Kućni ljubimci

Kućište za zečeve u stanu: ideje i savjeti za ukrašavanje

zec-ograđen-zatvoreni-zatvoreni-moderno-drvena-soba

Ako ste sada odlučili kupiti zečeve, prirodno se postavlja pitanje: kako izgleda savršena ograda za zečeve u stanu? Kako im mogu ponuditi dobar dom u kojem se osjećaju ugodno? Zečevima je potrebno znatno više slobode kretanja nego što to dopuštaju standardni kavezi za zečeve. Iz tog razloga, mnogi vlasnici kunića odlučuju se za vlastito izgrađeno kućište koje zadovoljava potrebe spremnika s dugim ušima. Danas vam dajemo nekoliko savjeta za držanje zečeva u stanu i ideje za opremanje ograđenog prostora.

Najbolje mjesto za ograđivanje kunića u stanu

kunići za kuniće-unutar-sobe-komode-dnevna soba

Prije planiranja savršenog ograđenog prostora za zečeve potrebno je pronaći pravo mjesto. To također obično odlučuje o veličini ograđenog prostora za zečeve. Kako bi se osjećali ugodno, zečevima je potrebno malo prostora i puno slobode kretanja. Zbog svog prirodnog ponašanja željeli bi se moći slobodno trčati, igrati se i kretati. Ako u stanu ima dovoljno mjesta, možete sami dizajnirati sobu za zečeve. Ali to nije dostupno svima.

zec-ograđen-zatvoreni-2-zec-komoda-prepraviti

Razmislite možete li iskoristiti nišu ili potkrovlje. Prostor ispod stepenica nije baš prikladan jer ima previše prometa i zečevi se ne bi mogli odmoriti. Kunići bi trebali imati svoju privatnost, ali i ne ometati vaš san, na primjer ako se žele igrati u 5 ujutro. Stoga ograda ne smije biti u spavaćoj sobi ili dječjoj sobi ako je moguće. Dnevni boravak i radna soba prikladniji su.

Izbjegavajte sunce i propuh. Za kuniće je važno imati tamne mrlje na kojima životinje mogu nesmetano odspavati. Stoga ne postavljajte kućište neposredno uz grijač, ispod prozora ili na mjesto gdje postoji propuh. Budući da kunići imaju osjetljiva pluća, u prostoriji ne smijete pušiti niti paliti tamjanove štapiće.

Koje veličine za ograde za zečeve u stanu?

zečji ograđeni prostor žica mjerač žice

Kunići su životinje društvene skupine i uvijek ih trebaju držati najmanje dvije osobe. Po kuniću bi trebalo biti najmanje jedan četvorni metar prostora. U idealnom slučaju, vrata vode do veće trke s dodatnom površinom od najmanje 3 četvorna metra kako bi se zečevima omogućilo dovoljno vježbe. Najbolje je ograničiti trčanje žičanom ogradom. To rezultira minimalnom površinom od 5 četvornih metara za kavez i vanjsku ogradu. Ako ne možete ponuditi ovu minimalnu površinu, u interesu životinja bolje je ne držati kuniće.

zec-aktivna-tjelovježba-jutro-navečer

Nijedna životinja ne želi sjediti cijelo vrijeme u kavezu. Bez obzira na veličinu ograđenog prostora, kunićima bi se trebalo omogućiti slobodno kretanje u sigurnom stanu ili u vanjskom ograđenom prostoru svaki dan. To jamči dovoljno prostora i mogućnosti za igru. Zečevi su aktivna ujutro i navečer; obično dan provode spavajući. No, uvijek morate sami odlučiti kada ćete napustiti svoj prostor; prisilno vježbanje za vas je povezano sa stresom. Vaš dom uvijek treba biti slobodno dostupan. Kad su uplašeni, radije se sklanjaju u svoju jazbinu. Uvijek pazite da zečevi imaju sklonište, hranu i vodu na raspolaganju kad im ponestane.

zečji ograđeni prostor-walk-in-grid-run-objekt

Koliko mora biti ograđen prostor za zečeve?

