instrumenten

Pomp pomp voor water

In het leven in de buitenwijken is het gebruik van pompen constant vereist: ofwel water uit een put pompen, dan water uit een zwembad pompen, dan vuil water uit een ondergelopen kelder pompen, een tuin of moestuin water geven, en nog veel meer. Pompen worden ook niet alleen gebruikt om met open bronnen te werken, maar ook in het watertoevoersysteem om de druk te verhogen, evenals in het rioleringssysteem. Er is een hele categorie pompen genaamd “pomppompen voor water”, die onmisbaar zijn in het leven in de buitenwijken, in de bouw, in tuinieren, nutsbedrijven en vele andere activiteiten waarbij het verpompen van verschillende vloeistoffen noodzakelijk is. Zodat u de juiste pomppomp voor water kunt kiezen, zullen we in dit artikel praten over hun typen, apparaat en verschillen, afhankelijk van het toepassingsgebied..

Soorten pomppompen

Waterpompen worden overal gebruikt waar het nodig is om grote hoeveelheden vloeistof te verpompen of een opvoerhoogte te creëren – de druk verhogen. De toepassingsgebieden zijn gevarieerd:

 • Landbouw;
 • Tuinieren;
 • Bouw;
 • In zomerhuisjes;
 • In landhuizen;
 • In de gemeenschappelijke en huishoudelijke sfeer;
 • Voor het blussen van branden;
 • In de industrie, bijvoorbeeld in de olie-industrie;
 • Tunnelbouw enz..

Conventioneel kunnen alle pomppompen worden onderverdeeld in twee categorieën: oppervlakte- en onderwaterpompen.

Oppervlakte pomp pompen

Oppervlakte pomp pompen zink niet in het water, het is voldoende dat ze zich in de buurt van een waterbron bevinden en water wordt direct met een slang aangezogen. Deze pompen zijn handig, lichtgewicht en eenvoudig te bedienen. De aanzuigdiepte van oppervlaktepompen is klein, waardoor ze alleen op plaatsen in de buurt van water kunnen worden gebruikt. Bijvoorbeeld voor het nemen van water uit een put, reservoir, voor het irrigeren van velden, het leegpompen van een kelder of het oppompen van water uit een zwembad, maar ook voor het blussen van brand..

Onder oppervlaktepompen zijn:

 • Tuinpompen voor het besproeien van de tuin en moestuin, het oppompen van water uit het zwembad, etc..
 • Druk – pompen in het watertoevoersysteem om de druk te verhogen.
 • Pompstations – pompen uitgerust met een extra watertank en een besturingseenheid.

Dompelpomppompen volledig ondergedompeld in water. Hun lichaam is gemaakt van corrosiebestendig materiaal en de belangrijkste taak is om water uit een diepte te halen. Er zijn verschillende soorten van..

Boorgatpompen

Downhole pompen worden gebruikt om water uit aquifers te pompen. Hun lichaam heeft een langwerpige cilindrische vorm en de diameter van de cilinder is klein, dit helpt om water van grote diepte te zuigen en maakt het ook mogelijk om de pomp in smalle putten te gebruiken. Goed sediment dikte is vrij hoog.

goed pomp

Putpompen worden gebruikt om water uit putten te halen met schoon of licht verontreinigd water. Hun prestaties zijn hoog genoeg en het geluidsniveau is laag, dus worden dergelijke pompen vaak gebruikt om landhuizen van water te voorzien..

Afvoer pomp pomp

Afvoerpomppompen worden gebruikt voor het wegpompen van vuil water uit ondergelopen kelders, afwateringssloten, putten, greppels en andere objecten. Het is toegestaan ​​dat het water zand, slib en andere deeltjes bevat met een diameter van maximaal 30 mm.

Fecale pomp pomp

Fecale pomppompen worden gebruikt om water met een grote hoeveelheid vuil en onzuiverheden weg te pompen. De pomp is uitgerust met een snij-inrichting die langvezelige insluitsels verplettert.

De volgende gradatie van pomppompen is de bron van energie voor werk. Er zijn:

 • handpomppompen die perfect passen in het zomerhuisleven;
 • motorpomppompen op benzine- of dieselmotoren worden gebruikt in de tuinbouw en op locaties ver van elektriciteit;
 • pomppompen aangedreven door elektriciteit. Die laatste categorie omvat zowel kleine pompen voor aquaria met vissen als krachtige industriële pompen voor het verpompen van olie..

