Ideje za božićne ukrase

Ukrašavanje cvjetnih kutija za Božić – 17 inspiracija i korisnih vrtlarskih savjeta

cvjetna kutija za Božić ukrasite prozor ilex bobice grane jele

Prozorske kutije i sadilice odavno su očišćene od rascvjetanih ljetnih biljaka i zimi su uglavnom prazne. Postoje i mogućnosti da prozorske klupčice i terasu učine živahnima ili svečanima. Sa ili bez biljaka, praznu cvjetnu kutiju možete ukrasiti za Božić. Već postoji veliki broj biljnih vrsta otpornih na mraz koje se mogu koristiti vani bez dodatne zimske zaštite. Osim toga, zimsko vrijeme najavljuje razne manje -više božićne ideje. Uglavnom postoje jele i ukrasno grmlje koje je sjajno ukrašeno sjajnim vilinskim svjetlima. Saonice i divne figure poput sobova, patuljaka i figura Djeda Božićnjaka donose nam dobro božićno raspoloženje.

Sadnja balkonskih kutija zimi – ali kako?

cvjetna kutija za Božić ukrasite zimzelene bujne češere božićne kuglice

Kad se dani skraćuju i temperature padaju, predbožićna radost se povećava s prvim snijegom. Nažalost, na prozorskim daskama nema cvijeća koje uvijek osigurava dobro raspoloženje. Zimi, a osobito u vrijeme Božića, oni se uglavnom zamjenjuju laganim naglascima. Druga bi mogućnost bila postaviti božićno drvce na balkon i atmosferski ga ukrasiti. Oni koji vole tradicionalni i pomalo suptilni božićni ukras, za koji bi se trebalo relativno lako brinuti, odlučuju se za prekrasne cvjetne kutije s granama jele, smreke, bora ili čempresa.

Koje su biljke pogodne za balkonsku kutiju zimi

cvjetna kutija ukrasiti za božićne jelove grane božićna kugla glitzer

Uz malo kreativnosti i vještine, veliki izbor božićnih ukrasa može se zaglaviti između zimske zelene boje. Inače turobne kutije s cvijećem i saksije s biljkama pretvaraju se u zimi u pravi pogled, čak i s božićnim duhom. Bez obzira na to jesu li odrezane grane ili vrste posađene u supstrat, one moraju biti otporne na mraz. Već postoji mnoštvo biljaka koje se dobro snalaze vani zimi čak i bez dodatne zaštite.

cvjetna kutija za božićni ukras izvan prozora božićne zvijezde

Za izdržljive biljne vrste može se koristiti lončarsko tlo ljetne sadnje, koje se može poboljšati s malo novog supstrata. Alternativno, različite biljke u loncima jednostavno se mogu staviti jedna do druge u kutiju za cvijeće. Prostor između njih jednostavno je ispunjen zimzelenim ili božićnim ukrasima. Otporne vrste također s vremena na vrijeme trebaju navodnjavanje. Treba provjeriti propusnost posuda biljaka, jer je zalijevanje štetno, pa čak i razorno za sve biljke, osobito pri niskim temperaturama.

ukrasite cvjetnu kutiju za božićne biljke izdržljive biljke

Za odabir biljaka koje želite uzgajati vani na prozorskoj dasci u prozorskoj dasci, zimzeleni patuljasti četinjači posebno su prikladni. Dostupne su u različitim posebnim oblicima: sporo rastuća patuljasta smreka, vitki i uspravni lažni čempres, bogato oblikovana kleka itd. Mogu se izvrsno kombinirati s drugim zimzelenim vrstama, poput bršljana. Međutim, postoje biljke poput božićnih zvijezda koje susjedi ne podnose dobro ili ih uopće ne podnose.

cvjetna kutija božićno ukrašavanje prozora moderne breze izdržljive biljke svjetla

Osim zelenih biljaka, mogu se koristiti i vrste zimsko cvjetnice i mini stabla. Za to su savršene vrste vrijeska Calluna i Erika, koje izvrsno cvjetaju u bijeloj, ružičastoj ili crvenoj boji, grm bobica Pernettya, bijela greda (Gaultheria), božikovina (Ilex) i druge. Svojim bojama između veličanstvene zimske zelene boje privlače pozornost i privlače poglede na prozorskoj dasci.

cvjetna kutija božićno ukrašavanje svjetla prozori balkon

Zimski grmovi koji ostaju mali mogu se koristiti i na zimskoj prozorskoj dasci ili u vrijeme Božića. Jedna od mogućih varijanti je rogata ljubičica (Viola corunta). Takozvane strukturne biljke zimi posebno privlače pažnju na prozorsku dasku. To uključuje srebrni list (Sencio), slabo rastuće trave, poput trave medvjeđe vlati (Festuca), plave trave vlatiće ili ljubičasta zvona (Hauchera) sa svojim prekrasnim bojama.

