal onderdeel van een Art Deco-slaapkamer is ingebouwde verlichting, evenals ingebouwde spots in de nachtkastjes of nachtkastjes, die een echt magische sfeer in de slaapkamer creëren..

Naast de verlichtingsfunctie zullen de lampen in de art deco slaapkamer het bohemian interieur van de kamer accentueren. De plafondkroonluchter wordt in dit geval de belangrijkste focus in het verlichtingsproject en is versierd met handgesmede elementen, halfedelstenen en edele metalen – verguldsel en zilver.

Een ander universeel accessoire dat past in de art-decostijl zijn spiegels, waarmee je zelfs het plafond kunt decoreren. Daarom heeft het geen zin om je te beperken tot één spiegel, die bescheiden in de hoek hangt – voel je vrij om de kamer te versieren met dit accessoire. Ondanks het feit dat een van de functionele doelen van spiegels is om de slaapkamerruimte visueel te vergroten, is dit niet hun belangrijkste functie. Binnen de art-decostijl is de belangrijkste rol van spiegels om het effect van meerdere details en ornamenten te creëren, die, weerspiegeld in een groot aantal vlakken, de ruimte vergroten en extra luxe en rijkdom toevoegen. Met het oog op deze kenmerken verzekeren de ontwerpers dat het meest voordelige decor voor een art deco-slaapkamer een enorme spiegel is die zich bij de kaptafel bevindt, of een spiegelgevel waarmee de kastdeuren zijn versierd. Een echt hoogtepunt van Art Deco kan worden beschouwd als een spiegel van verschillende geometrische vormen, versierd met een massief frame in de vorm van zonnestralen..

Meubels en interieurartikelen: basiskenmerken

Ondanks het feit dat alle bovenstaande kenmerken van de stijl de integrale kenmerken zijn, die een speciale sfeer van luxe en elegantie van de Boheemse stijl vormen, zijn ze slechts een ornament, een stijlvol en helder kader van een compleet beeld. Het juweel van een slaapkamer in art-decostijl is, net als elke andere slaapkamer, het bed, dat in art-decostijl speciale kenmerken heeft die nergens anders voorkomen. Omdat het ontwerp van een slaapkamer in art-decostijl een soort fundamentalisme vereist, kan het interieur van de slaapkamer niet zonder een breed, volumineus bed met een zacht hoofdeinde, in het ontwerp waarvan de echo’s van de rococo-stijl duidelijk zijn getraceerd.

Als je zo’n bed niet voor een betaalbare prijs in een winkel kunt kopen, kun je zelf een zacht hoofdeinde maken, waarvan de bekleding is gemaakt van stof en watten..

Het is bevestigd aan het stijve hoofdeinde van een traditioneel bed en vervolgens versierd met knopen, die ook met uw eigen handen kunnen worden gemaakt. Als u ons advies opvolgt en vertrouwt op een handgemaakt hoofdborddecor, zal niemand, zelfs de beroemdste meubelfabriek, u en uw “eigen geesteskind” niet kunnen overtreffen. De enige vereiste voor een bed is de aanwezigheid van hoge, licht gebogen poten en de vorm van het hoofdeinde moet zo laconiek mogelijk zijn, zonder krullen..

Ondanks de zachtheid van de art-decostijl, heeft zelfs deze zijn eigen strikte regels. In dit geval hebben ze betrekking op de aanwezigheid van nachtkastjes, die aan beide zijden van het hoofdeinde van het bed moeten worden geplaatst. In overeenstemming met deze vereiste is het niet nodig dat de nachtkastjes noodzakelijkerwijs deel uitmaken van de slaapkamerset, bovendien impliceren moderne stijlopties het gebruik van individuele accenten uit de Franse richting, wat geen kwaad kan om de slaapkamer een Art Deco te noemen -stijl kamer. Ontwerpers bieden bijvoorbeeld aan om een ​​slaapkamer te versieren, waarvan het project elementen van verschillende stijlen gebruikt die visueel combineren.

Het kan een enorm zacht bed zijn, actueel in de art-decostijl, en een lichte ladekast gedecoreerd in de Provençaalse stijl. Of probeer uw gasten te verrassen met ingebouwde nachtkastjes aan weerszijden van het bed, die echo’s zijn van ultramoderne motieven in Art Deco. Dit kan geen kwaad om de stilistische inrichting van de slaapkamer een volwaardige art deco te noemen, gezien de aanwezigheid van vele visuele accenten, zoals een getrapte kroonlijst, sierlijk stucwerk aan het plafond en de muren, evenals brede plinten.

En voor degenen die gevoelig willen zijn voor de dogma’s van de klassieke art deco, raden ontwerpers aan aandacht te besteden aan de nachtkastjes die zijn ingelegd met edelstenen en halfedelstenen en versierd met geometrische patronen. Omdat de art-decostijl aanvankelijk neigt naar adel en luxe, onderscheidt het kleurenschema van meubels zich door het wijdverbreide gebruik van brons, verouderd goud of melkkleuren. Experts raden ook aan om niet bang te zijn om op contrasten te spelen, bijvoorbeeld een turquoise stoel, die een lading van liefde en positiviteit draagt, met een kledingkast of dressoirs met lichte tinten, ziet er erg harmonieus uit.

Als u van plan bent een kledingkast in de slaapkamer te installeren, zorg dan voor de inrichting van de gevels: idealiter moeten ze worden versierd met decoratieve ornamenten of ongebruikelijke fotoafdrukken.

Art Deco gordijnen en textiel: kenmerken naar keuze

Het interieur in de slaapkamer in art-decostijl bepaalt de bijzondere zorg bij de keuze van textiel, omdat het in dit geval onmogelijk is om de inrichting van de slaapkamer voor te stellen zonder zware, luxueuze gordijnen die zelfs de meest veeleisende ontwerper kunnen verrassen met hun textuur en ornament..

In het kader van Art Deco zijn zware gordijnen, kussens met massieve gordijnen en spreien van fluweel, zijde of satijn en versierd met mystieke ontwerpen of bloemmotieven geschikt. Een massieve kroonlijst versierd met vergulding en gegoten inzetstukken zou geschikt zijn. De kleur en het patroon van kussens, gordijnen en spreien moeten worden herhaald in de zachte bekleding van stoelen, fauteuils of een poef.