instrumenten

Zelfgemaakte slijpmachine

Slijpapparatuur wordt gebruikt voor het afwerken van onderdelen. De machine voert technologische afwerkingsbewerkingen uit bij de vervaardiging van hout- en metaalproducten. Een belangrijk pluspunt van een dergelijk apparaat is de mogelijkheid van zelfmontage. Een zelfgemaakte unit is qua prestaties wat inferieur aan fabrieksmodellen, maar kost veel minder.

Werkingsprincipe en kenmerken van de slijpmachine:

Slijpmachines verschillen van elkaar in ontwerp en omvang. Het algemene kenmerk van de tool is een soortgelijk werkingsprincipe. Het werkmechanisme draait en het schurende materiaal maalt het oppervlak van het onderdeel.

Wanneer u kant-en-klare apparatuur kiest of een machine met uw eigen handen maakt, moet u rekening houden met de belangrijkste kenmerken van dergelijke apparatuur:

Kenmerken van verschillende slijpmachines

Afhankelijk van de configuratie van de schuureenheid worden de volgende typen machines onderscheiden:.

Riemapparaat – slijpmachine. De machine is uitgerust met een schuurband, die na verloop van tijd verslijt en periodiek moet worden vervangen. Met behulp van het apparaat kunt u de roestlaag van het metaal verwijderen, de afmetingen van het product in sommige vlakken corrigeren, de houten delen reinigen en vormgeven.

Positieve aspecten van bandmachines:

 • veelzijdigheid;
 • klein formaat en lichtgewicht;
 • de mogelijkheid van zelfproductie;
 • aanpassing van de lengte van de tape is voorzien, waarmee u producten van verschillende groottes kunt slijpen en polijsten.

Het advies. Bij het uitrusten van bandslijpapparatuur is het beter om grafietschuurmiddelen te kiezen – deze zijn het meest slijtvast.

De drummachine werkt als een boormachine. Het maalgedeelte van het apparaat wordt door de motor rondgedraaid met een snelheid van ongeveer 2000 rpm. Het belangrijkste doel is het kalibreren van platte lange werkstukken. Het drumtype is moeilijker te vervaardigen, maar met zo’n zelfgemaakte schuurmachine voor hout kunt u latten, plaatoppervlakken van MDF, spaanplaat, fineermateriaal en hout verwerken.

Schijfapparaat (afwasmachine). Het is heel goed mogelijk om het apparaat zelf in elkaar te zetten, omdat het een eenvoudig apparaat heeft. Schijfmachines worden gekenmerkt door de volgende kenmerken:

 • compacte afmetingen en gebruiksgemak voor huishoudelijke doeleinden;
 • goede prestaties met een krachtige elektromotor;
 • het vermogen om kegelvormige, bolvormige en cilindrische werkstukken te polijsten.

Gecombineerde slijpmachine – een combinatie van de functies van oppervlakte- en rondslijpapparatuur. Eén apparaat is uitgerust met een slijpschijf en een schuurband. Deze optie is het meest geschikt voor kleine werkplaatsen en de inrichting van garages, waar de installatie van twee units tegelijk problematisch is.

Zelfgemaakte bandschuurmachine

Accessoires voor riem

Een zelfgemaakte schuurmachine voor metaal of hout heeft het volgende ontwerp:

Belangrijk! Voor het bewerken van staal of hout worden papieren of stoffen banden gebruikt. Bandbreedte – 5-31 cm, lengte – vanaf 11 cm, korrelgrootte vanaf R-80.

Productietechnologie voor riemeenheden

Zelfgemaakte bandschuurmachines voor hout of metaal kunnen van de volgende materialen worden gemaakt:

 • een elektromotor met een asrotatiefrequentie van ongeveer 1300-1600 tpm;
 • stalen buizen van minimaal 2 mm dik;
 • hoeken met een doorsnede van 50 * 50 * 5, 25 * 20 * 1,5 – de hoeveelheid wordt bepaald door de afmetingen van de apparatuur;
 • magnetische standaard voor het bevestigen van metalen werkstukken;
 • lagers; kogelomloopspindels;
 • assen voor het bevestigen van de tape;
 • railgeleiders.

