Ladder

Hoe een trap met je eigen handen te schilderen

Als ze eenmaal hebben ontdekt hoeveel het kost om een ​​trap te schilderen, besluiten velen om deze vaardigheid zelf onder de knie te krijgen. Het is niet verrassend dat al het ladderwerk niet goedkoop is. om een ​​langdurig en mooi resultaat te bereiken, vereisen ze strikte naleving van technologie. Nadat u uw trap eenmaal in huis of op straat hebt geverfd, doet u onschatbare ervaring op, waardoor u de coating ook na vele jaren met uw eigen handen kunt herstellen. Bovendien is al het schilderwerk met de selectie van verf- en verniskleuren best interessant en vereist het geen speciale fysieke kracht..

Inhoudsopgave:

  • Oppervlaktevoorbereiding
  • Schilderen
  • Vernis applicatie:

De noodzaak om trappen te schilderen

Ladders van hout worden, net als ladders van metaal en andere materialen, blootgesteld aan veel invloeden van buitenaf, die ze, als ze niet goed worden beschermd, snel onbruikbaar maken. Ten eerste is het de constante mechanische belasting van het lopen op de treden en het vasthouden van de leuningen. Het is niet verwonderlijk dat het de trappen en trappen zijn die het snelst worden uitgewist en vuil. Het zijn deze gebieden die speciale aandacht moeten krijgen bij het aanbrengen van de aflak. De duur van het gebruik zonder restauratie hangt af van waarmee de treden van de trap moeten worden geverfd. Ten tweede is de trap, waar deze zich ook bevindt, onderhevig aan schommelingen in vochtigheid en temperatuur, die na verloop van tijd de sterkte en het uiterlijk kunnen beïnvloeden. Als de zonnestralen de houten treden raken, is het ook belangrijk om ze te beschermen tegen uitdroging..

Hoe de trap in huis te schilderen?

Bij het kiezen van een bekleding voor een trap dient u rekening te houden met de houtsoort waaruit deze is gemaakt, de kleur van het hout en de voorwaarden voor de plaatsing van de trap. Coniferen (dennen, sparren, sparren) hebben dus de neiging om harsen uit te stoten die de hechting van hout aan verven en vernissen verslechteren. Hardhout is van deze eigenschap beroofd en er is niets om bang voor te zijn. Bovendien absorberen de naalden het vloeibare deel van de verf of lak niet gelijkmatig. Los hout absorbeert meer, terwijl dicht en ouder hout minder absorbeert, daarom moeten verven en vernissen in veel lagen worden aangebracht.

verven

Als u kiest welke kleur de trap moet schilderen, is het de moeite waard om de schaduw zo natuurlijk mogelijk te kiezen, om het natuurlijke uiterlijk van het ras niet te bederven. Nadat u hebt gekozen welke kleur u de trap wilt schilderen, moet u beslissen over het type verf. Gepigmenteerde afwerkingsmaterialen zijn goed omdat ze tijdens de montage veel gebreken verbergen, waaronder de ladder kan worden geplamuurd. Maar tegelijkertijd blijken ook veel externe voordelen van natuurlijk hout onder een verflaag verborgen te zijn..

Op voorwaarde dat de trappen zich in het huis bevinden, waar er weinig nadelige effecten zijn, zullen olieverf op kunstmatige lijnolie of zelfs cellulosecoatings loslaten. Als de trap buiten is, heeft u alleen verf op natuurlijke drogende olie nodig. Tikkurila Empire alkydverf is geschikt om trappen met je eigen handen te schilderen. het is gemakkelijk aan te brengen met een kwast. Op houten oppervlakken leggen Betolux- en Pesto-verven ook glad zonder vegen. Betolux urethaan-alkydverf is ideaal voor eerder geverfde oppervlakken, maar is niet voldoende slijtvast bij veelvuldig gebruik, niet geschikt voor drukke ruimtes. Pesto alkydverf is duurzamer en geschikt voor vochtige ruimtes of ruimtes die regelmatig schoongemaakt moeten worden, zoals een kinderkamer.

