instrumenten

Hoe een boor voor hout en metaal te slijpen

Om een ​​gat in een metalen of houten onderdeel te boren, worden boren gebruikt. Ze moeten echter tijdens het gebruik worden verscherpt. Als u de boor niet slijpt, zal het lang duren om ermee te werken en zal de kwaliteit van het gat onbevredigend zijn. We zullen verder praten over de methoden voor het slijpen van boren voor hout en metaal..

Inhoudsopgave:

Kenmerken van de keuze van boren voor hout en metaal

Bij het kiezen van een of andere boormachine, moet u deze eerst visueel inspecteren. Het oppervlak mag geen scheuren, schilfers of andere vervormingen hebben; het moet glad en gelijkmatig zijn. In relatie tot de kleur van dit apparaat wordt het type uiteindelijke verwerking bepaald, wat de sterkte en duurzaamheid van de boor beïnvloedt..

Zwarte boren hebben uitstekende prestaties omdat ze met stoom worden verwerkt. Als de kleur van de boor geel of goud is, dan is deze titanium geplateerd. Door dit proces kan de boor overtollige spanning loslaten. Bovendien wordt de levensduur van de boor aanzienlijk verlengd..

Een grijze boor geeft aan dat de verwerking niet is uitgevoerd, daarom zijn de operationele eigenschappen van een dergelijk gereedschap op een laag niveau. Bij aankoop van een boormachine krijg je een set boren die verschillen in diameter, lengte en soort gebruik..

Meestal worden boren ingedeeld in gereedschappen die worden gebruikt om gaten te boren:

 • op betonnen oppervlakken;
 • op houten oppervlakken;
 • op metalen oppervlakken.

Elk type boor onderscheidt zich door zijn individuele indicatoren van uiterlijk en kleur. Gebruik voor het boren van houten oppervlakken boren in de vorm van een veer, slang of spiraal.

De meest voorkomende schroefboordiameter voor hout is van drie tot tweeënvijftig millimeter. Dit gereedschap heeft een dubbele tape om nauwkeurig gaten te boren. Tegelijkertijd is het wegglijden van de boor tijdens bedrijf uitgesloten. Om spanen te verwijderen, heeft de boor gaten in de spiraal waardoor deze naar buiten komt. Het is geschikt voor het boren van gaten voor deuvels, massieve en houten planken, multiplexplaten, enz..

De serpentineversie van de boor onderscheidt zich door de aanwezigheid van een zorgvuldig geslepen en gefreesde spiraal. Met zijn hulp worden gaten gemaakt in delen van fineer.

De verenboor voor hout heeft een breed scala aan toepassingen. Hij is makkelijk in gebruik en heeft verschillende diameters. Gebruikt voor zowel zachthout als harder hout. Een veerboor voor hout is een uitstekende en veelzijdige optie voor het boren van bijna elk gat.

Spiraalboren bieden boren tegen houtnerf. De diameters van schroefboren voor metaal en hout zijn van één tot vijf centimeter. De lengte van zo’n boor is van vier tot tien centimeter..

De kwaliteit van het verkregen gat wordt voornamelijk bepaald door de juiste boorkeuze voor een bepaald materiaal, evenals het slijpniveau van deze boor.

Een boor voor hout slijpen: werkstroomschema

Bij het beantwoorden van de vraag hoe een boor voor hout moet worden geslepen, zijn er veel nuances waarmee rekening moet worden gehouden. Allereerst moet u bepalen of de boor echt bot is, misschien is de reden de breuk of slijtage. Tekenen dat een boor voor hout extra moet worden geslepen, zijn allereerst het feit dat het boren van een gat veel langer duurt, de gaten ongelijk zijn en van slechte kwaliteit. Ook warmt een dergelijke boor zeer snel op en vervormt deze onder invloed van een te hoge temperatuur..

Als u geen ervaring heeft met het slijpen van houtboren, raden wij u aan om eerst te oefenen op oude en reeds versleten boren. Als het slijpen verkeerd wordt uitgevoerd, is verdere bediening of herstel van de boor onmogelijk. Een boor met een grote diameter voor hout is beter geslepen dan boren die worden gebruikt voor het boren van metalen oppervlakken. Omdat houtboren gemaakt zijn van soepelere en zachtere materialen. In dit geval is huishoudelijk gereedschap voldoende om zo’n boor te slijpen..

