Klimaat

De binnenunit van de airconditioner reinigen. Hoe maak je een airconditioner schoon. De afvoer van de airconditioner reinigen

U kunt niet tegen de hitte en dromen van extra verwarming bij koud weer, het is tijd om na te denken over de aanschaf van een airconditioner. Maar dit is geen gemakkelijke zaak, omdat er veel soorten zijn op het gebied van stroom, installatie, extra functies. Ook de keuze van de fabrikant speelt een belangrijke rol. De belangrijkste taak van de airconditioner is het koelen of verwarmen van de ruimte. Maar de ingebouwde beveiligingssystemen, geautomatiseerde reiniging, herstarten, luchtionisatie beïnvloeden ongetwijfeld de duur van de werking van de apparatuur en ons welzijn..

Inhoudsopgave:

Hoe weet u of de airconditioner vuil is?

Alle apparatuur wordt vies, vooral airconditioners. Stoffige lucht, zelfs insecten, gaat er doorheen. Samen met vervuilde lucht nestelen zich schadelijke bacteriën en schimmels in de longen, die ziektes veroorzaken. Om gezondheidsproblemen te voorkomen, moet de apparatuur om de 2-3 weken worden ontdaan van stof, bladeren, twijgen en ander vuil. U kunt dit zelf doen, als u alles goed begrijpt volgens de instructies. Maar als er een ernstiger storing wordt geconstateerd, dan kunt u niet zonder de hulp van een onderhoudsmonteur..

Hoe te bepalen of de airconditioner vuil is:

 • Trilling verschijnt.
 • De luchtkwaliteit is merkbaar verslechterd.
 • Verhoogde ruis.
 • Verminderde inlaatluchtstroom.
 • Er verschijnen druppels op het apparaat binnenshuis.

Al deze indicatoren, samen of afzonderlijk, geven aan dat het tijd is om uw airconditioner op te ruimen en het hem gemakkelijker te maken de taken uit te voeren die u ervan verwacht..

Maar! Als zelfreiniging niet tot het gewenste resultaat leidt, neem dan contact op met een specialist die de oorzaak zal vinden en deze efficiënt zal verhelpen. Vergeet niet dat zelfs bij het meest zorgvuldige gebruik de apparatuur regelmatig onderhoud nodig heeft. Dit is het aanvullen van de hoeveelheid freon. U kunt dit niet alleen doen. Het meten van de druk in het systeem – hiervoor is een speciaal apparaat nodig.

Maak voor de allereerste schoonmaak gebruik van de diensten van een dienst. Houd alles bij wat de medewerker doet en onthoud voor verdere implementatie zelf.

Hoe zelfstandig een airconditioner in een appartement schoon te maken?

Vóór de procedure moet u de structuur vanaf het begin begrijpen. Behandel beide blokken, buiten en binnen. In elk van hen zijn bijna alle onderdelen onderhevig aan verwerking, behalve elektrische apparaten en kabels..

Zelf het filter reinigen

Dit element is het meest kwetsbaar van de onderdelen. Hij is de eerste die alles in de lucht doorlaat. Alleen het gaasfilter kan worden gereinigd. Het kan gemakkelijk worden geïdentificeerd – het is een fijn meerlagig gaas achter het voorpaneel.

Meestal worden hiervoor speciale middelen gekocht. Maar je kunt ook een gewone ontvetter of waszeep gebruiken, die oppervlakken ook heel goed reinigt. Voor verwerking wordt het filter verwijderd en onder water gewassen met een oplossing. De tweede optie is om te blazen of schoon te maken met een zachte borstel. Bij het drogen met hete lucht worden de filterelementen vervormd, je moet dus wachten tot ze vanzelf drogen.

Houd er rekening mee dat het schoonmaken van de apparatuur niet onder de garantie valt, de gebruiker moet het zelf doen.

Zelf het filter verwijderen

Het verwijderen van filters is net zo eenvoudig als het verwijderen van een stofzak uit een stofzuiger.

