Elektrische apparatuur, licht, verlichting

LED-verlichting – een nieuwe stap in het heldere heden

Sinds de mensen het vuur hebben overwonnen en het aan hun wil hebben gehoorzaamd, is het leven helderder geworden. Een open haard, fakkels, kaarsen, gasbranders, petroleumlampen – dit alles werd gebruikt om de woning te verlichten, zodat er ook in het donker gelegenheid was om hun activiteiten (zowel werk als amusement) voort te zetten. In de loop van de tijd zijn de verlichtingsmethoden steeds meer verbeterd, omdat een persoon er altijd de voorkeur aan geeft zijn eigen regels vast te stellen, zijn eigen armaturen ‘s nachts aan te steken. Weet je nog hoe revolutionair het idee van een elektrische gloeilamp was, die een helder en praktisch veilig licht gaf. De wetenschap staat echter niet stil en nu hebben we het over verlichting met LED-lampen, die een aantal belangrijke voordelen hebben, niet alleen ten opzichte van gloeilampen die ons gebruik al verlaten, maar ook over modernere soorten lampen..

 • Straat LED-verlichting
 • Industriële LED-verlichting
 • LED-binnenverlichting

LED-lampen – wat is het?

Zeker, velen van ons hebben vaak gehoord over dit nieuwe type verlichting. Bovendien is de informatie voor het grootste deel zo reclame-enthousiast dat er enige twijfel bestaat over de juistheid ervan. Niet iedereen zal zijn eigen ervaring willen controleren en besluiten om LED-lampen te kopen voor een behoorlijk fatsoenlijke prijs. Dus wat te doen, hoe de waarheid van prijzenswaardige uitspraken te controleren? En bevestiging van alle lof is vrij eenvoudig te krijgen – je hoeft alleen maar wat meer te leren over LED’s. Dus laten we nu al naar de technische details gaan..

LED’s zijn dus een miniatuur solid-state elektronisch apparaat waarin twee halfgeleiderelektroden (negatieve kathode en positieve anode) zijn aangesloten. Wanneer zo’n paar wordt blootgesteld aan een elektrische stroom, wordt straling gegenereerd, wat elektroluminescentie wordt genoemd. Zo’n gloed heeft een vrij smal spectrum en door het gebruik van verschillende materialen voor elektroden krijgen we licht met verschillende golflengten, helderheid en stralingshoek. In de toekomst worden LED’s in armatuurbehuizingen geplaatst die functionaliteit en designverfijning combineren..

Voor een vollediger begrip van de afbeelding is het de moeite waard om de belangrijkste positieve eigenschappen van de resulterende lampen op te sommen:

 • hoge variabiliteit van pure lichte tinten (2700-6500 K) zonder het gebruik van lichtfilters om licht te zuiveren van "schadelijk" of overmatige spectrale straling
 • een grote keuze aan helderheid – van zwakke LED’s op verschillende sensoren tot superheldere schijnwerpers
 • aanzienlijke besparing, aangezien de helderheid van LED’s 150 lumen kan bereiken bij een vermogen van 1 watt (puur ter vergelijking: conventionele gloeilampen, inclusief halogeenlampen – tot 24 lm / W, fluorescentie – tot 100 lm / W)
 • verhoogde sterkte en betrouwbaarheid door een ontwerp dat breekbare en gevoelige onderdelen zoals filament vermijdt
 • gebrek aan merkbare flikkering tijdens bedrijf, wat een negatief effect heeft op de menselijke gezondheid
 • gloeien in volle helderheid onmiddellijk na het inschakelen, en het aantal aan-uit-cycli heeft geen invloed op de duurzaamheid van de LED’s
 • de langste levensduur van alle andere soorten lampen: zelfs het minimum is 20-30 duizend uur, in het beste geval – 100 duizend bedrijfsuren (vergelijk jezelf – voor spaarlampen is de aangegeven maximale brandduur 15.000 uur)
 • veilige werking door lage spanning en lage warmteafvoer
 • milieuvriendelijkheid – er zijn geen stoffen die gevaarlijk zijn voor de mens in de samenstelling van LED’s

Maar de nadelen omvatten alleen de intolerantie voor hoge temperaturen (dit is typisch voor alle halfgeleiders in het algemeen), en dit nadeel manifesteert zich alleen in LED’s met een hoge helderheid en wordt volledig geëgaliseerd door de nodige structurele toevoegingen (koelradiatoren).

Dit is de verhouding van voor- en nadelen die LED’s naar hun hoogtepunt van populariteit brengt. Trouwens, praktisch nanotechnologie voor de productie van LED’s wordt gebruikt voor huishoudelijk gebruik, en hoewel het in dit geval niet nodig is om over spectrale diversiteit te praten, kunt u met het al gevonden recept een LED-kristal verkrijgen met een goede helderheid, aangename kleur en zelfs heel behoorlijke efficiëntie..

Soorten LED-lampen

Natuurlijk is de mogelijkheid om LED’s met een ultraviolet spectrum te gebruiken voor verlichting in kassen of gewone kleine LED’s (alleen of gegroepeerd langs de noodzakelijke lijnen) voor indicatieverlichting of alfanumerieke displays interessant voor een deel van de bevolking, maar toch zijn de meeste mensen zijn veel dichter bij het lichaam wordt geconfronteerd met alledaagse problemen. Laten we daarom de belangrijkste soorten LED’s bekijken die worden gebruikt in kunstmatige verlichting van onze huizen en de omgeving..

