Elektrische apparatuur, licht, verlichting

Doe-het-zelf vaatwasser reparatie

Ooit hield een Brits tijdschrift een enquête onder lezers over de kwaliteit van huishoudelijke apparaten. Er was maar één ondubbelzinnige conclusie: er is geen probleemloze huishoudelijke apparaten. Bovendien beginnen de modellen van de elite – klasse na 5-6 jaar defect te raken. Opmerkelijk is hun conclusie over de mate van betrouwbaarheid van vaatwassers van toonaangevende merken. Zo noemden de Britten Ariston, Bosch en Electrolux de leiders in duurzaamheid onder de merken..

Maar, zoals gezegd, zelfs de meest betrouwbare thuisassistent begint te haperen. En als dit gebeurt, zijn er twee uitwegen: de mouwen opstropen en zelf reparaties uitvoeren, of hulp inroepen van een specialist van het servicecentrum. Statistieken spreken in het voordeel van de eerste optie, namelijk dat de meeste vaatwasserstoringen thuis worden verholpen. En in de statistieken van servicecentra wordt de leidende plaats ingenomen – “no drain”.

Daarom kunnen kleine en niet erg complexe storingen volledig door uzelf worden geëlimineerd, maar hiervoor moet u kennis maken met het apparaat van de vaatwasser en mogelijke opties voor het repareren van vaatwassers overwegen. Wat is het doel van dit artikel?.

 • Geen indicatie, de machine reageert niet op het indrukken van de knoppen
 • Geen watertoevoer
 • De machine gaat aan, er wordt water aangezogen, maar de was start niet
 • Er is geen waterafvoer
 • Gebrek aan omgekeerde
 • Lekkende auto
 • De machine maakt geluiden die er niet typisch voor zijn
 • Gebrek aan waterverwarming
 • Er is geen drogen van gerechten

Vaatwasser ontwerp

Het lichaam, zoals bij alle huishoudelijke apparaten, dient als basis op basis waarvan alle hoofdcomponenten en samenstellingen van de machine zich bevinden. De belangrijkste elementen van een vaatwasser zijn onder meer:

 • Bedieningspaneel, dat zich altijd aan de voorzijde van de machine bevindt. Het bestaat uit een digitale microcontroller (timer), bedieningsknoppen en een indicatordisplay (die kan worden gebruikt als een indicatorstraal die op het vloeroppervlak wordt geprojecteerd).

 • Spuitblokken of waaier. Dit is een afwaswatervoorziening. Bestaat uit een systeem van buizen en sproeiers (er zijn er twee: bovenste en onderste). Door het speciale ontwerp worden water en afwasmiddel onder hoge druk aangevoerd, wat zorgt voor een hoogwaardige vaatwas..

 • Een vlotterschakelaar is een beschermingsmiddel tegen waterlekkage. Een holle plastic cilinder drijft bij een bepaald volume water omhoog en sluit daarbij de contacten. Deze contacten sluiten, afhankelijk van het ontwerp, het activeringscircuit van de pomp voor het wegpompen van water of voeren een noodsluiting uit van de watertoevoerklep naar de machine..
 • De drainage-eenheid bestaat uit een drainagebuis, die is aangesloten op een gemeenschappelijk rioleringsnetwerk en een pompput. Het werkingsprincipe is identiek aan de afvoer in wasmachines, die bekend is.
 • Waterinlaat met geïntegreerde inlaatklep bestuurd door digitale microcontroller.
 • De waterpomp wordt gebruikt om water naar de spuitpistolen te voeren en, bij sommige modellen, om het water af te voeren. In de regel bevindt deze zich samen met een elektromotor, die de pomp start..
 • Filters zijn ontworpen om voedselresten en andere voorwerpen op te vangen.

Dit zijn eigenlijk allemaal de belangrijkste en meest voorkomende onderdelen van vaatwassers bij storingen. Natuurlijk kunnen verschillende fabrikanten andere blokken toevoegen die de functionaliteit van het apparaat uitbreiden. Maar al het bovenstaande is de basis, als je het hebt aangepakt, kun je gemakkelijk omgaan met de individuele elementen van de structuur van je auto..

De meest voorkomende storingen en hoe deze te verhelpen

Om een ​​vaatwasser met uw eigen handen te repareren, moet u over een minimale set gereedschappen beschikken, namelijk:

 • schroevendraaiers: kruiskop, plat en zeskant (zoals weergegeven in de afbeelding);
 • een multimeter met een weerstandsmeetschaal (Ohm);
 • tangen en draadknippers.

Geen indicatie, de machine reageert niet op het indrukken van de knoppen

Als er helemaal geen indicatie is, controleer dan de aanwezigheid van spanning in het stopcontact met behulp van een multimeter. Als er spanning op het stopcontact staat, moet de machine worden geopend..