Volg deze richtlijnen:

1. Allereerst moet het apparaat voor elk onderhoud van het apparaat worden losgekoppeld van het elektriciteitsnet..

2. Trek het bovenpaneel langzaam naar u toe en tegelijkertijd omhoog.

3. Verwijder het filterelement door het voorzichtig van de bodem op te tillen.

Alleen gaasfilters kunnen worden verwerkt, zakfilters kunnen niet worden gereinigd, omdat ze zijn samengesteld uit een metalen, plastic of kartonnen frame met ingebouwde zakken. Ze zullen moeten worden gewijzigd.

Gebruik antiseptica zoals Loctite-hygiënespray of chloorhexidinedigluconaatoplossing om onaangename geuren te desinfecteren. Ze moeten zorgvuldig worden besproeid met de airconditioner ingeschakeld in de modus met de laagste temperatuur, zodat ze met de luchtstroom naar binnen komen. Dit moet worden gedaan, als een verslechtering van de geur wordt gedetecteerd, wordt deze uitgestoten door opgehoopte micro-organismen en schimmels. De tweede is de eerste vijand van de luchtwegen van ons lichaam.

Hoe een warmtewisselaar met uw eigen handen te reinigen?

Voor een betere warmteoverdracht van de plaat moet deze zonder obstakels in contact komen met de passerende lucht. Daarom schaadt elke vervuiling de warmteoverdracht. In de verdamper kookt het koelmiddel en daardoor worden de aluminium platen gekoeld. Toch kunnen zelfs de beste filters niet alles stoppen wat het systeem vervuilt. Het is bijvoorbeeld onmogelijk om sommige zeer plakkerige elementen van tabaksrook, zoals teer, of keukendampen met vetdeeltjes volledig te stoppen. Ze zetten zich af op de lamellen van de verdamper en plakken stof en ander vuil aan elkaar, waardoor er een serieuze substantie ontstaat die het vermogen van de airconditioner vermindert en uitschakelt..

Bij dit soort vervuiling wordt een krachtigere techniek gebruikt om met dit soort vervuiling om te gaan. Deze omvatten een stoomreiniger. De stoom verwijdert al dit vuil en vernietigt ook alle bacteriën. Er zijn momenten waarop u de warmtewisselaar moet demonteren. Dit werk is niet langer voor een amateur en u moet gebruik maken van de diensten van servicemedewerkers. Maar probeer dit niet te laten gebeuren.

Bij een regelmatige reiniging van de filters worden ook eenmaal per jaar de roterende turbine en de ventilator gereinigd. Het onderscheidt zich doordat het een ronde vorm heeft in de vorm van een cilinder met veel langsplaten..

Hoe maak je een roterende ventilator met je eigen handen schoon

Doe dit zonder het uit de hoes te halen..

Goed bevochtigen door wasmiddel op de borden aan te brengen.

Verdeel de mortel gelijkmatig in horizontale richting.

Gebruik een filmpje. Plaats deze op de achterkant van de warmtewisselaar en sluit de voorkant. Zet de ventilator aan zonder te verwarmen. Al het vuil zal samen met het aangebrachte product wegvliegen.

Hoe het verdamperrooster te reinigen

Het rooster ziet eruit als een reeks buizen waardoor freon circuleert. Het wordt aanbevolen om het eenmaal per jaar schoon te maken, volgens de volgorde van stappen:

1. Open het deksel van het splitsysteem en verwijder het voorrooster dat de warmtewisselaar afdekt.

2. Neem een ​​borstel met lange steel, veeg het stof er voorzichtig af en zuig het op. Als de vervuiling zwaar is, gebruik dan een stoomgenerator..

Zelfreinigende afvoer

De muffe geur komt van het afvoersysteem. Overtollig vocht wordt erin vastgehouden en er vormt zich schimmel. Afhankelijk van de vervuiling zijn er verschillende reinigingsmethoden..

Lichte vervuiling is voldoende om te wassen met water en zeep of afwasmiddel. De vloeistof komt via de warmtewisselaar in de afvoer.

Als er vuil in de buis zelf zit, moet deze worden losgekoppeld, uitgeblazen of gespoeld.

De redenen waarom het afvoersysteem verstopt is, kunnen heel verschillend zijn, afhankelijk van het systeem dat u gebruikt. Er is met condensafvoer, met een pomp, enz. Als er een pomp is, kan deze kapot gaan en stopt de waterafvoer, als met condensafvoer, dan kan de reden zijn een onjuiste helling van de afvoerbuis, of de buizen zelf kunnen zijn gemaakt van grondstoffen van lage kwaliteit en op sommige plaatsen kunnen de naden uiteenlopen.

U moet het hele afvoersysteem reinigen, niet alleen de buis. Een grondige reiniging zorgt voor goede prestaties van de airconditioner en verlengt de levensduur ervan voor vele jaren. Gebruik in geen geval de zogenaamde “folk-methoden” van schoonmaken, zoals het doorboren van de buis met een draad. Dit is de snelste manier, maar het vuil blijft achter en moet volledig worden verwijderd..

Hoe reinigingssprays te gebruiken?

Wanneer de airconditioner in de energiebesparende modus werkt, wordt door de gaten een aerosol of spray op de warmtewisselaar gespoten. Na 10-15 minuten gebruik van de reiniger in ventilatiemodus, is het apparaat gedroogd.

Eindelijk kwamen we bij de buitenunit, die ook regelmatig moet worden schoongemaakt..

Maar dit is niet zo eenvoudig om te doen, omdat het speciaal gereedschap en een verzekering vereist. Het is beter dat de servicemedewerkers, die alles wat je nodig hebt op voorraad hebt, bezig zijn met het schoonmaken van dit blok. Maar als je het aandurft om zelf schoon te maken, volg dan de onderstaande regels:

Eerst moet je uitzoeken waar de externe module uit bestaat, het grootste deel wordt ingenomen door een ventilator. De condensor is geïnstalleerd in de buurt van de koeler en bestaat uit buizen waardoor freon circuleert. Welnu, de circulatie zelf wordt verzorgd door een zuiger- of scrollcompressor.

Het systeem van het type omvormer heeft een besturingskaart op het oppervlak van de behuizing, waarmee voorzichtig moet worden omgegaan.

En het laatste detail is een beschermkap die de toegang tot elektrische kabels en klemmen blokkeert.

1. Schakel de stroom uit, verwijder al het vuil uit de behuizing, demonteer deze en begin met het reinigen van alle onderdelen.

2. Na het verwijderen van de hoes ziet u hoeveel werk er nog verzet moet worden..

3. Vuilnis dat handmatig kan worden verwijderd direct opruimen.

4. Oppervlakken die beschikbaar zijn. Verwijder met een stofzuiger, maar probeer tegelijkertijd het elektrische circuit niet aan te raken, als je het haakt, en als het kapot gaat, moet je de meester bellen.

5. Verwijder de rest met een borstel, maar niet hard..

6. Veeg tot slot alle gereinigde oppervlakken af ​​met een vochtige doek..

7. Nadat het onderhoud is voltooid, plaatst u de behuizing terug, maar zet u deze pas weer aan als deze is opgedroogd..

8. In de winter is het noodzakelijk om sneeuw en ijs van de romp te verwijderen..

Hoe vaak moet je de airconditioner in het appartement met je eigen handen schoonmaken?

Als uw appartement zich op de onderste verdiepingen van 1 tot 4 bevindt, is het voldoende om het systeem eens in de drie maanden te reinigen. Omdat de vervuiling op dit niveau sneller is..

Als de airconditioner zich boven de zevende verdieping bevindt, kan de reiniging minder dan eens in de twee jaar worden uitgevoerd.

Maar deze regel is niet van toepassing op binnenunits. Ze moeten 2-3 keer per maand worden schoongemaakt. Dit is natuurlijk lastig, maar als je je niet aan de aanbevelingen houdt, dan zal de reparatie een aardig bedrag opleveren.

Wat te doen als u een freonlek opmerkt?.

Het lekpercentage is ongeveer 7-8% per jaar (het moet worden gevuld voordat het wordt gevuld), maar als een lek wordt gevonden onder het toegestane niveau, neem dan contact op met het servicecentrum voordat de compressor defect raakt. De reparatiekosten bedragen de helft van de kosten van de airconditioner zelf..