Straat LED-verlichting

Ieder van ons, die hoger is geklommen – op het dak van een wolkenkrabber of in de cabine van een vliegtuig, vindt de nachtsteden het mooiste gezicht. En deze aardse constellaties zijn veel rijker dan de hemelse, zowel in kleurschakeringen, als in configuratie, en in lichtverzadiging. Kun je je voorstellen hoeveel elektriciteit er nodig is om al deze pracht in stand te houden? Nou niets. Nu al beginnen zuinige LED-lampen de leefruimte in onze straten te veroveren, dus we kunnen hopen op een aanzienlijke vermindering van dergelijke kosten. Zeker als je kijkt naar alle mogelijkheden van LED straatverlichting. En dit omvat:

 • straatlantaarns van elk formaat – van gewone steegjes tot schijnwerpers
 • verkeerslichten, straatnaamborden en verkeersborden
 • auto lichten
 • architecturale verlichting, zowel functioneel als decoratief
 • reclameverlichting: zowel billboardverlichting als heldere veelkleurige inscripties en afbeeldingen
 • decoratieve verlichting met ledstrip of losse gekleurde lampen, inclusief feestelijke verlichting

Als al deze lampen op LED’s zijn gebaseerd, wordt straatverlichting goedkoper en betrouwbaarder, omdat dergelijke lampen niet bang zijn voor vandaal hooligans of koud weer..

Industriële LED-verlichting

Dankzij de helderheid van LED’s, hun gelijkmatige luminescentie en een geschikt lichtspectrum, dat de juiste kleurweergave geeft en de ogen niet vermoeit, zijn ze zeer waardevol in industriële kunstverlichting. Bovendien kan LED-verlichting overal worden toegepast:

 • verlichting van grote industriële gebouwen – werkplaatsen, magazijnen, enz..
 • verlichting van verkoopruimten en etalages
 • kantoorverlichting

En daarbij speelt niet alleen de gunstige invloed van dergelijk licht op de prestaties van mensen, maar ook de economische voordelen een grote rol..

LED-binnenverlichting

En tot slot, het belangrijkste voor ons is de kunstmatige verlichting van onze huizen. Hier is er geen limiet aan de mogelijkheden om LED’s te gebruiken, en alles hangt alleen af ​​van de ontwerpverbeelding en het gemak van de eigenaren. En de lampen zelf worden meestal geclassificeerd op basis van hun doel:

 • algemene verlichting – plafond-LED, tafel, vloer, wandarmaturen, die de hele kamer volledig kunnen verlichten
 • lokale verlichting van een bepaald werk- of interieurgebied, het omvat zowel LED-inbouwlampen als hanglampen, en ze kunnen ook in elk vlak van de kamer worden geplaatst – plafond, vloer, muren en zelfs meubels
 • gecombineerde verlichting maakt het mogelijk om beide functies in één armatuur te combineren
 • decoratieve verlichting helpt bij het vormen van een bepaalde stijl van het interieur, en veel ontwerpers geven er de voorkeur aan om meerdere groepen lampen te maken, waarvan de opname van elk een bepaald effect geeft dat alleen op dit moment nodig is, bijvoorbeeld dezelfde kamer onder verschillende verlichting kan zowel een ceremoniële eetkamer zijn als een rustplaats voor het gezin, en een jeugddisco
 • oriëntatieverlichting wordt meestal uitgevoerd door gedempte bedlampjes, waardoor u ‘s nachts veilig door het huis kunt lopen zonder de volledige verlichting in te schakelen
 • belichtingsverlichting is gericht op het benadrukken van eventuele heldere plekken in het algemene beeld van de kamer – een foto, een pittoreske bloem, een plank met een beeldje en dergelijke, in dit geval worden vaak LED-spots gebruikt

Als u goed begrijpt welk effect u wilt bereiken, zal het voor u niet moeilijk zijn om de meest geschikte lampen te kiezen, zowel qua functionaliteit als in overeenstemming met een bepaalde stijl. En wat ze zullen zijn – het is aan jou om te beslissen. U kunt op elk moment van de dag luxe kroonluchters en stijlvolle vloerlampen kopen, verborgen verlichting installeren met losse lampen of LED-strip, een vlucht door de nachtelijke hemel regelen of uzelf voorzien van felle zon – alles ligt in uw handen.

En dan zorg je zonder veel gedoe voor een fantastische entourage of kosmisch, gezellig-rustiek of stijlvol-luxe. Het belangrijkste is om te proberen de harmonie tussen de verlichting en de hoofdstijl van de kamer, het appartement of het hele herenhuis te behouden. Als je talenten ver verwijderd zijn van het gebied van design en bovendien lichtontwerp, kijk dan eens naar de reeds gemaakte interieurs of neem contact op met specialisten die voor elke smaak een compleet plaatje kunnen maken. Maar als uw eisen aan comfort in huis geen paleisluxe impliceren, haalt u gewoon de lampen die u nodig heeft in de winkel. En moge er licht, comfort en schoonheid in uw huis zijn!