Zečevi mogu skočiti visoko i tako preskočiti vanjske zidove vanjskog prostora. Stoga biste trebali planirati visinu od 80 do 100 cm kao razgraničenje prema vašem stanu.

kunići za kuniće-namještaj-viseća mreža-tepih-drvena kućica

Kako je stan osiguran?

Zečevi koji vrebaju u vašem domu mnogo su opasnosti i njih bi se trebalo dosljedno ukloniti ako želite pustiti zečeve da lutaju slobodno.

 • Zečevi vole kabele i žice. Jedan ugriz može biti koban. Kabelske cijevi mogu spasiti život vašeg zeca.
 • Utičnice trebaju biti zaštićene djecom.
 • Sve sobne biljke treba staviti izvan dosega zečeva kako bi se izbjeglo trovanje.
 • Praznine, niše i male praznine treba ili poravnati ili blokirati žicom
 • Nabavite dječju stubišnu kapiju ako želite spriječiti zečeve da se klackaju uz stepenice.

Zečevi će grickati gotovo sve što im je nadohvat ruke. Jedite tapete, grizite tepihe, ogrebajte parket, grizite namještaj i kauč. Kako ne biste oštetili dom, ne ostavljajte svoje zečeve bez nadzora tijekom vježbe.

Prikladni materijali za izgradnju ograđenog prostora za zečeve

zečje ograđivanje-sobe-odvojeni-stan-drvene rampe-brava-zečje kraljevstvo

Ako želite sami izgraditi ograđeni prostor za zečeve, ne biste trebali obratiti pažnju samo na pravu veličinu, već i na pravi materijal. Svi materijali koje koristite moraju biti grizavi i netoksični. Ovisno o tome kako želite da vaš kunić izgleda i kakve potrebe vaši kunići imaju, na raspolaganju vam je mnogo mogućnosti.

drvo

Većina neobrađenih šuma dobro se snalazi, poput bora. Što je drvo mekše, životinja ga lakše grize. Šperploča se često koristi za vanjske zečje hale. MDF može sadržavati male količine formaldehida i stoga nije prikladan. OSB ploče su jeftine. Ponudite životinji nešto drugo, poput malih grana od mekog drva, da smije gristi.

ograde za kuniće-police-drvo-visoko-rešetkasti namještaj

plastika

Elementi od pleksiglasa i PVC pjene također su prikladni za ograđivanje kunića i obično dolaze s drvenim okvirom. Ova granica omogućuje neometan pogled u kućište, ali je skuplja. Dvozidni limovi također su alternativa, ali se ne pokazuju kao da ne grizu.

Boje, lakovi i glazure

Koristite boju na bazi vode u skladu s DIN EN 71.3, koja se također koristi za bojanje igračaka. Ovo je bezopasno za zdravlje. Izvana možete koristiti normalne boje na bazi vode ako životinja nema priliku gristi. Unutra drvo možete ostaviti neobrađenim i pod zaštititi samo odgovarajućom podnom oblogom. Obloženo drvo ima prednost što se može obrisati.

Žica za ograde za zečeve

Sigurna žica je tačkasto zavarena, dovoljno čvrsta (ne preširoka mreža) i dovoljno debela (najmanje 1,0 mm debljine žice). Pileća žica i ptičja žica izvrsna su alternativa pilećoj žici. Najbolje je koristiti ptičju žicu s veličinom oka max 19 x 19 mm i debljinom žice od najmanje 1,2 mm.

zečja ograda-namještaj-ukrasi-ptičja žica

Podovi

Podovi u ograđenom prostoru za zečeve trebali bi biti izdržljivi i laki za čišćenje. Linoleum i vinil uvijek su dobra opcija jer su prilično jeftini i mogu se rezati na bilo koju veličinu. Postavite podove dvostranom trakom ili podnim ljepilom. Rubovi se tada mogu zabrtviti silikonom. To će spriječiti da tekućina iscuri ispod ili da je zagrize. Alternativno, možete lijepiti na PVC lajsne.