Gelukkig

Kleurloze lakken zijn goed omdat ze de natuurlijke textuur van hout niet verbergen, maar benadrukken. Hun voordeel is ook dat ze zeer snel drogen en gemakkelijk te gebruiken zijn. Er zijn vernissen op alcoholbasis en nitrocellulosevernissen. De eerste is een hars in een organisch oplosmiddel en wordt uitsluitend gebruikt voor binnentrappen, omdat: de film is, wanneer een dergelijke coating uithardt, niet vorst- en vochtbestendig genoeg. Als u van plan bent een straatladder te vernissen, gebruik dan een nitrocellulosemateriaal dat colloxyline en weekmakers bevat die de coating versterken..

De meest gevestigde vernisfabrikanten op de markt zijn Parade en Trae Lyx. De lak van de Duitse productie Parade onderscheidt zich door een hoge slijtvastheid en gebruiksgemak dankzij de snelle droging. Het heeft ook niet zo’n doordringende penetrante geur als sommige anderen. Dutch Trae Lyx lakken zijn nog duurzamer en slijtvaster, want hun vaste component is 35%. Deze eigenschap maakt ze gemakkelijk te gebruiken voor het afdekken van de trappen van openbare gebouwen. Deze lak is absoluut transparant, bedekt het oppervlak gelijkmatig, zonder de glansgraad bij verschillende kijkhoeken te veranderen. En ondanks zoveel voordelen heeft het toch één nadeel, namelijk een lange droogtijd. Volledige belasting van de treden kan pas 7 dagen na het aanbrengen worden gegeven.

poetsmiddelen

Na het aanbrengen van vernis of verf is het mogelijk dat de treden nog niet af zijn. Om de boom te laten schitteren, glinsteren in de zon, kan deze worden bedekt met vernissen. De kleur van de lak is afgestemd op de kleur van het hout, maar om de soort niet donkerder te maken. De polish wordt aangebracht met een borstel of doek, voordat het oppervlak wordt gereinigd. Op nitro gebaseerde poetsmiddelen worden alleen aangebracht op nitrocellulosevernissen en -verven.

Emaille

Ze geven tegelijkertijd de gewenste kleur aan de trap en beschermen deze tegen nadelige invloeden door de vorming van een dichte film. Het email wordt verkregen door een kleurloze vernis te mengen met een pigment. Emaille wordt aangebracht met een spuitbus en de inhoud moet grondig worden gemengd voor het spuiten. In een rustige vorm is glazuur een gelachtige substantie. Na roeren door te schudden wordt het vloeibaar. In de spuitbus zitten speciale metalen ballen die het materiaal schudden.

Sirca Italiaans email onderscheidt zich door zijn hoge oppervlaktesterkte en weerstand tegen vergeling. Emaille van dit merk is verkrijgbaar in zowel glanzend als mat. Sneldrogend in 60 minuten en voldoende inwerktijd maakt het gemakkelijk om zelf de trap te bekleden met dergelijk email. Zweedse lakken en lakken Synteko hebben zich ook behoorlijk goed bewezen. Ze zijn geschikt voor mensen die hun huis zo milieuvriendelijk mogelijk willen maken, omdat dit bedrijf voegt geen voor de mens schadelijke NMP-polymeren toe aan verf- en lakproducten.

Impregnaties

Impregnaties zoals beits of Pinotex geven het hout niet alleen kleur, ze hebben antiseptische en brandwerende eigenschappen. En daarbovenop kunt u elke afwerkingsvernis aanbrengen. Voor trappen verdient het de voorkeur om impregnaties op olie- of wasbasis te gebruiken, vooral als u er voor het eerst mee werkt. Het zijn deze impregnaties die in meerdere lagen kunnen worden aangebracht, zonder angst voor vegen of vlekken, in tegenstelling tot alcohol- en nitro-impregnaties, die onmiddellijk worden geabsorbeerd. Impregneermiddelen kunnen worden verkocht in de vorm van een kant-en-klare oplossing of poeder, die alleen met water moet worden verdund. Daarnaast is er geen spuit- of spuitpistool nodig om de olievlek aan te brengen, dit kan eenvoudig met een kwast..