Als er een indicatie van knoppen en een display is, maar het programma start niet, controleer dan of de deur goed sluit. Het heeft niet geholpen – het repareren van Zanussi-vaatwassers vereist demontage van de machine.

Aan de onderkant van de machine, onder het voorpaneel, moet een aansluitdoos met klemmen zijn. De spanning via de kabel komt dit kastje binnen en divergeert dan pas verder via de stuurcontacten. Daarom is het noodzakelijk om het paneel te verwijderen en de staat van de klemmen te controleren. Deze plek is gevoelig voor vocht en daardoor kunnen de contacten goed oxideren. Reinig de voegen in dat geval met schuurpapier..

Nadat we bij de doos zijn gekomen en als er geen schade aan de draden en verbindingen visueel is gevonden, is het noodzakelijk om het stroomcircuit te bellen en de plaats van de schade te bepalen. Koppel de spanningsingangsdraden naar de doos los en bel ze met een multimeter (terwijl de machine is losgekoppeld van het elektriciteitsnet en de watertoevoer en al het water is afgevoerd). Beide aders moeten worden teruggeroepen door een apparaat met een ingestelde weerstandsmeetschaal, d.w.z. als de geleider intact is, moet deze kort zijn, alsof je twee sondes met elkaar verbindt. De defecte kabel van het stopcontact naar de doos kun je eenvoudig zelf vervangen, en als de auto daarna tot leven komt – geweldig. Zo niet, dan zijn er voor de reparatie van Siemens vaatwassers of andere merken twee uitwegen: bel een specialist of zoek op eigen risico en risico verder naar een storing in de keten.

Om de tweede optie te kiezen, d.w.z. zelf zoeken, allereerst moet u het elektrische schema van uw vaatwassermodel vinden. En controleer dan stap voor stap de hele keten. Om dit te doen, breekt u de ketting bij de verbindingen en gebruikt u een tester om de prestaties van alle kettingschakels te controleren..

Voor een beter begrip van het circuit en het oplossen van problemen, presenteren we wat informatie:

 • op het diagram zijn alle kleuren van de draden afgekort in Engelse letters, ze hebben allemaal een andere kleur, dus het is gemakkelijker om het vereiste gedeelte van het elektrische circuit te vinden. Dus wees voorzichtig en je kunt niet fout gaan. Een voorbeeld van dergelijke aanduidingen: BK – zwart, T-R – geelbruin met een rode streep, W-BK – wit met een zwarte streep, BR-O – bruin met een oranje streep, etc..
 • kleine cirkels in het diagram geven de plaatsen van de terminalverbindingen aan, het is op deze plaatsen dat het nodig is om het circuit te verbreken en metingen uit te voeren;
 • een stippellijn betekent dat de gegevens van de contactgroep en circuitelementen zich in een blok bevinden, bijvoorbeeld een startrelais of een knoppenpaneel (op het diagram, naast de omcirkelde plaats, de naam van het blok en de verbinding punten met de aanduiding en naam van de contacten worden aangegeven).

Opmerking. Voor elke keten moet er een begin en een einde zijn, d.w.z. om ervoor te zorgen dat de spanning een bepaald element van het circuit start, is het altijd nodig dat “+” de min kan bereiken. Volg zorgvuldig het pad van het inschakelen van het element van het elektrische circuit dat u interesseert (of het nu een bimetalen plaat of verwarmingselement is). Het is als een route van punt A naar punt B, als er ergens een pauze is, betekent dit een doodlopende weg, de spanning zal niet passeren, alle elementen zullen niet kunnen werken.

Geen watertoevoer

Als de watertoevoerklep open is en de machine trekt geen water in het systeem, dan is ofwel het filtergaas verstopt of is de watertoevoerklep defect. De klep en het gaas bevinden zich aan de onderkant van de machine waar het water de machine binnenkomt. Het is noodzakelijk om de machine los te koppelen van de buis, het paneel te verwijderen en deze elementen te controleren. Als het scherm verstopt is, moet het worden afgespoeld met een waterstraal. De prestaties van de klep, of liever de spoelen, kunnen worden gecontroleerd met een tester. Om dit te doen, ontkoppelen we de draden van de spoelen en meten we de weerstand. Als het apparaat kortsluiting vertoont (zoals bij het met elkaar verbinden van de sondes), heeft de spoel een interturn kortsluiting. Als er geen weerstand is, is er een kronkelende breuk. Als er een bepaalde weerstand is, is de wikkeling intact, maar zit het probleem in de klep. In alle gevallen zult u een nieuwe inlaatklep moeten kopen, vergelijkbaar en met dezelfde stroomcapaciteit..

