instrumenten

Hoe en wat te boren?

Het antwoord op deze vraag is niet alleen interessant voor beginners bij het uitvoeren van reparatiewerkzaamheden, maar ook voor professionele bouwers. Zonder het gebruik van een boormachine kan zelfs de meest gewone plank of haak niet worden bevestigd. Een hamer en een spijker zijn niet het antwoord als het gaat om metaal, beton, tegels, glas of steen. Om een ​​mooi, net gat te boren, heb je niet alleen bepaalde vaardigheden nodig, ook de keuze van een geschikte boor en het slijpen ervan spelen een belangrijke rol.

Inhoud

Welke oefeningen zijn er??

Boren is de meest gebruikelijke manier om een ​​gat in elk materiaal te krijgen. Het belangrijkste element van dit proces is de boor, waarvan het type wordt gekozen afhankelijk van het type te behandelen oppervlak en het doel van het werk..

Er zijn verschillende classificaties van dit snijgereedschap..

Volgens het ontwerp van het werkende deel zijn de boren verdeeld in spiraalvormige, platte, cirkelvormige, centrerende, enkelzijdige snijboren, voor diep boren.

Afhankelijk van het ontwerp van het staartgedeelte zijn de boren onderverdeeld in cilindrische, conische, drie-, vier- en zeshoekige SDS-boren.

Op doel (type verwerkt materiaal): boren voor metaal, hout, beton, glas, steen, keramiek, universeel.

Hoe kies je de juiste boor??

De hoofdregel bij het kiezen van een boor is dat de structuur van het snijgereedschap harder moet zijn dan de structuur van het te bewerken materiaal. Voor het boren van gipsplaat, hout, kunststof kunt u een conventionele boor van hoogwaardig staal gebruiken. En om in steen, baksteen of beton te boren, moet u een hardmetalen boor gebruiken – de punten van deze boren hebben legeringsplaten die harder zijn dan beton en steen. Meestal zal de rol van een dergelijke legering zegevieren – een legering van wolfraam met kobalt in een verhouding van 9: 1.

Het is noodzakelijk om de juiste maat boor te selecteren voor het soort werk dat wordt uitgevoerd. De diameter en lengte van de boor worden gekozen afhankelijk van de massa van het bewerkte oppervlak – hoe groter deze is, hoe dikker en langer de boor nodig is. De meest gebruikte boordiameters in het dagelijks leven zijn van 6 tot 12 mm. Kleine planken of gordijnroeden kunnen worden bevestigd met een boor van 6 of 8 mm. U kunt het toilet bevestigen in de gaten die zijn geboord met een boor met een diameter van 10 mm. Voor meer specifieke klussen zijn verschillende boormaten nodig.

Bij het kiezen van een boormachine is het belangrijk om rekening te houden met de functionaliteit van het werkgereedschap, dat wordt geselecteerd op basis van het type materiaal dat wordt verwerkt. Gaten in hout of kunststof boor je met een conventionele boormachine. Het gebruik van een elektrische boor of schroevendraaier zal het werk vereenvoudigen. Deze gereedschappen zijn onmisbaar voor het boren van stenen en metalen oppervlakken. Als u gaten in beton moet boren, kunt u het beste een klopboormachine gebruiken..

Bij het kiezen van boren is het belangrijk om aandacht te besteden aan hun uiterlijk. Een kwaliteitsgereedschap mag geen chips, krassen of andere defecten hebben.

Het is het beste om boren te kiezen van bekende fabrikanten die zich op de markt hebben bewezen – dit zal ervoor zorgen dat u geen gereedschap van lage kwaliteit koopt en geld verspilt.

Een boor voor metaal kiezen

Met een boor voor metaal kunt u gemakkelijk gaten maken in cermets, gelegeerd en niet-gelegeerd staal, non-ferro metalen en gietijzer.

De meest gebruikte spiraalboor voor metaal, een cilindrische staaf met twee spiraalvormige groeven die snijranden vormen.

Meestal zijn deze boren gemaakt van snelstaal of gelegeerd staal. Deze materialen produceren sterke, duurzame boren die u kunt gebruiken om het meeste uit uw werk te halen..

Cilindrische en conische boren voor metaal zijn gebruikelijk. Hss kegelboren zijn uitstekend geschikt voor het bewerken van plaatwerk. Hss Sprint metaalboren zijn geschikt voor gebruik met handboren. Andere merken professionele metaalboren zijn onder andere DeWolt, Bosch en Ruco boren..

