kućanstvo

Čišćenje perilice rublja: kako očistiti bubanj i gumene brtve!

Čista posteljina i mirisna odjeća: perilica rublja jedan je od najvažnijih kućanskih aparata. Međutim, često se zanemaruje prilikom čišćenja. Rezultat: smrdljivo rublje i naslage kamenca. Objašnjavamo kako očistiti perilicu rublja te kako očistiti bubanj i gumene brtve.

Čišćenje perilice rublja: zašto bismo redovito čistili bubanj, gumene brtve i crijeva?

Savjeti za čišćenje perilice rublja za bubnjeve i gumene brtve

Smrdljivo rublje, ručnici koji se teško osjećaju i velika potrošnja energije sigurni su znakovi da morate očistiti perilicu rublja. Ali zašto se to zapravo događa?

  • Nježno pranje: Odjeća se sve češće pere na 30 Celzijevih stupnjeva. S jedne strane, jer su tkanine vrlo osjetljive, s druge strane, jer deterdženti obećavaju dobro čišćenje čak i pri niskim temperaturama pranja. Rezultat: klice se nakupljaju u gumenim brtvama i u crijevima. Budući da se bakterije i gljivice ne mogu ubiti na 30 stupnjeva Celzijusa.
  • Stajaća voda u odjeljku za ispiranje: Ovisno o modelu, voda može ostati u odjeljku za pranje nakon ciklusa pranja. Voda se također često skuplja u gumenim brtvama. To je preduvjet za rast plijesni.
  • Ostaci deterdženta: Ako deterdžent ne održi svoja obećanja i ne otopi se potpuno na temperaturama ispod 60 stupnjeva Celzijusa, tada se ostaci deterdženta mogu nakupiti i uzrokovati oštećenja. Neugodan miris siguran je znak da trebate djelovati brzo i ukloniti ostatke deterdženta.

Čišćenje perilice rublja na visokim temperaturama ubija bakterije

Sažetak: Klice, plijesan i kamenac treba redovito uklanjati. Klice se obično ubijaju na temperaturama iznad 60, po mogućnosti čak i iznad 90 stupnjeva Celzijusa. Također možete očistiti plijesan i kamenac pomoću određenih kućnih lijekova.

Čišćenje perilice rublja: Kako očistiti stroj korak po korak

Čišćenje perilice rublja s uputama za kućne lijekove

Redovito čistite perilicu rublja. Možete si uštedjeti temeljito čišćenje dva puta godišnje i uvijek imati uređaj koji savršeno funkcionira. Postupite na sljedeći način:

  1. Očistite vanjsku stranu uređaja. Za brisanje perilice rublja i uklanjanje prljavštine koristite maramice za čišćenje u kućanstvu i ugostiteljstvu ili vlažnu univerzalnu maramicu. Po potrebi površinu možete obrisati krpama od mikrovlakana fine strukture i posebnim sredstvima za čišćenje površina uređaja.

Savjeti i upute za čišćenje filtera za vlakna u perilici rublja

  1. Slijedite upute za uporabu i očistite filter za vlakna. Odvod je sličan za sve modele: nađete odvodno crijevo (nalazi se iza preklopa u donjem dijelu uređaja), pustite vodu da istječe, zatim izvadite filter za vlakna i očistite ga. Savjet: Pod ispred perilice obložite ručnicima ili krpama za čišćenje i uvijek imate nadohvat tanjur za juhu, kutiju za ručak ili tavu za hvatanje vode.

Čišćenje gumenih brtvi perilice rublja kućnim lijekovima Savjeti

  1. Gumene brtve može se obrisati krpom od mikrovlakana. Također možete koristiti kućni lijek za uklanjanje prljavštine i plijesni.
  2. Ladica za deterdžent možete staviti u duboku posudu i namočiti u otopini octa i vode 1-2 sata. Zatim temeljito isperite ladicu za deterdžent kako biste uklonili sve ostatke deterdženta i ostavite da se osuši.
  3. Za bubanj postupite na sljedeći način: Prvo pustite perilicu da radi prazna na 90 Celzijevih stupnjeva kako bi ubila klice. Zatim otvorite perilicu rublja i ostavite vrata otvorena oko sat vremena. Zatim možete koristiti poseban deterdžent ili jedan od sljedećih kućnih lijekova za čišćenje bubnja.

Čišćenje perilice rublja: Mogući su sljedeći kućni lijekovi

Čišćenje perilice ručicama za perilicu posuđa Savjeti protiv kamenca i prljavštine

Postoje brojni kućni lijekovi koje možete koristiti za čišćenje perilice rublja.

Oprez: Da biste bili sigurni, trebali biste zatražiti savjet od proizvođača kako biste spriječili oštećenja.