De machine gaat aan, er wordt water aangezogen, maar de was start niet

Bepaal door geluid – of de elektromotor “zoemt”. Het antwoord is ja, het is waarschijnlijk dat er iets is vastgelopen in de motor of de pomp. Hoe u de pomp kunt controleren en deblokkeren die in de onderstaande video wordt getoond.

Ook schade aan de motorwikkelingen kan de oorzaak van de storing zijn. Om het te controleren, moet u de conclusies ervan uitschakelen en met een multimeter controleren op breuk in de wikkeling of kortsluiting. In het geval van de genoemde storingen is het noodzakelijk deze te vervangen door een vergelijkbare motor of terug te spoelen, dit zal worden uitgevoerd door een specialist..

Als er geen geluid is van het starten en draaien van de motor, moet de reparatie van Indesit-vaatwassers en het zoeken naar schade op dezelfde manier worden uitgevoerd als beschreven bij de eerste storing, d.w.z. het is noodzakelijk, geleid door het diagram, om het circuit te volgen en de oorzaak van de breuk te zoeken.

Er is geen waterafvoer

Het is noodzakelijk om de rioolbuis te controleren om te zien of de afvoer verstopt is. Dit kan komen door een verstopping of schade aan de afvoerpomp. Om de oorzaak van de storing te bepalen, moet deze worden verwijderd en op verstopping worden gecontroleerd. Met behulp van een multimeter kunt u ook de gezondheid van de wikkelingen controleren..

De reden kan ook vuile filters zijn, hoe u ze onderhoudt, wordt getoond in de onderstaande video..

Gebrek aan omgekeerde

De oorzaken van deze storing kunnen zowel schade aan de motorwikkelingen als een storing van de timer zijn. Bij dat laatste is alles niet heel eenvoudig, dus als je een timer vermoedt, neem dan contact op met een reparatiespecialist voor vaatwassers van Bosch of andere fabrikanten..

Lekkende auto

De lekkage van de auto kan worden geassocieerd met de staat van de deurafdichting, deze wordt visueel gecontroleerd. Als zijn toestand onbevredigend is, kunt u zonder problemen een nieuwe kopen en vervangen door een nieuwe..

Bij lekkage van onder de machine dient de plaats van het lek te worden bepaald. Om dit te doen, moet u het paneel verwijderen om bij de bodem te komen. Hiermee kunt u de locatie van het lek visueel identificeren, in de regel kan dit een beschadigde pompafdichting, watertoevoerslang of in het afvoersysteem zijn..

De machine maakt geluiden die er niet typisch voor zijn

Controleer op metaal- of glasresten. Lagerslijtage mogelijk. Als tegelijkertijd de kwaliteit van het afwassen is afgenomen, kan dit duiden op schade aan de pompwaaier. Daarom, als er geen fragmenten zijn, zal het nodig zijn om de motor en pomp te demonteren om de mate van lagerslijtage te bepalen. De motoras moet soepel en soepel lopen zonder obstructie.

Gebrek aan waterverwarming

Deze storing kan de volgende oorzaken hebben:

Bij de eerste storing kun je er zelf achter komen, het verwarmingselement loskoppelen en op weerstand controleren. Als er een breuk is, kopen we een nieuwe en veranderen deze. Bij de andere twee zal het vrij moeilijk zijn om bijvoorbeeld de timer te controleren, je moet de hele volgorde of het algoritme kennen voor het inschakelen van de contacten om het verwarmingselement te verwarmen. Daarom is de beste oplossing voor de meeste gebruikers om contact op te nemen met een servicecentrum..

Er is geen drogen van gerechten

Als de machine is uitgerust met een turbodroogsysteem voor vaatwerk, dan duidt deze storing op schade aan de wikkelingen van de ventilatormotor of schade in het schakelcircuit daarvan. Het is gemakkelijk om de wikkelingen te controleren, u moet naar de klemmen gaan om de ventilatormotor in te schakelen en hun bruikbaarheid controleren met een multimeter. Als de ventilator in bedrijf is, is het noodzakelijk om het hele elektrische circuit te controleren voor het inschakelen van de ventilator.

We hebben de meest voorkomende vaatwasserstoringen voor u op een rijtje gezet. Het is natuurlijk onmogelijk om alles te beschrijven, maar we hopen dat we het algoritme voor het oplossen van problemen voldoende hebben benadrukt, zodat u kunt beginnen met zelfherstellende vaatwassers. Het is vermeldenswaard dat de reparatie van Electrolux-vaatwassers, of andere met uw eigen handen, moet worden gedaan na het verstrijken van de garantieperiode. Anders vervalt de fabrieksgarantie, maar het is zeker aan jou om te beslissen.