Elektrische apparatuur, licht, verlichting

Jigboormachine: soorten en modellen

Onder de apparatuur worden een soort “aristocraten” genoemd jig-boormachines, die zijn ontworpen om de meest kritische onderdelen te maken – gaten met kleine afwijkingen in hun onderlinge plaatsing. Op dergelijke machines is er een speciaal leesapparaat, waarmee het werkstuk ten opzichte van het gereedschap kan worden verplaatst met een fout van niet meer dan 0,001 millimeter, en een besturingsapparaat voor het controleren van maatafwijkingen op de bewerkte onderdelen.

Inhoud:

Doel van de boormachine:

Jigboormachines zijn ontworpen voor het bewerken van hart-op-hart gaten, waarvan de afstand exact moet worden aangehouden tot de referentievlakken in een rechthoekig coördinatensysteem, zonder het gebruik van gereedschap voor het geleiden van het gereedschap.

Op dergelijke machines worden boren, nafrezen, kotteren, ruimen en verzinken van gaten, controle en meting van onderdelen, nafrezen van uiteinden en markeerwerk uitgevoerd. De machines worden gebruikt voor het maken van gaten in carrosseriedelen en armaturen, evenals geleiders, waarvoor een grote nauwkeurigheid van de onderlinge plaatsing van gaten vereist is, in kleinschalige, enkelstuks- en massaproductie.

Op de machines worden naast het boren ook het markeren en controleren van afmetingen, inclusief hart-op-hart afstanden, uitgevoerd. Met behulp van de draaitafels die bij de machine worden geleverd, kunt u gaten bewerken die zijn gespecificeerd in het poolcoördinatensysteem, onderling loodrechte en schuine gaten en kopvlakken slijpen.

De machine is uitgerust met optische afleesapparatuur waarmee hele en fractionele delen van de coördinaatgrootte kunnen worden geteld. Aangezien het apparaat van malboormachines een verbinding is van een meetmachine en een metaalsnijmachine, kunt u aan dergelijke apparatuur werken en onderdelen bedienen die op andere machines zijn verwerkt.

Tijdens normaal bedrijf is een verticale malboormachine in staat om een ​​nauwkeurigheid te bieden van hart-op-hart afstanden in het coördinatensysteem in de orde van 0,004 millimeter. Om een ​​nauwkeurigere afstand tussen de middelpunten van de gaten te verkrijgen, is de coördinatenboormachine uitgerust met een digitaal weergaveapparaat, dat de operator de mogelijkheid geeft om coördinaten in te stellen met een discretie van ongeveer 0,001 millimeter..

Classificatie van jigboormachines

Er zijn enkele en dubbele kolomboormachines. Ze hebben machines met één kolom in hun ontwerp, een kruistafel, die is ontworpen om het werkstuk in twee richtingen te verplaatsen, die onderling loodrecht staan. De belangrijkste beweging hier zijn de roterende bewegingen van de spil en de invoerbeweging is de verticale beweging van de spil..

Machines met twee kolommen in hun ontwerp hebben een tafel die zich op de geleiders bevindt. De tafel kan het geïnstalleerde werkstuk in de richting van de X-coördinaat verplaatsen. Wanneer de spilkop beweegt, beweegt de spilas ten opzichte van het product dat op de tafel is geïnstalleerd, in de richting van de Y-coördinaat. Om de spil te verlagen en te verhogen kop, is het gebruikelijk om de dwarsbalk langs de tandheugels naar beneden of naar boven te bewegen.

Op basis van het automatiseringsniveau zijn coördinatenboormachines onderverdeeld in machines met CNC, digitaal display en een set coördinaten, evenals met automatische wisseling van werkstukken en gereedschappen, waarmee u verschillende freesbewerkingen met een hoge mate van nauwkeurigheid kunt uitvoeren ..

Afhankelijk van de aard van de uitgevoerde bewerkingen, ontwerpkenmerken en doel, zijn jigboormachines universeel en gespecialiseerd. Universele machines zijn op hun beurt onderverdeeld in horizontaal kotteren en afwerken. De belangrijkste parameter voor alle soorten werktuigmachines is de diameter van de kotterspil.