De categorie huishoudelijke pomppompen omvat oppervlakte-, dompelpompen, handmatige en gemotoriseerde, evenals enkele elektrische modellen. De categorie industriële pompen is groot en gevarieerd, maar daar gaan we ons nog niet op focussen..

Handpomppomp voor water: apparaat en toepassing

De handmatige pomppomp is tegenwoordig niet erg populair, maar deze unit is onmisbaar voor zomerhuisjes. Het gebruik van een pompstation om water te leveren is natuurlijk handig. Maar als de stroom plotseling uitvalt, is het onhandig om zonder water te blijven. En de pomp aanzetten om een ​​paar emmers water te halen voor dringende behoeften is niet al te ver vooruitziend. Pompen houden er niet van om getrokken te worden. Maar een draagbare waterschommelstoel – dat heb je nodig, een paar keer met je hand zwaaien – hier is een emmer water. Bovendien kunnen een handpomp en een elektrische pomp op dezelfde put worden aangesloten en vrij gelijktijdig of naar behoefte worden gebruikt..

De handpomp is een zuigerpomp waarvan het werkingsprincipe sterk lijkt op die van elektrische pompen, daarom zal kennis van het apparaat inzicht geven in de processen die plaatsvinden in de pomppomp.

Het apparaat en het werkingsprincipe van een handpomppomp

In het cilindrische lichaam van de handpomp beweegt een zuiger, door de beweging waarvan de vloeistof wordt gepompt. Het pomphuis heeft een inlaat waardoor water binnenkomt, een uitlaat waardoor water aan de verbruikers wordt toegevoerd, evenals een flens met een rubberen afdichting voor de zuigerdruk. Terugslagkleppen zijn geïnstalleerd in het onderste waterinlaatgat en in de zuiger zelf, die een belangrijke rol spelen bij de werking van de gehele pomp.

Wanneer een persoon de zuigerstang laat zakken, beweegt de zuiger naar beneden en stroomt water door de klep in de zuiger in de ruimte boven de zuiger. Al die tijd is de keerklep bij de inlaat gesloten, omdat er water op drukt. Wanneer een persoon de zuigerstuwkracht verhoogt, beweegt de zuiger omhoog en water uit de ruimte boven de zuiger stroomt in de uitlaatpijp. Op dit moment wordt de terugslagklep op de zuiger gesloten door waterdruk. Tegelijkertijd wordt een vacuüm gevormd in de ruimte onder de zuiger – de druk daalt en water uit de bron begint erin te worden gezogen via de terugslagklep. Wanneer de cyclus zich herhaalt, beweegt water van de ruimte onder de zuiger naar de ruimte boven de zuiger en vervolgens naar de uitlaatpijp..

In feite is de werking van een pomppomp gebaseerd op werken met druk: een toename van de druk in de ene kamer en een afname in een andere.

Houd er rekening mee dat de leiding die de pomp binnenkomt stijf genoeg moet zijn om niet in te klappen bij het aanzuigen van water. Een tuinslang zal bijvoorbeeld natuurlijk niet werken. Het moet een metalen of plastic buis zijn..

De stangaandrijving kan worden gemaakt in de vorm van een vliegwielhendel “Crane”, zoals in het oude Egypte. Dergelijke apparaten zijn handig omdat ze minder inspanning vergen om te verplaatsen, slechts een of twee grote “slagen” kunnen een halve emmer oppompen.

Met de hand bediende pomppompen kunnen worden gebruikt om te putten uit ondiepe diepten, maximaal 8 m, op grotere diepten zal de atmosferische druk interfereren. Het is erg belangrijk dat de pompzuiger dezelfde vorm heeft als het pomplichaam, en ook strak naar binnen “loopt”, waardoor drukverliezen ontstaan.

Het tweede belangrijkste element is de terugslagklep. Het moet betrouwbaar zijn omdat het de prestatie van de hele pomp bepaalt. Als de keerklep passeert of, zoals ze zeggen, “etst”, zal het water nutteloos heen en weer gaan in de pomp, zonder in de uitlaatpijp te worden gepompt.

