Ladder

DIY houten ladder

Moderne landhuizen of landhuizen zijn zelden gebouwd met één verdieping, meestal met twee verdiepingen, drie verdiepingen of één verdieping met een zolderverdieping. In dit geval is het altijd nodig om op de een of andere manier hoogwaardige beweging tussen verdiepingen mogelijk te maken. Een goede oplossing zou zijn om houten trappen te vervaardigen die een comfortabele instap kunnen bieden en zware meubels of apparatuur kunnen dragen. Laten we meteen zeggen – dit is geen gemakkelijke zaak. En als het mogelijk is om minimaal een project of zelfs afgewerkte trapelementen bij de fabrikant te bestellen, dan is het beter om dat te doen. Welnu, als je zeker bent van je capaciteiten, timmervaardigheden en vrije tijd hebt, kun je proberen de trap zelf te maken. In het kader van dit artikel gaan we kort in op wat voor soort bouwladders zijn, hoe je een berekening uitvoert en hoe je een ladder maakt..

Inhoud:

Houten trapconstructie

Het is noodzakelijk om het ontwerp van de trap te kiezen op basis van de ruimte die kan worden gebruikt, het gemak van locatie, configuratie en heffen, evenals om esthetische redenen.

Conventioneel kunnen alle houten trappen worden onderverdeeld in spiraal en mid-flight.

Spiraal houten trap

Wenteltrappen worden vrij zelden gebruikt. Meestal in extreem krappe ruimtes. De tweede reden kan de wens van de eigenaar zijn – om esthetische redenen. Opgemerkt moet worden dat wenteltrappen weinig nut hebben. Het is bijvoorbeeld extreem moeilijk om er zware meubels overheen te dragen. Met andere woorden, het kan alleen dienen voor de afdaling – de beklimming van één persoon. Voor de vervaardiging ervan zullen complexe berekeningen moeten worden uitgevoerd, omdat deze op één pijler zal vertrouwen – een ondersteuning. De kleinste fout in sterkteberekeningen kan tot trieste gevolgen leiden..

Marcherende trappen – de meest voorkomende. Ze bestaan ​​uit hun marsen, ze worden ook wel “trappen” genoemd, d.w.z. direct trappen en platforms die de marsen scheiden. Er kunnen één of meerdere marsen zijn. En er zijn misschien helemaal geen platforms als de trap één vlucht is.

Looptrappen kunnen een ander ontwerp hebben, je kunt ze in detail zien in het onderstaande schema.

Soorten houten trappen

Er zijn rechte looptrappen. Bovendien kunnen ze één-mars en twee-mars zijn, gescheiden voor bewegingsvrijheid door de site. Deze ladders kunnen tegen de muur worden geplaatst of helemaal niet tegen de muur leunen. Kenmerkend voor rechte trappen is dat ze veel ruimte innemen..

Meestal worden tweetraps draaibare trappen gemaakt om ruimte en gebruiksgemak tussen verdiepingen in het huis te besparen. Rotatie kan in een rechte hoek (90 °) of een andere hoek, tot 180 °.

De mars kan een gebogen structuur hebben met een handige hoek voor het betreden van de trap. In dit geval kunnen alle stappen ook roterend zijn..

Ook mogen trappen met twee en drie trappen geen platforms hebben, maar alleen draaiende treden.

Om het juiste trapontwerp voor een bepaalde situatie te kiezen, is het noodzakelijk om de vrije ruimte die onder de trap kan worden gebruikt op te meten, kleine berekeningen te maken en een tekening te maken. De tekening moet laten zien hoe de trap zich bevindt, of de elementen interfereren en hoe comfortabel het zal zijn.

Elementen van houten trappen

Elementen van een houten trap

De bovenstaande foto toont de elementen waaruit de trap bestaat, en hun namen zijn aangegeven..

Kosour is een dragende balk die trappen en stootborden van onderaf ondersteunt. Alle lasten vallen erop.

boogpees vervult ook een dragende functie. Tegelijkertijd zitten er uitsparingen in, waarin de treden met het uiteinde worden opgewonden. Dit ontwerp wordt aan één kant gebruikt als de trap aan de muur grenst, en aan beide kanten – als de vlucht tussen twee muren is ingeklemd. Een boogpees heeft minder de voorkeur dan een stringer vanwege het feit dat deze niet bestand is tegen zware belastingen. Daarom proberen ze, zelfs in het geval van een ladder die aan de muur grenst, deze nog steeds uit te voeren op Kosoura.