Hoe een trap met je eigen handen te schilderen

Oppervlaktevoorbereiding

Om het oppervlak van de treden gelijk te maken, zijn ze stopverf en gepolijst. De plamuren zijn afgestemd op de kleur van het hout. Begin na het drogen te schuren met schuurpapier of cycli. Neem na de eerste schuurbeurt een aantal dagen een pauze om de pool omhoog te brengen en schuur hem vervolgens schoon. Voor het aanbrengen van verf wordt het oppervlak geprimed, waarbij de primer 2 keer op alle oppervlakken wordt aangebracht.

Schilderen

Het is belangrijk om te weten hoe en hoe je de trap moet schilderen. Het is het beste om verf of vlekken zoals vlekken te spuiten. Er zijn pneumatische en elektrische sprays, met hun hulp wordt de laag gelijkmatiger aangebracht. Maar als je geen spuitpistool hebt, kun je ook gewone borstels gebruiken. Voor dikkere, langer houdbare en langzaam drogende verven hebben borstelharen de voorkeur. Voor vloeibare coatings zijn platte, zachte haarborstels het beste. Ze worden ook wel fluiten genoemd. De lengte van het haar van een dergelijke borstel moet ongeveer twee keer de diameter zijn. De borstelharen moeten korter zijn voor dikke verf en langer voor vloeibare verf. Bij het werken moet de borstel in een hoek van 45 graden ten opzichte van het te coaten oppervlak worden gehouden. Om de kwast aan het einde van het werk van verf te reinigen, kunt u deze in terpentijn of een speciaal oplosmiddel dompelen..

Zelfs ervaren vakmensen weten niet alles hoe ze een trap correct moeten schilderen. het resultaat wordt altijd puur subjectief beoordeeld. Niet iedereen weet dat de coating pas in 2-3 lagen wordt aangebracht nadat de vorige volledig is opgedroogd. Met een borstel wordt de impregnering gelijkmatig over het gehele oppervlak van de trede verdeeld, zodat er geen speciale vlekken ontstaan. Eerst wordt de ene kant van de trede geverfd, vervolgens wordt de trede omgedraaid en wordt de achterkant geïmpregneerd. Tegelijkertijd is het noodzakelijk om tijd te hebben om de hele stap gelijkmatig te bedekken voordat de coating droogt, zodat er geen zichtbare vegen zijn. Om het omdraaien van de houten opstap makkelijker te maken en de impregnering minder gesmeerd is, is het handig om houten onderzetters te gebruiken. Als de eerste laag verf of vernis langs de houtnerf wordt aangebracht, moet de tweede overdwars worden aangebracht. De derde laag wordt opnieuw aangebracht, dus de trede wordt zeer zorgvuldig overschilderd. Vergeet niet om de verf regelmatig te roeren, dit beschermt je tegen de vorming van klonten en sediment op de bodem..

vernissen

Het lakken van hout moet in een zo schoon mogelijke omgeving worden uitgevoerd, zodat er geen stof neerslaat op de pas gelakte afwerking. Voor het aanbrengen wordt ook de trede of baluster zelf grondig gereinigd en gepolijst. Als het hout een defect heeft, kan het ook voorzichtig onder de lak worden geplamuurd met een stopverf in de kleur van het hout. Brede delen worden gelakt met een spuitpistool en smalle met een dunne borstel. Bij het werken met vernissen is het belangrijk om de huid van de handen en de luchtwegen te beschermen tegen het binnendringen van giftige stoffen.