cvjetna kutija za Božić ukrašavaju češere božićne kuglice

Budući da zimi u prozorskim kutijama prevladava zelena boja, možete unijeti više raznolikosti s različitim strukturama lišća i nijansama te ih pretvoriti u otmjene oči. Ako želite staviti nekoliko različitih vrsta biljaka u cvjetnu kutiju, trebate odabrati posudu odgovarajuće veličine. Na taj način se četiri do pet biljaka može unijeti u kutiju srednje veličine, približno 80 cm dugačku. Bilo bi lijepo kombinirati različite vrste biljaka različite visine. Tako možete postaviti najvišu biljku u sredinu, na primjer mini četinjače, vrijesak s obje strane i biljku bršljana sa svake strane.

Ukrasite cvjetnu kutiju za Božić: Ukrasite izdržljive biljke granama jele

cvjetna kutija za božićno ukrašavanje zimzelenih grana čempres jele

Ako želite ukrasiti cvjetnu kutiju za Božić, izdržljive biljne vrste koje se već uzgajaju u posudi mogu se nadopuniti svježim granama poput jele, smreke, bora ili čempresa. Na dekorativan način možete izrezati grane različitih četinjača i zalijepiti ih u tlo za saksije. Duge iglice izvrsno nadopunjuju izdržljive biljke u cvjetnoj kutiji i dodaju božićni dašak. Također možete dodati nekoliko čunjeva, božićnih kuglica i lampica.

Balkonske kutije posadite izdržljivo: osmislite božićni aranžman

cvjetna kutija za božićno ukrašavanje svjetla divovske božićne kugle

Za Božić možete ukrasiti cvjetnu kutiju, čak i ako u njoj ne izgradite nikakve biljke, već umjesto toga u prazan lonac za cvijeće složite prekrasan božićni aranžman. Za to vam je potrebno dovoljno spužve i naravno zimzelena po vašem izboru. Prvo se spužva mora staviti u vodu na nekoliko sati, a zatim izrezati na veličinu i umetnuti u kutiju. Zatim stavite jelove grane i druge predmete. Važno je ovo ponovno izrezati i ostaviti u hladnoj vodi oko 12 sati.

cvjetna kutija za Božić ukrasite stari prozor deco staklo za svijeće

Crveno bobičasto voće, poput planinskog pepela, božikovine i drugih koje izgledaju zaista božićno, posebno se slaže sa zimskim zeljem. Na Božić možete dodati i nekoliko kuglica božićnog drvca, češera i prekrasne crvene mašne vezane na žici. Ništa ne može stvoriti božićno raspoloženje bolje od svjetlosti svijeća. To je neodvojivi dio tradicije, osobito za vrijeme Adventa. Za svaki tjedan došašća ispred prozora može se zapaliti svijeća. Najbolje ih je staviti u čašu ili u fenjer, a zatim u cvjetnu kutiju pored zimzelena.

Božićno ukrašavanje cvjetne kutije kutija stablo vilinska svjetla

Oni koji radije nemaju pravi plamen vani mogu se odlučiti za božićnu rasvjetu balkona. Dekorativni svjetlosni naglasci stvaraju ugodnu atmosferu i svečanu atmosferu u vanjskom prostoru. Što vam je potrebno za to? Priključak za napajanje na balkonu ili terasi bio bi idealan. Ako nema dostupnih, solarne lampe mogu vam pomoći. Nekoliko sati sunca dnevno dovoljno je da vas kasnije navečer obradujete ugodnim svjetlom. Solarne lampe jednostavno se mogu okomito zaglaviti u cvjetnoj kutiji između zimskog zelenila.

cvjetna kutija božićno ukrašavanje svjetla kutije božićne zvijezde

Vilinska svjetla i svjetlosne trake, namijenjene za vanjsku upotrebu, imaju posebno božićni izgled. Mali, suptilni ili veliki i bujni, možete dizajnirati prozorsku dasku ili balkon prema svom ukusu. Na tržištu postoje i male vilinske svjetiljke na baterije koje se mogu lijepo rasporediti po četinjači ili drvetu.

cvjetna kutija za Božić ukrasite svjetla umjetnih jelovih grana

Ako vam se čini previše komplicirano ukrasiti cvjetnu kutiju pravim biljkama za Božić, uvijek postoji mogućnost stvaranja božićnog ukrasa za prozor s granama jele i drugim plastičnim elementima.

cvjetna kutija ukrasiti za božićne grane sobove bez zimzelena