De terugslagklep kan een membraan of een kogel zijn;.

De membraanklep is een dikke rubberen plaat die dicht bij het gat is geklonken. De plaat moet het gat volledig afdekken. De inlaatterugslagklep is aan de binnenkant van het pomphuis gemonteerd. De terugslagklep op de zuiger is bevestigd vanaf de zijkant van de zuigerruimte. Wanneer de zuiger omhoog gaat en er een vacuüm wordt gecreëerd in de onderste kamer, gaat de klep open (de plaat wordt opgetild door water) en komt er water in de kamer. Tegelijkertijd wordt de terugslagklep op de zuiger zelf stevig naar beneden gedrukt door de waterdruk in de bovenste kamer. Wanneer de zuiger daalt, sluit de waterdruk de keerklep bij de inlaat en opent bij de zuiger.

Een kogelterugslagklep is vergelijkbaar met een membraanklep, met het enige verschil dat het gat wordt afgedekt door een kogel van perfect formaat. De beweging van de bal wordt beperkt door een reling of een net. Het gewicht van de bal moet voldoende zijn om niet in het water te drijven, maar om te zinken, gebruik daarom ebonietballen of van dicht zwaar plastic.

Een handpomppomp kan geheel zelfstandig worden gemaakt en in het land of in een landhuis als “noodgeval” worden gebruikt.

Hoe een handmatige pomppomp te kiezen?

Boorgat handpomp

Als het nodig is om een ​​kant-en-klare handpomp voor een put aan te schaffen, zal het niet moeilijk zijn, aangezien er nogal wat vergelijkbare producten op de markt zijn. Pompen van binnenlandse productie worden voornamelijk verkocht onder de naam “kolom”.

Handpomp voor de bron van hun gietijzer

Handpompmodellen verschillen in fabricagemateriaal. Bij sommige modellen is de kast van roestvrij staal, bij andere van gietijzer. De binnenkamer is voornamelijk gemaakt van plastic van voedingskwaliteit;.

Ook verschillen de pompen in grootte, vorm, structurele elementen en de locatie van de afvoerklep – gander. De aanzuigdiepte van handpompen is 6 – 9 m. De prijs van een handpomppomp varieert van $ 100 tot $ 125. Maar modellen gemaakt van gietijzer, gebeeldhouwde mooie vormen kosten meer – $ 180 – $ 200. Maar duurder dan $ 200. er zijn geen handpompen.

Moto pomppompen voor het verpompen van water

Gemotoriseerde pomppompen zijn onmisbaar als u water moet wegpompen uit een ondergelopen kelder, uit een put of put die net is gegraven, maar ook om water uit een open bron te halen en velden en tuinen te irrigeren.

Meestal zijn motorpompen uitgerust met: centrifugaalpomp, waarmee wordt gewerkt benzine of diesel motoren. Het voordeel van motorpompen is de onafhankelijkheid van de beschikbaarheid van een elektriciteitsbron en als nadeel kan een hoog geluidsniveau en de aanwezigheid van uitlaatgassen worden onderscheiden.

Het werkingsprincipe en het apparaat van de motorpomp::

Het werkingsprincipe van een centrifugaalpomp in een motorpomp

Het koppel van de motor wordt geleverd aan de pompas. Op de as zitten bladen die de vloeistof in beweging brengen. Het belangrijkste werkende deel van de motorpomp is een wiel dat bestaat uit twee schijven die zijn verbonden door bladen. Deze bladen zijn gebogen in de tegenovergestelde richting van de beweging van het wiel. Als de pomp draait, wordt de ruimte tussen de schoepen gevuld met de verpompte vloeistof. Wanneer het wiel draait, werkt de middelpuntvliedende kracht op de vloeistof, daarom wordt in het midden een verminderde / ijle druk gecreëerd en, integendeel, een verhoogde druk aan de periferie. Onder invloed van het drukverschil beweegt de vloeistof van buiten naar het midden en wordt vervolgens naar buiten in de uitlaat gegooid.

Gemotoriseerde pomp waterpomp foto voorbeeld.

Gemotoriseerde waterpomp

Modellen van motorpompen met een benzinemotor hebben meestal lage prestaties, ze zijn goedkoper, maar in de toekomst vereisen ze hoge brandstofkosten.