Tijdens het slijpen heb je een slijpmachine en een bak met water nodig om de boor af te koelen. Water voorkomt dat staal oververhit raakt en de boor vervormt tijdens het slijpen.

Als je geen boormachine hebt, gebruik dan een gewone vijl. In dit geval duurt het slijpproces echter meerdere keren langer. De hoofdregel van hoogwaardig slijpen van een boor voor een lange boom, het naleven van de juiste verhoudingen en geometrische vormen. Dat wil zeggen, de vorm van de boor moet precies hetzelfde zijn als na aankoop. Een cirkelboor voor hout moet onder een bepaalde slijphoek worden geslepen.

Tijdens het gebruik van de slijpmachine moet u in dit geval de boor voorzichtig op de slijpschijf plaatsen. Gebruik extra apparaten om ervoor te zorgen dat de vereiste waarden zo nauwkeurig mogelijk zijn. Dit kan een apparaat zijn waarin een boor is geïnstalleerd en erin is geklemd..

Zo bevindt de boor zich in een speciaal mechanisme en wordt het risico op brandwonden door de verwarming verminderd. Om uw handen niet te verwonden, moet u bovendien handschoenen dragen voordat u gaat slijpen. Na het voorslijpen wordt de snede geleidelijk in een egale vorm en in perfecte staat gebracht. Dit gebeurt met dezelfde machine, maar met lage snelheden. Na afwerking kan de boor worden gebruikt zoals bedoeld..

Als het slijpen correct wordt uitgevoerd, wordt de levensduur van de boor aanzienlijk verlengd..

Video over het slijpen van houtboor aan het einde van het artikel.

De technologie van het slijpen van boren voor hout impliceert de volgende acties:

1. De slijphoek van de houtboor is vijfennegentig graden. Deze waarde wordt verplicht gehandhaafd.

2. De boor is uitsluitend op de rand van de slijper geïnstalleerd.

3. Om de nauwkeurigheid van het werk te vergroten, raden we aan om de boor in een speciaal gereedschap te installeren, bijvoorbeeld een sluitring.

4. Steek de achterranden een paar millimeter in, zorg ervoor dat elke rand gelijk is.

5. Verlaag na het slijpen de snelheid op de machine en ga verder met werken.

6. Probeer de brug op de boor erg dun te houden. Zo wordt de bruikbaarheid van de tool vergroot. Als de boor te dun is, hoeft de jumper niet te worden geslepen.

7. Vervolgens moet u de boor afkoelen en controleren op prestaties. Als het gat recht is en het werk snel wordt gedaan, is het gereedschap correct geslepen..

Rassen en slijpen van boren voor metaal

Boren voor metaal verschillen in dikte, maat, vorm of toepassingsgebied. Een spiraalboor voor metaal is:

 • een conische boor voor metaal wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een conische schacht, een conische boor voor metaal heeft een diameter van zes tot zestig millimeter;
 • een trapboor voor metaal is zeldzaam;
 • metaalboor met een cilindrische schacht;
 • lange vierkante boor voor metaal.

Met betrekking tot de eindverwerking van metaalboren zijn er:

 • onbehandelde verschillen in de standaard staalkleur;
 • behandeld met stoom, zijn zwart;
 • goudkleurig, in staat om overmatige stress door te geven;
 • titanium boren zijn fel geel.

Voor de vervaardiging van boren voor metaal, snelstaal, gereedschapsstaal met kobaltadditieven, gelegeerd staal, worden speciale soorten metalen gebruikt.

Met behulp van cilindrische spiraalboren worden aluminium-, koper-, zink- of magnesiumlegeringen bewerkt. Titanium legeringen worden verwerkt met behulp van speciale apparatuur en A-klasse boren.

Conische metaalboren worden gebruikt voor het boren van hardmetalen metalen. Ze verschillen in relatie tot de kwaliteit en het type staal waaruit ze zijn gemaakt. De bewerking van dit of dat metaal is afhankelijk van de slijphoek van de boor. Tegelijkertijd zijn er dergelijke vereisten voor de slijphoek van een boor voor metaal:

 • als de boor is gemaakt van zacht of non-ferro metaal, dan is de slijphoek van tachtig tot negentig graden;
 • als het metaal een gemiddelde hardheidsgraad heeft en voor gietijzeren metalen, is de slijphoek van honderdzestien tot honderdtwintig graden;
 • voor zeer hard staal is de slijphoek van de boor honderddertighonderdveertig graden.

