Kosa i frizure

Zašto je zaštita od sunca za kosu toliko važna? 5 savjeta kako zaštititi kosu i tjeme od sunca

Svi znamo da je krema za sunčanje neophodna za zaštitu naše kože od štetnih UV zraka, ali što je s kosom? U sljedećem ćemo članku otkriti zašto je zaštita od sunca za kosu važan dio vaše ljetne njege kose. Evo još nekoliko savjeta kako možete optimalno zaštititi kosu i tjeme od sunca.

Zašto mojoj kosi treba zaštita od sunca?

Savjeti za zaštitu od sunca za kosu i vlasište ljeti

Svi znamo da je krema za sunčanje važna za lice i tijelo, no često se zaboravlja da kosi i tjemenu također treba UV zaštita. Izlaganje suncu može biti izuzetno štetno za stanje kose. Može osušiti kosu i izvući vlagu iz nje, ostavljajući je suhom, lomljivom i lomljivom. Štetne zrake sunca također mogu uzrokovati da tjeme postane osjetljivo.

Ako imate obojenu kosu, posebnu pozornost trebate posvetiti zaštiti od sunca. Previše UV zračenja može posvijetliti boju kose jer razbija melanin (pigment koji daje boju kose), čineći kosu svjetlijom. Sunčeva svjetlost ne samo da izbjeljuje pigmente u boji, već i prirodnu boju kose. Nadalje, keratinska struktura kose toliko je oslabljena zbog UV zraka da može doći do lomljenja kose.

Kako izgleda oštećenje od sunca na kosi??

Zašto je UV zaštita toliko važna za kosu

Ako izađete van bez zaštite, riskirate da vam boja kose izblijedi zbog oksidacije, nedostatka vlage i općeg trošenja. Ovi kratkotrajni učinci čine da pramenovi izgledaju i osjećaju se tupo i dehidrirano, ali dugoročniji problem je prerano starenje kose. Ovaj proces može značiti “gubitak volumena”. Znači, znate onaj strašan debeli rep na koji ste navikli? S godinama će postajati sve tanji. Sunce samo ubrzava.

Ljeto sa sobom nosi i vjetar, klor i slanu vodu koji stvaraju slobodne radikale koji napadaju vlakna kose. Ovi oštri sezonski neprijatelji slabe integritet kose, dovodeći je u opasnost da izgleda suho i krhko u cjelini. Kombinirajte to s puno toplinskog stylinga i imate recept za katastrofu.

Zapravo, zbog jake sunčeve svjetlosti ne može patiti samo kosa. Vlasište je još više izloženo UV zrakama, a u nekim slučajevima može čak i izgorjeti na suncu. To se osobito događa kod ljudi s vrlo finom ili kratko ošišanom kosom.

Trebate li dodatnu UV zaštitu za obojenu kosu??

Zaštita od sunca za obojenu kosu osjetljiva UV zaštita

Pretjerano izlaganje suncu često uzrokuje da obojena kosa izgubi boju. Stoga se obojenu kosu ljeti treba njegovati proizvodima za kosu koji imaju integriranu zaštitu boje. To se ne odnosi samo na proizvode za zaštitu od sunca, već i na šampone, maske za kosu i regeneratore.

5 savjeta za zaštitu kose i tjemena od sunca

Žena sa suncobranom na plaži ljeti

Opušteni vrhovi, dehidracija i izblijedjela boja uobičajeni su simptomi kose nakon ljetnog odmora, ali poput oštećenja kože, to se može spriječiti. Evo nekoliko savjeta kako najbolje zaštititi grivu od izravnog sunčevog svjetla.

Nanesite zaštitu od sunca za kosu i vlasište: sprej, regenerator i co.

Sprej za zaštitu od sunca za kosu od UV zraka

Posljednjih godina razvijeni su mnogi proizvodi za kosu koji štite od UV zraka. Najbolji od njih uključuju sprejeve za sunčanje, šampone s UV zaštitom i njegu nakon sunčanja. Vrlo je važno, osobito tijekom odmora, da koristite dobar proizvod sa UV zaštitom za kosu kako biste izbjegli oštećenja od UV zraka i općenito izlaganje suncu.

Ali kako UV zaštita djeluje na kosu? Sprej ili balzam za zaštitu od sunca oblažu vlakna kose kako bi odbili sunčeve UV zrake. Smanjuje isušivanje i sprječava da kosa postane dosadna.

Budući da je tjeme produžetak kože, potrebno mu je krema za sunčanje s faktorom zaštite od sunca, baš kao i lice i tijelo. I dok proizvodi za zaštitu od UV zraka mogu zaštititi integritet vaše stvarne kose, ne moraju nužno sadržavati faktor zaštite od sunca. Dakle, ako na naljepnici ne vidite SPF (SPF) broj, ne biste se trebali oslanjati na ove proizvode za zaštitu vlasišta.

Nosite šešir od sunca

Savjeti za UV zaštitu kose ljeti Nosite šešir za sunčanje

Možda najučinkovitiji način zaštite od sunčevog zračenja su šeširi ili druga pokrivala za glavu, poput kapa i šalova. Možete ih nositi na plaži, kraj bazena ili čak svakodnevno kako biste zaštitili kosu i tjeme. Na plaži je najbolje odmoriti se pod suncobranom i izbjegavati izravno sunce, osobito u podne.

Prirodni proizvodi za zaštitu od sunca za kosu

Kako ljeti zaštititi kosu od UV zračenja

Biljna ulja poput arganovog i kokosovog ulja imaju prirodni faktor zaštite od sunca i sastojak su koji se često koristi u prirodnoj kozmetici za kosu. Kao i kod njege kože, međutim, prirodna krema za sunčanje nije uvijek dovoljna za zaštitu osjetljivog tjemena od opeklina.

Isperite kosu nakon kupanja

Ljeti isperite kremu za sunčanje za kosu slanom vodom

Bilo u moru ili u bazenu – nakon svakog kupanja morate isprati kosu normalnom vodom. Slana ili klorirana voda, u kombinaciji s jakim zrakama sunca, može još više oštetiti kosu.

Kosa gore – tako se ljeti štite pramenovi

Učvršćivanje kose može zaštititi od opeklina na tjemenu

Odgovarajuća frizura također može pomoći u optimalnoj zaštiti vaše kose tijekom vašeg odmora na plaži. Idealno bi bilo da kosu začepite tako da ne može napasti opasne zrake sunca. U ovom ćete članku pronaći mnoge prekrasne ideje za frizuru na plaži koje možete isprobati.

Vezati turban kremu za sunčanje za kosu i tjeme