Modellen met een dieselmotor zijn zuiniger, hebben een langere levensduur en verbruiken minder brandstof dan benzinemotoren. Maar de kosten van reparatie en onderhoud van dieseleenheden zijn hoger.

Ongeacht de geïnstalleerde motor pompen de motorpompen geen lucht. Bij sommige modellen wordt water of andere koelvloeistof in het werkende deel van de motorpomp gegoten om oververhitting van de motor te voorkomen. Hoewel moderne modellen dergelijke voorzorgsmaatregelen niet vereisen. Als de gemotoriseerde pomppomp met korte onderbrekingen inschakelt, kan het gemakkelijker zijn om opnieuw te starten door een terugslagklep op de inlaat te installeren, zoals we al beschreven in de handpomp..

De zuigdiepte van motorpompen is in de orde van 5 – 8 m. De watertoevoer via de uitlaat kan worden uitgevoerd op 35 m. Als een grote afstand vereist is, moet er rekening mee worden gehouden dat het drukverlies voor elke 10 m is 1 m hoofd.

Motorpompen voor het verpompen van schoon water en vuil water hebben ernstige ontwerpverschillen.

Motorpomp voor schoon water

Motorpomp voor schoon water

Gemotoriseerde pomppompen voor schoon water of licht verontreinigd water kunnen deeltjes met een diameter tot 5 mm doorlaten. Meestal zijn dergelijke units uitgerust met een tweetaktmotor, hebben ze lage prestaties en worden ze gebruikt voor het besproeien van de tuin in het land, het pompen van water in de viskooi, uit het zwembad en andere behoeften.

Motorpompen met een viertaktmotor hebben indrukwekkendere prestaties en kunnen tot 120 m3/h verpompen. Dit kunnen brandpompen zijn, pompen voor bodemerosie..

Voor een gemotoriseerde waterpomp is de prijs afhankelijk van de prestaties. Een pomp die bijvoorbeeld 600 – 800 l/min kan verpompen, kost ongeveer 450 USD, met een gemiddelde capaciteit van 900 – 1100 l/min – 600 USD en met een hoge productiviteit van 1400 – 1800 l/min – 1500 USD. e. De laatste eenheden worden gebruikt voor brandblussing.

Moto pomppomp voor vuil water

Moto pomppomp voor vuil water

Gemotoriseerde pomppompen voor het wegpompen van vuil water met toevoegingen van zand, grind, slib, kleine stenen, gevallen bladeren en andere fracties zijn uitgerust met speciale filterzeven die deeltjes tot 25 mm diameter kunnen doorlaten. Het filter zelf en de interne structuur zijn gemaakt van zeer sterke materialen en kunnen in geval van storing eenvoudig worden vervangen. De waaier is ook gemaakt van duurzaam hardmetaal. Een ander verschil tussen pompen voor vuil water is dat dergelijke units vrij zwaar zijn, ongeveer 100 kg.

Voor een snelle reiniging is de motorpomp eenvoudig te openen en het onderhoud van dergelijke pompen is eenvoudig en snel. Motorpompen pompen vuil water uit greppels, reservoirs, putten in aanbouw, kelders, putten, maar ze kunnen ook worden gebruikt voor het blussen van brand of het verpompen van schoon water, nadat het filter vooraf is schoongemaakt of vervangen.

Voor een gemotoriseerde waterpomp is de prijs ook afhankelijk van de prestaties en ligt deze een orde van grootte hoger dan die van zuiver waterpompen. Een pomp voor bijvoorbeeld 600 – 800 l / min kost $ 1200, voor 1200 – 1300 l / min – $ 1600, voor 1600 – 2000 l / min – $ 2500.

Hoe een motorpomp te kiezen?

Er zijn heel veel fabrikanten van motorpompen. Tot de meest bekende behoren Daishin, Gardena, Forte, Hitachi, Honda, Hyundai, Kipor, Sadko, Calibre en Energomash.