Stroj za pranje rublja s jezičcima za perilicu posuđa čist. Želite li ukloniti prljavštinu i naslage kamenca, ali nemate pri ruci posebno sredstvo za čišćenje? Zatim tu su i tablete za perilicu posuđa. Stavite jezičak za ispiranje u bubanj i pustite da perilica ponovo radi prazna na najmanje 60 stupnjeva Celzijusa.

– Kad se pravilno koristi, može limunska kiselina Raditi čuda u kućanstvu. To znači da se razni uređaji mogu ukloniti bez ikakvih problema. Neki proizvođači uređaja za bebe čak preporučuju redovito uklanjanje kamenca limunskom kiselinom. Limunska kiselina dostupna je u prahu u ljekarnama. Ovisno o stupnju zaprljanosti (postoji li neugodan miris ili samo želite ukloniti kamenac i dezinficirati perilicu?), Stavite između 6 i 8 žlica praha limunske kiseline izravno u bubanj i pustite perilicu da radi na 90 stupnjeva Celzijusa.

Stroj za pranje rublja očistite soda bikarbonom i sodom bikarbonom

Soda, prašak za pecivo, soda: Tri kućna lijeka imaju sličan učinak i uglavnom se koriste za uklanjanje naslaga kamenca. Za najbolji učinak možete ih kombinirati s bijelim vinskim octom. Međutim, s octom biste trebali biti oprezni – o tome ćete saznati više u nastavku.

Soda bikarbona Štiti gumene brtve i, u kombinaciji s visokom temperaturom, može uspješno ubiti klice i otpustiti naslage kamenca na teško dostupnim mjestima. Jednostavno ulijte 50 g sode bikarbone u pretinac za deterdžent i pokrenite ciklus pranja na 90 stupnjeva (bez prethodnog pranja). Nemojte dodavati deterdžent i pustite da se perilica posuši. Na kraju možete odabrati dodatno ispiranje. Ostavite perilicu otvorenu. Izvadite ladicu za deterdžent i isperite je pod tekućom vodom.

Soda za pečenje za perilicu rublja upute za čišćenje

prašak za pecivo može zamijeniti sodu bikarbonu. Stavite dva pakiranja od po 15 g u zdjelu, dodajte 50 g – 100 g vode i miješajte dok ne dobije kremastu konzistenciju. Zatim napunite kremu s praškom za pecivo u pretinac za deterdžent i pokrenite ciklus glavnog pranja na 90 stupnjeva Celzijusa. Pustite perilicu da radi prazna (bez rublja).

soda je još jedna varijanta za kućne lijekove. Soda za pranje možete koristiti za čišćenje. Doziranje: Za jače zaprljanje stavite 4 – 6 žlica praha u odjeljak za deterdžent i pustite da se perilica suši na 90 stupnjeva Celzijusa. Za redovito čišćenje možete pomiješati 1 žlicu sode za pranje s praškom za pranje i odabrati glavni program bez prethodnog pranja na 60 stupnjeva Celzijusa.

Perite perilicu rublja octom ili limunskom kiselinom

ocat često se koristi za uklanjanje ostataka u perilici rublja. Međutim, stručnjaci ne savjetuju njegovu uporabu. Iako kućni lijek može pouzdano ukloniti ostatke kamenca, može oštetiti i određene dijelove perilice rublja. Ocat, na primjer, čini brtve, crijeva i druge detalje od plastike lomljivima. Usput, ocat reagira s izbjeljivačem i raznim sredstvima za izbjeljivanje, stvarajući štetan plin. Zato s tim trebate biti vrlo oprezni. Za čišćenje ladice za deterdžent najbolje je koristiti bijeli vinski ocat (bistra, 5% kiselina).

Perilicu redovito čistite i spriječite stvaranje naslaga kamenca

Očistite perilicu rublja i spriječite stvaranje naslaga kamenca

Ako rublje odjednom počne mirisati, perilicu morate temeljito očistiti. Srećom, klice se mogu brzo ubiti. S druge strane, naslage kamenca su problematičnije jer mogu nanijeti veliku štetu. Stoga biste perilicu rublja trebali redovito čistiti. Ovi savjeti će vam dodatno pomoći:

1. Perite perilicu rublja jednom mjesečno. Time se štedi vrijeme i trud.

2. Ne preopterećujte perilicu rublja kako bi se deterdžent mogao otopiti u vodi i isprati.

3. Deterdžent koristite umjereno. Naravno, mirisno rublje je nešto posebno. No, višak deterdženta ne može se otopiti tijekom ciklusa pranja i taloži se u crijevima za vodu. Ako primijetite da ste koristili previše deterdženta, možete započeti dodatno ispiranje.

Čišćenje perilice rublja zašto čistiti bubanj i gumene brtve i crijeva ručno

4. Neka perilica radi jednom mjesečno na 90 stupnjeva Celzijusa prazna. Osim ako nije drugačije navedeno, krpe za čišćenje, donje rublje i ručnici mogu se prati na 90 stupnjeva.