Pločice su također dobra opcija, ali ih je teško instalirati i skupe su. Ako bi bilo previše sklisko, i zečevi bi previše klizali. Preporučujemo mozaične pločice u kombinaciji s protukliznim prostirkama.

zečji ograđeni prostor igračke od drvene rampe

Police i rampe

Stvorite povišene točke gledanja za svoje kuniće pomoću polica i rampi u ograđenom prostoru. Ako je polica preniska, na primjer manja od 30 cm, zec bi lako skočio gore -dolje bez pomoći. Za više police ili lijene zečeve dodajte rampu kako bi mogli lako doći do podova. Pričvrstite rampe pod kutom od 20-30 stupnjeva i zalijepite male drvene trake udaljene približno 5 cm jedna od druge radi boljeg prianjanja. Druga bi alternativa bilo nekoliko malih polica koje služe kao stepenice ili mačje stablo s odgovarajućim policama ispred podova. Oni zauzimaju manje prostora od rampe.

prostor za kuniće-ikea-komoda-rampa-police

Namještaj

Najvažnije stavke koje ne bi trebale nedostajati ni u jednom ograđenom prostoru za zečeve su:

 • Korita za vodu – Ili dozator vode pričvršćen na ogradu za zečeve ili poslužite vodu u zdjelici za hranjenje
 • Po mogućnosti zdjela za hranjenje izrađena od teškog materijala
 • Stalak za sijeno – IKEA dozatori vrećica ili VARIERA kante za smeće također su savršeni.

zec-ograđeni prostor-2-zec-ratana-podmetač-ikea-slama

 • Stelja – Ovisno o vrsti uzgoja, pasmini i prehrani, druga vrsta slame može biti idealna. Preko posteljine poželjno je staviti debeli sloj slame ili sijena.
 • Povlačenja u kojima možete nesmetano spavati i odmoriti se. Pobrinite se da se i ti predmeti mogu prati. Kuće s ravnim krovom, ugodne špilje i viseće mreže, koje se također savršeno uklapaju pod IKEA lakirane stolove, vrlo su popularne. Kartonske kutije, plutene cijevi, plutene špilje, drveni mostovi od vrbovih grana i košara također služe kao skrovišta.

zečja ograda-objekt-teepee-deka

Mognućnosti zaposlenja

Svoju kreativnost možete ostaviti slobodnom pri postavljanju ograđenog prostora za zečeve. Zečevi vole raznolikost i postoji mnogo načina kako zauzeti životinje. Tuneli i rampe pretvoreni su u prava pustolovna mjesta. Evo još nekoliko ideja:

 • Kutija za kopanje sa slamom ili pijeskom – plastična kutija iz željezarije ispunjena igračkim pijeskom
 • Tunel Raschel, na primjer Busa play tunel iz IKEA -e
 • Toranj za hranjenje i držač za grančice – zečevi vole gristi i skidati svježe grančice. Svježe grane mogu se koristiti za odvraćanje pažnje od drugih objekata. Grane se mogu staviti u ciglu.
 • Kartonske kutije i role za grickanje
 • Prepreke za preskakanje
 • male mogućnosti penjanja i povišena sjedala, na primjer plastične stolice kao platforma za gledanje

kunići za kuniće-oprema-žičane-igračke-prirodna vlakna

Prilikom postavljanja ograđenog prostora za zečeve, orijentirajte se na prirodne potrebe i fizičke mogućnosti životinja. Kunići uvijek trebaju sigurno sklonište, WC, stalak za sijeno i vodu. Uvijek pazite da ne blokirate cijeli kavez i da zečevi imaju dovoljno prostora za trčanje i skakanje. Razmislite koji bi se uobičajeni kućanski predmeti također mogli koristiti kao aktivnosti za zečeve. Sigurno biste smislili nešto originalno!