Modellen van coördinatenberekeningsmachines

Populaire modellen van jigboormachines in hun ontwerp hebben een rechthoekige tafel met transversale en longitudinale beweging. Zorgt voor de positioneringsbeweging van de spindelkop. De versnelde en werkende beweging van de tafel in de dwars- en lengterichting wordt uitgevoerd door elektrische aandrijvingen met het grootste regelbereik, waardoor de stijfheid en productiviteit van de coördinatenboormachine tijdens het frezen kan worden verhoogd. Laten we de technische kenmerken van populaire modellen van jigboormachines eens nader bekijken.

Jigboormachine 2a450

De afmetingen van de malboormachine 2a450, inclusief de schuif- en tafelverplaatsing, zijn 2670 bij 3305 bij 2660 millimeter. Het werkoppervlak van de tafel heeft afmetingen van 1100 bij 630 millimeter. Het gewicht van de machine, exclusief het gewicht van de accessoires en de schakelkast, is 7300 kilogram. Bij werkzaamheden aan deze machine is het mogelijk om de grootste boordiameter van 30 millimeter en het grootste boorgat van 250 millimeter te realiseren bij gebruik van een product met een maximaal gewicht van 600 kilogram. De rotatiefrequentie van de spil bereikt 50-2000 tpm, de bewegingssnelheid van het product tijdens het frezen bereikt 30-200 tpm. Bij gebruik van een coördinatenboormachine 2a450, bereikt het vermogen van de elektromotor 4,5 W, de rotatiesnelheid is 1800 tpm.

Jigboormachine 2D450

De coördinatenboormachine 2d450 heeft de volgende afmetingen (met de schuif- en tafelverplaatsing) – 3305 bij 2705 bij 2800 millimeter. Het werkoppervlak heeft afmetingen van 1100 bij 630 millimeter. Het gewicht van de machine zonder de schakelkast en de benodigde accessoires is 7800 kilogram. De grootste diameter van de boring van de gaten is 250 millimeter, terwijl het mogelijk is om een ​​product te gebruiken met een gewicht tot 600 kilogram. De spilsnelheid is 50-2000 per minuut. Het vermogen van de op de machine geïnstalleerde elektromotor is 2 kW, de rotatiefrequentie is 700 tpm.

Jigboormachine 2v440a

De afmetingen van de 2v440a jigboormachine, inclusief de schuif- en tafelverplaatsing, zijn 2520 bij 2195 bij 2430 millimeter. Het tafelblad is 800 millimeter lang en 400 millimeter breed. De massa van de machine met externe accessoires is 3630 kilogram. Bij gebruik van een malboormachine 2v440a is het mogelijk om een ​​maximale boordiameter in massief materiaal van 25 millimeter en een maximale boordiameter van 250 millimeter te bereiken bij gebruik van producten met het grootste gewicht van 320 kilogram. De spilsnelheidslimiet bereikt 50-2000 omwentelingen per minuut, het vermogen van de elektromotor is 2,2 W, de rotatiesnelheid is 800 omwentelingen per minuut..

Jigboormachine 2431

Model 2431 heeft totale afmetingen – 1900 bij 1445 bij 2435 millimeter en gewicht zonder elektrische apparatuur – 2510 kilogram. De massa van elektrische apparatuur voor de malboormachine 2431 is 420 en een set accessoires 380 kilogram. De afmetingen van het werkoppervlak van de tafel zijn 560 bij 320 mm. Dit model haalt een maximale boordiameter van 18 millimeter en een maximale boordiameter van 125 millimeter bij gebruik van producten met een maximaal gewicht van 250 kilogram. De spilsnelheidslimiet per minuut is van 75 tot 3000 tpm, het totale vermogen van de elektromotoren is 2,81 W, het vermogen van de hoofdmotor is 2,2 KW.

Jigboormachine 2421

De afmetingen van de malboormachine 2421 zijn – 900 bij 1615 bij 2207 millimeter. Het bureaublad heeft afmetingen van 450 x 250 millimeter. Het gewicht van de machine met een set accessoires is 1610 kilogram. Met dit model is het mogelijk om bij gebruik van producten met een maximaal gewicht van 150 kilogram een ​​maximale boordiameter in massief materiaal van 12 millimeter en een maximaal boorgat van 80 millimeter te realiseren. Het spiltoerental varieert van 135 tot 3000 tpm. Vermogen elektromotor – 10 W.

Jigboormachines vervullen dus de belangrijkste functie – gaten maken en hun afwijkingen controleren. De machine is uitgerust met een digitaal weergaveapparaat waarmee de operator coördinaten kan instellen met een discretie van 0,001 millimeter, evenals leesapparaten voor het tellen van de gehele en fractionele delen van de coördinatengrootte.