U kunt een netjes gat in plaatwerk maken zonder het te vervormen met een getrapte boor..

Een boor voor beton kiezen

Betonverwerking is geen gemakkelijke taak vanwege de sterkte en kracht van dit materiaal. Hardmetaal- en diamantboren worden gebruikt om gaten in beton te boren. De eenvoudigste manier om beton te boren is met een asymmetrische boor. En het is beter om een ​​gat te plannen en te beginnen met boren met een boormachine met een conventionele verscherping.

Sds-boren voor beton zijn erg populair. Specifiek ontworpen om harde betonconstructies en hoge stootbelastingen aan te kunnen.

Voor professioneel boren in beton worden bosch boren gebruikt. Bosch-boormachines hebben een vorm met vier helixen, waardoor u materiaalresten snel uit het gat kunt verwijderen.

Een boor voor hout kiezen

Met een boor voor metaal kun je meerdere gaten in een houten oppervlak boren, maar voor constant werken met hout, waarbij nauwkeurigheid en nauwkeurigheid belangrijk zijn, kun je niet zonder een speciale boor voor hout.

Spiraalboren, penboren en cilindrische boren worden meestal gebruikt voor het bewerken van houten constructies..

Het voordeel van spiraalboren is dat ze na afloop eenvoudig van het werkgebied kunnen worden verwijderd. Penboren worden gebruikt om blinde gaten te maken in hout met een diameter van 10 mm of meer. Dergelijke boren worden specifiek gebruikt om gaten te maken, omdat het onmogelijk is om met hun hulp een bestaand gat te boren vanwege de afwezigheid van snijranden aan het zijoppervlak. Een cilindrische of kernboor wordt gebruikt om gaten met een grote diameter te maken. Het gebruik van een dergelijke boor stelt u in staat een net gat te krijgen zonder defecten, met een hoge verwerkingsefficiëntie..

Wat u moet weten over boren?

Tijdens het boorproces warmt het snijgereedschap op, wat leidt tot een verandering in de structuur van het staal en een afname van de levensduur van de boor. Daarom, als u een groot aantal gaten in een sterk materiaal moet boren, moet de boor worden gekoeld door deze in een vat met water te laten zakken..

Bij het werken met verschillende materialen is het de moeite waard om enkele kenmerken van boren te kennen. Als het nodig is om een ​​gat in de tegel te boren, is het noodzakelijk om een ​​inkeping te maken op de plaats waar het gat is gepland. Dit wordt gedaan omdat het glazuur van de tegel veel sterker is dan de tegel zelf, en bij hoge snelheden kan de boor naar buiten bewegen, waardoor er sporen op de tegel achterblijven. De inkeping wordt gemaakt met behulp van een boor, een stalen plug of een speciale pons. Dezelfde bewerking helpt bij het boren van kwaliteitsgaten in metalen oppervlakken..

Het is belangrijk om de boordiepte van de gaten in acht te nemen. Als de muur dun is, bestaat het risico dat er doorheen wordt geboord. Omgekeerd moet bij het boren van dikke bakstenen of betonnen muren rekening worden gehouden met de lengte van de bevestiger. U kunt een gat maken van de gewenste diepte, gericht op de speciale fabrieksaanslagen die op de boren zijn aangegeven. Als dergelijke markeringen niet aanwezig zijn, kunt u een beetje isolatietape op de boormachine schroeven en zo de gewenste boordiepte markeren.

Om te voorkomen dat de tegel tijdens het boren splijt, moet u een boormachine gebruiken en de slagmodus uitschakelen.

Hieronder vindt u een demovideo over het boren van tegels:.

Het gebruik van een diamantboor helpt om kwalitatief en snel een gat te boren in sterke materialen. Deze optie is de beste keuze wanneer u in korte tijd een groot aantal gaten moet maken..

Gebruik een centreerboor om een ​​middengat in het onderdeel te boren en de verdere verwerking ervan uit te voeren.

Deze boor is ook geschikt wanneer u een “hardnekkige” schroef of houtschroef moet uitboren..

Voor het boren van blinde gaten met een grote diameter, bijvoorbeeld door- of scharniergaten, wordt een Forstner-boor gebruikt om scharnieren in meubels te installeren.