Hoe een boor voor metaal te slijpen: technologie en kenmerken van slijpen

Tijdens de werking van een boormachine werkt deze niet goed en moet deze worden geslepen. Om geld te besparen bij het kopen van een nieuwe boor, vooral als deze van roestvrij staal is, raden we aan deze te slijpen.

Boren voor metaal zijn, in tegenstelling tot boren voor hout, gemaakt van hoogwaardig staal, waarvan het slijpen speciale vaardigheden vereist bij het werken met een slijpmachine. De meest optimale en gangbare boordiameter is zestien millimeter. De eenvoudigste manier om zo’n boor te slijpen is met een slijpschijf. Als er geen dergelijke apparatuur in de garage is, moet u de boormachine in een elektrische boormachine installeren, deze in een vaste positie bevestigen, een slijpsteen nemen en beginnen met slijpen.

Houd er rekening mee dat u een beschermend masker voor uw ogen en handschoenen aan uw handen moet dragen, omdat de boor tijdens het slijpproces te heet wordt. Bereid een klein reservoir met vloeistof voor dat geleidelijk zal afkoelen.

Het water kan worden vervangen door machineolie. Als u de boor tijdens bedrijf niet afkoelt, vervormt deze onder invloed van hoge temperaturen..

Het slijpproces moet consistent zijn, eerst moet de achterkant van het oppervlak worden bewerkt. Probeer de boor strak tegen het oppervlak te houden. Let op de slijphoek van de boor, deze moet op hetzelfde niveau zijn. Als u de boor vanaf de zijkant inspecteert, moet deze op een taps toelopende vorm lijken..

Vervolgens moet u het snijgedeelte van de boor verwerken. Ook volgt het uit het handhaven van een bepaalde hoek van de boor. Vervolgens moet u eindelijk het achteroppervlak afwerken. Let op de richting van de jumper, deze mag niet groter zijn dan 0,4 mm voor kleine boren. Als de boordiameter groot is, kan de brug maximaal één centimeter zijn.

Voor aanvang van de werkzaamheden raden wij aan om met oude oefeningen te oefenen. Nadat u de vaardigheden hebt gekregen om met een slijpschijf te werken, gaat u verder met het direct slijpen van de boor. Houd er rekening mee dat het boren niet met de punt zelf wordt gedaan, maar met de zijkanten, dus deze moeten ook perfect worden geslepen.

Als de boor een pobedit-punt heeft, verschilt de slijptechnologie enigszins van de standaard. We raden u aan vertrouwd te raken met de aanbevelingen voor het slijpen van boren voor metaal:

 • probeer de rand van de boor evenwijdig aan het werkoppervlak van de slijpschijf of steen te houden;
 • het slijpen moet geleidelijk gebeuren, druk niet op de boor op de cirkel;
 • probeer de randen van dezelfde lengte te houden;
 • de hoge kwaliteit van het slijpen van de boor voor metaal blijkt uit het oppervlak van de boor, waarop geen verblinding is.

De eerste verscherpingsoptie is single-plane. Dit slijpen wordt toegepast als de boordiameter niet groter is dan drie millimeter. Deze techniek wordt met grote zorg uitgevoerd, anders kan de boor afbrokkelen. Het gereedschap wordt op de cirkel geplaatst en beweegt parallel met zijn bewegingen.

Als de boordiameter groter is dan drie millimeter, moet een taps toelopende slijping worden gebruikt. In dit geval moet de boor met twee handen worden vastgehouden, waarbij de veren geleidelijk worden geslepen. De boor wordt gemakkelijk tegen de steen gedrukt en wiebelt een beetje tijdens het slijpproces.

Na het slijpen van de boor, is het noodzakelijk om deze te verfijnen. Met zijn hulp is het mogelijk om kleine inkepingen te verwijderen en is de rand gepolijst. Voor deze doeleinden wordt het aanbevolen om een ​​speciale zachte steen te gebruiken..

Houd er rekening mee dat de persoon die het slijpen uitvoert een goed gezichtsvermogen moet hebben. Ook is het tijdens het werk noodzakelijk om goede verlichting te organiseren. Om een ​​grotere nauwkeurigheid van het slijpen te garanderen, is het noodzakelijk om een ​​speciaal gereedschap te maken. Het zal helpen om de boor in een stationaire positie te fixeren ten opzichte van de slijpschijf..

Boorslijpen voor metaalvideo: