instrumenten

DIY schroevendraaier reparatie

Een van de meest “populaire” gereedschappen voor thuisvakmensen is een schroevendraaier. Maar zoals elk product gaat het kapot. Wat moet er in dit geval gebeuren? Bij sommige soorten werk kan een elektrische boor de situatie redden, maar alleen in sommige. U kunt het gereedschap naar een servicecentrum brengen en wachten tot het is gerepareerd. Maar dit kost tijd en geld, dat moet worden betaald om het instrument te repareren. Maar in de regel is de derde optie ook beschikbaar – de reparatie van de Makit-schroevendraaier en het apparaat van de schroevendraaier is niet zo ingewikkeld.

Laten we eens kijken naar de belangrijkste symptomen van defecten aan schroevendraaiers en hoe u deze zelf thuis kunt oplossen..

Schroevendraaier ontwerp

Voordat u direct doorgaat met de storingen van deze tool, zou het leuk zijn om kort kennis te maken met het apparaat van de schroevendraaier en het doel van de hoofdeenheden. Laten we hiermee beginnen. De onderstaande foto toont een gedemonteerde schroevendraaier, op zijn basis en rekening houdend met het doel van de onderdelen.

We beginnen met de startknop. De knop heeft twee functies: het inschakelen van het voedingscircuit van de elektromotor en de snelheidsregelaar. Wanneer de knop helemaal wordt ingedrukt, wordt het stroomcircuit van de motor gesloten door de knopcontacten tot een rechte lijn, wat zorgt voor maximaal vermogen en aantal omwentelingen. De snelheidsregelaar is elektronisch en bestaat uit een PWM-generator op het bord. Afhankelijk van de kracht waarmee de knop wordt ingedrukt, beweegt het contact op de knop langs het bord. De mate van de gegenereerde puls per toets hangt af van de locatie langs het bord, de rol van de toets wordt gespeeld door een veldeffecttransistor (in de bovenstaande foto wordt deze aangeduid als een “rotatiesnelheidsregelaar”). Dat wil zeggen, de afhankelijkheid is als volgt: hoe harder de gebruiker op de knop drukt, hoe hoger de waarde van de puls op de transistor en hoe meer deze opent, waardoor de spanning op de elektromotor toeneemt.

De motorrotatie wordt omgekeerd door de polariteit op de klemmen te veranderen. Omkering van de polariteit wordt uitgevoerd met behulp van wisselcontacten, die door de gebruiker worden omgeschakeld met behulp van de omgekeerde hendel.

Elektrische motor. In deze tool worden in de regel enkelfasige DC-collectormotoren gebruikt. Ze worden gekenmerkt door betrouwbaarheid, gemak van productie en onderhoud. Het ontwerp van zo’n motor is als volgt: een lichaam waarop magneten, een anker en borstels zitten.

Verloopstuk. Het doel is om een ​​groot aantal omwentelingen van de motoras om te zetten in aanzienlijk lagere omwentelingen van de spankop. Er zijn twee soorten tandwielkasten voor schroevendraaiers: planetair en klassiek. De laatste wordt zeer zelden gebruikt, dus we zullen aandacht besteden aan de planetaire versnellingsbak. De planetaire tandwielkast bestaat uit:

 • ring versnelling;
 • zonnewiel, dat is bevestigd aan de as van de elektromotor;
 • satellieten en een drager (hun aantal hangt af van het aantal stappen, er zijn twee of drie stappen).

Laten we, zonder in te gaan op subtiliteiten, eens kijken naar het werkingsprincipe van een dergelijke versnellingsbak. Het zonnewiel wordt aangedreven door de ankeras, op zijn beurt drijven zijn tanden de satellieten aan, die de rotatie van de drager overbrengen. Bij een tweetraps versnellingsbak is de boorkopas verbonden met de tweede drager, bij een drietraps versnellingsbak – met de derde.

De krachtregelaar is ontworpen om de kracht aan te passen die op de schroef wordt uitgeoefend. In de regel worden 16 verstelstanden gebruikt. Zo is er een breed scala aan schroefaanhaalniveaus, waardoor u met zeer kwetsbare materialen (gipsplaten, enz.) kunt werken. Het werkingsprincipe wordt goed geïllustreerd in de onderstaande video..

De boorkop is bevestigd aan de uitgaande as van de versnellingsbak en heeft drie nokken die het onderdeel stevig in de boorkop houden.

Storingen in het elektrische deel van de schroevendraaier

Nadat we de belangrijkste elementen van de schroevendraaier hebben overwogen, gaan we verder met mogelijke storingen en mogelijke manieren om de AEG-schroevendraaier te repareren. En we beginnen met het elektrische gedeelte. De belangrijkste tekenen van een storing van het elektrische onderdeel van de schroevendraaier zijn:

 • het instrument gaat niet aan;
 • geen omschakeling in omgekeerde modus;
 • geen aanpassing van het aantal omwentelingen.

Het instrument gaat niet aan. Het eerste waar u op moet letten bij het repareren van een Skil-schroevendraaier is de batterij. Als we het opladen en het heeft niet geholpen, bewapenen we ons met een multimeter en beginnen we met het oplossen van problemen. Eerst meten we de spanning op de batterij, deze moet min of meer overeenkomen met die aangegeven op de batterijhouder. Als de spanning te laag is, is het noodzakelijk om het defecte element te identificeren: batterij of oplader.

U kunt de gezondheid van de lader bepalen met een multimeter, hiervoor zetten we hem aan en meten we de spanning bij inactiviteit op de klemmen. Het zou een paar volt meer moeten zijn dan de nominale waarde die op het apparaat staat aangegeven. Als er geen spanning is, is de lader defect. Voor een dergelijke reparatie van de Interskol-schroevendraaier is kennis van elektronica vereist, anders is het gemakkelijker om een ​​nieuwe te kopen.

Als er een probleem is met de batterij, moet u het blok met de elementen openen om de Makit-schroevendraaier met uw eigen handen te repareren. Nadat het apparaat is gedemonteerd, is het noodzakelijk om alle draadverbindingen zorgvuldig te onderzoeken en de kwaliteit van het solderen te controleren, of er een is losgekomen. Als alle verbindingen intact zijn, nemen we een multimeter en meten we de spanning over elk element. Elk element moet minimaal 0,9 – 1V spanning hebben. Als een element met een lagere spanning wordt gevonden, moet dit worden vervangen. Het belangrijkste is dat de capaciteit en het type van de cel overeenkomen met de rest (d.w.z. als NiCd, dan is NiCd ook nodig). U kunt meer leren over het repareren van batterijen in het artikel: “Doe-het-zelf schroevendraaier batterijreparatie”.

Als de oplader en de batterij in goede staat zijn en de schroevendraaier niet aangaat, moet de schroevendraaier worden gedemonteerd. Er gaan twee draden van de batterijpolen naar de knop, we nemen een multimeter en meten de spanning aan de ingang van de knop (de batterij wordt in dit geval geplaatst). Staat er spanning op de ingang, dan halen we de batterij eruit en met behulp van de krokodillenklemmen sluiten we de draden van de batterij kort. We zetten het apparaat in om weerstand te meten in ohm. Druk de knop helemaal in en meet bij de uitgang van de knop. Het apparaat zou de weerstandswaarde moeten weergeven die naar nul neigt, als dat zo is – de knop werkt naar behoren, het probleem zit in de borstels of in andere elementen van de elektromotor. Als de tester een open circuit vertoont, moet de knop worden vervangen of gerepareerd. U kunt proberen het zelf te repareren, omdat het vaak voorkomt dat er door verbranding geen contact is op de klemmen, het is voldoende om het met schuurpapier schoon te maken en in elkaar te zetten. Het belangrijkste bij het ontleden van een knop is om niet te haasten en voorzichtig te handelen, anders vliegen alle details uit elkaar en moet je meer dan een uur puzzelen – hoe te monteren.

Soortgelijke acties zullen moeten worden ondernomen als er geen omkering is. We plaatsen een sonde van het apparaat op de ingangsdraad van de knop, de tweede, op het contact van de elektromotor of de uitgang van de knop, omdat dit handiger is. We schakelen de achteruithendel om. Als alles naar behoren werkt, zal het apparaat een bepaalde weerstand herstellen, als het “stil” is, is de geleidbaarheid van de omgekeerde contacten verbroken. De procedure voor het demonteren en reinigen van de contacten is hetzelfde als hierboven beschreven, zoals bij het repareren van de Calibre-schroevendraaier.

Draait de motor op maximaal toerental en is er geen toerentalregeling? De oorzaak van de storing kan zowel in de knop zelf als in de regeltransistor zitten..

Als alle circuits naar de elektromotor in goede staat zijn, maar het gereedschap werkt niet, kan de storing te maken hebben met de borstels. In het ideale geval moeten borstels worden vervangen als ze lang zijn en 40% van hun oorspronkelijke lengte zijn gedragen. Als de borstels versleten zijn, vervang ze dan door nieuwe; als de borstels in orde zijn, ligt het probleem bij de rest van de motorelementen. Om de elektromotor te controleren, moet u de draden loskoppelen die van de knop gaan. Na het loskoppelen van de draden, meten we met een multimeter de weerstandswaarde bij de contacten van de draden. Als de weerstandswaarde klein is en naar nul neigt, is er hoogstwaarschijnlijk een wikkelonderbreking opgetreden, ofwel terugspoelen of een nieuwe motor nodig.

U kunt de integriteit van de ankerwikkelingen controleren, aangezien het anker zelf kan worden gekocht en vervangen. Om het anker te controleren, is het noodzakelijk om de weerstand te meten op twee aangrenzende collectorplaten, over de hele omtrek. In dit geval is de normale waarde “0”. Als u tijdens de controle twee aangrenzende platen vindt met een andere waarde dan nul, moet het anker worden gerepareerd of vervangen.

Storingen aan het mechanische deel van de schroevendraaier

Tekenen van een storing van het mechanische deel van de schroevendraaier kunnen de volgende zijn:

 • tijdens bedrijf zendt het instrument vreemde geluiden uit die niet eerder werden waargenomen;
 • sterke trillingen van het gereedschap en breuk van de boorkop;
 • de schroevendraaier gaat aan, maar het verdere werk is onmogelijk vanwege vastlopen.

De redenen voor “vreemde” geluiden tijdens de werking van het gereedschap kunnen de slijtage van de bussen of het ankerlager zijn. Om dit te doen, is het noodzakelijk om de elektromotor te demonteren en te onderzoeken op lagerintegriteit en de mate van slijtage van de bus. Het anker moet gemakkelijk kunnen draaien, zonder wrijving en vervorming. Indien nodig kunnen deze artikelen in de winkel worden gekocht en zelf worden vervangen..

De meest voorkomende versnellingsbakstoringen zijn:

 • buigen van de versnellingsbakas;
 • slijtage van het werkoppervlak van de tandwielen;
 • slijtage van het lager en/of lagerbus van de versnellingsbakas;
 • breuk van de pin waarop de satelliet is bevestigd.

In alle gevallen is het noodzakelijk om defecte versnellingsbakonderdelen te vervangen. Alle beschreven handelingen vereisen aandacht en volgorde bij het demonteren en monteren van de schroevendraaier. Nadat u deze kwaliteiten hebt getoond, kunt u de Interskol-schroevendraaier zelfstandig met uw eigen handen of een andere repareren en slechts in sommige gevallen de hulp inroepen van het servicecentrum.