Stappen voor trappen – houten balken, bestaande uit een trede (horizontaal) en een stootbord (verticaal). We stappen met onze voeten op het loopvlak. En de riser is een verticale balk onder de trede, die de loopvlakruimte omsluit en een ondersteunende functie vervult. Je kunt trappen maken zonder stootbord, in dat geval is de ruimte van de trede vrij, zal het been niet rusten, maar de structuur zal minder sterk en betrouwbaar zijn.

De treden kunnen rechthoekig zijn, straal voor een mooie toegang tot de trap, roterend onder een bepaalde hoek om het scheidingsplatform te vervangen en inlopen – de eerste trede van een niet-standaard vorm.

balustrades voor trappen – houten balusters en leuningen. Hun vorm en grootte kunnen variëren. In principe worden balustrades op bestelling gemaakt, in de vorm die de klant wenst..

Als de trap meer dan één vlucht heeft, omvat het ontwerp: ondersteuningspost of pilaren op de keerpunten van de trap.

Voordat u doorgaat met het maken van trappen, is het noodzakelijk om berekeningen te maken en een tekening in te vullen. Houten tekeningen voor trappen worden zowel zelfstandig als met behulp van speciale architecturale programma’s gemaakt. In dat laatste kun je ook berekeningen uitvoeren. Een goede oplossing is om contact op te nemen met een bedrijf dat gespecialiseerd is in houten trappen. Zo bent u zeker van de kwaliteit en nauwkeurigheid van berekeningen..

Berekening van een houten trap

Aantal treden en stootbordhoogte

De eerste stap is het berekenen van het aantal treden en de hoogte van de riser. Deze twee parameters zijn met elkaar verbonden, maar eerst hebben we de hoogte van de trap nodig..

Om de hoogte van de trap te bepalen, meten we de afstand van de basis van de laatste verdieping van de eerste verdieping tot de laatste verdieping van de tweede verdieping. Als de afgewerkte vloer nog niet is uitgerust, moeten de afmetingen worden gelegd op basis van de berekening “op het oog”. Omdat de houten trap pas op de afgewerkte vloer ligt. In dit geval gaan we ervan uit dat de hoogte van vloer tot plafond 250 cm is, de dikte van de tussenvloer overlap samen met de vloer is 35 cm. Totaal 285 cm.

We maken de berekening op basis van de hoogte van de riser. Het feit is dat deze maat meestal standaard is en varieert van 15,2 tot 19,7 cm.Er wordt aangenomen dat deze hoogte het meest optimaal is voor gebruiksgemak. De kleinere zal de trede omverwerpen. Groot – te zwaar om te beklimmen en moeilijk af te dalen. Van dit interval nemen we de gemiddelde waarde (u kunt elke nemen) – 17 cm.

Aantal treden = traphoogte / stootbordhoogte;

16,76 = 285/17;

Aangezien het aantal stappen niet oneven kan zijn, ronden we naar boven af ​​- 17 stuks.

We hebben echter twee manieren. We kunnen de eerste opwindstap klein maken en de rest met een stijgbuis van 17 cm. En we kunnen herberekenen en een nauwkeuriger, maar ongelijkmatig resultaat krijgen.

Deel hiervoor de hoogte van de trap door het aantal treden: 285/17 = 16,76 cm.

We kunnen dus 17 identieke stappen uitvoeren met stootbord hoogte 16,7 cm.

Draad dikte

Draad dikte

Er wordt aangenomen dat het minimum voor het gemak de breedte van het loopvlak 22 cm moet zijn en het maximum 37 – 40 cm.Als het minder is, zal het moeilijk zijn om af te dalen, als het meer is, zal de trede verdwalen.

Voor een meer nauwkeurige berekening is er een afhankelijkheid:

Waar,

a – stijghoogte;

b – loopvlakbreedte.

Laten we de tweede formule proberen: 47 cm – 16,7 cm = 30,3 cm. Deze breedte is redelijk acceptabel, we kunnen het naar boven afronden 30 cm.