Wat zijn de tekenen dat freon niet genoeg is:

 • Het verschijnen van ijs of rijp op de leidingaansluitingen van de buitenunit.
 • Lage luchtkoeling. Het temperatuurverschil tussen de uitlaat en de inlaat moet minimaal 9-10 graden zijn.

Airco onderhoud in de winter

Aangezien alle klimaatbeheersingsapparatuur voornamelijk uit Europese landen en Japan wordt geleverd en daar het klimaat warmer is, houden fabrikanten geen rekening met de invloed van andere klimatologische omstandigheden en zijn zeldzame modellen uitgerust met de aanpassingsfunctie aan lage temperaturen. Kortom, dit is het voorrecht van airconditioners die het hele jaar door werken, die gedurende lange tijd worden geïnstalleerd in kamers waar veel mensen en een groot aantal computerapparatuur zijn. Voor gewone appartementairconditioners is het voldoende om sneeuw en ijs van het buitengebouw te verwijderen, maar voer voor het begin van een warm klimaat een grondige reiniging uit en gebruik daarna de airconditioner om het gebied af te koelen.

Controleer alle elektrische componenten en contacten voordat u zich voorbereidt op het warme seizoen. Als u storingen of schade aan de draden constateert, is het niet aan te raden om te beginnen met schoonmaken. Bel om te beginnen de wizard om problemen op te lossen. En pas na de reparatie kun je beginnen met schoonmaken.

Regels voor het inschakelen van de airconditioner na de winter:

 • Zorg ervoor dat de buitentemperatuur niet onder nul en de binnentemperatuur minimaal 20 graden is.
 • Schakel de koelmodus in en de minimumtemperatuur 18 graden.
 • Wacht 10-15 minuten en probeer de airconditioner dan in alle standen.
 • Als alles werkt, is hij klaar voor het warme seizoen..

Hoe controleer je na het reinigen de temperatuur van de lucht die de kamer binnenkomt?

Het controleren van de luchttemperatuur is nodig om er zeker van te zijn dat alles naar behoren functioneert. Hoe je dat doet. Trek de temperatuur van de inlaatlucht af van de temperatuur van de uitlaatlucht. Dit is de delta T-temperatuur. Binnen het bereik van -10 tot -5 is de waarde normaal. Als de T-waarde lager is dan -11 met de toegevoerde lucht, dan wordt de ruimte niet voldoende gekoeld.

Er zijn airconditioners met automatische reiniging. Modellen zoals FCQ-C8, FCQH-D8, FMCQ-A, FXFQ-P9 hebben ingebouwde sensoren die de mate van vervuiling bewaken en het systeem signaleren om al het vuil op één plek te verzamelen. Ze hebben een gat in het lichaam waardoor het dan met behulp van een stofzuiger mogelijk en noodzakelijk is om het te verwijderen. Het is handig en geen gedoe, maar zelfs de nieuwste geautomatiseerde reinigingssystemen zijn niet in staat om een ​​grote reiniging van de apparatuur uit te voeren, en alleen jij en ik zijn grondig in dit werk. Daarom kun je niet zonder een mensenhand..

Bedrijfsregels:

Weet je zeker dat de conditioner goed werkt? Dit betekent helemaal niet dat u de aanbevelingen over de frequentie van schoonmaken moet negeren..

Maak een of twee keer per jaar gebruik van de diensten van onderhoudspersoneel voor een volledige inspectie en preventie: het meten van de druk in het systeem, het bijvullen van het koelmiddel, het controleren van de werking ervan in alle modi. Er zijn andere storingen, deze kunnen worden opgespoord door professionals.

Bij een klimaattemperatuur onder nul graden wordt aangeraden om een ​​airconditioner die niet is uitgerust met een all-season unit niet aan te zetten.

Voordat u de preventie van de airconditioner plant, moet u wegen en overwegen hoe u deze gaat implementeren. Als u besluit geen gebruik te maken van de hulp van de medewerkers van het servicecentrum, bestudeer dan alle nuances grondig, die zijn beschreven in de bijgevoegde instructies, en ga dan pas verder.

Wees aandachtig voor je techniek en het zal je vele jaren dienen en verrukken..