Kuće iz snova

Kuća na dini – održiva arhitektura uz ocean bez opskrbne mreže

Arhitektonska tvrtka sa sjedištem u Brooklynu Studio Vural projektirala je kuću na dini koja služi kao rezidencija izvan mreže u Cape Codu, Massachusetts. Projekt se nalazi na plaži koja svake godine ima rijedak odmor na obali. Nadahnula ga je duga lignja na noćnoj ekspediciji. Arhitekt je smatrao da bi se, ako se hobotnice mogu pokretati, trebale i kuće. Iz tog je razloga u prvi plan stavio održivi dizajn zgrade.

Kuća na dini kao predložak za odmor izvan mreže

kuća izgrađena na dini s izoliranim staklenim prozorima održivog dizajna

Kuća s dinama ima dizajn koji se savršeno uklapa u prirodu i prepoznatljiv je samo s mora. Dakle, bez utikača za napajanje i ima autonomnu električnu mrežu. To opskrbljuje ogromno solarno polje i male vjetroturbine koje proizvode čistu energiju. Arhitekt omogućuje energetsku učinkovitost kopanjem kuće u dinu. Temelj je dakle u geotermalnim temperaturama pijeska koji pokriva 80% ljuske.

noćno nebo nad kućom na dini s vjetrenjačom budući projekt izgradnje

Život izvan mreže, nekad rezerviran za nekoliko hipija, danas je održiva ideja koju bi arhitekti trebali ozbiljno shvatiti. Graditelj nekretnina u New Yorku koji želi izgraditi osobnu kuću za odmor na plaži angažirao je Studio Vural za projekt. Arhitekt je uvidio mogućnost radikalnijeg puta. To je moglo proizvesti uzbudljiv dizajn s alternativnim metodama gradnje, kao i građevinskim materijalima i inteligentnom tehnologijom. Ovako je sagrađena kuća na dini. Ovo je idejni prijedlog za dvoetažni, autonomni, energetski učinkovit i samodostatan stan koji je skriven u pješčanim dinama.

mini vjetroturbine i solarni paneli opskrbljuju kuću i dinu energijom i vodom

Kuća od dina arhitekt Selim Vural naziva sljedećom generacijom “hiperodrživih kuća”. Prema njegovim riječima, dizajneri moraju “agresivno nastaviti s tim kako bi se uhvatili u koštac s klimatskim promjenama”. Koncept također uključuje nedavna istraživanja upijajućih građevinskih materijala i tehnologije tla na ugljikovoj masi. Potraga za tehnologijom koja je dovela njega i njegov tim ovdje će igrati glavnu ulogu. Tehnološki vođena poljoprivreda, inženjering tla, upijajući građevinski materijali i inteligentni daljinski uređaji čiste i konačno ponovno povezuju ljude s prirodom kojoj pripadaju.

Alternativni pristup dizajnu

konceptualni dizajn interijera s letećim pepelom i minimalističkim namještajem

Kuća s dinama oslanja se na tehnologiju putem inteligentnih sustava povrata topline i automatske prilagodbe klimi. Na primjer, hrpe pijeska također sadrže vodljive vodonepropusne vodove koji ljetne prostore drže hladnim, a zimi toplim. U teoriji, kuća na dini može proizvesti više čiste energije nego što troši. Koncept također uključuje korištenje izvornih biljaka. Klinasti prozori koji propuštaju prirodnu svjetlost i pružaju pogled na vodu otporni su na vremenske uvjete.

svuda s oblogama od letvica i autohtonim biljkama za apsorpciju ugljika na kućici od dina

Drugi ekološki prihvatljivi elementi su sustav za skladištenje kišnice za vodoopskrbu. Sudoperi i tuševi stoga koriste filtriranu podzemnu vodu, kojih na tom području ima dosta. U planu gornja razina kuće od dina ima oblik osmerokuta. Sastoji se od dva krila povezana središnjim prolazom. Na ovom katu nalaze se kuhinja i blagovaonica. Stubište vodi dolje na donji nivo, pravokutnog tlocrta. Arhitekt je tamo postavio niz spavaćih soba i jazbinu.

moderan dnevni boravak s šankom i kaučem sa stolićem u kući na dini

Kuća je usidrena u imanje dubokim hrpama. Zidovi su izrađeni od betona s letećim pepelom i velikih dijelova od trostruko izoliranog stakla ugrađenog u metalne okvire. Kolovoz staze napravljen je od dasaka koje izgledaju poput drveta, ali su zapravo od porculana. Interijeri su ukrašeni betonskim zidovima obojenim bijelom bojom, poliranim betonskim podovima i pločicama od plave gline. Tim je također koristio bambus za namještaj i oblaganje. Solarni panel i mini vjetroturbine generirat će električnu energiju za kuću na dini. Zbog toga kuća skladišti dodatnu energiju u oksidiranim cinkovim baterijama koje imaju naprednu tehnologiju.

Izgradnja unatoč kritikama

tlocrtna kuća na dini s dvije spavaće sobe energetski učinkovitom arhitekturom

Dizajn je izazvao mnogo kritika, uključujući i neke od stanovnika sa susjednim nekretninama. Usprkos tome, izgradnja kuće s dinama započela je već 2020. Međutim, to je mnoge razgovore o održivosti dovelo na sljedeću razinu. Kuća predstavlja rješenje koje nije samo 100% samodostatno, već ostavlja i pozitivan trag.

gornja razina prikazana u tlocrtu s dva kauča i kuhinjom pored dnevnog boravka

Čak i ako je stvarna izvedivost izazovna s tehničkog i ekonomskog gledišta, projekt definitivno vodi u pravom smjeru, kombinirajući viziju koja gleda naprijed s zadivljujućim i futurističkim dizajnom.

* web stranica arhitekta