Laten we omwille van de interesse berekenen met de tweede formule: 2a + 16,7 = 64; a = 23,65 cm Deze breedte is te klein, dus we zullen de gegevens gebruiken die zijn verkregen uit de vorige formule.

De breedte van de mars van een houten trap

In principe is de breedte van de mars op geen enkele manier strikt gereguleerd, maar het aantal marsen hangt af van de plaats waar de trap kan worden gebruikt.

Er wordt aangenomen dat de minimale comfortabele breedte van de mars 80 cm is.Als de trappen smaller zijn, zullen er problemen zijn met de doorgang van veel mensen of met het meenemen van meubels. Opties van 100 tot 140 cm zullen succesvol zijn.

Om de hele trapstructuur er organisch uit te laten zien, kunt u deze hint gebruiken: de breedte van de mars moet een veelvoud zijn van de breedte van het loopvlak. In ons geval zijn dit 60 cm, 90 cm, 120 cm en 160 cm.

Ladderlengte:

Om de lengte van de trap te berekenen, hebben we slechts twee waarden nodig die we al hebben berekend, dit is de breedte van het loopvlak en het aantal treden.

Ladderlengte = loopvlakbreedte * aantal treden (zonder de laatste – dit wordt de verdieping van de tweede verdieping);

30 * 16 = 480 cm.

4 meter en 80 cm – vrij lange lengte, die veel ruimte “vreet”.

Daarom, als het niet mogelijk is om zo’n trap in één mars en een rechte lijn uit te rusten, moet je het ontwerp veranderen en twee maart maken met een draai van 180 °. In dit geval kunt u een scheidingsplatform maken of u kunt draaistappen maken. Dergelijke berekeningen worden het gemakkelijkst gedaan in speciale programma’s, ook daar zal de locatie van de trapelementen duidelijk zichtbaar zijn..

Vrije hoogte boven treden

Openingshoogte boven de trap

Een belangrijke parameter. Het begin van de mars van de trap valt bijna altijd onder het plafond, waardoor de vrije ruimte boven het hoofd van de persoon die de trap oploopt kleiner wordt.

Zelfs in het stadium van het maken van een tekening, is het noodzakelijk om de hoogte te berekenen van de hoogste trede onder het plafond tot het plafond. De minimaal toegestane waarde die zelfs voor de langste mensen gemakkelijke toegang tot de trap kan bieden, is 195 – 200 cm.

Stringer lengte

Berekend door de stelling van Pythagoras.

Ladderlengte2 + ladderhoogte2 = draagbalklengte2;

4802 + 2852 = stringerlengte2;

230400 + 81225 = lengte draagbalk2;

Stringerlengte = 558,23 zie.We nemen met een marge van 560 of 580 cm.

Hoe maak je een houten trap?

Enkelvoudige rechte houten ladder

De eenvoudigste oplossing zou zijn om een ​​project en kant-en-klare trapelementen bij het bedrijf te bestellen, met alle benodigde uitsparingen. Alle items worden genummerd. Nadat de gedemonteerde trappen op de bouwplaats zijn afgeleverd, worden de houten trappen gemonteerd volgens de bijgevoegde tekening en schema. Je hoeft dus geen speciaal snoeigereedschap en stof in huis te kopen..

Wij kopen materiaal voor een houten trap

Als u besluit om een ​​houten trap zelfstandig te plaatsen, begin dan met de aankoop van bouwmaterialen.

Voor bowstrings of stringers is een staaf van 50 * 250 mm vereist. De minimale breedte kan 150 mm zijn, als de constructie van de trap dit toelaat.

Voor de treden kopen wij balken met een minimale dikte van 25 mm, dikkere kunt u nemen.

Voor treden kunnen balken het beste worden genomen van 30 tot 40 mm. En je kunt hetzelfde zijn als voor de stappen.

We bestellen leuningen en balusters bij de fabrikant of kopen kant-en-klare, want om ze zelf en mooi te maken, moet je behoorlijk wat ervaring, kennis en vaardigheden hebben..

Installeer stringers of bowstrings

De stringer verminderen met de breedte van de stap

We snijden de balk, die we voor de kosour hebben gekocht, van boven en van onder zodat de gewenste lengte van de trap wordt verkregen. Vervolgens snijden we van onderaf de dikte van één loopvlak af, d.w.z. 5 cm.