Motorpomp Honda

Aangezien de motor niet het laatste element in een motorpomp is, is het logisch om aandacht te besteden aan die fabrikanten die niet alleen puur gespecialiseerd zijn in pompapparatuur, maar zich ook goed hebben bewezen in de productie van motoren. Honda is bijvoorbeeld de onbetwiste leider in deze kwestie. De motorpompen van deze fabrikant zijn betrouwbaar, duurzaam en geschikt voor intensief gebruik, maar ze zijn vrij duur. Een Honda WB20 motorpomp met een capaciteit van 600 l/min kost bijvoorbeeld $600. Terwijl de Hyundai HY80 met een capaciteit van maar liefst 1000 l/min 350 USD gaat kosten.

Motorpomp Sadko

Maar de producten van het bedrijf SADKO, bijvoorbeeld het WP-50-model met een capaciteit van 600 l / min, kosten nog minder – $ 200. Dit verschil is voornamelijk te wijten aan het feit dat deze fabrikant gespecialiseerd is in pompapparatuur en -units voor zomerhuisjes en moestuinen. Maar de goedkoopste zijn motorpompen van binnenlandse productie – het bedrijf Energomash. Het model BP-87600 met een capaciteit van 1000 l/min, ontworpen voor het verpompen van schoon water, kost slechts 170 USD..

Elektrische pomppompen

Huishoudelijke elektrische pomppomp

Elektrische pomppompen verschillen alleen van motorpompen door de aandrijving, in dit geval wordt de pomp aangedreven door elektriciteit.

Een vrij uitgebreide categorie elektrische pompen zijn dompelpompen voor verschillende doeleinden:

 • Pompen voor het verpompen van water met verschillende capaciteiten.

Hydraulische pomp voor vuil water

 • Pomppompen voor het verpompen van zand en klei.
 • Pomppompen voor het verpompen van olieslib. Gebruikt voor het verpompen van zeer viskeuze vloeistoffen zoals ruwe olie, melasse, latex en afval uit de olie-industrie. Meestal gebruikt voor het reageren op olierampen, optillen van de bodem tijdens het morsen van een tanker, enz..
 • Pompen voor het wegpompen van slib, vuil water, rioolwater, afvalwater, etc..
 • Shredderpompen zijn een aparte categorie. Ontworpen om afval en andere deeltjes te malen tijdens het verpompen van water. Vaak gebruikt in nutsbedrijven, landbouw en industrie voor afvalbeheer.

De productie van drainage-dompelpompen zijn helemaal niet dezelfde bedrijven die zich bezighouden met motorpompen. Tot de meest bekende behoren Aquatica, PEDROLLO, AL-KO, SPRUT, Dnipro-M, WILO en Grundfos. De kosten van een dompelpomp zijn afhankelijk van de prestaties en de maximaal toelaatbare deeltjesgrootte in het water, evenals de waterdruk. Dienovereenkomstig, hoe groter deze parameters, hoe duurder de pomp..

Afvoerpomp Dnipro

De meest betaalbare vertegenwoordigers zijn de producten van het bedrijf Dnipro en Energomash – niet meer dan $ 60. per pomp met een capaciteit van 10.000 l/h.

Afvoerpomp Metabo

Ook hangt veel af van de betrouwbaarheid van de fabrikant en de promotie van het merk. De duurste drainagepompen kunnen gerust Metabo DP 28-10 S Inox genoemd worden (54400 l/u capaciteit) – 1350 USD, Aquario ADS-300 SUPERSAND (28000 l/u capaciteit) – 1625 USD. En de pomp PEDROLLO MC 30/50 met een capaciteit van 6600 / uur kost maar liefst 1200 USD. Al deze modellen onderscheiden zich door het feit dat hun kast is gemaakt van roestvrij staal..

Het onbetwistbare voordeel van moderne drainagepompen is hun veelzijdigheid. Als de modellen zijn ontworpen om vuil water te pompen, kunnen ze gemakkelijk schoon water aan, vervang gewoon het filter.

Pomppompen voor water worden in het dagelijks leven de hele tijd gebruikt, of ze nu van ons zijn of op de balans van een nutsbedrijf staan, het belang ervan is moeilijk te onderschatten. Voor het leven buiten de stad is het kopen van een pomppomp redelijk gerechtvaardigd. Het kan op elk moment van pas komen, of het nu gaat om het toevoeren van water aan een waterleidingsysteem, het oppompen van water uit een tank of kelder, of het blussen van een brand. Voor teams die betrokken zijn bij het aanleggen van putten, putten en greppels, is een motorpomp een onmisbaar werkinstrument..