Volgorde van het werk:

Het beschreven type machine is meer geschikt voor het slijpen van platte metalen werkstukken..

Zelfgemaakte trommelschuurmachine

Apparaatapparaat van het drumtype

De trommelschuurmachine behoort tot de klasse van kalibratiemodellen. Het belangrijkste element van het apparaat is een maaltrommel, die houten oppervlakken glad maakt.

Elementen van de basisconfiguratie:

 • bed;
 • motor;
 • schaaftrommel met schuurband;
 • invoertrommel met transportband;
 • een mechanisme voor het aanpassen van de omwentelingensnelheid van de trommel;
 • staat voor het fixeren van de positie van de maaltrommel;
 • beschermhoes;
 • stofafzuiger.

Zelfgemaakte houtschuurmachine: blauwdruk

Stapsgewijze instructies voor het maken van een machine

Stap 1. Keuze van een elektromotor. Een oude wasmachinemotor is voldoende. Verwijder poelies, riem en elektrische onderdelen van apparatuur. Het is wenselijk om de voorkeur te geven aan een asynchrone eenfasige elektromotor van 200-300 W, 1500-2000 rpm.

Fase 2. Een trommel maken. Om het te maken, zijn een PVC-buis, houten ringen en andere geïmproviseerde items geschikt. Een PVC drumstel wordt als volgt gemaakt:

Fase 3. Voorbereiding van de werktafel en het bed. Maak het lichaam van hout:

Fase 4. De montage wordt uitgevoerd in de volgende volgorde:

Stap 5. Bevestiging van de beschermkap en inbedrijfstelling.

Doe-het-zelf slijpaccessoires

Naast overmaatse machines kunnen ook kleine praktische gereedschappen voor het polijsten van metalen producten of het slijpen van sommige onderdelen van pas komen in het dagelijks leven. Velen van hen zijn heel goed mogelijk om met de hand te doen..

Mini-slijpmachine en “polijsten” voor metaal

Thuisvakmensen en liefhebbers van verbouwingen hebben een mini-slijper nodig – het apparaat wordt gebruikt voor hoogwaardige reiniging van oppervlakken vóór het solderen. De benodigde onderdelen kunnen uit een oude Sovjet bandrecorder gehaald worden..

Lijm fijnkorrelig schuurpapier op een houten ronde plaat. Dit wordt het werkende deel van de molen. Om de machine te starten heeft u een kleine motor nodig met een asdiameter van 1,5 mm en een knop. Soldeer de startknop aan de elektromotor.

Voor de voeding is een adapter geschikt van 7 V. Een contact van de adapter is gesoldeerd aan de schakelaarvoet en het andere aan de motor. Giet smeltlijm over de soldeerpunten. Wikkel het lichaam na het drogen in met krimpkous of isolatietape. Afwerkingsstap – bevestigen van het werkende slijpelement.

Zelfgemaakte schijfschuurmachine

Een schijfschuurmachine met een laag vermogen is handig voor het draaien van kleine houten producten. Voor de machine die op de foto wordt getoond, werd een driefasig apparaat van 90 W gebruikt, gestart via een condensator. De motor met een toerental van 2750 tpm is verbonden door een driehoek met een startcondensator en een achteruit. Verbindingen zijn gesoldeerd en in krimpfolie verpakt.

De basis is bevestigd op vier stalen staven – kan snel worden geïnstalleerd en indien nodig worden verwijderd. Een doorn voor M14 is aan de as bevestigd, het is mogelijk om verschillende mondstukken van de molen te installeren.

Veiligheidsmaatregelen bij het werken aan zelfgemaakte slijpapparatuur

Bij het uitvoeren van werkzaamheden aan de machine is het de moeite waard om zich aan een aantal regels te houden die u en anderen helpen beschermen tegen mogelijk letsel:

Zelfgemaakte verticale schuurmachine: video