Belangrijk! Bij de berekening van het aantal treden hebben we namelijk geen rekening gehouden met de dikte van de treden. Het is echt niet belangrijk voor de hele structuur, behalve voor de eerste trede – de hoogte neemt niet toe met de dikte van het loopvlak.

We markeren de stringer voor een houten trap

Vervolgens snijden we de openingen voor de treden in de stringer uit. Markeer op het bouwvierkant de hoogte van de trede en de breedte van het loopvlak minus 2 – 4 cm. Breng vervolgens met een potlood de markeringen over op het binnenoppervlak van de balk.

Knip de stringer uit voor een houten trap

Zaag het overtollige af. Het is beter om een ​​decoupeerzaag of zaag te gebruiken. Maar bij afwezigheid van, kunt u een handzaag gebruiken.

Dan zetten we de kosour op de plek waar de trap komt te staan. De bovenrand moet tegen het plafond aanliggen en de onderkant moet strak tegen de vloer van de eerste verdieping aanliggen. We controleren de horizontaliteit van de sneden voor de stappen.

Belangrijk! We hebben twee van dergelijke kosour nodig, maar afhankelijk van de belastingen die de trap moet weerstaan, kan er meer kosour zijn. In dit geval knippen we alle andere uit en gebruiken we de eerste als sjabloon..

Het oppervlak van de stringer schuren

We schuren alle oppervlakken zorgvuldig. Indien nodig frezen we de buitenranden, maken rondes (voor schoonheid).

We repareren de liggers van de houten trap

Onderaan en bovenaan moeten de liggers met een balk met elkaar verbonden worden. Om dit te doen, knippen we ze een kwart van de onder- en bovenkant uit. We bevestigen het aan een dikke balk met ankerbouten. Als het mogelijk is om de stringers aan de muren te bevestigen, dan gebruiken we ook ankers.

Als we één snaar gebruiken, moet deze op de vereiste lengte worden gesneden. Knip vervolgens de binnenkant uit met een snijder gaten – uitsparingen voor de treden. De pees wordt met ankers aan de muur bevestigd.

Belangrijk! We controleren de juiste locatie van de boogpees en kosour aan de andere kant, ze moeten zich op hetzelfde niveau bevinden zodat de treden geen helling hebben.

Wij installeren trappen en stootborden

Nadat de stringers stevig zijn bevestigd, beginnen we de risers te plaatsen.

Om dit te doen, snijden we de balk in het vereiste aantal stootborden van een bepaalde lengte. We egaliseren ze ten opzichte van elkaar en schuren ze.

Installatie van risers voor stringers

We bevestigen het aan de stringer met zelftappende schroeven vanaf de voorkant. Daarna zullen we ze plamuren of verbergen onder decoratieve elementen. Je kunt ook speciale lijm gebruiken.

Wanneer alle benaderingen zijn geïnstalleerd, gaat u verder met de stappen – treden.

Om dit te doen, zagen we de balk ook in het aantal stappen min één. Daarna schuren we hun oppervlak en snijden we de uitstekende buitenrand schuin af..

Installatie van treden van een houten trap

Vervolgens plaatsen we ze bovenop de risers en bevestigen ze met zelftappende schroeven of schroeven.

Belangrijk! Als we aan één kant een pees gebruiken, plaatsen we de trede in de groef die in de pees is gesneden, nadat we de rand van de trede en het gat in de pees met lijm hebben gelijmd.

Installatie van balusters van een hek van een houten trap

We installeren de balusters op de treden en bevestigen deze met haarspelden van 100 mm lang en 8 mm dik.

Van bovenaf installeren en bevestigen we de reling met zelftappende schroeven.

Hiermee is het werk voltooid en blijft alleen het schilderen van de houten trap over. Voor een beter behoud van hout, met behoud van de natuurlijke schoonheid, kunt u speciale transparante vernislagen gebruiken.

In dit artikel hebben we de vervaardiging van een rechte houten trap met één mars met onze eigen handen onderzocht. Als het project een trap met een ander ontwerp betreft, zal de installatie anders zijn. Voor een trap met twee trappen is de eerste stap bijvoorbeeld het installeren en beveiligen van een platform en een steunpaal, en dan zijn Kosoura, treden en treden al geïnstalleerd. In dit geval zijn sommige stappen mogelijk niet recht, maar roterend en afgerond..